Автор Тема: Управление на (задачи), нещо като анкета  (Прочетена 5233 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Когато най-после Бончо и pgmgm¹ се махнаха от форума, е време да се върнем към обичайното ежедневие. Проблема, по който мислих цял ден е, че си нямаме тема за разговор. Или всички са още ошашавени от бурята и никой не смее да почва тема.

Накрая открих тема за разискване, която мисля (поне аз съм изпуснал), че не сме разисквали. Открих я с помоща на Bradata. В темата на предишното напускане на Бончо е написал Асана (това е нещо индийско, но не къри), като алтернатива на ел. поща.

Стана ми интересно, защото не бях чувал за Asana. Освен това алтернативите на ел. поща (като например jabber) ме интересуват отдавна. Причината е, че пощата е нещо старо и академично², което значи и трудно³.

Е не бях щастлив да науча, че това всъщност не е кадърен и съвременнен аналог на иначе не лошия по идея XMPP, който страда от недъзи подобни на ел. поща, като това, че трябва да си си наел име в някой участък, но в добавка има и други, като това, че е основан на разсипническия XML.

Асана се оказа услуга за разпределение на задачи. Във Википедия има интересна статия за нея, където се казва, че е основана от кадри на Spybook. И нищо чудно, това, което предлага е изцяло в духа на Spybook, всичко да е под наблюдението (а в бъдеще разрешението) на Баткото.

И четейки си въпросната статия се сетих за организацията на работа. Това е нещо, което не съм виждал да обсъждаме.

Сега тук имаме макък, ню-ню проблем. Терминологията в английския език е просто отвратителна, разпиляна и хаотична.

Например под Project managment може да се разбира освен организацията, как да се случи проекта, също така, как е организиран самия код и неговото пренареждане. Даже по-често се разбира второто, което няма общо с първото.

Под task managment всеки, нормален човек ще разбере възможността да видиш списък на изпълняваните процеси на машината си и възможността да им изпращаш стандартизирани сигнали. Никой няма да го тълкува, като разпределение на задачи за изпълнение от даден отдел.

В компаниите, които не са от ИТ, наричаме това Help Desk, но в компаниите от ИКТ под това се разбира обикновено място за докладване, документиране и следене процеса по оправяне на грешки. Нещо, което те наричат bug tracking.

Разпределението на задачи се нарича често Issue tracking, но най-често под issue хората от ИКТ разбират настанали или обозрими проблеми, върху, които трябва да се наблегне. Не се разбира процедура (или както те го наричат process) на работа.

И обобщавайки — не е голяма изненада, че хората от ИКТ често ползват същите инструменти за процедури, които използват за решаване на проблеми, докладване или заявки. Хаоса се увеличава от това, че не само организацията има специфика, но и вътре в ИКТ отделно има специализация, където например това, което вършат администраторите, няма нищо общо с вършеното от програмистите. Така едни и същи инструменти се ползват за три коренно различни неща.

Допълнително объркване идва и от това, че под разпределение на задачи много често се разбира планиране и следене за изпълнение на планираното относно реализация на проекти. Което означава, че този термин свършва с реализацията, а последващите действия просто отсъстват. Което пък е обратно на другия случай, когато се разбират само вторите и първите не влизат в сметките.

=*=

Преди да попитам, при вас как се решават организационните въпроси, ще споделя своите наблюдения. Знае се, аз по образование съм икономист, никога не съм вършил нищо свързано с ИКТ и компютрите са ми хоби, а не хляб.

Но поради тази причина, защото не се движа в тези среди, а те са ми интересни, гледам да следя всякакви информационни емисии (включително podcast), всякакви събития (от които има налични публично записи) и обсъждания в Интернет по множество въпроси.

Както казах не бях чувал за Asana. Няма и откъде. Asana е типичен представител на враговете на свободата. Но разбирайки, какво представлява (поне по описание) веднага взех да се досещам за това, което масово се използва у нас за целта.

