Аз нещо да попитам, че ми стана интересно. Един томограф прави много ренгенови проекции. След от тези проекции математически се възтановява вътрешната 2д структурА.... Слайса или както там се нарича.... Кой го прави това томографско възтановяване... Самият апарат... Или програмата? Щото това е единственото дето се сещам за що годе повече изчисления.
От друга страна така както се представя програмата излиза, че това е един обикновен view-er на картинки в специализирани формати.
Не може един viewer на картинки да е бавен.
Самият компютър-томографски апарат реконструира първичните данни в 2D изображения, т.нар. слайсове. Самите слайсове са с предварително зададена дебелина от 0,6мм до 10мм, като дебелини от над 5мм отдавна не се използват. Минималната дебелина на слайса зависи от разделителната способност на апарата по оста Z. Тъй-като слайса има дебелина, то той не се състои от пиксели, а от воксели. Вокселите представляват кубчетата от които се състои слайса. Наричат се воксели (понеже имат обем V). Вокселът има цифрова стойност, означаваща усреднената стойност на плътността на скенираното вещество (в кубчето) по скала от -1000 до +3000. Тази скала се нарича Хънсфилдова скала, а мерните единици Хънсфилдови единици, съкратено на английски HU, на български ХЕ. Стойност -1000ХЕ имат газовете, +3000 имат плътните кости, а водата има стойност 0. Слайсовете се записват от КТ-апарата в DICOM формат, като всеки слайс е на отделен файл. Всеки DICOM файл освен данните за изображението на вокселите, съдържа и информация за имената на пациента, номера на пациента, номера и датата на изследването, номера на серията от която е част изображението, както и още много информация подобна на EXIF информацията на обикновените цифрови снимки, само че много повече и по-подробна. Едно съвременно компютъртомографско изследване се състои от няколкостотин до няколко хиляди такива файла общо, разпределени в няколко серии.
В една папка на компютъра може да има няколко десетки хиляди файла, принадлежащи на различни пациенти, както и на едни и същи пациенти от различни дати. Работата на вюъра, когато му метнеш папката в прозореца, е първо да изгради дървовидна стуктура, като ги сортира по пациенти, после по изследвания подредени по дати и вътре в изследванията по серии, като ти изкара и иконки представляващи извадки от изображенията за всяка серия. После ако да речем искаш да сравниш две серии от изображения, примерно скенирания на бял дроб на един и същ пациент от различни дати, за да разбереш динамиката на заболяването му, трябва да разделиш на две прозореца на вюъра за всяка серия, като вюъра трябва да синхронизира слайсовете според сходствата им така, че във всеки прозорец слайсовете да са от едни и същи анатомични структури и когато прелистваш едната серия в единия прозорец, другата серия да се прелиства и тя във същата посока така, че да продължава съответствието и това ако може да става със скоростта с която мога да въртя колелото на мишката
. Повечето лагят много, а което е най-лошото докато прелистваш едната серия в едната посока, другата се прелиства в обратната посока или забива. Освен това, тябва да има бързи клавиши за най-често използваните функции, които да са удобни и интуитивни. Трябва да има и възможност за мултипланарни реконструкции с промяна на наклона на равнините, което също много го нямат или се плаща отделно, като струва майка си и баща си, защото е претрупано за красота с много излишни неща, дето никой не би ползвал. Тези дето са написани на Java или на HTML ги знам, те си личат отдалеч и не искам въобще да ги коментирам. Тия дето са на C и C++ като скорост биват. Сред последните най-бързия и малък, пък със всичко необходимо, който съм виждал е въпросния RadiAnt. Аз дълго време не исках въобще да го знам, понеже като линукс-фундаменталист, все търсех достойна нативна линукс алтернатива. Като не намерих, започнах да го ползвам по съвет на колегите ми, които са пробвали пък всичко на уиндоус и не са намерили нищо по-добро.
Ето нагледно видео как се инсталира и работи под wine в убунту:
https://www.youtube.com/watch?v=YiUgMQ-D3Vk Показано е и това със синхронизацията на сериите.