Автор Тема: Настройки на монитор на лаптоп за намаляване на напрежениета в очите?  (Прочетена 9090 пъти)

emil7700

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил

Имам лаптоп Lenovo Thinkpad T420 на който съм инсталирал Windows 7 и Linux Mint Cinnamon. Монитора е LCD с резолюция 1366х768, а видео картата е Intel(R) HD Graphics 3000. На Windows 7 имам инсталиран Intel Graphics and Media Control Panel от който могат да се правят настройки за braightness, contrast, gamma, hue, saturation въпреки че не съм променял тези настройки. Инсталирал съм само f.lux защото без него въобще не мога да гледам в монитора. С f.lux също чувствам напрежение в очите но не чак толкова голямо.

Но на Linux Mint е съвсем друга история. На него не само няма програма която да контролира интелската видео карта, както на Windows 7, но други настройки освен за brightness и gamma не открих. Инсталирах redshift но не помогна много. Пробвах и с по стари версии на kernel-а, понеже знам че видео драйверите за картите на intel са вградени в kernel-а, но пак без резултат. Екрана направо ми убива очите. В момента единственото нещо което открих че намалява малко напрежението в очите ми е тази команда: xgamma -gamma 0.7 въпреки че тя донякъде размива цветовете.

Не мога да си обясня защо така се получава след като и двете операционни системи използват един и също хардуер. Видео драйверите за Windows 7 ли са по добри, или аз не мога да намеря оптималните настройки на Linux Mint.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
1. На някой LCD монитори тябва малко да им се намали гамата - и само това е достатъчно. Иначе са много светли. Да се намалява а не да се увеличава!
(Само гамата е достатъчно. не ти трябва hue, saturation и т.н. той монитора си има копчета за brightness, contrast)


xgamma -gamma 0.9

Имам два BENQ-та
На единият е 0.9
На другият (по старият като технология) е 0.85

За правилната настройка на гамата може да се гледа тук. https://uofgts.com/PS-P2Site/Calibration.html

Черните полета около 0-лата трябва все още да се различават (при намаляване на гамата - спрямо настоеният размер 0.9). А белите полета около 255 не трябва да се сливат
и размазват (при увеличение на гамата - спрямо настоеният размер 0.9)

още тестови патъни тук:
http://www.lagom.nl/lcd-test/black.php
http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php

2. Битмап шрифтове за десктопа, менютата и обикновенните текстови редактори. Като са Битмап то няма антиализинг и очите не се изморяват от микро размазването, което го има при рендването на ttf шрифтовете. Десктопа почва да изглежда малко грубичик и ръбест. На много потребители това въобще няма да се хераса...но поработете няколко дена да свикнете и ще видите.
Това последното много пъти съм го споделял тук...Дано някой е ма мойто мнение.  ;D

3. По големи шрифтове да не се мъчат очите или си сложете  8)



-----------------------------
Цитат
xgamma -gamma 0.7 въпреки че тя донякъде размива цветовете.
xgamma та не размива цветовете a само променя 'яркостта' и то нелинейно.
ако все пак искаш да бараш и цветовете то с xgamma може да се променят по отделно гамата за R,G,B
например:
xgamma -rgamma 0.65
xgamma -ggamma 0.7
xgamma -bgamma 0.7

но не те съветвам да го правиш. Аз поне до сега не съм успял да настоя гамата на монитора с отделни цветове.
този патън е затова http://www.lagom.nl/lcd-test/gamma_calibration.php
но абслолютно всички монитори имат различни гами за трите цвята и ако се опитваш да ги изравниш само ще оплескаш нещата. Това е нещо (цветовете) което е много нелинейно и е заложено дълбоко във firmware и матрицата на монитора.

-----
Все пак може и да има нужда от малка настойка при стари LCD-та с лампи от студен катод. Старите  LCD-та почват малко да розовеят и при тях може да се наложи малко, ама много малко наляване на червената гамма.
Това (розовеенето) се дължало на изтощение на живака в луминисцентната тръбичка и азота (или какъвто е там инертен газ) почвал да свети в червено....

 
« Последна редакция: May 24, 2020, 12:35 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

emil7700

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
Проверих настройките на гамата в сайта който си дал и мога да кажа че различавам отделните полета в графиките.
Иначе намерих една програма подобна на f.lux която инсталирах и с която като че ли има някакво подобрение. Програмата се казва Iris и има настройки само за синия цвят, като настройката за през деня е 0.77, а за вечерта е 0.52.
Друго което не ми е ясно каква е разликата между контраст и гама, и има ли въобще някаква разлика?
Също, има ли някакъв линукс софтуер с графичен интерфейс с който да се контролират графичните карти на Intel, както има за Windows? Поне аз не успях да открия.
Активен