Linux за българи: Форуми

Преводи => Преводи на програми => Темата е започната от: maxich в Jan 26, 2010, 17:25



Титла: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: maxich в Jan 26, 2010, 17:25
Здравейте,

не зная колко от Вас използват Google Chrome браузър, но онези, които го ползват, вероятно са забелязали, че все още липсва опция за проверка на правописа на български, въпреки че има такива възможности за други езици. При мен съм качил както официалната google-chrome-beta, така и разработваната в общността chromium-browser, която дори е с изцяло английски интерфейс. И в двете съответно липсва не само опция за spellcheck на български, но и възможност да се приложи това допълнително чрез разширенията - https://chrome.google.com/extensions - както става например при Firefox. Затова отварям темата, да попитам, дали знаете нещо повече по въпроса, ще има ли скоро и т.н.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: neter в Jan 26, 2010, 18:05
Аз също използвам Chrome, а преди него Chromium. До момента не съм намерил информация за проверка на правописа на български. Ще се почака :) Само исках да кажа, че Chromium също има български интерфейс, както и, че Chrome поддържа разширенията, към които си дал линк (аз самият използвам няколко от там). Голям плюс при управлението на разширенията в Chrome пред това на Firefox е, че не се налага рестартиране на браузъра при инсталиране/деинсталиране на разширение. Не мога да кажа дали разширенията се поддържат и от Chromium (не съм пробвал, а го махнах след излизането на Chrome), но ако е напълно последна версия, предполагам, че ще ги поддържа. Нужни са максимално последни версии за разширенията, тъй като това е нова възможност. Дори версията под Windows трябва да е бетата, за да се използват разширения ;)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: maxich в Jan 27, 2010, 08:09
... Само исках да кажа, че Chromium също има български интерфейс ...

Как интерфейса на Chromium може да се направи на български? Има ли такава възможност в опциите, защото аз не намирам


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: neter в Jan 27, 2010, 10:50
Няма възможност за превключване на езиците в настройките. Не съм пробвал как точно стои въпросът, но предполагам, че езикът се избира спрямо locale-а на системата. Ако си с en_* locale, нормално е да ти го включва на английски. Ако си с bg_BG locale, явно при теб Chromium не успява да разбере това. А може да ти липсват файлове. Виж дали имаш файл bg.pak в /usr/lib/chromium-browser/locales. Ако нямаш, това е причината да не ти се включва на български. Ако имаш такъв файл и си с bg_BG locale, може да опиташ да форсираш използването на файла с българския интерфейс. Единият начин е да премахнеш всички други езици от папката, а другият е да копираш файла bg.pak на мястото на en-US.pak и en-GB.pak. Ако тръгнеш да правиш такива работи, запази си някакъв бекъп, за да не те боли после главата излишно, ако нищо не стане. Виж и дали излизат някакви интересни съобщения, ако включиш браузъра през конзолата ;)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: maxich в Jan 27, 2010, 13:14
... Виж дали имаш файл bg.pak в /usr/lib/chromium-browser/locales. Ако нямаш, това е причината да не ти се включва на български. ...

Нямам bg.pak в /usr/lib/chromium-browser/locales. Там имам само en-US.pak, а иначе системата ми е на български. От къде да го дръпна този файл и съответно, като го преместя там, необходимо ли е да правя още нещо? При старт на chromium-browser от терминала си тръгва и не ми излизат никакви съобщения


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: neter в Jan 27, 2010, 13:26
Ако наскоро си качил Chromium, явно е станала някаква промяна в пакета по подразбиране след излизането на Chrome за Linux, тъй като преди българският интерфейс (заедно с още един куп други езици) си се качваше по подразбиране. Предполагам, че без проблем можеш да използваш bg.pak файла на Chrome (нали при него имаш български), който можеш да намериш в /opt/google/chrome/locales. Но знам ли, може да има някакви разминавания в стринговете, особено ако има голяма разлика в build версиите на Chromium и Chrome. Гледай да са възможно най-близки, по възможност най-новите. Забелязвам, че някъде са изчезнали прекомпилираните пакети на Chromium след излизането на Chrome, и единствената възможност да го инсталираш е с компилиране. Ти компилира ли го или ползваш стар прекомпилиран пакет? Ако си го компилирал, може да има някаква опция за езици при компилирането. Разгледай ;)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: maxich в Jan 27, 2010, 14:42
Да, наскоро го дръпнах направо от Синаптик, като преди това си бях добавил http://ppa.launchpad.net/chromium-daily/ppa/ ... в източниците. Интересно, наистина, защо вече идва само с английски интерфейс (?)

