Покажи теми - Sertys
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Postfix catch-all policy -: Jun 07, 2010, 16:27
Не желая да създавам виртуални пощенски кутии, а да вземам писмата които идват от потребителите към адреси от сорта на 08********@а.б . Решението се пада in-house sms gateway. Не ми е проблем да си напиша парсър, който да слага входящите съобщения в мейлдир-а, но да вземам изходящите и да ги транспортирам правилно до някой скрипт не се сещам как да направя. Евентуално unix pipe към скрипта но как да създам regexp match за този транспорт?
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / nokia mobile vpn to openswan конфигурация -: Oct 29, 2009, 19:22
Доста грозно се получава. Опитвам се да вържа няколко nokia телефона през GPRS към един openswan. Получава ми се с един, когато ползвам един единствен conn идентификатор, но после просто губя концептуалната представа. Телефоните се връзват с PSK до сървъра и ключовата ми директива е rightsourceip=x.x.x.x , но как да задам така че modecfg сървъра да ползва цял пул от адреси, които да раздава?

Ето ipsec.conf:
version 2.0     # conforms to second version of ipsec.conf specification

# basic configuration
config setup
        # Debug-logging controls:  "none" for (almost) none, "all" for lots.
        # klipsdebug=none
        # plutodebug="control parsing"
        # For Red Hat Enterprise Linux and Fedora, leave protostack=netkey
        protostack=netkey
        nat_traversal=yes
        #virtual_private=
        oe=off
        forwardcontrol=yes
        virtual_private=%v4:10.0.0.0/8,%v4:192.168.0.0/16
        plutodebug="crypt private emitting klips control"
        # Enable this if you see "failed to find any available worker"
        nhelpers=1

#You may put your configuration (.conf) file in the "/etc/ipsec.d/" and uncomment this.
include /etc/ipsec.d/user*.conf

Ето и user1.conf:

conn user1
        #type=transport
        # Key exchange
        ike=3des-sha1-modp1536
        # Data exchange
        esp=3des-sha1
        # Authentication method PSK
        authby=secret
        auto=add
        auth=esp
        keyingtries=3
        #keyexchange=ike
        # Modeconfig setting
        modecfgpull=yes
        pfs=no
        rekey=no
        left=%defaultroute
        leftsourceip=192.168.6.1
        leftsubnet=192.168.6.0/24
        leftrsasigkey=none
        leftmodecfgserver=yes
        leftxauthserver=yes
        rightrsasigkey=none
        right=%any
        rightxauthclient=yes
        rightmodecfgclient=yes
        rightsubnet=192.168.6.0/24
        rightsourceip=192.168.6.200


3  Програмиране / Web development / Някакъв малоумен въпрос. -: Feb 19, 2005, 03:40
Искам rewrite rule, който да праща да речем http://www.site.com/content/one към http://www.site.com/content.cgi?something=one   . Поразгледах mod_rewrite туториал-а, но нещата не ми се вързаха. Ако не ви мързи - напишете един ред. ако ли да - нека се мъча.
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / За стрипнатите дистрибуции -: Jun 27, 2004, 11:07
Значи имам на 2-рото ПЦ Smoothwall, което е дистрибуция, голяма около 50 Мб и се ползва за NAT,firewalling, SNORT, web cache.(справка http://www.smoothwall.org). Тя си върши работата ОК, но няма примерно фтп клиент, да не говорим за сървър, искам да си сложа идентд демон там, искам и един postfix да сложа, за локална употреба. Но нъцки. Както се сещата може би, тази дистрибуция няма нито RPM support, нито компилатор, как да се слагат там пакети - може би ако са в binary tarballs? Може ли да се компилира на друга машина и с какви CFLAGS, като се има предвид, че рутера е п2ммх. После лесно ще си ги копирам нещата.

