Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Надолу

Автор Тема: какъв линукс да си сложа?  (Прочетена 28077 пъти)

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #75 -: May 13, 2007, 14:54 »
Пълна версия не е точния израз. Линукс всъщност е ядрото. Около него пакетират всякакви програми и всеки го прави според своите си разбирания. Това последното е всъщност Линукс дистрибуция. Mandriva One е различна от Mandriva Free.Основната разлика е в това, че в One има несвободен софтуер. Той е безплатен, но не е open source. Това не е от значение за нас, но за някои е. А и има една група фанатици, които постоянно плачат, колко лошо е да се ползва затворен код. А аз им се чудя дали изобщо си ползват компютрите за нещо полезно, защото за някои неща свободна алтернатива просто няма.

Та слагай смело Mandriva One.Наред със всичките и хубавини, можеш да я пробваш, като я стартираш направо от CD. И ако ти хареса, от същия диск да я инсталираш. Само имай в предвид, че докато работи от CD, всичко ще е много бавно, защото не само ще чете от CD, което е бавна история, но и всеки пакет се разархивира в реално време. На CD всичко е архивирано за по-малко място. След инсталация на HDD всичко си е в нормите. Това важи за всички така наречени Live CD.

Ако ти хареса и я инсталираш, после от контролния и център, казва се MCC можеш да настроиш достъп до хранилищата и да си инсталираш с едно кликване каквото си искаш от хилядите програми в тях. Това, което се инсталира по дефолт е добре подбрано за почти всякаква нормална дейност. Само Skype няма и ще трябва да си го добавиш.

/edit Пропуснах... За да се събере на един  диск има доста вариации, които може да те объркат. Както виждаш има Мандива с Gnome, KDE и нам си кво. Първо трябва да си на ясно какво искаш. Mandriva 2007.1 Free идва с всичко това заедно и можеш да избираш в последния момент какво да инсталираш. Докато в Оne, ако си свалил с Гном и размислиш, или трябва да инсталираш така и после онлайн да добавиш, напромер КДЕ, или да си свалиш другия диск. И в двата варианта на дистрибуцията можеш да инсталираш допълнително от хранилищата каквото има там.

Също така забелязах, че ти само питаш и нищо не правиш. Предполагам, че си доста объркан все още, но хвани една дистрибуция за ушите и инсталирай. Няма най-добра такава. Има, която ти харесва повече. За да разбереш коя е твоята, трябва да пробваш. Така, че която и да инсталираш, едва ли ще ти е последната. Но ще ти е от полза да сравняваш след това.

Отворения код и възможността всеки да бърника по него има големи плюсове, но в същото време има и огромни минуси. Например това води до голям брой дистрибуции, даже се говори, че техния брой е по-голям от броя на занимаващите се с Линукс. Също така съществува огромен брой започнати и недовършени програми. Комерциалните дистрибуции , за пари, до скоро се състезаваха, коя да включи по-голям брой програми, та да изглежда по-авторитетна и да се купува повече. Това всъщност им направи мечешка услуга. Сега Сусе и Ред Хат отхвърлиха цели раздели софтуер. Така, че кашата е пълна. Ние до тук спорихме, дотолкова, че да те насочим донякъде. Обаче ти нищо не захващаш. Ако мислиш, че с отговори на твоите въпроси ще се изучиш, ще трябва да те разочаровам. Спомни си поговорката: "Ако с гледане ставаше, кучето щеше да е най-големия касапин".

Стига пита, ами инсталирай нещо, после се бори с него, и ако тогава ти излезе проблем отново питай, но конкретни неща. Успех ти желая!



Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

Gaara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #76 -: May 13, 2007, 15:49 »
Цитат (winman @ Май 13 2007,14:33)
Еми една дистрибуция не е само ядро.

Цитат (winman @ Май 13 2007,15:54)
Пълна версия не е точния израз. Линукс всъщност е ядрото.

