Покажи Публикации - bop_bop_mara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 165
16  BSD секция / Настройки на софтуер / ПРЕМЕСТЕНО: Въпрос/и за PuTTY и SSH достъпа -: Jul 06, 2013, 12:52
Тази тема е преместена в Идеи и мнения.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45035.0
17  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Въпрос във връзка с Cisco рутерите! -: Jul 06, 2013, 12:50
Ами нали за това са форумите.
Така е, за това са. Ще допълня и че затова форумите пазят старите теми и имат търсачка. Има доста теми, посветени на „защита“ от флъдове, препоръчвам ти да погледнаш няколко от тях и вероятно сам ще си отговориш на въпроса имаш ли нужда от въпросния рутер и би ли ти свършил работа.
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Заключване на текстов файл-питане -: Jul 02, 2013, 01:04
Ако заключване е да не бъде променян (т.е. да бъде immutable), значи ти трябва:
Код
GeSHi (Bash):
  1. chattr +i filename
(евентуално като администратор)
Цитат
A file with the `i' attribute cannot be modified: it cannot be deleted or renamed, no link can be created to this file and no data can be written to the file.   Only
       the superuser or a process possessing the CAP_LINUX_IMMUTABLE capability can set or clear this attribute.

Това със задаване на rwx права е заобиколно псведорешение, което може да свърши работа само в някои ситуации. Например, ако ти трябва абсолютно никой, вкл. root, да не може да променя файла, няма как да стане с права за user, group и others. Докато:
Код:
mara@BlackMelon:~$ lsattr a
----i--------e-- a
mara@BlackMelon:~$ sudo echo 1 > a
bash: a: Permission denied
mara@BlackMelon:~$
И това е само един пример.

За „скриването“ на файл чрез поставяне на '.' отпред пък изобщо няма какво да се говори - това се прави с цел в изхода на команди като ls (без опция -a) и във файловия мениджър да не ти се мотаят файлове, които обикновено имат служебна функция и само биха разводнили това, което търсиш. Да го ползваш за защитен механизъм от това някой да ти пипа файловете е наивно (все едно да си мислиш, че, като спреш broadcast на ssid-то на безжичната ти мрежа, и никой няма да я хакне).

Всъщност, най-добре ни обясни каква е твоята ситуация. Предполагам сам виждаш, че има няколко тълкувания на поставения от теб въпрос за „заключване“.
19  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Помощ за програмиране -: Jul 01, 2013, 03:54
Алгоритмите на всички езици ли са еднакви или всеки език си има собствени различни?

Естествено, че са различни. :)
Общи са например условните оператори и циклите, но и тяхната конструкция в някой езици се различава.
Синтаксисът и семантиката на езиците са различни.

Алгоритъмът за решаване на даден проблем си е алгоритъм и той по никакъв начин не зависи от езика. Но, според езиковите средства, може да реализираш алгоритъма по различни начини. А за някои езици може да се наложи и да избереш друг по-оптимално работещ алгоритъм.
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Убунту не разархивира ISO -: Jun 28, 2013, 11:53
ISO фаилове с windows не иска да ги разархивира
iso файловете или се монтират (все едно е диск в CD-ROM-а), или се burn-ват, доколкото знам.

изкарва че в документа има 0b, други исо-та ги разархивира но тези не иска. На лаптопа съм с 10.10 и си ги оправя без проблем.
Не съм сигурна дали те разбирам правилно. Значи имаш iso файлове на лаптопа, с които под Убунту 10.10 нямаш проблеми. Отделно, имаш iso файлове на другия компютър, като с някои от тях (не всички) имаш проблем, че Убунту 13 ги счита за празни. Така ли е?
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ПРЕМЕСТЕНО: Стабилността на Debian -: Jun 28, 2013, 11:45
Тази тема е преместена в Идеи и мнения.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=45018.0
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Opensource софтуера като оръжие за корпоративни атаки срещу Бареков -: Jun 26, 2013, 23:55
Бареков застана с цялото си достойнство... за да ни покаже колко миниатютрно му е то  ;D ;D ;D
23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: 25 юни - Ден на дружбата и обединението на славяните -: Jun 26, 2013, 18:13
Не знаех за празника, няма лошо да го има. Славяните сме си някаква своеобразна групичка, хубаво е да се чувстваме по-свои. През април бяхме в Хърватска и беше много приятно, дали заради по-малката езикова бариера, дали заради общи храни и напитки, не знам, ама си имаше разлика спрямо гостуването в не-славянска страна.