Как да сложа модули към кернела. Сега правя това : свалил съм сорса на 2.4.26 (това е кернела след fixes3) и там му слагам, като модули в конфига soundcore.o и cmpci.o (това става на друга машина), правя make modules, после make modules_install, правя си и make dep, разбира се. Модулите се компилират, но като ги копирам на ф-уола, modprobe ми казва че имам unresolved symbols и не иска да инс-не модулите. Сигурен съм, че кернела е компилиран с поддръжкка на модули, зашото ползвам CDCEther на рутера. Става въпрос за модули за звук. 2.4.х нямат вградена поддръжка на АЛСА и ОСС. тя се слага с библиотеки.
5  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Как да стартирам 2-ри Х, като създам съответния -: May 26, 2004, 01:22
Знам, че е възможно, след като монитора ми е на 1600х1200 и съм с НВ карта, не можах да изкарам образ използвайки metamodes. Kak da си дефинирам в конфиг-а 2-ри дисплей и после да стартирам още един Х, но примерно със fluxbox или blackbox. Досега просто с ееин скрипт си сменях XF86Config-a със този, който ми трябва рестартирах Х-а - съответно 1024х768 И Тв-аут или 1600х1200 БЕЗ тваут. Обаче ползвах настройките от драйвера на нв, тоест като Option.
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Линукс със няколко записвачки -: Apr 27, 2004, 11:50
Преди време гледах,че някакъв човек си търсеше човек да му организира подобна конфигурация. Тогава въобще не се поинтересувах, ама сега някак си ме гложди '<img'>)) Първо относно хардуер-а : примерно 865(875) chipset с някакъв п4 на около 2 гхз с мноого рам ( > 1gb ще видите защо)
или един раид 0 масив или просто 1x 120 ГБ hitachi ili seagate. Някаква видеокарта и мноого карти за иде( колко ли струва една такава , при положение ,че обикновенни атапи записвачки работят на АТА-33)[говорим за 16-20 writer-a все пак). И сега интересната тема : захранване - предполагам ,че едно отделно 400W захранване би се справило идеално с 16-20 записвачки, а сигурно 450 W за сигурност. Знам, че захранвания се връзват през един крос кабел който подава сигнал на 2-рото захранване да подпали. А може да се вземе тоя сигнал и директно от дъното , ако би издържало такова съпротивление. А пък корпуса за тия записвачки ще е masterpiece направо '<img'>)). Това е за хардуер-а.

А относно софт-а : всяка дистрибуция( предпочитам Slackware 9.1) с достатъчно оптимизиран 2.6 family kernel, новите версии на cdrecord, който работят и без scsi emulation. Би било добре да се сложи един Х, просто защото е по-красиво и удобно. Аз лично се съмнявам, че дори и раид 0 масив ще може да захрани толкова записвачки, затова ме осени идеята да се моунт-не един рамдиск и оттам да се чете предварително подготвено .исо или .бин. Другия вариант е скоростта на запис. Ако се записват аудио дискове е лесно - не повече от 4х , но ако човека иска да бълва дата, то тогава работата става дебела. на 48 - това са си 7200 кб/сек все пак 7200х 16 = 115,200 кб/сек = 112,5 мб/сек. Това си е доста информация. Но все пак си мисля, че хипертранспорт шината би се справила със това нещо, откакто се чете директно от рамта? Дали се лъжа? Другия вариант е да се записва на масиви от раид масива.(т.е записвачките да записват на цикли - 2x8 или 4x4) Дори и сата-150 не дава 112 мб/сек наистина, пък не е хубаво да се празнят буфери и да се дават junk discs. Раид-0 значи ли 2хide spped???

Относно реализацията е много лесно и става дори и със shell script и мисля че всеки може да се справи с това. Може и да се направи един прост фронтенд за удобство.

До тук съм стигнал на прима-виста , ако имате допълнения си кажете.Без да чета документация. Как би било адресното пространство на записвачките - дали ще са /dev/hdX по-скоро нещо от сорта на dev/sdX или май си зависи от pci2ide картите.

p.s. както вече казах - аз не се занимавам с проекта, просто нали знаете, като ви влезне нещо в главата '<img'> Не печеля нищо и не се опитвам да ви открадна някакво know-how, а по-скоро ви предоставям моето такова. Избора да пишете си остава ваш. Мисля,че имам пропуски.
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Малък скрипт -: Apr 19, 2004, 00:19
amixer sget Wave | grep -m 1 -o [[:digit:]][[:digit:]]% | export -n VOL=


искам да експорт-на стойността , която ми дава греп , но не става и не става, искам я като променлива за да я ползвам в Xdialog после.

Просто се заигравам. Идеи'<img'>
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Относно xkb мапове -: Apr 17, 2004, 16:05
Това е лесно, но аз го искам да са вградени в pc104/5 мап-овете и по този начин не ми се налага да пускам xmodmap за да ги добавя , освен това като сменя подредбите ми маха допълнителните клавиши.