Първото, може би еднакво разпространено с второто е Trello. Не знам точно нищо за него. Чувал съм го хиляди пъти. Мисля, че е писано на Ruby.  Не знам платено ли, безплатно ли е, какво е, освен, че е противния html, css, js.

Второто, което съм чувал наравно с първото е — Jira. За него вече съм сигурен, че е платено. Услуга е. Слушал съм обсъждания и отдавна ми се е загнездил въпрос, за който ще спомена след малко.

Slack. Противно на всякаква логика, не става въпрос за Слакуер⁴. Това е някакъв нов и много модерен chat. Абсурдното е, че е платен. Още по-невероятното е, че е скъп. Но невъзможното е, че има огромна потребителска маса и съответно печалби. Защо това се случва нямам ни най-малка представа. Бях същисан да разбера, че освен за чат, се използва за организация. Бивайки чат, очевидно тази организация ще да е много първобитна.

в небългарски компании, в които обаче са попадали българи съм чувал за използване на инструментите на Github за проследяване на буболечки от платените планове (които били евтини). Учудването ми беше в това, че са успели да научат хората от управата да работят с тези чисто технически инструменти.

=*=

Споменах, че в мен се загнездиха въпроси, когато чух за Jira. Jira е първия организационен инструмент за компютърджии, за който разбрах⁵.

Тогава си помислих. Е добре. Линус и съратниците му създадоха едно движение. Джижението им беше, че всичко, което се използва от кйомпютърджии трябва да е непременно с отворен код, те да знаят как работи и да го променят (споделено) според нуждите си.

Как така се случи, че управленските инструменти не отговарят на този почин?

Възможностите, които заподозрях са две. Първата е, че програмистите просто не се интересуват от написването на подобни инструменти, смятайки ги (правилно в техния случай) за излишни. Второто, което си помислих е, че колкото и добронамерени да са програмистите, те си остават работници, а управата никога не слуша и не взема мнение от работници. Малкото изключения водят до фалити.

=*=

Та те така. Втория въпрос е по-скоро философски и за проява на творческа мисъл. Е ли съм прав в наблюдението си, че се използват предимно несвободни инструменти за целта? И каква е причината за това?

Но основния въпрос е — какво се използва в организацията дето сте. Или, ако поради някакви причини не желаете да отговорите, какво се е използвало в предишни компании, в които сте били, независимо дали са транс-национални или по-дребни. Но все пак това уточнение в мащаба, би било от полза. Имена на конкретни компании не са от значение, защото тук не правим техен анализ, а анализ на практиките.


п.п. Благодаря на тези, отделили време да прочетат написаното!







-----
¹/ Само на мен ли ми е странно име съчетаващо Постгрес и МССЯЛ? Или си е в реда на нещата името му да е сбъркано, като него самия?

²/ Което означава просто и логично. Може да се управлява с кратки команди по telnet;

³/ Трудността идва от това, че е нещо централизирано и зависимо от некоректни партньори. А те всички са такива. Ето по-подробни примери, макар да не ми е това темата:

• Писмата се предават в явен вид в стар, което означава несигурен протокол. Зависим си от десетки частни компании по пътя на писмото, които не, като да не му правят копие;

• Трябва да имаш статичен адрес. До такъв много рядко домашни потребители имат достъп. Статичния адрес освен това е сигурен начин да бъдеш намерен и репресиран от държавни органи и могъщи ТНК;

• Твоя доставчик на свързаност трябва да изпълни (по своя воля) условия, които рядко предоставя на домашни потребители. Най-малкото това са обратно разпръсване и откриване на вход-изход 22;

• ТНК са се наговорили да унищожат всички независими доставчици на ел. поща. Как става това? Просто отказват да приемат поща от тях. Трябва изричен натиск на техните потребители, за да могат да получават. Близко е до ума, че това все по-малко ще се случва поради общата профанизация на растящото общество в Интернет.  А в бъдеще изобщо ще бъде изключено като възможност.

