Покажи Публикации - HammerFall_
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 5
16  Програмиране / Общ форум / MySQL vs. PostgreSQL -: Dec 03, 2004, 10:57
Интересува ме колко хора ползват тези два типа бази от данни. Защо всеки предпочита MySQL за web приложения та дори това е станало като клише PHP+MySQL? По-точно ме интересува според крайните потребители какво прави MySQL по-предпочитана? Ще ви помоля да аргументирате отговора си.
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Каква среда или прозорачен управител ползвате -: Nov 04, 2004, 09:42
От много време работя на MacOS и за това GNOME ми се вижда най-близко по интерфейс. Иначе когато ми се наложи да пукам някой тежък проект на Java тогава минавам на FluxBox или XFCE. И двете ядат малко памет, а и имат доста добра произвдителност.
18  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Какъв linux kernel ползвате? -: Nov 04, 2004, 09:35
За сървъри ползвам 2.4.18. То е най-стабилното ядро, а и съм съгласен че от тук нататък се добавят само екстри. Е, 2.6 има добро управление на процесите и товари по-малко процесора, а и се доближава до ядрото на BSD т.е. дори при средно натоварване процесора е направо студен, което не може да се каже за някои бози. Все пак има още какво да се изисква от 2.6 като security, но пък за десктоп машина е подходящо. За момента само го тествам на една машина. Всичко останало е с 2.4.18
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем с инстал на ядро 2.6.8.1 -: Nov 03, 2004, 09:26
Какво е последното съобщение преди да зависне машината. Проблема едва ли е в SMP защото ако не намери втори процесор kernel-а минава на управление на един процесор. Ако се съмняваш, че проблема е с процесора тогава пусни си поддръжката на 486 /не помня как беше точно като наименование защото на работа съм с боза  '<img'> ) тя изкл. SMP като опция, също така виж дали си активирал поддръжката на твоя чипсет.
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Странно увисване на цялото ПЦ. -: Nov 03, 2004, 09:12
Извинявам се за погрешно дадения съвет. Нямах на предвид apm, a arts, но като се хвана да помагам на няколко човека и понякога обърквам на кой какво трябва да отговоря. Сега разбирам защо получих mail с повторен въпрос за автоматичното спиране на ATX машина  '<img'>
Антонов, благодаря за поправката.
arts все още си е бъгав и много пъти той е причината за зависването на цялата система. Надявам се скоро време поне да обърнат малко внимание на това разработчиците на KDE. Лично аз предпочитам GNOME /по-близо е до интерфейса на MacOS/, но семейството ми пък харесва KDE защото е шарено и подобно на Win-боза.
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Странно увисване на цялото ПЦ. -: Oct 18, 2004, 12:49
Изключи си apm-a. Не ми се иска да критикувам KDE, но вече толкова версии излезнаха, а това така и не го оправиха. Когато натовариш системата и в този момент някой процес се обърне към звуковия интерфейс се активира apm демона и предизвиква зависване на цялата система. При Дебиан той сам си "убива" този процес защото почва да "яде" много процесорно време, но в другите дистро това трябва да си зададеш като компилираш ядрото.
Е, като изключиш apm няма да можеш да ползваш повече от едно приложение, което да работи със звуковия интерфейс, но ще си решиш този проблем. Изборът си е твой...
22  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Чатовете като цяло. -: Sep 26, 2004, 01:08
Нямам нищо против чатовете, но на последък все повече това става място за свалки и неосъществени "изяви". Е, за щастие все пак чатове като icq, yahoo messanger, msn и др. все още не са се напълнили с такива индивиди. Та те си остават място за бърза и лесна връзка с познати, размяна на опит и информация, споделяне на мнения и още много смислени неща. Прави ми впечатление, че колкото по елементарно /тъпо/ е направен даден чат и голяма част от потребителите му са такива. Е, добре че и там се намират свестни хора.
Лично аз подкрепям чатове като icq. За останалите, които са irc-подобни и в които винаги един от въпросите е "als pls" или добро, или нищо. Е, аз предпочитам нищо.
