Покажи Публикации - Kras
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 11
16  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Препоръки за дистрибуция с KDE - по възможност DEB базирана. -: May 31, 2012, 16:39
Още един глас за:
Може да хвърлиш едно око на PCLinuxOS. Вярно, че е rpm базирана но ползва apt-get и Синаптик.
Хвърли още едно око на PCLinuxOS, ще се изненадаш колко е бърз и лесен за работа!
А иначе ако ти се занимава Archlinux е дистрото - инсталираш и настройваш веднъж, ползваш с години!
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: България стана Болгария в Google Maps -: Oct 06, 2011, 12:45
Аз също подадох сигнал, понеже ме мързеше да мисля следвах тези инструкции: http://www.borisloukanov.com/bulgaria-google-maps/
Сега чакаме реакция след около 2-3 месеца най-малко:)!
18  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Виртуална резолюция -: Sep 09, 2011, 15:50
Пробвай с жив диск на някоя друга дистрибуция: Fedora, PCLinuxOS, Mint, openSUSE...
Може с горните да няма проблем.
19  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: PCLinuxOS KDE 2011.06 Впечатления - ВПЕЧАТЛЕН СЪМ! -: Jul 12, 2011, 08:23
Пич, същото може да каже всеки потребител на Дебиан. При това, колкото и да се води "не особено приятелски настроен към потребителите", Дебиан е в пъти по - удобен за ползване от арч. А ако ползваш стабилна версия и не те интересуват новостите, няма да преинсталираш система с десетилетия.
Ако пък обичаш да пробваш ново и нови неща, дистрото вече е без значение, важно е да става всичко без излишни телодвижения. Ето защо Убунту е предпочитано - може да го ползваш , като излезе нова версия си го инсталираш на чисто за 20 минути и толкоз. Едно обновяване излиза двойно повече време и резултатът може да е плачевен. Но пък чиста инсталация ти излиза по-ефтина на време и почваш веднага да ползваш.
Арча могат да го харесат бивши слакуерджии, дето просто не могат да не пипнат нещо със собствените си ръце. Отделно не ми харесват зареждащите скриптове - бавни са много.
ПЦлинуксОС радва , разбира се, но отстъпва на Убунту и Минт по твърде много показатели.
Предполагам си прав за Debian, само хубави неща съм чувал за него, ще взема да го инсталирам най-накрая!
А относно Slackware и това съм ползвал почти година май! И да, обичам да ровичкам тук там из настойките на системата, че кой не обича... А за зареждащите скриптове на Arch и това колко са бързи не мога да се изкажа компетентно, така че оставям на някой друг който разбира повече да спори, ако има за какво де!
А за Убунту и Ментата и колко, и с колко са напред няма нужда да се коментира, гледам обаче, че от известно време Ментата се опитва да се отскубне от Убунту основата си и се насочва към Дебиан(който пък е в основата на Убунту) ??? :o ::) ;) . Освен че миналата година излезе Linux Mint Debian, ся гледам една новина в distrowatch: Mint "KDE" switches to Debian base
http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20110711#news

Ще става интересно, Ментата също е много добра дистрибуция!Важното е да има конкуренция!
20  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: PCLinuxOS KDE 2011.06 Впечатления - ВПЕЧАТЛЕН СЪМ! -: Jul 11, 2011, 21:40
по принцип нямах намерение да пиша коментар на тази публикация, ама след 24-часово упорство не се сдържах
По принцип нямах намерение да ти отговарям, ама след 24-часово упорство и аз не се сдържах!
това, което си написал, с чиста съвест може да се каже и за fedora, и за centos (а сигурно и за още една купчина дистрибуции) -- инсталират се лесно и бързо, също толкова лесно и бързо се конфигурират и могат да се ползват веднага (imho).
От любопитство и спортна злоба инстралирах Fedora 15(за CentOS - не ми се занимаваше) и сякаш нещо ми липсваше от този конфорт и спокойствие, което PCLinuxOS ми даде в сравнение с Fedora с GNOM 3(това го казах малко кат' в реклама от WS Teleshop:) ). Не  мога да го опиша с думи... но PCLinuxOS просто работи, забравете за други линукс дистрибуции, забравете за празните обещания на големите Линукс дистрибуции, за удължаване................  на живота, на нервните Ви клетки... :)
Вие се нуждаете от PCLinuxOS - Tой просто работи!(Край на WS Teleshop изказването!)