⁴/ Въпреки, че е фонетично правилно да има и „ъ“ преди края на названието, лингвистично е прието да се изпуска;

⁵/ До този момент не бях чувал за навлизане на управление в процесите, които са строго технически извън обиталищата на свързаните с технологиите на  M$, където всичко, за което пиша в момента е просто пренебрежително нищо пред това, което е при тях от десетилетия.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ji

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 124
  • Distribution: Slackware, Suse
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Redmine
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Гога, не разбрах питането конкретно за софтуерни разработки ли беше или по принцип (т.е. за управлнеие на предприятие /бизнес и т.н./)?

1. на теория ще дам пример с "Разработка на софтуер" понеже е най-сложно, но затова е й най-пълно...

- методология

2. на практика - от всичко което съм ползвал (уточнявам че поназнайвам само инструменти предимно свързани с разработката на софтуер) най ми харесват - Pivotal Tracker и Trello (последния се пoлзва и от Qt)

3. за бизнес - по мои спомени там се нарича BPM (Business Process Management) и там са едни яки компании SAP и пр. и се започва с дефиниране на бизнес процесите, после длъжности(те) които ти трябват и накрая си обзаведен с цяло предприятие - и това си е цяла наука само че много малко я разбират (а още помалко я прилагат - смислено)

П.П. Относно Слак - много нов инструмент е, да изчакаме да мине първоначалния пик и да навлезе в платото на продуктивността (ако оцелее)
http://www.gartner.com/technology/research/methodologies/hype-cycle.jsp
на работа го ползваме и много му се "радват" щото няма яки справки (в смисъл за създаване/конфигуриране напр. Джира-та - джигера ти ще излезе докато я конфигурираш) ами всичко е насипно тип Гугъл и търсенето е подобно та е поподходящо за база знания - та щото не им дава много зор, не че нещо... дето има един лаф - хубавите ябълки и прасета(та) ги ядат.. какво ли не пробвахме и като си иде пича дето го е докарал - новия домъква нов "бацил" - това много мързеливи от тая страна на голямата вода да знаеш, 3-4 сис админа сменяме и всеки докарва нова боза за ВПН връзка до офиса и като мине време и я/се/ оака и си заминава, а новия натриса новата боза и (ако щеш вярвай) нито един не може и/ли не иска да покара вградената (ВПН) в ОС (смятам е ясно коя ОС ползваме за бизнес цели)
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Remo, благодаря за отговора. Изчерпателен и точен, както винаги.

① Питах за софтуера. Да. Защото тук сте такива хора. Но, ако имате наблюдения от други браншове, нямам напротив да споделите. Ако например бяхте счетоводители, нямаше да пиша толкова дълго и щях да питам — как е, слуша ли ви ексела¹?

② Да точно за това дето спомена САП и други, говорих, че всички тези неща са майтап в света на М$. Друг пример от там. Всички знаете и обичате git, svn, cvs, bazaar². Ами в света на М$ това се нарича не контрол на версиите, а life cicle. А това, което върши Git е една толкова малка, направо незначителна и незабележима част от това, което върши тяхното нещо. Извън М$ повечето хора се оплакват, че Git… е прекалено мощен и върши прекалено много.


Хм. Интересен разказ за тоя чат. Значи все пак съществува причина той да съществува? Е поуспокоих се. Помислих, че света се е побъркал.










-----
¹/ Което щеше да е лъжа, защото счетоводителите ползват молив за всичко, включително за организация и процедури;
²/ To май само Гит оцеля. Всичко друго е мъртво.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
и моите други 5 ст. (намерих още едни тук подрънкват отдавна забравени из джобовете)

