Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 189
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Dec 01, 2023, 21:23
Каква стана тя.. нарочно ли са ги оставили да действат?

https://www.nytimes.com/2023/11/30/world/middleeast/israel-hamas-attack-intelligence.html
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Dec 01, 2023, 19:11
Или някое чипосано ТДИ  ;D Псевдоелитът, без значение на общинско, или държавно ниво, отдавна е потънал в своя свят и освен празни мантри, започващи с "евро.." за оправдание, друго не може да сътвори, + увеличаване на тежестта върху гражданите.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Dec 01, 2023, 18:56
Ще се вдигнат продажбите на електричките в София  ;D (шегувам се, разбира се)

https://dnes.dir.bg/sofia/vleze-v-sila-zabranata-za-stari-koli-v-tsentara-na-sofiya

Колите са им големия проблем на общинския съвет, а джугалята, дето горят зимата дрехи втора употреба, купувани на кило, не са проблем :) Ей ся как ще лъсне София с кристален въздух през зимата.. Пушекът от маалите в Орландовци, Овча купел и т.н. ще заобикаля центъра, съобразявайки се със знаците. И снегорините също ще заобикалят знаците, например, и боклукчийските камиони, може би (щото не са от най-новите).

П.П.  От километри и без бинокъл се вижда идеята, само да се събират глоби, нищо друго. Може би, като фонов процес, оргазмичното удоволствие на някое парвеню, я с електричка, я с чисто нова с ДВГ, да покара по центъра.
 [_]3
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Dec 01, 2023, 15:30
Понеже споменахме царската титла.. Да, доколкото и аз съм чел, произлиза точно от Цезар, при нас се е изписвало отначало като "цѣсарь" (нямам старобългарските буквички и копирах от нета), а после се наложила съкратената титла "цар". В нашия език е имала значение на "имератор". Гръцкото "кесар" също произлиза от "цезар", но в Източната Римска империя, за върховен титул в държавата се е ползвала гръцката дума "василевс" (разбира се, след приемането на гръцкия език за държавен и постепенното изместване на латинския, някъде по Юстинианово време- първия, по спомен). А "кесар" е била титла за аристократ, втори след василевса. Немският вариант е "кайзер"- там е било със значение на "император". Василевсите са носили пурпурни ботуши (по тях са идентифицирали тялото на последния Константин след превземането на Цариград от турците), кесарите- зелени.
В Древния Рим, преди Цезар, думата "император" (imperator на латински) е била със значение на "победоносен пълководец"- това съм го чел в книгата "Дванайсетте цезари", представляваща съвременно издание на едни римски хроники, на Гай Светоний Транквил, които са оцелели до наши дни, писани по времето на император Адриан (200 години след Цезар).
Папа Инокентий III дава на нашия Калоян титлата "рекс"- с която в Древния Рим са титулували ръководителите на граничните все-още непобедени и непревърнати в римски провинции държави- на парти, илири и т.н., т.е. в съвременен прочит- крал. А Калоян в отговор благодари на папата, че го е признал за "цар", т.е. цезар (император).
Доколкото знам, цар Симеон Велики е коронясан именно за цѣсарь от Николай Мистик, а после византийците се измъкват с номера, че не бил коронясан за император (василевс по тяхному), а само за кесар, тази титла- василевс, имал право да носи само императорът в Цариград, а тогава си имало василевс- малолетния Константин VII.
Но след това византийците признават вече титлата на Петър- сина на Симеон. Както и статута на Патриаршия на нашата църква. Петър се жени за родственица на василевса в Цариград.
Доколкото знам, тая титла "цар", както я знаем днес, на нашия си език, и на бая други славянски, първо е била носена от наш владетел. Всякакви там сърби, руснаци, са векове след това.
 
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Dec 01, 2023, 07:36
..
А би ли ни светнал откъде са дошли украинците - за руснаците вече разбрахме (у)правителите им "варягите" кога и откъде са дошле...
Е, в момента украинците ги управлява евреин, но това не значи че са евреи, от старо(то) "дуло"  отломки/семки са те т.е. народа де (в голямата си част)

..