А пък за целия свят също си има празници, споко. Важното е да се уважаваме и да си желаем доброто!
24  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Помощ за програмиране -: Jun 26, 2013, 17:59
Та, според мен, какъв език и технологии ще изучаваш, трябва да го помислиш от гледна точка търсенето на пазара, а според това е и заплащането в последствие.
Без да обсъждам прагматичността в този случай правилна ли е или не, имаш ли съвет относно това какво се търси на пазара в момента? А след 5 години (понеже Runaway преди 18 годишна  възраст надали ще излезе на пазара)?

Иначе, в училищна възраст бъдещият програмист като че ли има две популярни посоки на развитие. Едната е C/C++ с алгоритми, състезания (национални, международни или тип Top Coder). Другата е уеб (което в повечето случаи се равнява на PHP).

Всяка от тях си има предимства, недостатъци и подходящи хора. И за двете имам примери как са изградили професионалисти с универсални качества, но имам и по някой пример как са изградили въздух под налягане.

П.С. И да дам мнение по темата де... Керниган-Ричи е супер книга, дано да си я намериш на български. Друго, с което може да си упражняваш наученото от нея (понеже не вярвам направо от теорията на езика да искаш да скачаш в неща като модули за Апаче ;)), е книгата на Преслав Наков и Панайот Добриков „Програмиране=++Алгоритми“. Тя вече е библиографска рядкост (ценност), но е достъпна в pdf вариант за свободно сваляне: http://www.programirane.org/download/. Живот и здраве, ако C те увлича и ти е интересен софтуерът, написан на C, след година може да ни питаш и за книга за системно или мрежово програмиране. :)
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да блокирам пълния достъп до група от последователни ipv4 адрези в pfSense -: Jun 25, 2013, 23:11
Аха... Ами значи пак ping от машините към забранените външни места трябва да ти връща host unreachable от адреса (вътрешния) на рутера. Дай изхода, ако не е така... traceroute/tracert също може да ти свърши работа (проследява хоповете).
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да блокирам пълния достъп до група от последователни ipv4 адрези в pfSense -: Jun 25, 2013, 20:46
По принцип зад рутера от външната мрежа трябва да няма достъп до нищо, освен ако не си го разрешил изрично. Искаш допълнително тези машини да не се достъпват и в рамките на вътрешната мрежа ли? В такъв случай destination host unreachable отговорът при ping трябва да пише, че е от вътрешния адрес на рутера.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Инсталиране на wireless драйвер RTL8187L на Linux Ubuntu -: Jun 25, 2013, 17:59
Значи разпознава го свързвам се с безжична мрежа.
Може ли да се свържеш с безжичната мрежа (с изваден кабел за жичната ;)), да отвориш терминал, да пуснеш следните команди и да пишеш какъв е бил изхода от тях (може copy-paste, може screenshot):
Код
GeSHi (Bash):
  1. /sbin/ifconfig wlan0
  2. /sbin/route -n
  3. cat /etc/resolv.conf
  4. ping -c 4 8.8.8.8
  5. ping -c 4 google.com
  6. lspci | grep -i network
И аз мисля, че проблемът ти не е в липса на драйвър, а може би в настройките на безжичната мрежа - тези команди ще помогнат да се ориентираме.
28  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: „София прайд” 2013 отменен -: Jun 20, 2013, 21:25
Аз предлагам да стана модератор, за да помогна с каквото мога и както мога. Знам че за подобно нещо се иска доверие, но смятам че ако има нужда не би било голям проблем да ме допуснете. Явно е че нещо трябва да се промени, но най-лесно е само да се говори :)
Ако хвана тези дни zeridon на линия, ще му пиша за твоето желание. :)
29  BSD секция / Настройки на софтуер / ПРЕМЕСТЕНО: СКАЙП - имотикони на български? -: Jun 20, 2013, 19:02
Тази тема е преместена в Настройка на програми.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=44993.0
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / ПРЕМЕСТЕНО: „София прайд” 2013 отменен -: Jun 20, 2013, 15:04
Тази тема е преместена в Кошче.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=44990.0
Страници: 1 [2] 3 4 ... 165