Гога без да искам може и малко да съм те подвел, ама аз гледам от собствената си "камбанария" т.е. разработка на софтуер (предимно разработката), за управление на ВСИЧКО има и още много други неща които трябва да се вземат превид - и там вече се използва различна терминология - т.нар. ALM (Application Life-cycle Management) - ама и ти правилно си се ориентирал (навремето имаше само двама сериозни играчи - М$ и Борланд като вторите после продадоха част от бинеса /компилатори и среди за разработка на други - Ембракадеро/ и си оставиха само най-печелившата част ALM ..признавам сега не ги знам къде са и живи ли са още, нещата постепенно се местят към облаците ..още откакто взе да играе САП-а)

та за управление на жизнен цикъл (на софтуер - ама то това е най-сложното и най-напредничаво) търси за ALM а за бизнес прочети за BPM и сие..
та Трело и Пивотъл мерят ускорение (много е трудно да обясниш на /предимно бизнес/ хората какво е това първа и втора производна и как се мери не скоростта на разработка а ускорението  ::), но както и всяка друга творческа дейност скоростта е много променлива величина. Разработката на софтуер е най-трудното нещо ако искаш почни с нещо по-лесно (BPM) а пък ако искаш хвърли се на дълбокото (ALM) и после всичко останало ще ти е песен. Между другото навремето (преди 10-15г.) четох едно научно изследване което показваше че програмистите (т.нар. софт. инженери сегашно време, ама такава беше тогава терминологията) са "най-свестните" хора ..всъщност имаха предвид най-гъвкави т.е. учените така обясняваха защо не вземаш напр. счетоводител да го научиш на програмиране и да ти пише той счетоводна програма, ами вземаш програмист, правиш го експерт счетоводител и той да ти напише счетоводния софтуер..

и още един пример, на работата, както казвах и преди, всеки нов служител си мъкне собствени простотии та колегите (софт. разработчици) минахме през M$ TFS, CVS, SVN, GIT обаче като минем на нещо ново и мигрираме всичко старо на него и в момента само git се ползва, докато горе на 2 ет. бизнеса ..е заради тях сега имаме и email, Lync/Skype и Slack едновременно
та за Слака - много голяма боза (аз съм твърдо против) значи представи си едно прасе т.е. който и да е месинджър само че мозъка му и паметта му са в облаците - буквално е те това е друго няма (аз не бих могъл повече от 2-3 МБ да го направя) обаче... е такова прасе няма, не само че 100-150 МБ (поне преди 2-3 г. после си се обновява авотматинчо и сега не знам вече колко тона е прасето), ами иска и .Net, IE вградени щото не може стандартни Уин форми ами требе да са уеб форми, UI/GUI все едно китайчета в час по трудово... не може да ми запомни една чавка че не искам да е вкл. и то още преди да си влязъл (упорито иска да ми запомни паролата  и това си е.. всеки път я разкарвам тая опция), но инак, както каза един колега преди, какво е видял при едни бивши шефове - "от всякакви боклуци могат да /се/ правят пари" - та подозирам някой рисков капиталист е налял едни пари и после за да не му се спихнат акциите налива още и така - ама ще да е някой много голям който може да си го позволи... и затова сега не знам кой мой колега по кой точно начин ще ме потърси спешно та имам(е) всичките поростотии инсталирани, мен лично ме караха и на тел. прасето да слагам - ама аз го сложих веднъж и за 2 ч. и то само във фонов режим онова ми ти прасе ми изяде батерията цялата /това преди 2-3г./ и им казах че на тел. никога няма до сложа пак (и ги понаучих на email де, ако им трябвам спешно)
и М$ имат и още една простотия напоследък Уин-а (Уин 10 ама те толкова пълзящо го въвдеха че не се усетихме кога точно) ми иска по 2 пароли напр. едната от/на Скайп/Линк другата пак за Скайп/Линк ама да си я пази в Win Vault-а и аз понеже упорито отказвам и искам всеки път да си ги пиша паролите и то всеки път ми иска по два пъти, то бива бива нахалство ама чак пък толкова...