Досега това правя така : добавям в XKeysymDB в някой от неупотребяваните range-ove и си слагам мои си имена. после пускам xmodmap - e "keycode xxx = MyShortcut" . Взиамам си кодовете s xev. Работи , но има трудности. Къде се намира мап-а в който xmodmap добавя и как да го едит-вам.?
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / mkinitrd -: Mar 29, 2004, 15:23
При положение, че го няма при Слак 9.1 откъде да се вземе?
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Slack 9.1 + kernel 2.6.x -: Mar 26, 2004, 15:52
Сичко си е песен... даунлоад-вам го сорса, слагам го в /usr/src/linux-2.6.0, правя си символния линк към /usr/src/linux. Пускам си конфиг-а , сичко е ОК, компилирам, мейк модюлс , маке модюлс_инстал, маке инстал. Слага си го в ЛИЛО-то, буут-вам с него и ми казва KERNEL_PANIC: VFS :unable to mount root fs.Append valid root= attribute(или нещо такова).
Очевидно става въпрос за дисковата част от системата, но къде, при положение че /дев/хда3 ми е райзърФС, а съм го сложил като вграден в кернела. Ами да ли не е драйвера на ИДЕ-то? Какви ли не комбинаций пробвах. Отчаян съм. И с 2.4.22 работи ама друго си е 2.6.0 примерно направен само за моя хардуер. Ето ви .конфиг-а , който използвам, може да има леки разминавания.
Примерен код

#
# Device Drivers
#

#
# Generic Driver Options
#

#
# Memory Technology Devices (MTD)
#
# CONFIG_MTD is not set

#
# Parallel port support
#
# CONFIG_PARPORT is not set

#
# Plug and Play support
#
CONFIG_PNP=y
CONFIG_PNP_DEBUG=y

#
# Protocols
#
# CONFIG_ISAPNP is not set
CONFIG_PNPBIOS=y

#
# Block devices
#
# CONFIG_BLK_DEV_FD is not set
# CONFIG_BLK_CPQ_DA is not set
# CONFIG_BLK_CPQ_CISS_DA is not set
# CONFIG_BLK_DEV_DAC960 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_UMEM is not set
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=y
# CONFIG_BLK_DEV_CRYPTOLOOP is not set
CONFIG_BLK_DEV_NBD=m
CONFIG_BLK_DEV_RAM=y
CONFIG_BLK_DEV_RAM_SIZE=4096
CONFIG_BLK_DEV_INITRD=y
# CONFIG_LBD is not set

#
# ATA/ATAPI/MFM/RLL support
#
CONFIG_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y

#
# Please see Documentation/ide.txt for help/info on IDE drives
#
CONFIG_BLK_DEV_HD_IDE=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDETAPE is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDEFLOPPY is not set
# CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI is not set
CONFIG_IDE_TASK_IOCTL=y
CONFIG_IDE_TASKFILE_IO=y

#
# IDE chipset support/bugfixes
#
# CONFIG_BLK_DEV_CMD640 is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEPNP=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_IDEPCI_SHARE_IRQ=y
# CONFIG_BLK_DEV_OFFBOARD is not set
CONFIG_BLK_DEV_GENERIC=y
# CONFIG_BLK_DEV_OPTI621 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_RZ1000 is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_FORCED=y
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
CONFIG_IDEDMA_ONLYDISK=y
CONFIG_IDEDMA_PCI_WIP=y
CONFIG_IDEDMA_NEW_DRIVE_LISTINGS=y
CONFIG_BLK_DEV_ADMA=y
# CONFIG_BLK_DEV_AEC62XX is not set
# CONFIG_BLK_DEV_ALI15X3 is not set
CONFIG_BLK_DEV_AMD74XX=y
# CONFIG_BLK_DEV_CMD64X is not set
# CONFIG_BLK_DEV_TRIFLEX is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CY82C693 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CS5520 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_CS5530 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HPT34X is not set
# CONFIG_BLK_DEV_HPT366 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SC1200 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_PIIX is not set
# CONFIG_BLK_DEV_NS87415 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_PDC202XX_OLD is not set
# CONFIG_BLK_DEV_PDC202XX_NEW is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SVWKS is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SIIMAGE is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SIS5513 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SLC90E66 is not set
# CONFIG_BLK_DEV_TRM290 is not set
CONFIG_BLK_DEV_VIA82CXXX=m
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
CONFIG_IDEDMA_IVB=y
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
# CONFIG_DMA_NONPCI is not set
CONFIG_BLK_DEV_HD=y