 '<img'>
Човекът-глас, т.е. и winman рече и отсече. Драги хронометър, явно си изпуснал часовете по физика за да може да разбереш грешката, в твойте изчисления. Спри да говориш за неща, които не разбираш. Нова верися е равно на стабилна, според теб ..... жалка работа. Какво сравняваш, драги ....време за зареждане на системата?!  '<img'>

Хвани и дай смислени доводи, а не какво си засекъл според часовника си!
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #77 -: May 13, 2007, 16:25 »
Цитат (Gaara @ Май 13 2007,16:49)
Какво сравняваш, драги ....време за зареждане на системата?!

Всичко! В повечето случаи с просто око се вижда. За колко време стартира системата. За колко време стартират основни програми. След всеки клик колко се чака. Колко се забавя системата при работещи няколко приложения и много други. "Хронометъра", разбира се, е хипербула. Предполагам знаеш как се мерят тези неща?! Таблицата е внушителна. Но няма да я публикувам. Остават ти точно две алтернативи:

1. Да ми вярваш!
2. Сам да се потрудиш!

Сам си избери, но не говори наизуст. Всъщност на мен не ми пречи, но хора като теб създават грешни впечатления в евентуалните бъдещи Линукс потребители. Това е и най-често срещаната причина след проба да се върнат обратно към Windows. Казват му РАЗОЧАРОВАНИЕ.

Едно е реално да им се опишат плюсовете и минусите на двете ОС. Съвсем друго са фанатичните про Линукс речи. Те само пречат!



Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

Gaara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #78 -: May 13, 2007, 17:33 »
Цитат (winman @ Май 13 2007,17:25)
Сам си избери, но не говори наизуст. Всъщност на мен не ми пречи, но хора като теб създават грешни впечатления в евентуалните бъдещи Линукс потребители.

Братко, кой ли е човека говорещ наизуст?! Ти казваш: "Това е дистрото за теб,  a останалите основни дистрибуции са механизми съединени с ръждива тел!". Кой си ти за да цепиш  с такова сравнения и да казваш: " Вервай ми!"?
Нито се обосноваваш, нито даваш смислен пример. Даваш сравнения със скорост на зареждане, но не си обективен ....въобще има ли нещо в твоето изказване, което може да се разбере като довод. Разбирам, че си фен на Мандрива, но предполагам знаеш, че новият софт е доста бъгав и няма вероятност едно дистро да твърди за стабилност, при положение, че разрабочиците на този софт не могат да го кажат!

Спри да се излгагаш, а използвай вдъхновението си за да помагаш на хората с Мандрива. Не сравнявай едно велико дистро и да му слагаш нелепи епитети! Това е все едно да правиш сравнение м/у apt и urpmi.
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #79 -: May 13, 2007, 18:37 »
@Gaara

Хмм, темата хептен се изкеркенечи. Не съм фен на Мандрива. Винаги съм казвал всички дистрибуции в основата си са еднакви. Човек еднакво добре ще си свърши работата с коя да е от тях, ако малко от малко разбира. В случая дадох конкретен съвет за конкретни изисквания. Зад този съвет стоят доста часове труд. Иначе със същия успех бих казал, че коя да е дистрибуция е еднакво недъгава за определени цели и много добра за други.

Всъщност аз не разбирам защо се палиш толкова. Може би защото никога не съм разбирал хората, за които съществува само "Бяло" и "Черно". "Добро" и "Зло". Би ли ми обяснил с думи прости защо трябва непременно да мраза Windows, за да ползвам Линукс? Защо непременно трябва да не харесвам Debian, за да ползвам Mandriva? Или това е единствения критерий? Щом не ползвам, значи мразя? Прекалено е просто, за да е така в Природата.

Не съм съгласен и няма да се съглася с толкова първобитно определение. На тази основа сперед мен стават всичките дистро войни и дразгите Win vs Lin.

Не е ли по-правилно да се изтъкнат всичките преимущества на Windows, да се кажат точно недостатъците му. След това същото за Linux. Тогава да се избере точната ОС за необходимата работа. И ако избора е Линукс, сериозно да се побеседва точно за конкретната цел дали няма точната дистрибуция и да си спестим труда с настройки, надстройки и всякви тройки? Ако спазехме тази логика, сега нямаше за какво да ти пиша. Всичко щеше да е ясно.