Иначе /opt/google/chrome/locales/bg.pak не е точния файл, защото като се сложи в /usr/lib/chromium-browser/locales и браузъра се рестартира, бива разпознат, но много от превода излиза погрешен (напр. на мястото на „Other Bookmarks“ се появява „Пароли“ и т.н.) или изобщо някои от думите в менютата изчезват


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: neter в Jan 27, 2010, 15:25
Да, виждам защо попадаш на несъвместимост с езиковите файлове - Chromium е навлязъл в 5-а версия, докато Chrome за момента се приготвя върху 4-тата версия на Chromium. Явно има голяма промяна в стринговата организация при версия 5. Поради голямата промяна ще мине някакво време, докато се появят други езици за интерфейса. Гледам, че вече са минали 306 подверсии на Chromium 5 (би трябвало да има някаква стабилност), но другите езици все още липсват - предполагам, че от Google чакат готовност на езиковите файлове, за да започнат да градят Chrome върху Chromium 5.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Jan 28, 2010, 00:09
За spellchecka намерих това:
http://dev.chromium.org/developers/how-tos/editing-the-spell-checking-dictionaries ($2)
Ще се опитам да конвертирам .dic речника от spellchecka на лисицата в .bdic за chromium.
В последствие обаче предполагам ще трябва да се правят и промени по кода.
Ако има мераклии?
Ако не може да пратим речника на разработчиците.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Jan 28, 2010, 01:04
Готов е SpellCheka има още много какво да се желае де :)
Та сега да обясня малко как по-точно го настроих.
В момента не съм на личният си компютър и използвам Уиндоус, съжалявам, че не мога да посоча точно стъпките при конфигуриране при Chrome за Линукс. Утре по някое време обещавам да опита подробно как съм се справил на Archa ми.
Добавям речника тук.
В Уиндоус се разархивира в C:\Documents and Settings\<User>\local settings\Application Data\Google\Chrome\Application\Dictionaries.
Поради това, че в самия Chrome няма добавено меню за Български spell-check го кръстих с името на руския. Така, че когато пуснете Chrome го настройте да използва Руска проверка на правописа.
п. с.
В Линукс предполагам че папката би трябвало да е в /opt/Chrome или в /home/user/.chrome но утре ще пиша със сигурност.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: neter в Jan 28, 2010, 01:52
Браво! Добра работа. Не съм попадал на това указание. Пробвах речника, работи и ще продължа да го използвам [_]3
При мен беше нужно да сложа файла в /home/потребител/.config/google-chrome/Dictionaries и да задам Руски в настройките. Ако пътят при някого е по-различен, може да пусне едно търсене за файлове с разширение bdic из системата, ще изскочи английският речник. Правата на файла е хубаво да са същите, както правата на файла с английския речник.

Предполагам, че можеш да пратиш речника на екипа на Chromium от тук ($2), за да влезе официално в кода на Chromium, а след това и в Chrome. Само, моля те, изпрати им речника с добавена думата "българче" в него. Всяка една правописна проверка, която съм пробвал досега, е била без тази дума по подразбиране в речника, а винаги това е първата дума, която пробвам. Не бива тази дума да липсва в речниците ;)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Jan 28, 2010, 02:00
Ок. Няма проблем ще я добавя. И ще го изпратя на Chromium екипа.
Обаче всички съфорумци трябва да се позамислим за обогатяване на базата на bgoffice както на българските така и на другите речници.
Приятно ползване на всички.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: Lord Bad в Jan 28, 2010, 12:37
Някои съфорумци даже работят по темата ;-)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: maxich в Jan 28, 2010, 13:50
Много благодаря за речника! И при мен работи. Дано да го интегрират скоро направо в програмата