та по същество защо няма подобни неща free/open source и т.н. ами знаеш модела как е - по-важно е да се определят целите и да се поставят задачите а реализацията е оставена за по-късно, когато се съберат достатъчно заинтересувани от дадения проект разработчици и когато намерят достатъчно свободно време - е как да го управляваш тоя "процес" ако мога така да се изразя, то е по-скоро като отлежаване и избистряне т.е. ферментиране.. и понякога виното става отлично, а друг път пък става хубав оцет

П.П. Освен това един free/open source проект няма ясно дефиниран край т.е. не може да умре никога а и с тия чести смени на разработчици/екипи ако единия екип предпочита един инструмент (за ALM, BPM и т.н.) а другия друг? Затова и Линус като му резнаха кранчето т.е. Джира или каквото там ползваше безплатно (т.е. подарък) си написа само и единствено git - останалата част по менажерирането на проекта я поизряза... (т.е. май мина на някакъв стандартен бъг тракър)

П.П.П. Понеже не спомена с каква цел се интересуваш по темата... надявам се не си тръгнал да правиш OSS проект за тази цел? ..макар че то така се започва
http://www.thelinuxdaily.com/2010/04/the-first-linux-announcement-from-linus-torvalds/
а не като ББ - и аз не знам какво искам, ама искам някой да ми го направи - сега, веднага и а не ми е харесало а съм го... (или той мене - хахах)
« Последна редакция: Aug 21, 2017, 18:26 от remotexx »
Активен

luda_glawa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
    • WWW
Jira-та е хубава, но според мен доста тромава и ресурсоемка. Преди използвах Trac (подходящо за управление само на един проект), но откакто го смених с Redmine се родих. Е, малко шизофренично е сам на себе си задачи да задаваш, но помага ;)
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
та по същество защо няма подобни неща free/open source и т.н. ами знаеш модела как е - по-важно е да се определят целите и да се поставят задачите а реализацията е оставена за по-късно, когато се съберат достатъчно заинтересувани от дадения проект разработчици и когато намерят достатъчно свободно време - е как да го управляваш тоя "процес" ако мога така да се изразя, то е по-скоро като отлежаване и избистряне т.е. ферментиране.. и понякога виното става отлично, а друг път пък става хубав оцет

Губи те се цялата идея на опън сорса! В една друга тема тук обяснявах бизнес моделите, които са дефинирани от различните лицензи, които не са просто някаква са защита на някаква си интелектуална собственост, а преди всичко бизнес модел! Забрави, че някой ще седне да пише софтуер за кефа на авантажията в свободното си време, че дори и да се забавлява и разтоварва след цял ден бичене на код за кинти, щото пОтроматора и той къща храни и деца гледа, а не кат Гога-та, да чака на жинътъ и на детските!

Та, специално за теб ще се опитам да ти го обясня образно, като ти го сравня с чисто материалното производство!
Та, затворения софтуер е като да произвеждаш собствен продукт! Произвеждаш нещо, развиваш му марката, щото без добър дизайн и маркетинг в днешно време нищо продава и продаваш! Влагаш кинти освен в разработка и развойна дейност, които хич не са малко перо, а и в маркетинг и реклама и очакваш да продадеш. Кофти момента е, че няма вариант първо да пробваш дали ще върви и после да влагаш :( ! Първо требе да направиш вложението, а после, ако правилно си преценил и си се таргетирал - печелиш! Ако си се объркАл - пиеш една студена вода и продължаваш напред, а ако и кредити си взел, тогава вече си иба мамата! Предварителното проучване на пазара е вариант само да се объркаш с по-малко кинти, като платиш само за проучване без да се набутваш и с производство.