23  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Има ли нужда от Български sourceforge? -: Sep 24, 2004, 14:30
Това е добра идея при все, че като се има на предвид как голяма част от доставчиците на интернет ограничават международния трафик. Е, добре че поне има по-бърз БГ, като се изключи, че моя доставчик е отрязъл някои сайтове и в скоро време може да ми отрежат и sourceforge-a, че им въртя много трафик.
24  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Търсят се лектори за Open Fest в Пловдив -: Sep 24, 2004, 14:20
С удоволствие бих се включил, но ще ми дойде пренатоварена програмата. А и вече цяла година подготвяме такова събитие в Карлово, но се появи необмислено решение със това къде ще се проведе т.е. за момента нямаме зала поради някои причини. Ако има нещо може да се обсъди на някоя от сбирките на OpenClub-а. Не идвам редовно, но се опитвам да отделя малко време за това. В случай, че всичко там се уреди понеже мислим да е 100% да е на 23-ти /после всеки бяга по градовете където работи/, то за 24-ти ще съм в Пловдив, но по-добре е да питаш момчетата от клуба. Сигурно ще има желаещи.
25  Нетехнически теми / Коментар / смятате ли че линукс иам нужда реклама? -: Sep 20, 2004, 14:46
Аз съм против това да се прави голяма реклама на Линукс. Той и без това си е достатъчно известен. А и ако се започне рекламна накмания не мислите ли, че в един момент тази ОС ще стане като една друга... която си прави непрекъснато шумни реклами и антиреклами на други системи. Е, не мисля, че това е в концепцията на Линукс. Според мен вместо да се хвърлят пари за такива дейности е по-добре тези пари да бъдат насочени в запознаване на обществото със свободния софтуер и предимството на отворения код. Е, то не че не се прави в момента това в България, но в повечето случаи интересът на обикновните граждани не е достатъчно голям. А и как ще е? Ами като ти се натресат няколко М$ маняци които почват "Линукс няма това, онова... не е users friendly... това в win може да стане с няколко щракания на мишката..." Наистина има какво да се работи по опростяването на системата за крайния потрбител, но тази система не спира да се развива.
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SOLVED:  2.4.22 - 2.6.8.1 -: Sep 15, 2004, 08:38
Само едно пояснение, което много често се изпуска за lilo. timeout задава времето в милисекунди за разлика от grub където е в секунди. За това стойност 15 просто няма как да я усетиш. Следвай съветите по-горе. Що се отнася до грешката трябва да си създадеш initrd файл и да го добавиш в lilo-то (initrd=/път/до/initrd). И ако не ползваш ext3 можеш да компилираш като модул. Така няма да си имаш главоболия, а и хубаво е в кърнъла да имаш само това, което ти трябва. Останалото да си стои на модули.
Успех!!!
27  Нетехнически теми / Коментар / Какво правите преди да постнете въпрос? -: Sep 10, 2004, 13:48
Интересува ме колко хора предприемат явно сложната задача да се запознаят предварително поне малко с Линукс преди да зададат поредния въпрос, който го пише в книгите.
Разчитам че всеки ще гласува според това, което наистина мисли  '<img'>
28  Нетехнически теми / Коментар / Помагат ли ви отговорите във форума? -: Sep 09, 2004, 10:44
Е, винаги има хора които си мислят че могат да карат само на аванта. Това че линукс е безплатен не означава, че и поддръжката му е безплатна. Не напразно се организират тези курсове за подготовка и изпити за LPI например. А, може хората като са чели, че Германското и Френското /ако не се лъжа/ правителства минаха на Линукс никой не плаща на хора, които да се грижат за поддръжката на системата или не са платили за обучение на персонала. Адски тъпо е да се обвинява най-свободната ОС в комерсиализъм. Е, да! Не всичко е безплатно като софтуер, но това вече си го решава компанията. Все пак "сиренето не е без пари" и тези програмисти не са се блъскали за точно такива, които ги мислят за балъци и да им ползват труда на готово.