иначе няма лошо, че споделяш впечатления -- за което получаваш поне моите поздравления.
Точно това правих пич, правилно си разбрал - споделям впечатление! А ти получаваш моите поздравления за мнението ти за Fedora и CentOS!

А относно изказването:
Tези дни тествах Arch Linux, дето толкова много го нахвалихте в тази тема, и въобще не съм впечатлен. Голяма мъка докато го приведа в горе долу прилично работещо състояние.
Не признавам дистрибуции, над които трябва да се потя половин ден да настройвам и чета в нета и накрая с триста зора да имам задоволителна система.
Заслужават уважение дистрибуциите, които имат собствена защитна стена с графичен интерфейс и удобна работа с пакетен мениджър също с добър GUI.
c485 - Повечето ти коментари са като човек който обича да експериментира различни дистрибуции и графични среди. Обаче от мен да знеш за Arch Linux много, ама много бъркаш! Ще мине време, ще си признаеш грешката. Надявам се да е тук в тази тема!
Само ще кажа, че моя Arch не съм го преинсталирал от 2-3 години и ако не си бях преебал(омазал, осрал) преди 3-ри години дисковите дялове с една шибана openSUSE инсталация(пробвах няква Бета май беше), преди това го ползвах около 3-ри години без да го преинсталирам. т.е. около 5-6 години без преинсталация - нещо да кажеш?!
виж тук: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=942425   
само за справка при мен под Arch Linux, командата "head /var/log/pacman.log" изкарва:

[2008-12-24 19:36] installed filesystem (2008.06-2)
[2008-12-24 19:36] installed pcre (7.7-1)
[2008-12-24 19:36] installed grep (2.5.3-3)
[2008-12-24 19:36] installed sed (4.1.5-3)
[2008-12-25 01:36] updating /etc/ld.so.conf... done.
[2008-12-24 19:36] installed fakeroot (1.9.3-1)
[2008-12-24 19:36] installed flex (2.5.33-4)
[2008-12-24 19:36] installed binutils (2.18-8)
[2008-12-24 19:36] installed gmp (4.2.2-2)
[2008-12-24 19:36] installed mpfr (2.3.1-1)

а както казах ако не си бях омазал дисковите дялове, годината щеше да е около 2005 г.!
21  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: PCLinuxOS KDE 2011.06 Впечатления - ВПЕЧАТЛЕН СЪМ! -: Jul 09, 2011, 17:51
С тия Гноми 3.0 и Унити-та направо ме разочароваха. Ня някой умник му хрумнало, че десктопа трябвало да изглежда като таблет или като менюна GSM... и вместо просто да направят отделен клон на дистрибуцията, и да разработват и двете, те омазаха десктопа.
За какви таблети става GNOME 3 за к'ви мечти в главите на създателите си!!!??? Имам Samsung Galaxy tab 7" с Андроид 2.2(още не съм го ъпдейтнал до 2.3) и мога да ви кажа, че Андроида трябва да спре да се развива сега и евентуално след около 10-ет години GNOME 33 или GNOME 103(ако приемат новия ускорен цикъл като при Mozilla) да стигне функционалността на Андроид! За к'во говорят, че е готово за таблети за какви чудеса, мен ми трябва Графична среда за Десктоп не за Таблет!
Поради горните причини препоръчах(изказах мнение) в полза на PCLinuxOS с KDE! 
22  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: PCLinuxOS KDE 2011.06 Впечатления - ВПЕЧАТЛЕН СЪМ! -: Jul 09, 2011, 14:56
Правилно съм се ориентирал като гледам отговорите Ви.
За мен след Arch Linux, PCLinuxOS ще е втората дистрибуция която ще намери място на компютъра ми!
А за всички които питат в този форум "С коя дистрибуция да започна?" или "Моля препоръчайте ми дистрибуция за начинаещ?" и все в тоз ред на мисли... и ако идвате от страната на М$ Win
Препоръчвам Ви PCLinuxOS!

