По гражданските дела за всяка страна има на разположение и хартия, т.е. аз пускам искова молба срещу теб- длъжен съм да дам в съда екземляр от исковата молба срещу теб, на хартия. Даже и онлайн сканирана да я пусна, на теб ще ти я разпечатат и ще ти я пратят по пощата.
Но, да речем, по наказателно дело- ти си подсъдим, аз съм ти защитник. За мен има два варианта- да ходя в съда да ти чета цялото дело на хартия, или да го поискам онлайн (примерно в системата на съда имам достъп по конкретното дело), или да им занеса една флашка и да ми го качат в някакъв формат. По наказателните дела не правят копия на хартия за адвокатите от цялото дело.
Отделно- доказателствата, ако са оригинални документи, те си остават в делото в съда (там си остават и другите доказателства)- ти си получаваш сканираното копие, ако искаш да гледаш оригинала- отиваш на място в съда.
Затова въведоха една система за електронно правосъдие, където можеш да си влизаш с КЕП и да гледаш сканираните дела.
Това за мухата- не, няма такива неща. Случвало се е, по недоглеждане при сканирането, да речем, половин страница от някой си документ да не е излязла, щото сложена накриво от служителката в съда, но няма проблем да отидеш на място да си я видиш как е оригинално, ако толкоз ти е важно.
П.П. Да уточня още нещо- делата се водят на хартия, т.е. всичко си е в папки, а тия папки се сканират и се качват в системата на съда. Даже и някаква молба онлайн да подадеш с КЕП- тя пак се разпечатва в съда и влиза в хартиената папка на делото. Просто от известно време (откакто ни нахакаха ковида- две години някъде) цялата тая хартиена папка си има и електронен вариант- там .тифф ли било, .пдф ли- и като си страна по делото, регистриран в системата- можеш да си я гледаш, изтегляш и т.н. тая папка на компа си.
П.П.П.
Излиза че съдът ползва неправилно PDF - мързи ги да пуснат един OCR
т.е. горното е базирано само на предположения, ама... как 10-20 стр. стават 20-50 МБ, ами много просто ползват не по предназначение ами само да обединят много сканирани картинки в един документ щото не знаят как иначе, та за тая цел ТИФ е по-правилния формат, ако няма да е чист текст. ами картинки.
Ремотекс, в "компютърните" отдели на съдилищата, по мое мнение, не са най-големите компютърджии, а човечета на тоя и оня.