Автор Тема: Осемте черти на културните хора  (Прочетена 2702 пъти)

bcdenkov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
    • Профил
 Антон Чехов е един от най-големите писатели на руската и световна литература. Една от най-забележителните му черти е, че успя да направи поведението на хората и техните взаимодействия по-значими от сюжетите на неговите истории.
Той е остър наблюдател на човешкото поведение. Имал е способността да улавя атмосфера с тотален реализъм, подчертавайки детайли, които биха останали незабелязани от другите.
Намерението му не е било моралистично, но въпреки това сред вещите му е намерено писмо, което той пише до по-големия си брат, където той изразява поредица от съвети.
Писмото е написано по време на един от престоя му в  Москва  и обяснява  това, което Чехов смята за характеристики на истински културни хора. 

1. Добротата - един от добродетелите, които авторът цени

За Чехов истински културните хора  уважават индивида и затова винаги са снизходителни, нежни, учтиви и съобразяващи се. Когато се преместят да живеят при някого, те не се държат така, сякаш му правят услуга, а когато се изнесат, не казват: „Как може някой да живее с теб!“
Отличителна черта на високо културните хора е как се отнасят към другите. Колкото и големи да са различията между двама души, това не е извинение за свободно управление на конфликти и малтретиране. Всъщност е разумно да се избягва конфликт и да се дистанцираме, ако противоречията са непримирими.

2. Емпатия към страдащите

Чехов казва следното за културните хора:  Състраданието им се простира отвъд просяците и котките. Те са наранени дори от неща с невъоръжено око”. Това обяснява защо те са силно чувствителни към страданията на другите, дори и да не го изразяват.
Да бъдеш много културен, означава високо ниво на разбиране за тези, които страдат. Думата „култура“ идва от латинското „cultus“, в превод „култивиране на човешкия дух“.
Културният човек не е безразличен към болката на своите ближни.
 
3. Отношение към парите

Що се отнася до въпроса за материалните блага, Чехов посочва, че  „културните хора уважават собствеността на другите и следователно плащат дълговете си“. Начинът, по който някой се справя с дълговете си, разкрива много за неговата личност.

4. Отхвърляне на лъжите и преструвките

По въпроса за лъжата и клеветата, според Чехов, истински културните хора имат следните характеристики:  Те са искрени и се страхуват да лъжат.
Те не лъжат дори за малките неща.
Лъжата е обидна за слушателя и го поставя на по-ниска позиция в очите на оратора. Те се държат на улицата, както вкъщи, не се фукат.  От уважение към чуждите уши те по-често мълчат, отколкото говорят”.
Лъжите и преструвките са начин за измама на други човешки същества. От друга страна, искреността е начин да покажете уважение към околните.  Автентичността е знак за самоценност и достойнство.
 Така че слуховете и клюките не трябва да бъдат на дневен ред на културните хора, тъй като те също са начин да поставят останалите в неравностойно положение.

5. Отхвърляне на ролята на жертва

За Чехов културният човек се дистанцира от позициите на виктимизация, които също са аспект на измама. По отношение на това той казва: „Те не се омаловажават, за да събудят състрадание. Те не свирят на струните на сърцата на другите хора, за да могат да ги накар тда им ходят по свирката.”
 Събуждането на състрадание у другите може да донесе някои очевидни ползи в непосредствен план. Но в дългосрочен план се оказва измамна стратегия, която просто отразява липсата на уважение, което някой има към себе си, и подхранва недоверието към другите.

6. Отхвърляне на суетата и самонадеяността

По този въпрос той казва:  „Те нямат плитка суета. Ако изкарат стотинка, те не се държат така, сякаш са изкарали сто рубли, и не се хвалят, че имат достъп там, където други не са допуснати”.
Позволяването на чувството за превъзходство да процъфтява поради временни причини и зависимо от късмета, като пари и социални привилегии е просто демонстрация на липса на еволюция. Този вид хора ценят извисяването над битието и зависят изцяло от външни фактори, за да оценят себе си.

7. Уважение към индивидуалния талант

Всеки човек по света има свой талант. Голяма част от задачата на нашия живот е фокусирана върху откриването и култивирането му. „Ако имат талант, го уважават. Те жертват почивка, жени, вино, суета. Гордеят се с таланта си”. Талантът е едно от най-големите съкровища на хората.
Не е необходимо да сте известен художник или успешен бизнесмен, за да кажете, че човек има дарба. Понякога този дар може да е в малки неща, като например да знаеш как да цениш другите или да имаш способността лесно да разбираш или помагаш.

8. Умереност и грижа в действията

Чехов посочва, че културните хора  „развиват естетическото чувство в себе си. Те се стремят доколкото е възможно да ограничат и облагородят сексуалния инстинкт. Те искат, особено ако са художници, свежест, елегантност, човечност...
Те не пият водка по всяко време на деня и нощта, защото не са прасета и знаят, че не са.” Тези декларации са призив за умереност и чуваемост, които отхвърлят физическите и биологичните ексцесии.
Човешките същества не са организми, а по-скоро хора, които могат и трябва да осмислят това, което правят.
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Осемте черти на културните хора
« Отговор #1 -: Oct 09, 2021, 11:26 »
   А ти (денков ли си,вокс ли си...), доколко всъщност си културен ?

С целия този спам ...
« Последна редакция: Oct 09, 2021, 14:13 от spec1a »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Осемте черти на културните хора
« Отговор #2 -: Oct 09, 2021, 13:53 »
Всичко това са глупости. Човек е такъв, какъвто го научи животът. Опитът те определя много повече, отколкото умни приказки на набедени величия.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

bcdenkov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 24
    • Профил
Re: Осемте черти на културните хора
« Отговор #3 -: Oct 29, 2021, 20:26 »
Посещавам няколко интернет сайта:
Избор на пол: Мъж.
Години: 45 год.
Височина: 168 см.
Килограми: 180 кг.

Кантара ми с батерия измерваше до 180 кг. За последен път, когато работеше и си измерих теглото в кг. на него - работещ - показваше 150 кг.

След месец си измервах теглото на същия кантар и показваше постоянно 50 кг. Предполагам, че към момента ми моето тегло в килограми е между 150 кг. и 180 кг. Затова въведох в интернет сайта 180 кг.  По -точно същите данни в два различни интернет сайта.

Интернет сайта го възприе, може би като шега или нещо нереално.

Извинянявам се, че Ви занимавам с глупости и семейни неща.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Осемте черти на културните хора
« Отговор #4 -: Oct 29, 2021, 22:36 »
1 2 3 4 5 6 7 8 === всеки искрен, обикновен Християнин
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.