Опън сорса е друг бизнес модел, съпоставим със занаятчиите и кварталните работилници, дето отиваш, носиш им нещо и им искаш да ти го направят същото или почти същото, щото не ти се плащат толкоз пари за готово, дето от това готовото ще ползваш само 1/10 от нещата му, но точно тази 1/10 ти е много важна и ти трябва! Та, отива ремо при кварталния майстор и му вика: Пич, абе направи това и това, като на еди кое си, даваш му някакви чертежи и той, ако има нужните машини и те устройва цената ти го прави и си стискате ръцете. Бончо го вижда това нещо направено при теб и му харесва, но пък, вече направено, вижда и някои неща, които могат да се подобрят и отива при твоя квартален майстор и си го поръчва същото, но вече с неговите подобрения. В следващия момент, Гого го вижда това нещо при Бончо и отива при кварталния майстор и той си го поръчва, а ако иска, може и да си го усъвършенства.
Тънкия момент е, че кварталния майстор си осигурява работа и клиенти, защото нали се сещаш, че и на тримата ще вземе пари за материали и изработка, а няма да го направи безплатно ;) !!!!!?????

Та, при софтуера е същата! Място за авантажии няма! Авантажиите ползват това, което е направено за нечии чужди нужди и никой не ги пита дали им харесва! Ако им харесва и преценят, че е нещо добро, ама много малко требе да се пипне и допълни за техните нужди, свързват се пОгроматора, спазаряват се да го направи и вкара в новата версия и другите авантажии също кярят :) . Ако пОгроматора няма против да го вкара в нова версия това, което другия иска, ако някой друг седне да го направи, в случая ти, щото можеш или намериш друг по-евтин пОгроматор, ще му го дадеш на код и той ще го вкара, но заслугата е пак негова. Той пак печели, защото някой друг ще го хареса това твоето, ще му растат потребителите и потенциалните клиенти, дето утре ще му накешат за нови доработки. Ако поради някоя причина, водещия пОгроматор, собственик на проекта не иска да вкара твоите функционалности в неговия проект, правилата не ти забраняват, неговия проект с направеното до момента да си го форкнеш като свой проект и от тук на сетне да си вкарваш каквото искаш в него и да си го поддържаш и доработваш сам, защото новата версия на неговия ще забърше твоите неща, които ти си доработил, ако той не се съгласи да ги включи!

Надявам се, сега вече да чатнеш, че безплатен обяд няма никъде и да се замислиш, как така аджеба, Линус Торвал е направил един такъв голям проект безплатно, а материално хич не изглежда зле човека! От както е завършил университета, само с безплатни работи се занимава, а от къде му са приходите тогава!!!????? Требе бая богата жинъ да си е намерил, че и да го търпи толкоз години!

Цитат
Разработката на софтуер е най-трудното нещо

Разработката на софтуер не е по-трудна или по-лесна от всяко друго производство! Трябва ти само добър екип :) ! Защото, дори и да имаш всички нужни знания и умения, физически няма да ти стигнат силите и възможностите за да ги приложиш на практика, но хората пък в екипа искат мотивация за която трябват не само кинти, а и много други неща :) . Най-важното от тях е, че първо сам трябва да осъзнаеш, че без екип и пет пари не струваш!

П.С. Преди доста време тук, в този форум бях сравнил пОгромиста с шивачката и много хора ми се обидиха! Разликата е само заплатите им и в нивото на интелектуалния труд който влагат! Положението и на двете длъжности в йерархията в която и да е фирма е едно и също :) . Едни и същи са и заслугите им за просперитета на фирмата :) !
« Последна редакция: Aug 21, 2017, 23:04 от backinblack »
Активен

nslave

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 159
  • Distribution: Fedora / Debian
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Липсата на opensource решения е по-скоро в това, че подобен проект за да бъде "успешен", трябва да решава проблемите на много и различно структурирани бизнеси. Такива начинания обикновено предприемат "визионерите", които разполагат зад себе си с капиталисти готови да заложат на новото, невероятното, което решава всички досегашни проблеми. Opensource нинджите обикновено решават частни, свои си случаи, които нямат голямо приложение извън собствените им нужди. Ако обаче се окаже, че има... тогава вече може да излезе нещо интересно.