Откъдето сме дошли и ние.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 30, 2023, 19:17
Истинската джурналистика е такава, само ако ползва в писанията си епитети от сорта на "комунисти", "комсомол", т.е. скелети, погребани под гардероба (как пък не им омръзна да изместват гардероба с новите и да ги изкопават старите за поредното представление) преди 30 и кусур години, както  и  в съчетание с особено актуалното "путинисти", "хибридна война", "руската агресия в Украйна"  и  производните им :) От време на време за тонус, е добре да се цитират подобни скелети от някое гробище, като Плювналиев, Пасито, или нещо от сорта, за да звучи авторитетно поредния труд.

"..Като знам как ме спират хора по улицата в Пловдив и подхвърлят: „Абе гилдията ви съвсем се о…ра“.." - цитат.  ;D
Сигурен съм, че понеже авторът е изключително известен, вкл. и по лице, ежедневно го спират поне 30-40 човека на улицата, и му подхвърлят такива думи в лицето  ;D

То бива-бива глупости, но тия вече към Карлуково, там ще пожънат необходимото внимание.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Nov 30, 2023, 19:09
Много са се загрижили за РФ всякакви юроатланти, жива да я ожалиш тая РФ. Колкото повече американското прокси губи на фронта, толкова повече се въздигат в небесата воплите им.
П.П. Файър, никакви украинци не е имало, когато е управлявал родът Дуло.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 28, 2023, 14:48
Попаднах днес на една статийка, стара е, относно данъчни облекчения за ремонт на жилище (демек скидка, уж) :D
Та реших да ви запозная, за какво точно иде реч.

Ето я статийката:

https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%87/

А сега, да споделя нещичко от моята професионална камбанария, в случай, че някой се подлъже да ползва такова "облекчение" :

Те хубаво ще ти зачетат от НАП разходи за ремонта на жилището и ще ти приспаднат максимум 200 лева (10% от 2000 лева- таванът) от данъчната основа.
Обаче: После "Местни данъци" (техните системи и тези на НАП си имат връзка) ще ти вдигнат данъчната оценка на жилището. И съответно данъка за жилището, защото си правил подобрения. Който местен данък е ежегоден, а данъчното облекчение по ЗДДФЛ е еднократно. Догодина ако правиш пак ремонт- пак от "Местни данъци" ще ти вдигнат данъчната оценка. А, и нещо друго- ще изпраскат и майстора ти с данък, и повече не можеш да разчиташ на него- т.е. данъчното ти облекчение ще е за негова сметка и много ще ти се зарадва човека  ;D
Та, ето такова е "облекчението", от статията (не само в лекс-а, а беше разпространено из целия нет, като нещо прекрасно).

На практика, цитирам : "..В закона е създаден специален член 22е, в който пише: „Местните физически лица и чуждестранните физически лица, установени за данъчни цели в държава – членка на Европейския съюз, или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, ползват данъчно облекчение, като приспадат от общата годишна данъчна основа по чл. 17 направените през годината плащания за труд във връзка с подобрения и/или ремонт на един недвижим жилищен имот в общ размер до две хиляди лева“. .."

За труда, да речем, чиято стойност е максимума- 2000 лева, на теб ти приспадат 10%- 200 лева, обаче тоя труд е доход за майстора и тъй като неговият данък е 10% също по ЗДДФЛ, то твоето "облекчение" го вземат от него- дотук танто за кукуригу, ще си каже човек. Да, ама не- вдигат ти данъчната оценка на жилището, и вече ежегодно плащаш повече, макар и не на НАП, а на "Местни данъци". Резултатът- вземат еднократно едни пари от джоба на майстора и ги дават на теб. А на теб почват да ти вземат едни пари повечко от досегашния данък за жилището- да, вярно, да речем годишно 5-6 пъти по-малко от еднократното "облекчение", но затова пък ежегодно..

И още за майстора- сега да речем, ти си дал 10 000 за ремонт на покрива, а не 2 000, обаче на теб ти приспадат от данъчната основа до 2 000 лева само (т.е. спестяваш данък като сума 200 лева)- но майсторът ти го изпраскват с 10% данък от всичките 10 000 лева. Много ще е доволен и ти винаги ще можеш отново да разчиташ на него :)

