« Отговор #16 -: Feb 01, 2018, 22:18 »
Компютърни системи? Не мисля, че общите предмети като физика, химия и прочее са излишни. В днешно време компютрите са навсякъде и без тях не става нищо. Та, може да си учил няколко езика за програмиране, бази данни и прочее, трябва също, но когато трябва да решиш конкретен проблем на някой от тези езици, дето си ги учил, тъй наречените общи предмети помагат.
Май съм споменавал, но пиша в едно форумче от време на време за кодене и там редовно има въпроси как се прави това и онова с библиотеки точно за обработка и анализ на данни. Библиотеки направени за използване в каквото се сетиш. Ако щеш и химия и физика. Та, като вида такъв въпрос и го подминавам, щото не зная, какво се опитва да направи човека.
Преди време се бях записал Компютърни системи и какво да ви кажа... Мудна работа. Бях се занимавал малко със С не много време преди това и отбирах туй-онуй. Бях задочно. Спомням си първата задачка дето ни бяха дали за вкъщи на Паскал. Ми елементарна до немай къде. И това за цяла седмица. Тогава още нямах компютър и се оглеждах да си купя, ма докато го направя, ходих у една колежка, та правихме нещата заедно. Какво ми направи впечатление на тази първа задачка. Че тя не знаеше изобщо как да я направи и дори как да подходи, как да започне. Така ни бяха обяснили. Трябваше аз да и разказвам, както аз го разбирам с ограничените си знания, но тя тогава ме разбра веднага, какво и говоря. Не се бях замислял върху тази случка, докато не седнах сега да пиша тук. На бизнеса му липсвали специалисти? Питам, без да търся отговор, така ли се подготвят тези специалисти? Момичето не беше изобщо глупава, разбра ме от две думи, но защо не разбра онзи там? Една седмица. Прекъснах на първата година още и не продължих, поради лични причини, но не съжалявам.
От известно време сам се уча да правя някои неща и видях за една седмица, колко може да се научи. Много. Работа като програмист няма да започна и няма и да си търся, но ако може сам човек да научи, каквото учат там за много по-кратко време, ходенето на университет заради самото учене донякъде се обезсмисля. Да, имаш контакти с хора и преподаватели и може да обменяте опит, но ако трябва да се мъкнеш със скоростта на охлюв заради нечия програма... Не става. Това е оправдано, само ако искаш с това да се занимаваш, но и това не е задължително. Познавам човек, който сам беше се учил и го търсеха и от чужбина да прави разни неща. С какви неща се е саминавал... Тук в България само можем да мечтаем за такава техника. Та, диплома ти трябва, за да започнеш работа. Предполагам, но от тук нататък какво следва?
Дразня се на едно. Представям си, как в една фирма чужденци по тази програма работят съвместно с наши момчета и момичета и как чужденците взимат два пъти по-големи заплати, щото има някаква договорка. Ако аз съм шеф, никога няма да допусна да има такова разделение във фирмата ми. Това не създава в никакъв случай здравословна среда за работа и може само да навреди.
Да допълня нещичко, защото погледнах предното мнение.
Питам една приятелка, която завърши преди година икономика ( питам я две години след като започна да учи ), има ли нещо общо това, дето учи със действителността? Отговора и беше: нищо общо. Повече няма какво да кажа.