P.S.: Добре, че навремето и аз попаднах на Mandrake Linux 7.1, че си представям ако започвах сега и си сложа едно Ubuntu 11.04 с "иновативната" простотия наречена Unity, щях да се издрайфам на екрана и да си джъткам Win...
A GNOME 2.30 беше толкова добра графична среда...
23  Нетехнически теми / Идеи и мнения / PCLinuxOS KDE 2011.06 Впечатления - ВПЕЧАТЛЕН СЪМ! -: Jul 09, 2011, 08:51
По принцип имах намерение да пиша коментар към новината за новото издание на PCLinuxOS KDE 2011.06 ( http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=436437692 ) но ми стана любопитно:
Какво е вашето мнение за тази дистрибуция?
Ето моето:
Дистрибуцията заслужава много повече внимание отколкото и се отделя в този сайт, а и като цяло в НЕТ-а. Тук дори я няма в раздела дистрибуции, а е може би една от най-подходящите за начинаещи потребители и не случайно(лично мнение) е на 7-мо място в distrowatch.com .
Инсталирах я с идеята да намеря заместител на Убунту 11.04(На ОТВРАТИТЕЛНОТО и нефункционално за мен Unity) по принцип винаги съм ползвал Arch Linux(Любимата ми дистрибуция), а Ubuntu съм инсталирал от любопитство и уважение към най-известната дистрибуция, но уви... след толкова години добри впечатления сега последва разочарование... :(
Да се върна все пак на мнението ми за PCLinuxOS KDE , а то, е че това е една ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРА ДИСТРИБУЦИЯ. Инсталирането и конфигурирането на PCLinuxOS  е много лесно и бързо, инсталирането на допълнителни пакети също... просто инсталираш, конфигурираш и си бачкаш без проблем след около 40-50 мин.(включва и ровичкането във функции, които не ми бяха необходими просто от любопитство и спортна злоба разцъках:)) имаш готова за използване Desktop система. Като казах десктоп, PCLinuxOS е изключително бърза и стабилна дистрибуция за десктоп, което може би се дължи отчасти и на ядрото което ползват
Цитат
This kernel package contains the Linux 2.6.38.8-pclos1.bfs kernel patched with the BFS scheduler from Con
Kolivas. It is optimised for i686 CPUs, supports up to 4GB of system memory (highmem enabled). The
kernel timer interrupt is set to 1000 HZ, it defaults to using the 'BFS' scheduler, 'SMP' is enabled
and is compiled with kernel preemption enabled.

PCLinuxOS ме върна назад във времето когато за пръв път инсталирах Линукс - Mandrake Linux 7.1 май беше!
Накратко дистрибуцията е Лесна за инсталиране, конфигуриране и ползване, Изключително Бърза, Много подходяща за начинаещи(а и не само) потребители.
24  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Google translator :) -: Dec 03, 2010, 21:42
http://translate.google.ca/translate_t?hl=&ie=UTF-8&text=i+am+just+asking!&sl=en&tl=bg#en|bg|I%20am%20just%20asking!
 [_]3
Това скоро го коментирахме в един друг сайт: замунда... http://www.zamunda.net/details.php?id=242647&comments=1#startcomments
Имаше и две други интересни преводчета:
Цитат на: ljackov
Ш'ти изкопая шахта :)
Добра покупка :)
25  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Backup на операционна система -: Nov 25, 2010, 11:34
Има различни начини и алтернативи за правене на image на работния ти дял. Аз лично ползвам Acronis и Norton Ghost. Вършат ми страхотна работа. Има и други методи и тулове за копиране/клониране на дискове. Зависи кое ще ти е удобно, и с кое ще свикнеш.

Човека ти е огговорил доста точно - Acronis и Norton Ghost!
Ако не знаеш от къде да си ги намериш потърси в нета Hiren's boot CD преди версия 10(че сега са решили на легални да се правят) примерно версия Hiren's boot CD 9.9. Аз лично мога да гарантирам за Norton Ghost, че ще ти свърши работа ползвал съм я поне 50 пъти и работи без грешка... Acronis също предполагам, че ще се справи съдейки по качеството на другите им програми, но не съм я ползвал и не мога да гарантирам!
Успех
26  Игри за Linux / Общ форум / Re: онлайн шах? -: Nov 13, 2010, 01:47
Здравейте!
Как мога да подкарам програмата за игр на шах, която се сваля от тук: http://chessbase.com ?
Защото опитах с Wine ама не иска да я инсталира. Някакви идеи?