Има и нещо друго. Много неща съм видял, но някои се повтарят независимо за какво става дума. Хората обикновено спорят, когато не са много наясно с дадено нещо. И колкото са по-ненаясно, толкова по-спорят. Така обикновено, даже несъзнателно, си попълват празнотите в знанията. От тук и поговорките на тази тема. Голямата разлика, обаче, е как спорят знаещите и как незнаещите. Знаещите все някога приключват спора и понеже малко им липсва в познанията, бързо разбират кой е прав. И казват: "Да, прав си. Така е." Обратно на тях малко знаещите спорят до припадък. За тях народа е казал: "Запецнал се е като кокичка на г.з".

Та дай да не ставаме кокички. Друга беше идеята. А не да сравняваме, коя и защо ИЗОБЩО е по-добра. Надявам се ме разбираш и спираме спора. Я си представи за момент моята опитна постановка и таблицата с резултатите. описани подробно тук във форума. Веднага си представям как се заформя невъобразим спор. Това не се мери така, онова ненам кво си там и т.н. Еми не ми се четат такива шумилки. Проверил съм, питал е човека, казал съм, не съм бил егоист, не съм го излъгал. Който иска да слуша, който иска да пробва. Който иска, пък, изобщо да не чете какво съм написал. Негово си е право.

За мен, честно казано е все едно, коя дистрибуция ще използвам. Debian, или Mandriva. И двете не са съвършените механизми, на които да се кефи човек, само като ги види. И двете са съвокупност от чаркове свързани някак помежду си с ръждива тел. Някак работи този механизъм до първия апгрейд. Тогава  се разбира какво съм имал в предвид под ръждива тел.

П.П. За по-младите. Преди време при социализма горена мека тел /ръждива тел/ имаше навсякъде. И щом се счупеше нещо по някаква машинария, първо се оглеждахме за парче тел. Да закърпим работата докато намерим резервна част. Да ама някои кръпки си работеха дълго и безпроблемно така. Това даваше основа за маса оплювки от страна на простолюдието, разбирай работниците, къмто инженерите. Факта, че машината работеше и час закърпена с тел, даваше основание за задълбочен анализ и голяма гордост, колко по-умни сме от ония "учените с големите глави". Мислех, че ръждивата тел и барабите, които изместват с нея сложната инженерна мисъл са останали завинаги зад нас. Там далече в ония времена. Затова сега съм потресен да видя всичко отново в действие в GNU/Linux. Това е май най-големия недъг на отворения код. Че е достъпен и всяка гаванка може да върже по нещо с тел и после да псува онези "девелопери с големите глави кви са простаци". Еми не става. Всяка работа си иска майстора. С доброволци май само Хаинбоаз може да се строи, ама и там да ги държи човек изкъсо, да не пипат нищо друго освен лопата, че я ще объркат нещо, я трудова злополука ще стане. Хайде със здраве. Аз се изключвам. Темата направо изтрещя.



Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

Gaara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #80 -: May 13, 2007, 22:17 »
Нито съм споменал Windows, нито, че Дебиан е по-добър за начинаещ.... в някакъв филм си се вкарал. Моето възражение е, че така смело говориш за Дебиан, без въобще да имаш факти.

Спор се води с обективни доводи. Както сам може да се увериш, ти не си дал нито един, а някакви си твой изчисления са в основата на твоята теза '<img'>

Ако правилно те разбирам, доста добре си овладял изкуството на непризната и винаги пренебрегвана жертва, т.е. видиш ли аз съм прав, но никой не ме разбира. Пълен хаос цари в главата ти и като малко дете се гнетиш, мъчиш и слюнчиш. Забележи си само постовете..... в един твърдиш едно, в друг друго ....въобще хлапашка работа. Искрено се надявам, не, даже се моля, да ме разбереш поне в този пост, че "войната" аз с/у всички, е само в твоята глава. Не съм Дебиан специалист и нямам такива претенции, но да ми казваш, че твоят избор, ще стане и мой..... няма как да се съглася.