П.П. За максимално инфо- това е прието по времето на "Борисов-3".  Чл. 22е. от ЗДДФЛ -Нов - ДВ, бр. 104 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 27, 2023, 20:59
Ремотекс, защо мислиш, че държавен магазин за хранителни стоки ще изглежда сега (и персоналът му ще практикува) по същия начин, както в творчеството на тая от уеб кафето, която на всичко отгоре (както личи от портфолиото) не е и била родена (или пък е била в началните класове), когато лелките в магазините по соц-а пишеха сметката върху амбалажната хартия и после ти увиваха салама в същата хартия? Направо ме уби лобистката помия, изсипана в статийката (и то стара, от март месец, на тая, както я нарече Файър, мома). Герберастите не вкараха в действие идеята (пусната в пространството само за заблуда на населението) си, за държавни бензиностанции, за да не бръкнат в джоба на частния монопол (че нали оттам се прелива където трябва, но не в бюджета, разбира се). Държавата има всички възможности да влияе на пазара, както и финансовия ресурс да го стори. Подчертавам- да влияе, не да го командва. Например с по-ниски цени на стоките в държавната верига- за държавата не е необходимо да е фикс-идея максималната печалба, тя има приходи от данъците. И ще е достатъчно, за да поддържа веригата си, да има някакъв приход, който е малко по-малък от този на конкурентната частна верига като Кауфланд, например. И има ресурса да купи за своята верига каквито и да било стоки за потребление. Това би се отразило върху цените, и то в полза на потребителя- гражданин. Но това не е удобно за някои големи монополисти, и те така, се появяват такива пропагандни простотийки, с претенция за универсална истина.. подплатени с глупости за соц-а отпреди 40 и нагоре години. Другият стимул за такива статийки е, че за управляващите държавата в момента също не е изгодно държавата да влезе в социалната си функция- губят парички в лично качество. Затова имаме такива плъшоци и марионетки в качеството на управляващи. И глупави мантри, как сега трябва да сме изключително щастливи, защото имаме банани и портокали.
Лично мнение, от мен  [_]3

П.П. тоя линк имах предвид, сега се усетих, че трябваше да цитирам :

..
.. де го сега Гогата да ни обясни и за другите маркетингови трикове ..
..
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 26, 2023, 23:32
ИзненадА управляващите (уж), оня плъшок чак незнамсикакви съвети свиква.. но сега всичко ще си дойде на мястото и изненадата ще е приятна- частните снегопочистващи фирми ще напускат там едни фактури към общините, че нонстоп са обикаляли със снегорините.. ще са доволни и фактуриращите, и контрагентите им по общините, там нещо в джобче..
Аз съм си презаредил акумулатора и сменил гумите, притеснения нямам  [_]3 А то при нас (Варна) сняг почти не остана.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 26, 2023, 12:56
Сега научих, че съществува това съединение- натриев глутамат.
За подправките- аз солта и черния пипер ги слагам в началото, а "тревите"- чубрица, магданоз, лющян и т.н., накрая, ако става въпрос за чорби. Ако правя мусака обаче, всичко го бухам в началото, вкл. и чубрицата. Въпрос на навик и на това, как са те учили да правиш съответното ястие.

П.П. То това, за разстрелите в Катинската гора, там от линка на Ремотекс, би трябвало да се изучава по история, а не в юридически факултет. Останалото в стил "Путин е виновен" въобще няма да го коментирам.

Вярно, че имаше такъв филм- "Адвокат на дявола" :)  Всъщност в адвокатлъка, поне според мен, най-важното е да не навлизаш в личните драми, а да си гледаш работата. Бил съм и от страна на обвиняем, и на пострадал, по наказателни дела. Ако много вземеш да се вживяваш, се товариш излишно- караш си по процеса и толкоз.

По Софето голям сняг имало, един приятел оттам ми прати 5-6 снимки (конкретно от ж.к. "Надежда"), но на тия снимки пътищата са чисти, паркингите са позатрупани.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 25, 2023, 16:34
..
Не овкусяваш ли панировката с нещо?

Само сол слагам на панировката.
А самата акула също сол, и черен пипер (смлян), и я оставям да престои така нарязана на шайби, след като я подправя, 2-3 часа в хладилника, преди да я панирам. Да си поеме солта и пипера.

Има един тънък момент- ако акулата е прясна (т.е. я купуваш скоро уловена и прясно одрана), а не замразена, се държи около час във вода, така излиза от нея миризмата на амоняк (черноморската прясна има такъв дъх). После я оставяш да се изцеди от водата и вече си я готвиш. За замразената не е необходимо- тоя дъх отдавна е избягал от нея.