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Jan 29, 2010, 01:28
Lord Bad, на тях много им благодаря.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Feb 05, 2010, 23:55
В крайна сметка от chromium екипа обещаха в най-кратки срокове нашенския SpellCheck да се появи в браузъра:

Comment 10  by jshin@chromium.org, Today (2 hours ago)

Ooops. Thank you, hbono, for pointing that out. How could I mix up aff and dic files?
And sorry to feelthetrance for my mistake.

Bulgaria is a member of the EU. So, we may as well consider vetting it quickly and
adding it even to the 249 branch for 4.1. Nominating it to 4.1.

п.с. Явно и хората знаят, че сме част от EU ;)

 


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: neter в Feb 06, 2010, 03:18
Отлично! Много хубава новина. Тази 4-та версия така или иначе вече е в 4.1.249, така че явно ще се появи наистина скоро. Но Chromium вече имат и 5-а версия, дано не пропуснат да го добавят и там, освен ако не е станала някаква голяма реорганизация и да е нужно речникът да се направи по различен начин. Ще се види.
Поздравления за добрия завършек на ентусиазма ти [_]3


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: mat в Feb 19, 2010, 16:08
И аз много се радвам за тази новина, защото по принцип чакам да се появи българския речник и официално минавам на Google Chrome.

По този повод имам един сраничен въпрос към създателите на форума. В момента съм под Windows и с Google Chrome форума (този) се показва некоректно. V3C validator-а показва доста грешки. Дали е само при мен това и дали е временно или?
Проблема който се наблюдава е, че текста на всеки постинг не започва от начална горна позиция, а е изместен надолу и започва на нивото на последната дума от текста в лявата колона където е името на потребителя, аватора и друга информация. Приложих снимка.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: mat в Feb 19, 2010, 16:21
Имам и друг подобен въпрос. В лисицата има един такъв речник:
English-Bulgarian Dictionary (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/13534 ($2))
Той превежда думата само като се посочи с мишката.

(https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/images/p/35446/1249520288)

Автора му е Vasil Mantarov. Как да се свържа с него и да го питам може ли да направи нещо подобно и за хрома. Или пък някой друг да го направи?


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: tarball в Feb 19, 2010, 19:42
Да,това е много добра идея да се сложи и в Chrome такъв речник и с посочване на мишката да се прави превода.Понякога го ползвам в  лисицата,но вече от доста време Chrome ми е dafault браузъра и ще е добре да го има скоро и тук. [_]3


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: victim70 в Feb 19, 2010, 22:48
Имам и друг подобен въпрос. В лисицата има един такъв речник:
English-Bulgarian Dictionary (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/13534 ($2))
Той превежда думата само като се посочи с мишката.

(https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/images/p/35446/1249520288)

Автора му е Vasil Mantarov. Как да се свържа с него и да го питам може ли да направи нещо подобно и за хрома. Или пък някой друг да го направи?

Много благодаря за речника  [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: go_fire в Feb 20, 2010, 00:06
..Изтрито, съгласно т. 4 и 6 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: plandz в Feb 20, 2010, 00:14
...
/Off

Ами той пита за екстенжън ,не за ОС.....изтрито..
А този екстенжън го има и за Линукс,ако не знаеш.
...изтрито...

/Off

Редактирано съгласно т. 6 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0 и най-вече заради предходния пост в темата :)
bop_bop_mara


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Feb 20, 2010, 00:24
go_fire Стига де какво толкова, човека пита относно форума е той не се обвързва с ОС която използва.
А и ако не ме лъже паметта лично Столман беше заявил в интервю, че ако примерно се намира в негов познат и не разполага с друга алтернатива освен Windows това не би го спряло да използва компютъра пълноценно.
Да не ставаме чак толкова крайни :)


Редактирано, съгласно т. 4 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: go_fire в Feb 20, 2010, 09:56
Издразних се и за това толкова остро. В една друга тема за един нов речник изкара 7 поста един след друг за проблеми с боза. Рекох му тогава да поспре, ами и сега въпроси, защо форума се виждал зле под Хром на боза. И пуска шотове и иска да го оправяме. Какво сега да пренапишеме SMF ли?