#
# SCSI device support
#
CONFIG_SCSI=m
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y

#
# SCSI support type (disk, tape, CD-ROM)
#
# CONFIG_BLK_DEV_SD is not set
# CONFIG_CHR_DEV_ST is not set
# CONFIG_CHR_DEV_OSST is not set
# CONFIG_BLK_DEV_SR is not set
# CONFIG_CHR_DEV_SG is not set

#
# Some SCSI devices (e.g. CD jukebox) support multiple LUNs
#
# CONFIG_SCSI_MULTI_LUN is not set
CONFIG_SCSI_REPORT_LUNS=y
# CONFIG_SCSI_CONSTANTS is not set
# CONFIG_SCSI_LOGGING is not set

#
# SCSI low-level drivers
#
# CONFIG_BLK_DEV_3W_XXXX_RAID is not set
# CONFIG_SCSI_ACARD is not set
# CONFIG_SCSI_AACRAID is not set
# CONFIG_SCSI_AIC7XXX is not set
# CONFIG_SCSI_AIC7XXX_OLD is not set
# CONFIG_SCSI_AIC79XX is not set
# CONFIG_SCSI_ADVANSYS is not set
# CONFIG_SCSI_MEGARAID is not set
# CONFIG_SCSI_SATA is not set
# CONFIG_SCSI_BUSLOGIC is not set
# CONFIG_SCSI_CPQFCTS is not set
# CONFIG_SCSI_DMX3191D is not set
# CONFIG_SCSI_EATA is not set
# CONFIG_SCSI_EATA_PIO is not set
# CONFIG_SCSI_FUTURE_DOMAIN is not set
# CONFIG_SCSI_GDTH is not set
# CONFIG_SCSI_IPS is not set
# CONFIG_SCSI_INIA100 is not set
# CONFIG_SCSI_SYM53C8XX_2 is not set
# CONFIG_SCSI_QLOGIC_ISP is not set
# CONFIG_SCSI_QLOGIC_FC is not set
# CONFIG_SCSI_QLOGIC_1280 is not set
# CONFIG_SCSI_DC395x is not set
# CONFIG_SCSI_NSP32 is not set
# CONFIG_SCSI_DEBUG is not set

#
# Multi-device support (RAID and LVM)
#
# CONFIG_MD is not set

#
# Fusion MPT device support
#
------------------------

Малко съкращения има.

Примерен код

#
# File systems
#
# CONFIG_EXT2_FS is not set
# CONFIG_EXT3_FS is not set
# CONFIG_JBD is not set
CONFIG_REISERFS_FS=y
# CONFIG_REISERFS_CHECK is not set
CONFIG_REISERFS_PROC_INFO=y
CONFIG_JFS_FS=m
# CONFIG_JFS_POSIX_ACL is not set
# CONFIG_JFS_DEBUG is not set
# CONFIG_JFS_STATISTICS is not set
CONFIG_XFS_FS=m
# CONFIG_XFS_RT is not set
# CONFIG_XFS_QUOTA is not set
# CONFIG_XFS_POSIX_ACL is not set
# CONFIG_MINIX_FS is not set
# CONFIG_ROMFS_FS is not set
# CONFIG_QUOTA is not set
CONFIG_AUTOFS_FS=y
# CONFIG_AUTOFS4_FS is not set

#
# CD-ROM/DVD Filesystems
#
CONFIG_ISO9660_FS=y
CONFIG_JOLIET=y
CONFIG_ZISOFS=y
CONFIG_ZISOFS_FS=y
CONFIG_UDF_FS=y

#
# DOS/FAT/NT Filesystems
#
CONFIG_FAT_FS=y
CONFIG_MSDOS_FS=y
CONFIG_VFAT_FS=y
CONFIG_NTFS_FS=y
CONFIG_NTFS_DEBUG=y
CONFIG_NTFS_RW=y

#
# Pseudo filesystems
#
CONFIG_PROC_FS=y
CONFIG_PROC_KCORE=y
CONFIG_DEVFS_FS=y
CONFIG_DEVFS_MOUNT=y
CONFIG_DEVFS_DEBUG=y
CONFIG_DEVPTS_FS=y
# CONFIG_DEVPTS_FS_XATTR is not set
CONFIG_TMPFS=y
# CONFIG_HUGETLBFS is not set
# CONFIG_HUGETLB_PAGE is not set
CONFIG_RAMFS=y

