Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 588 589 [590] 591 592 ... 595
8836  Трудова борса / Търсене / Re: киоск терминал под линукс -: May 26, 2009, 19:15
Един не лош софтуер, всъщност най-добрия, който съм виждал е:

http://byzgl.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

Проекта беше направен с подкрепата на немското правителство. Ще забележиш, че доста време беше зарязан и последната версия е от 2006 (аз съм ползвал предишната доста отдавна). Това обаче, че с 2.4 ядро съвсем не го прави стар, особено за нишата в която е насочен.


Успех!
8837  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 23, 2009, 19:56
Mara от профила ти разбрах, само как изглеждат гърдите ти  >:D >:D >:D

Да де има много снимки в материалите.

И така софианци, казвайте! Как мина? Активноста каква беше? Колко бири пресушихте? Някой и друг заблуден кадър, качен някъде има ли? И изобщо давайте пълен отчет, та не присъствалите да събираме слюнка.
8838  Трудова борса / Търсене / Re: Senior Java Developer -: May 21, 2009, 22:47
jsandro без да се обиждаш малко какъв цървул си, но моля те много прочети:


http://blog.kirov.be/2008/09/18/Идиотски-обяви-за-работа

а после помисли в коя държава и на какъв език, пускаш обявления изпразнени напълно от смисъл, и какви точно хора биха се отзовали на тях.

С пожелания за всичко най-хубаво в твоята работа и личен живот, без нищо лично! Да си жив и здрав!
8839  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да инсталирам Firefox на български? -: May 12, 2009, 15:18
Само да поправя малко Маринов.

Туко що проверих пакета на Адобе и се оказа, че освен разни документи и други работи, слага самата библиотека в:

/usr/lib/iceweasel/plugins
 
или респективно в:

/usr/lib/firefox/plugins

което от тях намери.

п.п. а пък най-точно си го слага в своя папка, а после пуска препратки където се сети.
8840  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 11, 2009, 21:00
bop_bop_mara вече обяви, че ще сводничи само на първокурснички, така, че не си точи зъбите за млада линуксарка, явно от втори на горе всичко е заето.  >:D
8841  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Python-apt, проблем! (При Debian 5.0 stable) -: May 10, 2009, 13:55
Дидко да ти кажа, пробвал съм това чудо и даже още го имам инсталирано. Невероятно е бъгаво. Ако наистина искаш графично да управляваш софуера, най добре ползвай синоптика. Изнервящо бавен е спраямо конзолата, но е спретнат и с него се работи доста плавно.
8842  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Ubuntu 9.04 на USB Flash - проблем -: May 10, 2009, 13:51
Дай екранна снимка да видим, че нещо ми е мътно обяснението. А самата флашка, как я записа?
8843  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Уеб камера -: May 10, 2009, 13:49
Не се притеснявай да питаш чичо Гооошооо в такива случай. Той е доста услужлив. Разбира се първото място, което трябва да се провери, винаги са страниците на доставчиците на софтуера и хардуера (ако има такава).

Тук са дадени базови разяснения, какво да се направи:

http://wiki.debian.org/Webcam

Това е още едно по-подробно от предното разяснение:
http://www.linux-drivers.org/usb_webcams.html

А това е вероятно най-подробното, което може да се намери:
http://tldp.org/HOWTO/html_single/Webcam-HOWTO/


Това е база данни за целия подържан хардуер от Линукс ядрото, а следователно и от Дебиан, има търсачка:
http://www.linuxcompatible.org/compatlist3.html



Тук са изредени 240 модела usb камерки, подържани от един от водачите:
http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html


Това са само няколко резултата от първите, които излизат за около минута търсене.

Преди да се впуснеш в тази материя, която на практика не е особено сложна, поне от потребителска гледна точка, само две напътствия.

1. За какъвто и да е хардуер в ГНУ/Линукс първо набелязваш няколко модела, а после търсиш инфо конкретно за тях. Рядко ще се налага да слизаш след първия резултат.

