Покажи Публикации - 4096bits
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 395
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Днес в 13:55
Една от по-малките банки в САЩ е фалирала.
Както беше ясно, че ще се случи с тези лихви.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Dec 01, 2023, 15:36
Дефинирай алкохолик?  :D
Имаше едно време, през което доста често излизах навън и пиех почти всяка вечер. По доста изпивах. Но поне внимавах, да не се напивам. Явно държа, въпреки че на тегло не съм голям. Все едно.
Това продължи някъде две години. Но изведнъж престанах. И като престанах, не изпитвах нужда да се наливам.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Dec 01, 2023, 15:29
Гога, казваш, че Тъпото ти е любим политик, но не мога дори да намеря начална точка, за да догадя дори донякъде, защо.
Този не каза ли, че ще бори статуквото… Колко ли хора се вързаха на тази глупост, и колко хора  излъга! Защото се коалира със статуквото и не само не разследва, а открито мерят на кантара парчетата от баницата.
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: нещо като tmux/screen за x11/wayland -: Nov 30, 2023, 16:51
Сигурно и някой друг го ползва.
Ремо не уточни, какви са данните, откъде са, по кое време може да ги сваля, кой има достъп до машината и за какво.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 30, 2023, 08:37
Може да е свързано с определени закони в Германия, които ги няма другаде.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 29, 2023, 23:47
Как да не си я вземеш за жена!

https://x.com/Alphafox78/status/1729636955451732090?s=20
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 29, 2023, 11:34
Има една компания, на която ѝ забравих името, която предлага облачни услуги, но не дублираше данните, за да ги предпази от загуба, а използваше попроменен малко алгоритъм за корекция на грешките и  разхвърляше парчетосани файлове на различни масиви. При загуба на парчета от някой файл, просто го възстановява не от копие, а от кода, който е за корекция на грешките.  ;D
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: нещо като tmux/screen за x11/wayland -: Nov 29, 2023, 10:46
Потърсих сега отговор, дали работи под Wayland и попрочетох това:
https://github.com/asweigart/pyautogui/issues/111

Или иначе - все още не.

Но мисля си, след като съм го ползвал това толкова, общо взето, няма много значение, дали ще се ползва цялата функционалност на библиотеката или само разпознаването на по-малко изображение в скрийншот и определянето на позицията му. Но и това може да се направи с друг инструментариум като Pillow например или OpenCV за Python.
Останалите стъпки могат да се направят с каквото е налично като инструментариум. Упрвление на мишката, инжектиране на клавиши, вмъкване на текст и подобни. Но е по-ангажиращо.

Но метода си остава един и същ. Просто всичко е набутано в една библиотека. Или  иначе, можеш да срежеш парче дърво с трион, с моторна резачка, да го разполовиш с брадва или да го счупиш на две. Имаеш еднакъв краен резултат.

Преди изобщо да пробваш да учиш Python заради това, направи си проучване за всичко, което е налично като други конзолни инструменти. За управление на мишка, симулиране на клавиатура, прихващане на клавиши, снимка на екрана.

Доколкото разбрах от линка в началото, голяма част от проблемите са свързани със сигурността в Wayland и как работи заради това. Но имаш ли работещи инструменти, Python спокойно може да ги използва и да получиш същия резултат, на практика по абсолютно същия начин.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 29, 2023, 10:28
И аз писах. Но и писах, че са оправдани, ако не можеш да си позволиш собствен шкаф за съхранение на данни и поддръжката му.
Лошото е, че предполагам почти всички фирмички, които са използвали облаци в началото, за да пестят средства, са продължили да го правят, независимо, че на по-късен етап вече може би са могли да си позволят и собствена система за съхранение.
Надявам се всички да си научат урока - не можеш да се оставиш да си постоянно зависим.
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: нещо като tmux/screen за x11/wayland -: Nov 28, 2023, 21:23
Не съм го пробвал, дали ще стане някой да седне на машината и да си работи.
Мисля, че не.
Но може би, ако пуснеш програмата и скрипта през KVM…

11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: нещо като tmux/screen за x11/wayland -: Nov 28, 2023, 18:10
Ако решиш да пробваш PyAutoGUI ползвай го и за да засичаш координати на статични обекти, като бутон на отворен прозорец.
Импортваш си в интерпретатора библиотеката позиционираш мишката в програмата, която искаш да автоматизираш върху желаното нещо ( бутон или нещо друго), връщаш с ALT+TAB в терминала и ползваш метода на модула, за да видиш точните координатни екрани на мишката, която не си докосвал междувременно. И повтаряш същото за друг обект. time.sleep , ако искаш имаш нужда от пауза между действията. Интерпретатора има история.

Предпочитам да ползвам Python пред BASH за скриптове, понеже можеш да ползваш multi threading и multiprocessing.
Да, в bash можеш да пуснеш скрипт на заден план да се изпълнява и да пуснеш друг. Но е тромаво. Не виждам обаче, как би могъл да използваш останалите ядра на процесора.
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: нещо като tmux/screen за x11/wayland -: Nov 28, 2023, 16:17
Да видим…
Значи искаш да автоматизираш управлението на GUI програма, като същевременно искаш и да следиш, докъде е стигнал процеса?

Не зная, за готово приложение. За такива неща аз ползвам PyAutoGUI.
Което означава, малко писане на код. Но не е сложна библиотека. Правил съм какво ли не на това. Включително на брат ми някаква уеб игричка автоматизирах и му трупаше средства, докато е на работа :D
Как работи? Ами можеш директно да задаваш координати на мишката, къде да кликне, колко пъти, да изпращаш клавиши, да вмъкваш текст в полета, да снимаш екрана и да търсиш определено парче графика от него ( например бутон или нещо друго и при намирането му, да пращаш мишката там ( застава точно в центъра на областта).
Снимаш например тук клавиша за удебелване на текста с някоя screenshot програмка и търсиш точно него в направената от PyAutoGUI екранна снимка, при намирането на това мъничко изображенине, можеш да пратиш мишката директо там, да натиснеш, да я върнеш в полето за въвеждане на текст, да го избереш и да пратиш текст, който съответно ще бъде удебелен.
Не се оправя мисля, само с анимирани изображения.
Как да провериш състоянието ли? Ами би могъл да пишеш в лог файл, който да си проверяваш или през прост уеб интерфейс, който да проверяваш, когато решиш. 10-15 реда с Flask ще свършат работа. И ngrok.

Как да го управляваш? Може би с помощта RPC. Или през уеб интерфейсчето.
Може би е възможно дори да следиш и екрана в уеб браузъра с помощта на WebRTC и то в реално време, но това не съм го правил никога.
 
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: нещо като tmux/screen за x11/wayland -: Nov 28, 2023, 05:50
Нещо се обърках, Ремо.

Кое искаш да върви локално и кое на отдалечена машина? Кое да бъде управлявано, откъде?

Искаш да управляваш приложение локално, но искаш да можеш и отдалечено, от друга машина?
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 26, 2023, 22:23
Видяхте ли това?
Продал ни е на посолството.

https://dnes.dir.bg/politika/peevski-da-me-nominirat-oshte-dnes-za-premier-moga-da-se-spravya
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 26, 2023, 22:00
И солта не се слага веднага в много случаи.
Например, ако правиш дропчета или пържиш дроб. Ами става на гума и не е крехък. Слагам я минута-две, преди да го извадя. Просто да се овкуси набързо.
Страници: [1] 2 3 ... 395