Покажи Публикации - shoshon
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 34
1  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Някой да е подкарвал Debian със SAN от типа на HP EVA 4400? -: Jun 16, 2015, 22:35
HP dm-multipath е форк на dm-multipath или "Линукския multipathing", както му викат, и идваше със старите сървис пакове за Proliant. Това е от времето преди RHEL 5 когато Линукс не беше кой знае какво и HP се грижеха да го пачват (Все пак Пролайанта поддържа линукс официално и хората трябваше да измислят нещо дори имаха свои ядра)

Вече се препоръчва dm-multipath ( и е единственото което се поддържа официално ), защото има поддръжка от РХ и Сусе, демек има на кой да ревеш, ако си си платил достатъчно.

В старите HP EVA xxxxx <ОС> deployment guides още се споменава HPDMMultipath но това е отживелица.
2  Нетехнически теми / Коментар / Re: Меките май изкопираха и мотото на Google отварят кода на части от .Net -: Nov 13, 2014, 11:16
Просто ще оставя един линк :)

Microsoft takes .NET open source and cross-platform, adds new development capabilities with Visual Studio 2015, .NET 2015 and Visual Studio Online
3  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: „София прайд” 2013 отменен -: Jun 23, 2013, 20:32
Цитат
Мисля, че трябва да приключим тази тема, като се разбра открито, че сред нас има педераст.

Не мисля че съм гей. Щастливо женен съм от 3 години и с жената работим по създаването на потомство. ( Дори не знам защо се защитавам ?!? Може би за да не бъдат думите ми приети с абсолютна насмешка... )

Твърдението ми беше друга насоченост - исках да кажа, че ако всеки от нас би успял да каже това, което аз казах, без притеснение, само тогава бихме постигнали изкореняване на дискриминацията.

Но сега като се замисля, май не постигнах, това което желаех - няколко човека ми скочиха като лешояди на мърша. Не знам дали някой въобще прочетохте какво казах в предишния си пост.

Ама не - дрънкайте си простотия колкото желаете. Едва ли бих се обидил от кръчмарски приказки.

Минахме през връщането на концлагерите... Трябваше да спрем да гласуваме... Хвърлихме две-три ругатни на гейвоете.

Вие сте пример на "общество". Слава Богу Линукс общество, а не гражданско такова.

Живо здраво :)
4  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: „София прайд” 2013 отменен -: Jun 22, 2013, 23:42
Добре бре, аз пак не мога да разбера:

Значи гейовете "не трябва да ни го навират", а пушачите могат да ни го духат... дима в лицето.

Значи ако не си съгласен с пушачите просто не трябва да ходиш по техните места, обаче ако не си съгласен с гейовете не достатъчно да не ходиш по техните места.

Също така, абсолютно разбираемо е да твърдиш, че нямаш нищо против гейовете, обаче да обясняваш, че ти били гнусни. И да обиждаш на педал.

Нямам думи за този форум...

Винаги съм смятал, че ако ми зададат интересен въпрос бих могъл да съм полезен на линукс обществото. Не разбирам много от приложен софтуер, в интерес на истината, затова не мога да се включа в темите за графични среди, драйвери, апачета, мейл сървъри и т.н. За себе си говоря като за ОС инженер и знам доста неща свързани с управлението на памет, IO и процеси. Имам RHCE и HPUX-еквивалента му + доста опит в high-end хардуера. И в момента се готвя за архитект в Linux-ката екосистема.

За последните 6 месеца съм отворил точно една тема - техническа, в която нямаше нито един отговор.

За какво беше цялата тази автореклама - за да покажа, че аз като професионалист не се интересувам от човешките стереотипи и изключително ненавиждам арогантността и лицемерието,

Никога не бих могъл да работя с хоря като вас и никога не бих ви наел на работа. (Специално за v13 ще вметна, че решението ми не е пряко свързано с еврейската конспирация, защото аз съм православен християн)

Съвет към вас: мисля, че всеки от вас трябва да каже за себе си "Аз съм гей!" Ще се чувства ли притеснен? Или ще бъде ли потенциялен обект на нападки и подигравки. Ако не - тогава няма смисъл от парад. Ако да - тогава паради трябва да има.

Ще започна аз:

Аз съм гей!

Не смятам след този пост да си изтрия профила или да спра да пиша тук - това е твърде драматично или по-скоро показно, но ще се постарая това да е последния ми пост в нетехническа тема.
5  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Jun 09, 2013, 02:33
И като си говорим за клавиатури - тия дни забелязвам че българския машинописен стандарт е починал. Лека му пръст!