2. ГНУ/Линукс по принцип има много малко главоблъскания с хардуер и те най-често са свързани с безжична мрежа и някой особено екзотични джиджавки слагани в лаптопи. Специално за камери, аз поне не съм попадал дори от най-китайските, китайски боклуци, продавани в кварталната "лафка" да не тръгват и то почти винаги от раз.
8844  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Problem sys synaptic -: May 09, 2009, 20:08
Малко се бъркаш bop_bop_mara. Визуалните емулатори на терминал, винаги стартират в домапната ти папка. При пременаването в свръх потребителски режим, си оставаш там, докато не се преместиш с cd разбира се, сиреч в реда:

root@debian:/home/didko#

няма нищо странно.

------------------------------------
поправка

 а извинявам се, сега видях, че момчето търси /home/root. Ами да правилно, това което си казал е така.

------------------------------------

втора поправка

днес спя, може би защото паднахме от ПФК Л. В какъвто и да е терминал да влезеш си винаги в домашната папка на потребителя, от чието име влизаш.
8845  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталирането на ktorrent! -: May 09, 2009, 13:27
Моля, пак заповядай. Радвам се да мога да помогна някому. Все се боя, че обяснявам не разбрано. Ще пием бири, няма проблем. Ако дойдеш на феста във Видин другия месец, даже аз ще черпя, защото ще ми е повод  ;D
8846  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталирането на ktorrent! -: May 09, 2009, 13:04
Може да сложиш иконка, ако искаш но това е дълга тема. Е ще я почна за теб, пък има и общо взето лесен начин.

Като начало може да се стартира, както и до тук. ctrl+alt+t/ktorrent ентър.

Добре като съм почнал. За създаване на иконки, най-лесно е с програма, ако не ти се редактира рц-то на айса на ръка. Такава има тук:

http://download.projectsakura.com/eeepc/emeditor.html

Трябва да се стартира с повишени права, за да може да запази промените, сиреч ctrl+alt+t/sudo su/emeditor. Интерфейса е прост и кичозен. От дясно имаш дървото на етикетите. Избираш този, в който да настаниш иконата. В дясната по-голяма се появяват съществуващите елементи. Имаш опция за добавяне. Появява се прозорче, в което пишеш името което ще се появи под иконата. За команда пишеш /usr/bin/ktorrent (може и в /usr/local/bin/ktorrent да се е настанила, провери с locate ktorrent), избираш иконка от наличните, затваряш прозореца, затваряш програмата като се съгласяваш да съхрани промените. После следва рестартиране. Може да не е цялата машина, а само графичната среда [ctrl+alt+backspace (стрелката над ентъра)]. Като зареди, ако си поставил правилна команда трябва да имаш вече в съответния елемент и икона.

Има и други неща, например работа с кирилица. За да не преразказвам за нея направо ще те насоча към дневника на моя боен другар инж. Бодуров:

 http://delafer.blogspot.com/
8847  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как Оракулът си купи Слънце. -: May 09, 2009, 12:47
Добре де. Тук гурутата си хортувате. Ама и ние от ламерството са ни интерсни някои неща. Като начало не мисля, че биха убили MySQL, тъй като чисто икономически не застрашава комерсиалните им продукти. Ама дори така, какво от това? И тук се почва да се говори за милионите, десетки милиони, а защо не и стотици милиони съществуващи инсталации.

Аз пък питам, де е проблема? МъСЯЛ нали е под двоен лиценз, който му е притрябвало ще си го разклони. Нещо повече бившия директор на MySQL вече си направи, просволутия Drizzle.

Обаче слънчовците последните години напазаруваха много технологии, повечето отворени, пък и важни, за тях ми е по-интересно какво би станало. И това не са само разни виртуализации, ами и сериозни работи, като сървърите Кобалт, в последствие преименувани например, за които се твърди, че били най-доброто за web приложения. И така нататък списъка е доста дълъг.

Та като сте почнали за бази, ами това не им е единствената база. Имат нещо наречено Java DB, което никога не съм помирисвал, но едва ли ще направя, ама така чета доста амбициозно. Като жабари, оракулите биха го запазили сигурно.

Но аз се сетих за един друг продукт- AdabasD. Преди няколко години, беше бая нашумял, като пряк конкурент на M$ SQL. А и гледах пишеха, че в него присъствало нещо наречено обектно ориентирани бази, което било следващато поколение след свързаните бази и по-късно се появи в проект, които сега познаваме като PostreSQL. Същия Адабас в някакъв орязан вариант се разпространявал с печалбарския Стар Офис. Та интересно с това чудо, какво ще стане?
8848  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталирането на ktorrent! -: May 09, 2009, 12:18
Аха проблем тогава. Твоят е първият 701. За него cnr не е достъпен. Така имаш два варианта.