Не смятам, че има какво повече да казвам по темата и желая и на теб и на момчето прохождащо в линукс, само късмет и най-вече здраве.

Всичко най-свежо от мен.
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

Gaara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: E17
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #81 -: May 13, 2007, 22:18 »
Нито съм споменал Windows, нито, че Дебиан е по-добър за начинаещ.... в някакъв филм си се вкарал. Моето възражение е, че така смело говориш за Дебиан, без въобще да имаш факти.

Спор се води с обективни доводи. Както сам може да се увериш, ти не си дал нито един, а някакви си твой изчисления са в основата на твоята теза '<img'>

Ако правилно те разбирам, доста добре си овладял изкуството на непризната и винаги пренебрегвана жертва, т.е. видиш ли аз съм прав, но никой не ме разбира. Пълен хаос цари в главата ти и като малко дете се гнетиш, мъчиш и слюнчиш. Забележи си само постовете..... в един твърдиш едно, в друг друго ....въобще хлапашка работа. Искрено се надявам, не, даже се моля, да ме разбереш поне в този пост, че "войната" аз с/у всички, е само в твоята глава. Не съм Дебиан специалист и нямам такива претенции, но да ми казваш, че твоят избор, ще стане и мой..... няма как да се съглася.

Не смятам, че има какво повече да казвам по темата и желая и на теб и на момчето прохождащо в линукс, само късмет и най-вече здраве.

Всичко най-свежо от мен.
Активен

Last night, Darth Vader came down from planet Vulcan and told me that if you don't install Debian, he'd melt your brain.

winman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 311
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #82 -: May 13, 2007, 22:59 »
Цитат (Gaara @ Май 13 2007,23:18)
Ако правилно те разбирам, доста добре си овладял изкуството на непризната и винаги пренебрегвана жертва, т.е. видиш ли аз съм прав, но никой не ме разбира.

Хе, хе. Ти си втория, който ме слага в десети клас. '<img'> Яко ще черпя. Но ако продължим, ще разводним много нещата. Пратих ти лично съобщение. Ако ти е интересно, можем да продължим там. Не съм и предполагал, че точно такава представа предизвиквам...

Ако питаш мен, днес диагнозата ми е малко по-различна. Просто ме е хванал някъв летен вирус и съм получил тъй наречения "Словесен дрисък". Мислех, че само един известен футболен коментатор боледува от тази болест, но като си прочетох количеството и качеството на днешните постове, явно тази болест е заразна. Ха със здраве. Висчки и писатели, и читатели да сте все усмихнати. '<img'>



Активен

The more you know about Linux the less likely girls will want to know about you!

ilian_BIOS

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #83 -: May 13, 2007, 23:50 »
'<img'>
Активен

dilyan_rusev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 61
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #84 -: May 14, 2007, 02:28 »
По темата: нямам такъв компютър, но Zenwalk, бидейки Slakware-базирана, ми се струва, че би се справила.

За телта: ами то нали тъкмо това разправят *BSD-потребителите. Да си кажа честно, съгласен съм със тях, но кофтито на *BSD е, че няма driver-и за видеокартата ми. То linux и без друго едвам се справя с периферията (имам предвид че всички фирми си ги пишат за Windows и тези, с които linux разполага, са доста по-малко), пък представям си какво ще бъде ако мина на *BSD. Направо следващия път като си купувам принтер или web камера ще се моля на бога, че тестовете на еди-кой-си от някакъв си интернет сайт ще се окажат истина.

Малко извън темата:
Да, фен съм на Дебиан, но Сусето има едно нещо, което МНОГО ми харесва - това са шрифтовете. Направо бях забравил какво е '<img'>

Още по-извън темата:
Ей, синтаксисът на тоя Python не е бил чак толкова противен!