Темата ти се казва "онлайн шах?" и ако става въпрос да си джъткаш шахче с разни хора в нета моя съвет е да отидеш и да се регистрираш тук: http://www.freechess.org/
След това от същия сайт отиваш на раздела: Download a graphical interface:[/]http://www.freechess.org/cgi-bin/Download/FICS_Download_Interface.cgi

Избираш си Линукс и сваляш каквато програма ти хареса, аз лично играя с Jin (http://www.jinchess.com/) върви добве и под Лин и под Вин и т.н.... А може и онлайн да си играеш, винаги има фенове, за съжаление някой от тях много лошо бият наивните и неопитни играчи на шах като мен и оставят травми и комплекси за цял живот :) ;D 8) Но да не ти пука... Сам тайм вин, сам тайм лун, който играй пичели...             
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ArchLinux-Проблем с огледалните сървъри -: Nov 10, 2010, 20:40
Kras Абе аз така като чета отговора хората искат нова машина а не линк към огледало за синхронизация. Иначе по-принцип най-добре ще е да синхронизират от официалното огледало: ftp.archlinux.org

Може да се тества и това огледало: http://mirror.telepoint.bg/archlinux/ пак е българско и мисля, че го обновяват по-често.

А аз го чета че искат съдействие за избор на сървър от който да се синхронизира
Цитат
Огледалото го има все още, проблемите бяха заради сървъра, от който се синхронизираше.
и в тази връзка кажете с кои сървър да ги посъветвам хората да се синхронизират? А иначе това новото огледало го видях, в неофициалния списък е: https://wiki.archlinux.org/index.php/Mirror#Bulgaria
Но преди България я имаше в официалните огледала с това огледало: http://archlinux.igor.onlinedirect.bg
И ъпдейтваше с "бясна" скорост :) и за това реших да се опитам да направя нещо по въпроса да го съживим това огледало!
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Arch Linux - Дневник. -: Nov 10, 2010, 13:48
Извинявам се, че ще Ви препратя към друга тема, но защо не помогнем да се оправи българското огледало, за да стане още по-бързо ъпдейтването?
Вижте ми поста в тази тема: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=39499.0
 Отговор #15 -: Ное 09, 2010, 20:38
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ArchLinux-Проблем с огледалните сървъри -: Nov 09, 2010, 20:38
За да не отварям нова тема ще пиша тук за проблема с българското огледало на Arch. Както сте забелязали може би огледалото: http://archlinux.igor.onlinedirect.bg/ не е актуализирано от доста време и го няма в официалните огледала(преди го имаше). Та реших да им пиша на пичовете за проблема да ги питам дали ще го има огледалото и отговорът им е:
Цитат
Здравейте,
 Огледалото го има все още, проблемите бяха заради сървъра, от който се
синхронизираше.
Сега е сменен, но все още не е добър, трябва ни ново предложение за
добър rsync сървър
на ArchLinux, за да се оправи. Ако имате предложение с удоволствие може
да го сменим. ...

И понеже аз не съм чак толкова навътре с нещата Ви моля за съвет за да отговоря(им) адекватно на хората, какво да ги посъветваме кой rsync сървър да препоръчаме?
Няма ли нещо като rankmirrors: https://wiki.archlinux.org/index.php/Improve_Pacman_Performance#Using_rankmirror
Или да може да се синхронизира от всички огледала, ако някое запъне да минава на другото и т.н..
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Има ли такива програми на линух -: Oct 31, 2010, 18:32
//off

Странни имена на потребители забелязвам :D .

Сега чакаме да се регистрират и потребители с имена:
Нимфоманка
Нимфоманка1
Оргия-та
и т.н. все в този ред на мисли :)

Съжалявам за оффтопик-а не можах да се сдържа!
Страници: 1 [2] 3 4 ... 11