1. Отваряш конзолата (ctrl+alt+t), sudo su, synaptic. Това ще ти отвори една доста дружелюбна програма за добавяне и махане на софтуер. Вътре има доста повече неща, отколкото в онова аплетче, но все пак не много. Там пускаш едно търсене по да речем torrent. Ktorrent го няма там, но да се надяваме ще се появи друго нещо. В момента не мога да пробвам предоставих лаптопчето на домочадието.

2. Трудният. Разхождаш се до Дебиан.орг Търсиш (има вградена търсачка за пакети) питаш го за кторента, избираш пакета, обозначен за etch. Сваляш го. Най-лесно е да го инсталираш през същия синоптик или класическото dpkg -i ktorrent.deb. Пакета съдържа и номер на версия, сиреч не се казва така, за да е успешно инсталирането от конзола трябва да си в директорията, в която си госвали. Преди dpkg трябва да си изпълнил cd ~/My Dokuments/ на мястото на мойте документи името на папката, ако е друга. А за да не пишеш цялото име на пакета след първите букви натисни един таб (това ще проработи и с името на директорията). както виждаш ако досега не си работил в конзола и не си имал вземане даване с Дебиан (ксандрос му е дериват), по лесното е с графичния синоптик посочването инсталиране от локален файл. Обаче и при двете има доста голяма вероятност да нямаш, нещо от което зависи програмчето. Това ще ти бъде съобщено, който и метод нма инсталация да избереш. Ако няма такъв, просто инстала ще свърши след минута без съобщения за грешка. Ако е първото, както предполагам, следва връщане на Дебиан.орг и изнамиране на въпросните пакети, които да се инсталират преди ktorrent.

Въобще седмака е малко по-малко приятелски отколкото би ми се искало и добавяне на софтуер би затруднило новаците. А още не съм стигнал до шизофреничния въпрос за слагане иконки на външно инсталирани приложения.

Дерзай!
8849  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталирането на ktorrent! -: May 09, 2009, 11:27
Странно, кога купи асуса, обновяван ли е, кой модел е по-точно?


Добре де а "ръчното" инсталиране, сиреч след ctrl+alt+t натам не доведе ли някакъв резултат?


Ощще едно въпросче, favorites къде се намира? Първи или последен? И още нещо май досега не си стартирал от Setings Add/remove software. Направи го. То автоматично ще провери за всички актуализации, а след разрешение и инсталира. Това трябва да доведе до няколко нови иконки сред които и въпросната Асус Даунлоад.
8850  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталирането на ktorrent! -: May 09, 2009, 09:15
Момче не се отчайвай ЕЕЕ е направено да ти е лесно, аз в момента ти пиша от него. Най лесно в него се слага софтуер през Асус Довнлоад, което си е на практика ЦНР, но няма да те затормозявам, какво е това за момента. Иконката е планетка върху диск съединени с червена стрелка на долу и се намира в етикетчето INTERNET. Реално това ти отваря web страница, където имаш поле за търсене.

Намираш ей това:

http://eeedownload.asus.com/products/overview/ktorrent

Пише си инстал, натискаш и ти се отваря един въпросник в две три стъпки, най-важната  от които да избереш в коя категория да се настани новия софтуер. В случая нищо няма да избираш, защото по подразбиране си сочи Интернет.

Това е. Сега тук има един тънък момент. Оказва се, че на някой системи, например моята отваря eeedownload без нужните права. Лесно се разбира, като вместо въпросник за инсталиране ти се предложи да запазиш в някоя папка един cnr файл. Това може да бъде заобиколено. Натискаш комбинацията ctrl+alt+t, появява се черен прозаорец. В него пишеш sudo su и натискаш ентер. След това пишеш firefox и пак ентер.  Сега вече ще ти се стартира четец с нужните права, от който спокойно да посетиш, адреса, който ти дадох по-горе.

Успех!
Страници: 1 ... 588 589 [590] 591 592 ... 595