#
# Miscellaneous filesystems
#
# CONFIG_ADFS_FS is not set
# CONFIG_AFFS_FS is not set
# CONFIG_HFS_FS is not set
# CONFIG_BEFS_FS is not set
# CONFIG_BFS_FS is not set
# CONFIG_EFS_FS is not set
# CONFIG_CRAMFS is not set
# CONFIG_VXFS_FS is not set
# CONFIG_HPFS_FS is not set
# CONFIG_QNX4FS_FS is not set
# CONFIG_SYSV_FS is not set
# CONFIG_UFS_FS is not set

#
# Network File Systems
#
CONFIG_NFS_FS=y
# CONFIG_NFS_V3 is not set
# CONFIG_NFS_V4 is not set
# CONFIG_NFS_DIRECTIO is not set
CONFIG_NFSD=y
# CONFIG_NFSD_V3 is not set
# CONFIG_NFSD_TCP is not set
CONFIG_ROOT_NFS=y
CONFIG_LOCKD=y
CONFIG_EXPORTFS=y
CONFIG_SUNRPC=y
# CONFIG_SUNRPC_GSS is not set
# CONFIG_SMB_FS is not set
# CONFIG_CIFS is not set
# CONFIG_NCP_FS is not set
# CONFIG_CODA_FS is not set
# CONFIG_INTERMEZZO_FS is not set
# CONFIG_AFS_FS is not set

#
# Partition Types
#
CONFIG_PARTITION_ADVANCED=y
# CONFIG_ACORN_PARTITION is not set
# CONFIG_OSF_PARTITION is not set
# CONFIG_AMIGA_PARTITION is not set
# CONFIG_ATARI_PARTITION is not set
# CONFIG_MAC_PARTITION is not set
# CONFIG_MSDOS_PARTITION is not set
CONFIG_LDM_PARTITION=y
# CONFIG_LDM_DEBUG is not set
# CONFIG_NEC98_PARTITION is not set
# CONFIG_SGI_PARTITION is not set
# CONFIG_ULTRIX_PARTITION is not set
# CONFIG_SUN_PARTITION is not set
# CONFIG_EFI_PARTITION is not set
CONFIG_NLS=y

#
# Native Language Support
#
CONFIG_NLS_DEFAULT="iso8859-1"
CONFIG_NLS_CODEPAGE_437=y
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_737 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_775 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_850 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_852 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_855 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_857 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_860 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_861 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_862 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_863 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_864 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_865 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_866 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_869 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_936 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_950 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_932 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_949 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_874 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_8 is not set
# CONFIG_NLS_CODEPAGE_1250 is not set
CONFIG_NLS_CODEPAGE_1251=y
CONFIG_NLS_ISO8859_1=y
# CONFIG_NLS_ISO8859_2 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_3 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_4 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_5 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_6 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_7 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_9 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_13 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_14 is not set
# CONFIG_NLS_ISO8859_15 is not set
# CONFIG_NLS_KOI8_R is not set
# CONFIG_NLS_KOI8_U is not set
# CONFIG_NLS_UTF8 is not set

#
# Profiling support
#
# CONFIG_PROFILING is not set

#
# Kernel hacking
#
CONFIG_DEBUG_KERNEL=y
CONFIG_DEBUG_STACKOVERFLOW=y
# CONFIG_DEBUG_SLAB is not set
# CONFIG_DEBUG_IOVIRT is not set
# CONFIG_MAGIC_SYSRQ is not set
# CONFIG_DEBUG_SPINLOCK is not set
# CONFIG_DEBUG_PAGEALLOC is not set
CONFIG_DEBUG_INFO=y
CONFIG_DEBUG_SPINLOCK_SLEEP=y
# CONFIG_FRAME_POINTER is not set
CONFIG_X86_EXTRA_IRQS=y
CONFIG_X86_FIND_SMP_CONFIG=y
CONFIG_X86_MPPARSE=y

#
# Security options
#
# CONFIG_SECURITY is not set

#
# Cryptographic options
#
# CONFIG_CRYPTO is not set

#
# Library routines
#
CONFIG_CRC32=y
CONFIG_ZLIB_INFLATE=y
CONFIG_X86_BIOS_REBOOT=y
CONFIG_PC=y
Страници: [1]