Иначе тоя речник е добра придобивка, как ми липсва пък на мен проверка под Опера, ама нъц. Добре поне, че на iceweasel работи добре.

Редактирано, съгласно т.4 и т. 6 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: mat в Feb 20, 2010, 12:24
...
Не, go_fire, ти не разбра, въпреки че се опитах да ти го обясня и в другата тема, затова ще ти го кажа отново и бавно: аз НЕ СЪМ ПОЧИТАТЕЛ на бозата!!! Просто съм принуден да работя на нея през деня (на работа). И какво, през това време да не влизам в този форум ли? И да не казвам когато виждам някакви проблеми, а да се срамувам че влизам през Windows? Хайде наистина по-спокойно! Как така ще забраняваш на някого да влиза в този форум през Windows?! Ако това е един от любимите ми форуми, защо да не кажа ако видя някакъв проблем? Или искаш някой Windows потребиител да влезне и да си каже "тия и форума не са си оправили, а са тръгнали да ме убеждават, че Линукса е по-добър"?

Редактирано, съгласно т. 4 и 6 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: go_fire в Feb 20, 2010, 14:54
Мат дай да не спорим, че няма да се разберем. И на мен понякога ми се е случвало да влизам даже под ИЕ 6. Да и аз на работа ползвам масовата ОС, защото така са приели работодателите. Ама никога, никога не съм се оплаквал тточно тук за проблеми с нея. На работа се обръщам към админите, вкъщи просто не ползвам.

Какво мисли потенциален потребител, не ми е много интересно, какво би казал още по-малко. Гостоприемни сме (не баш винаги де ;) ), ама броя потребители не ни е приоритетен.

Различни са ни гледните точки. И това е добре. Хора всякакви, свят голям.


Редактирано, съгласно т. 4 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
Спрете се!!! Има си ЛС за тия неща!!!
bop_bop_mara


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: mat в Mar 18, 2010, 10:07
От днес съм с версия 4.1.249.1036 (41514), но все-още няма проверка на правописа на български.
Май не си изпълниха обещанието...

В крайна сметка от chromium екипа обещаха в най-кратки срокове нашенския SpellCheck да се появи в браузъра:

Comment 10  by jshin@chromium.org, Today (2 hours ago)

Ooops. Thank you, hbono, for pointing that out. How could I mix up aff and dic files?
And sorry to feelthetrance for my mistake.

Bulgaria is a member of the EU. So, we may as well consider vetting it quickly and
adding it even to the 249 branch for 4.1. Nominating it to 4.1.

п.с. Явно и хората знаят, че сме част от EU ;)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Mar 18, 2010, 12:42
mat Преместиха го за версия 5 поради някакви си проблеми със сигурността :)
Има още да се чака.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: mat в Mar 18, 2010, 14:46
Ами какво да се прави... няма да чакаме.
Изтеглих си файла който си дал (на първа страница) и го сложих, така че вече си имам и аз български правописен речник.
За което и аз много ти благодаря.

Имам и един страничен въпрос дето не е баш за тука. Защо като мина в режим „инкогнито“ и всичките разширения които съм сложил са неактивни? Има ли си причина да е така?


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: mat в Mar 18, 2010, 16:32
Намерих речник за Chrome който превежда селектираната дума:

Auto-Translate
https://chrome.google.com/extensions/detail/obgoiaeapddkeekbocomnjlckbbfapmk ($2)

Трябва да му се направят настройките само и да се тества върху някаква страница различна от тази на линка горе.

Превежда и в двете посоки - Английски <--> Български, като сам си разпознава посоката на превеждане.