Твърде много условности има за да може да се изрази във формула. Абсолютно вярвам, че съществуват хора, които "произвеждат" софтуерен "продукт", които не разсъждават над това за колко милиона ще го продадат след това. Просто имат проблем, намират си решение. Звучи утопично, едва ли са много, но със сигурност съществуват. Като се замисля, в момента пиша този пост благодарение на система, която нямам обяснение защо ми е предоставена безплатно :)

п.п. Светът не е шивашки цех, доста по-интересен и непредвидим е :)
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
Opensource нинджите обикновено решават частни, свои си случаи, които нямат голямо приложение извън собствените им нужди. Ако обаче се окаже, че има... тогава вече може да излезе нещо интересно.

Тук си много прав :) !

Цитат
....подобен проект за да бъде "успешен", трябва да решава проблемите на много и различно структурирани бизнеси.

Групирането и сравняването може да е по много и най-различни показатели. Но, в един малък или среден бизнес, примерно шивашки, всички потребители имат едни и същи проблеми, работят по един и същ начин(въпреки, че всеки един от тях си мисли, че е уникален и е открил топлата вода), но..... съвсем различен от този в големите фирми, но най-хубавото е, че са многобройни :) .
Същото е положението и в другите браншове, но пък, ако групираш потребностите на всички малки и средни фирми от всички браншове, то над половината от потребностите им са абсолютно еднакви и отново, съвсем различни от потребностите на големите фирми.
Главната причина за сивата икономика у нас е точно това, че изискванията на администрацията са съобразени само с големите фирми и за малките и средните е просто невъзможно да работят изпълнявайки всички изисквания.

Който е правил някакъв бизнес или се е мъчил да прави, сигурно е забелязал, че когато се опитва да прецизира прекалено много разходите си и приходите си се сблъсква с проблема, че воденето на тези сметки му изяжда прекалено много време съвсем безсмислено, но в един момент, когато бизнеса се развие, без прецизно водене на сметките става неконтролируем. Това на практика се получава и с изискванията на администрацията.
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Цитат
Разработката на софтуер е най-трудното нещо
Разработката на софтуер не е по-трудна или по-лесна от всяко друго производство!

Всяко нещо, което е свързано с измисляне с изработване на нещо ново, което е неизвестно е най-трудното нещо и най-разтегливото във времето. Това са всякакви инженерингови дейности и рисърч. Просто защо не е стандартно и е неизвестно.

Ако обаче производството е свързано с работа по калъп.......Тогава е лесно защото не се мисли и пътят е утъпкан.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Аз съм човек минималист. Не обичам излишното разточителство и обикновено се задоволявам с един минимум. Обикновено. Програми от този сорт, ако трябва да обхващат нуждите на много хора, обикновено се превръщат в програма динозавър. Нещо огромно, може би не реагиращо достатъчно бързо. В добавка все не малко неща в такова чудовище ще са бъгави. Ще трябват години, за да се направи, както трябва.
Като се прави програма, трябва да се прави по такъв начин, че да можеш да добавяш това, което ти трябва. Минимума и само се добавяв нужното. Да подчертая, че това не ми е професия, но вече от доста време се занимавам по малко за мои си неща. Сега и мобилни приложения почнах да си правя.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Аз съм човек минималист. Не обичам излишното разточителство и обикновено се задоволявам с един минимум. Обикновено. Програми от този сорт, ако трябва да обхващат нуждите на много хора, обикновено се превръщат в програма динозавър. Нещо огромно, може би не реагиращо достатъчно бързо. В добавка все не малко неща в такова чудовище ще са бъгави. Ще трябват години, за да се направи, както трябва.
Като се прави програма, трябва да се прави по такъв начин, че да можеш да добавяш това, което ти трябва. Минимума и само се добавяв нужното. Да подчертая, че това не ми е професия, но вече от доста време се занимавам по малко за мои си неща. Сега и мобилни приложения почнах да си правя.

Добре дошъл :) ! И аз отдавна съм започнал не само на мисля, а и да действам за мои си неща. Само дето браншовете и приоритетите ни са различни :) .
Активен