(Логни се за картинка)




6  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Jun 09, 2013, 02:15
Аз съм инатливо магаре:
Цитат
От много време командите Ctrl+Insert/Shift+Insert вършат същата работа. Дали ще работят на кирилица?


Работят... Добре работят...

Установих, че е много по добре да работя само с дясната ръка на клавиатурата - след като ctrl+z/x/c/v са безполезни няма смисъл от нея освен ако не набирам текст. Е малко се умарям защото трябжа да си вдигам дясната ръка от тъчпада - но какво пък. Както казахте по-горе ctrl+нещо си само прави работата тромава и неприятна.

Хубу де..

Обаче на мен ми седят на клавиатурата delete и insert един до друг. Гледайте ся каква невъзможна ситуация ми се случи:

Два прозореца на делфина един до друг
Селектирам всичко с тъчпада - щото не работи Ctrl+A, после давам Ctrl+Shift после пробвам да ги пейстна и както са си селектирани нещата всъщност правя shift+delete вместо shift+inset.

Тъй като ставаше въпрос за няква пиратска музика (  на вниманието на ГДБОБ - вече безвъзвратно изтрита! ), реших, че няма да се къхъря.

Само се замислих:

Добре...
ако натисна Delete - ще ме попита дали желая да преместя вайловете в коша.
ако натисна Shift+Delete - директно ми изтрива файловете.

И в главата ми възникват следните бръщолевения

а) Очевидно местенето в Коша е по-опасна операция
б) В Windows ще те попита дали искаш да си изтриеш безвъзвратно файловете. НО ще каже някой - ама чакай сега това не е Windows. В Windows e грешно.

Нека да решим въпроса демократично. А въпросът е - кой е правилният потребителски кейз:

ЕДНО

Delete мести файловете в коша след потвърждение
Shift+Delete изтрива файловете след потвърждение

ДВЕ

Delete мести файловете в коша след потвърждение
Shift+Delete изтрива файловете без потвърждение
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде, почна се пак "за" и "против" пушенето на закрито! -: Jun 07, 2013, 13:00
Цитат
Минаха няколко месеца и изведнъж открих, че под повърхността на тази добре смазана машина с вплетени изпреварващи решения, нещата са други. Навред се беше вкопчила българщината, която подкопава, подрива устоите на цялата организация, бивайки глобално погледнато само в периферията, но точно там, където „магията“ работи, за да се случват нещата.

Меко казано се отвратих. Мислех, че работя в европейска компания по европейски, а нещата се  спъват от дребнави, низки страсти, произлизащи от местните аборигени (сиреч нас българите). Това вече съм го виждал многократно и не го харесвам. Не играя тази игра. Може  да съм прост, глупав  и наивен, но си имам някакво останало достойнство. И ако те не ме изритат, аз сам ще напусна.

Та въпроса ми беше за „корпоративното“. У нас то е българизирано. Дори не искам да казвам балканизирано. Например знам за компании (някои са същите като тези тук) опериращи в Словения или Харватско и горните думи биха им били абсолютно непонятни. Бъргарщината си пробива път и покварява всичко до дето се докосне, колкото и добра практика да е, колкото и добра идея да е. Всичко е разградено, претопено в тъма.

Deja Vu :(

П.п. мерси за редакцията

8  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Jun 06, 2013, 22:43
Ами аз тези комбинации под ГНУ/Линукс не ги използвам изобщо. Те правят работата тромава, бавна и затормозяваща. Най-добре изобщо да ги няма. Иначе нищо ново под слънцето, тези комбинации не работят в режим кирилица в Гном и програмите писани с ГТК, още от как излезе втората му версия.


п.п. Не се зачетох във връзката ти, но не става ли въпрос за Катето? До колкото знам в КДЕ 4 няма KWrite и KEdit.

Не си прав

1) В гном работят
2) В Мозила работят
3) В Скайп работят
4) Никъде в KDE не работят...

Обаче в гном/кде може да пре**беш другарчето много елегантно:

намери някоя забравена от бога по менютата опция и сложи шорткът Ctrl. Всичко спира да работи. Ке има да се чуди човека.

Сега разбирам, че всъщност в мен като потребител е проблема. Трябва да се науча да ползвам средата правилно - вече няма да ползвам клавишни комбинации  ( Кой има нужда от Cut и Undo така или иначе :D )

Ще ползвам "middle click". Защото на лаптопа е т-о-л-к-о-в-а по-удобно да се опитваш (безуспешно) да натискаш двата бутона на пада едновременно...

Ctrl-S за записване?!? Пф-ф-ф. File->Save.

Най-добре да махна Ctrl защото и без това за нищо не служи. В дупката ще си сложа поставка за кафе. Къде къде по-удобно е...
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Рестартиране на лаптопа докато ползвам интернет -: Jun 06, 2013, 12:40
След като ти прави същия проблем с Windows къф modeswitch...