(https://chrome.google.com/extensions/img/obgoiaeapddkeekbocomnjlckbbfapmk/1268745297.56/screenshot/1001)

П.П. Май не е много богат този речник... продължавам да търся подобни...

П.П.2 Намерих и друг, но е еднопосочен - предварително се задава от Английски на Български. За сметка на това предлага и тълковен речник, но само на английските думи (трябва да се натисне буквата D в горния десен ъгъл):
Words Chrome Extension
https://chrome.google.com/extensions/detail/hojibfnicdcnmgkflplmpfnoipkbajai ($2)

(https://chrome.google.com/extensions/img/hojibfnicdcnmgkflplmpfnoipkbajai/1268902611.28/screenshot/1)

Важно е да отбележа, че след инсталиране, речниците може да не сработят веднага, но ако се даде рефреш на страницата където ще се превежда и тръгват.
Друга подробност е, че не могат да превеждат думите в някои текстови полета (но в това в което пиша в момента работят).


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Mar 18, 2010, 16:33
Който се интересува от развитието на темата може да проверява:
тук ($2)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: maxich в Mar 18, 2010, 19:23
Не зная за развитието там, но онзи речник тук ($2) вече не работи с новите им версии на Chromium, които използвам. Сега съм на 5.0.356.0, а проблемът се появи някъде с предишната или по-предишната, като просто започна да ми подчертава думите за руски и да ми дава руски предложения, защото нали така трябваше да е в настройките. Вече не мога и да намеря такъв файл с име "ru-RU-1-1" в системата


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Mar 18, 2010, 22:15
maxich Утре обещавам да проверя как са кръстили новия руски речник.
Сорка ама днес много ми се спи :)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в Mar 19, 2010, 15:29
maxich Както ти обещах ... :)
Поставяш речника който бях качил в
/home/user/.config/chromium/Dictionaries
С име ru-RU-2-0.bdic и ще бачка.
Приятно ползване :)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: maxich в Mar 22, 2010, 07:26
Благодаря отново! Друго си е когато пиша без грешка...:)


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: Recku в Mar 22, 2010, 08:20
Не знам при вас как е, но при мен това Auto-translate разширение не работи... Едва ли е от версията на Хром алдехида. :D (Промених настройките, но уви без успех...) И накрая се получава хлоро-псевдоефедрин... :D


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: STARS в Mar 26, 2010, 23:56
Готов е SpellCheka има още много какво да се желае де :)
Та сега да обясня малко как по-точно го настроих.
В момента не съм на личният си компютър и използвам Уиндоус, съжалявам, че не мога да посоча точно стъпките при конфигуриране при Chrome за Линукс. Утре по някое време обещавам да опита подробно как съм се справил на Archa ми.
Добавям речника тук.
В Уиндоус се разархивира в C:\Documents and Settings\<User>\local settings\Application Data\Google\Chrome\Application\Dictionaries.
Поради това, че в самия Chrome няма добавено меню за Български spell-check го кръстих с името на руския. Така, че когато пуснете Chrome го настройте да използва Руска проверка на правописа.
п. с.
В Линукс предполагам че папката би трябвало да е в /opt/Chrome или в /home/user/.chrome но утре ще пиша със сигурност.

При мен вече не работи въпросния spellcheck. С версия Chrome 5.0.360.0 Dev съм  ??? Някой може ли да потвърди


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: SveXteZ в Apr 03, 2010, 11:49
При мен си работи добре, но сега youtube и Google reader са ми на руски език и никъде в настройките не намирам как да променя това ... може ли някой да ми помогне ?
EDIT:
оправи се ... явно руският е останал като предпочитан език за страниците  ???


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: borovaka в May 04, 2010, 01:05
Вече офицялно от build 46273 на Chromium browser има подръжка на Бългаския spell-check.


Титла: Re: Chrome spellcheck на български ?
Публикувано от: mat в May 18, 2010, 00:46
След ъпдейт (днес) вече съм с Google Chrome 5.0.375.38 beta и видях, че също има български spell-check.