Иначе както писах и в темата която предизвка тази анкета в повечето случаи ме е яд когато някой почне да чака всичко да му се поднесе наготово без да е прочел повече от 10 реда. Лично на мен адски много са ми помогнали отговорите във форума, за което съм много благодарен на всички, но винаги преди да задам някой въпрос съм преглеждал какво ще изскочи от търсачката /има какво да се подобри и при първа възможност бих се включил да помогна за оптимизирането й/, чел сък какво пише по книгите и другите форуми. Иначе ако някой не го утройва да чете може да погледне гореспоменатото за заплащане за обучение на персонала.
Една доста известна група има пее /с малко допълнение от мен/ "... САМО с питане до Цариград, стига се но с --- отзад"  '<img'> Така че повече четете смислена литература и ако има нещо неясно от там /което ме съмнява ако наистина е смислена/ тогава питайте.
29  Нетехнически теми / Коментар / За характера на постингите в този форум -: Sep 07, 2004, 16:21
Цитат (icspdu @ Сеп. 07 2004,15:56)
като съм чул за нещо но не знам изобщо от къде да започна

Относно тази фраза само като отговор: Почни от някоя книжка. Там ще намериш повечето отговори на въпросите ти. А дори има и такива които да безплатни в електронен вариант като Книгата за Дебиан или Линукс - ръководство на системния администратор. И двете са достатъчно добре описващи как да работиш и да си настроиш Линукс. Ако не може да си купиш от някоя книжарница. Там повечето са също достатъчно изчерпателни. Стига да те интересува мога да ти препоръчам. Проблема на повечето питащи тук е че ви мъзи да четете. То "кучето като гледа касапина как работи касапин не е станало". Запознайте се терминологията поне и не задавайте въпроси като "Как да си комилирам кернела". Това го има във всяка книга. А това пак ме навежда на мисълта че като прочетете повече от 10 реда смислен текст и ви писва, а какво да говорим за цяла книга или статия, което пак ме навежда на мисълта че ви мързи да четете. А тогава погледни по-горе постинга ми за курсовете и плащането...
п.с. Всичко казано тук в множествено число не се отнася до всички начинаещи, защото съм срещал и смислени въпроси, но тези хора са малко за съжаление.
30  Нетехнически теми / Коментар / За характера на постингите в този форум -: Sep 07, 2004, 16:06
Че търсачката не работи много добре съм съгласен, но все пак сайта се доразвива, така че предполагам се работи върху оптимизиране на търсачкара. А що се отнася до това че ви пращаме към търсачката - как ще се почувстваш ако се наложи да отговаряш на един съпрос няколко пъти при все че той е бил  задаван 10-20 реда по-надолу? Другото е от техническа гледна точка. Все пак този форум е една база от данни. Това съответно се записва някъде. Ами носителите не са безкрайни все пак. Хайде направи си един форум на диска а аз ще ти го пълня с еднотипни постинги. В един момент ще се окаже че диска ти вече не може да побере повече данни и ще трябва да си купиш по-голям. Давам ти този пример понеже сигурно в момента си мислиш "Ами да си вземат по-големи дискове". Е, то не може да се вземат нерекънато дискове за да се разшири базата от данни само защото някой предпочита да си спести малко време и да получи информация наготово. Всеки за да стигне до ниво да владее добре Линукс си е "блъскал главата" за да се справи сам. Честно казано съм си губил 2 и повече часа в ровене в стари въпроси докато намеря отговор и то не само в този форум. Ако не може да се организират курсове и да запознават хора които ги мъзи да четат с това как да работят с Линукс. Е, тогава пък пак няма да ви устройва защото пък съответно ще трябва да се плаща за това.
Така че вместо да гледаш само от твоята гедна точка погледни и от нашата. Радвам се че искате да научите Линукс, но неща които вече са споменавани хиляди пъти защо пак трябва да се дискутират? Мога да ти дам още хиляди прмери, защото едно време и аз мислех като теб. Но хайде тези за момента стигат. А и сега се сещам за това "Помогни си сам за да ти помогне и Господ" та ако го перефразирам за случая ще звучи така: Помогни си сам за да получиш помощ от другите.
Страници: 1 [2] 3 4 5