Компа ти се чупи не от Wireless-а а от browser-a. Що? Щото иска CPU и GPU -> загравят > компа спира.
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Рестартиране на лаптопа докато ползвам интернет -: Jun 06, 2013, 12:15
Закарай си лаптопа на техник.
11  Нетехнически теми / Коментар / Re: Откога свободният софтуер започна така яко да се вбоклучава? -: Jun 06, 2013, 11:00
Изваждам това зомби от боклука, за да рантя малко:

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=320423

Имам следня въпрос към вас:

Ако отворите KWrite, смените layout-а на българкси и пробвате Ctrl+C/Ctrl+V ще работи ли?

Според KDE хората, това не било важен бъг...
12  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Този сървър ще ми свърши ли работа? -: Jun 02, 2013, 22:28
G4 & G5 нямат HW support. Ако нещо ти се чупи, има твърде голяма вероятност да не намериш части. А и са си доста стари машини...
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде, почна се пак "за" и "против" пушенето на закрито! -: Jun 02, 2013, 15:26
Цитат
Hypocrisy is the state of pretending to have virtues, moral or religious beliefs, principles, etc., that one does not actually have.[1] Hypocrisy involves the deception of others and is thus a kind of lie.[1]

Не знам как се превежда думата на български, само значението:
Цитат
... претендирането да имаш ценности, морал, религиозна вяра, принципи и други, които всъшност нямаш. ... включва заблуда на другите и поради това е един вид лъжа

Та... така за здравната министарка на социалното правителство... Явно притежава кажествата да е част от българския елит. Но какво ли се изненадвам щом външният ни министър искаше да върне агентите от ДС.

@go_fire. Не съм против общуването. Разделянето на хората на групи ( пушачи, непушачи ) е предпостава са съревнование, конкуренция, сблъсък. Напрактика не може да си не-пушач в група на пушачи и обратното. Нека разделим едно семейство на пушачи и непушачи. Има два изхода от това

а) Мама и тате седят заедно - единият се трови в името на семейния уют
б) Мама и тате седят заедно - единият не му е кеф щото не пуши в името на семейния уют.

От обшествената нагласа си правя извод, че явно вариат a) е най-предпочитания.

Естествено backinblack ще изреве: ами да направят заведения само за непушачи. Държавата да не регулира бизнеса...

Обаче в една друга тема за "сблъсък" на едни времена, ще каже: държавата трябва да се намеси срещу монополите, да се национализира това, после оновоа...

Та такива работи.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хайде, почна се пак "за" и "против" пушенето на закрито! -: Jun 02, 2013, 05:22
Цитат
Ако има чак толкоз нежелаещи цигарен дим, собствениците на заведения ще създадат заведения за непушачи и кой където иска там ще влиза, но практиката с разделението показа, че залите за непушачи стоят празни.

Много си голям...

За това поведение има една приказка в моя край: к*рвенски номера.

За това си трябва малко нерв. Примерно, когато сме смесена компания питат "има ли пушачи" и ако да "ами хаиде на маса за пушене" тогава. Другите п*таци обикновено казват "няма проблем... ама разбира се...". Аз обаче съм социопат и обикновено казвам, че не съм съгласен.

На някои (всички?) събирания вече не ме викат, въпреки че вече няма такива разделения.

Боли ме х*я.

И без това от к*рвенски номера друг резултат не може да се очаква.

П.П.

Цитат
Абсолютно против съм срещу всякакви не пазарни ограничения каквото е това с пушенето. Против съм дори и разделението на заведенията, както беше преди.

Хипокрацията е като аристокрацията тия дни. Министърката на здравеопазването от социалното правителсто мисли за "здравето" на частния бизнес.

Цялата тема е виц просто реших и аз да го окрася...
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Малко проблемче със споделените ресурси -: Jun 01, 2013, 16:02
Не мога да разбера какво се случва...

Задача за първокласници...


правиш user public и група public с домашна директория /home/Public
g+wrsx на /home/Public

На своя потребител:
смянаш в ~/.bash_profile umask на 0002
usermod -a -G public <потребител>

Модифизираш SeLinux:
setsebool -p samba_enable_home_dirs 1

Баси сложната задача. Samba не трябва да се модифицира, защото по default си експортва домашните директории:

Т.е може или така:
[homes]
        comment = Home Directories
        browseable = no
        writable = yes


Или така:

[Public]
        comment = Public Directories
        browseable = no
        writable = no
        path = /home/Public
        valid users = public

И в двата случая ще работи. Само обърни внимание на writable...


Баси...


Страници: [1] 2 3 ... 34