П.П. А за уискитата- оня Джим Бийм ми харесваше, като ходих по моретата. Иначе сме правили и мАрфа (далавера по морски)- купуваш от Пирея (това е пристанището на Атина) по 5-6 долара бутилката по-евтинко уиски от шипшандъра и после в Казабланка го продаваш по 20 долара парчето на мароканците. Беше отдавна, още нямаше евро у нас, по корабите плащаха в долари. То и безмитни магазини няма вече, поне в ЕС. Във Варна имаше три- на летището един и на пристанището два, затвориха ги отдавна, единия на пристанището (на Морска гара) като магазин се съхрани, но отдавна не е безмитен.

Файър, да, White horse не е лошо- скоро приятел ме почерпи една бутилка такова и си го дръннах де, не беше зле :) Но имам такива бутилки още от соц. времето, които съм напълнил с разни ракии.

Иначе вкъщи предпочитам домашното производство.
В офиса имам 5-6 бутилки разни марки уиски, които са ми носели клиенти.

И пак за чорбите- навремето баща ми правеше много хубав борш, като освен всичкия зеленчук вътре, там зеле, моркови, картофи и т.н., слагаше и нарязана на кубчета сланина и ставаше супер. Аз се пробвах 2-3 пъти и така и не успях да я докарам тая супа. Все някаква безвкусица се получаваше и се отказах.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 25, 2023, 09:57
За гъбите, като гледам тука.. с бяло вино  :D

https://recepti.gotvach.bg/%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8/%D0%91%D1%8F%D0%BB%D0%BE_%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE

Аз за акулата по Никулден си правя една проста панировка- две яйца ги разбивам, после им добавям брашно и бъркам, докато се сгъсти почти като тесто, а накрая с малко бира разреждам, да стане като паста. После парчетата от акулата ги топя в тая смес и в тигана, става много вкусно.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 24, 2023, 19:25
Пак добре, че няма идеи за бланширани скакалци, например. У нас няма как да покълнат подобни глупости, освен при някакви малки групички издуханяци.

Файър, аз с бланширани картофи съм правил мусака- след запържване на каймата, трябва съвсем малко време да се пече мусаката в тавата- та те бланшираните картофи са почти готови, а моркова го запържвам заедно с каймата и също не му трябва много време във фурната :) После заливката и готово.

П.П. сега прочетох препратката, затова допълвам:

..
Ха наздраве

Мутрите да пият, каквото си искат, а специално за Black Ram, моята клинтела от кримито го нарича "Каракоч" и хич не са възхитени от качествата му :)
Не съм фен на уискитата, докато си произвеждам сливова, гроздова и т.н., и имам наличност, вкл. и отлежала, и то отлежала реално, а не "по документи", ще си карам на моя си продукт. От уискитата ми беше харесал навремето един бърбън, Jim Beam, даже не знам още дали го правят. Купувал съм го от шипшандърите (безмитните магазини) в Пирея, Хайфа, Ашдод и др., много отдавна, в един период, в който ходих по моретата.
Белия кон, за който пише в статията, го помня- White Horse, още имам такива бутилки вкъщи, останали от соца, ползвам ги, да пълня в тях разни ракии.
А каква е идеята на статията за това какви уискита пиели разни фактори, парвенюта и мутри, че не вдявам? Претопляне на кюлчетата в чекмеджето? Ами те пеперастите изпраха чекмеджето изцяло, даже без накисване. Славков, Борисов и някой си Чобанов пиели уискита, а Кирчо и Кокорчо не пият ли? Или там трябва отделна статия, за разни субстанции? Мравояда сигурно използва уискито само веднъж годишно, след бръснене. За други зависимости и приемственост, от посолството, или например, от вида любов? Нищо. Нещо липсват статии срещу прекрасното ни сегашно ротационно правителство в е-вестника.. То само като прочетеш заглавието - "Уиски влияние.." -пасквил в стил "Всичко започна в началото на 70-те..", хаха- да вземе да напише и нещо за "Водка-влияние..", може и "Дрога-влияние.." и да почне от оня неадекватен и винаги остъклен Москов преди години.. нещичко за Кунева, която отново вадят на показ, което е повод да си спомним за АЕЦ и т.н. ..  ;D
Ха наздраве по нашенски ;)  [_]3
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Nov 24, 2023, 19:00
Ей-тия гъби имах предвид:Страници: [1] 2 3 ... 189