Активен

Конфигурация:
Athlonx2 5600+, ECS A780GM-A, 4гб A-Data,  Philips 170x6-series монитор; Vista + openSUSE

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #85 -: May 14, 2007, 10:44 »
Вчера си инсталирах Debian testing на машина Pentium 2 233MHz със 128MB RAM. Сложих му и KDE, за проба и се оказа, че върви добре (само го пуснах не съм работил още на него). Само дето се стартира бавничко в сравнение със старата ми машина Athlon 650MHzx със 512 RAM. Повечко памет си е по-добре, ама една 256МБ SDRAM струва, колкото 512 DDR 2 на 800MHz (50лв) - не изглежда разумна инвестиция.



Активен

elfenlied

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 205
  • Distribution: Sabayon 5.3
  • Window Manager: Gnome 2.30.2
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #86 -: May 14, 2007, 20:25 »
Много благодаря!
Не исках чак да стават такива "битки"  '<img'>
Вярно е @paucku че не е голяма инвестиция ама да ти кажа като човек няма избор.... за да си купа ДДР2 ми треа ново дъно а после процесор,видео ....
Аз за сега ще пробвами на една стара машина(чуда се на каде по старо '<img'> )233Мхз и 64 МБ РАМ с 1,6БГ Хард!
ЩЕ кажа изобщо ще тругне ли нещо
и с колко бързо.МЕн стартъпа дали ще е бавен не ме бърка дори да е 4 мин,защото лин ХР ми лоадва 1-2 мин и ще мога да почакам още 3 мин се пак ще отида да пия вода и нещо друго и ще мине времето!
Сега чакам нетинстала на дебиан '<img'>



Активен

PC Cases: DELL 400W. Pentium IV, CPU speeds: 1700 MHz, MMX, SSE, SSE2,  FSB speeds: 400 MHz, x86. RAM MEMORY: RDRAM 2x256MB,  400Mhz. SVGA: NVidia TNT2 Memory: 32MB.
HDD: 40GB, 7400 RPM.
Motherboard Dell Dimension 8200

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #87 -: May 15, 2007, 00:04 »
Може ли да ми кажете начин да проверя, колко памет ми заема KDE-то? Учудващо добре се държи при 160МБ РАМ (това е истинското количество памет на компа, а не 128, както написах по-горе), а мислех че ще е тежко.



Активен

elfenlied

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 205
  • Distribution: Sabayon 5.3
  • Window Manager: Gnome 2.30.2
    • Профил
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #88 -: May 15, 2007, 14:05 »
Ами незнам.
А как да избера графичната среда с инстала които го дръпнах от гоодбаи линдолс?
Моля кажете,че искам да знам!
Активен

PC Cases: DELL 400W. Pentium IV, CPU speeds: 1700 MHz, MMX, SSE, SSE2,  FSB speeds: 400 MHz, x86. RAM MEMORY: RDRAM 2x256MB,  400Mhz. SVGA: NVidia TNT2 Memory: 32MB.
HDD: 40GB, 7400 RPM.
Motherboard Dell Dimension 8200

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
какъв линукс да си сложа?
« Отговор #89 -: May 15, 2007, 17:36 »
Цитат (elfenlied @ Май 15 2007,14:05)
Ами незнам.
А как да избера графичната среда с инстала които го дръпнах от гоодбаи линдолс?
Моля кажете,че искам да знам!

Цитат

apt-get install xorg ksmserver kde-core kdm


xorg - X server
ksmserver kde-core - едно от двете е самото КДЕ
kdm - login manager

Също така сменяш един ред във файла /etc/inittab от
Цитат
id:2:initdefault:

на
Цитат
id:3:initdefault:


Инсталацията на Дебиан е на няколко етапа:
1. Инсталира се базова система, колкото да се зареди машината и се правят някои основни настройки, като местоживеене, език, потребители и пароли, мрежови настройки, мениджър за начално зареждане.
2. Зарежда се така направената система и се инсталират и конфигурират останалите работи



Активен

Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 13   Нагоре
« назад напред »