Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: abadon в Jan 15, 2013, 19:24



Титла: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: abadon в Jan 15, 2013, 19:24
Здравейте колеги,

Отдавна не съм писал тук, но сега имам един проблем на който не мога да намеря решение и затова търся малко помощ.

Да вземем примерната следна схема имам домейн да кажем example.com, който хоствам на Apache сървър с ip 192.168.10.100. Това ip ми е дадено от ISP-1, Сега обаче трябва да си сменя ISP-то с ISP-2, без example.com да има downtime. Второто ISP ми дава адрес за Apache-то 172.16.100.10.

Моят въпрос е как да накарам example.com да се отваря от 192.168.10.100 и от 172.16.100.10? Всякакви идеи или линкове ще са ми от ползва, тъй като не успявам да намеря в google информация как се прави подобно нещо.

За да ми сработи схемата няколко дни преди да сменя A DNS записа за example.com към новото ip, ще съм намалил TTL-а в DNS-а на минимума от 300 секунди, като по този начин ще се застраховам, че всички DNS-и по света ще са си flush-нали кеша. След което сменям A записа към новото IP, като оставям и двете ip-та да работят паралелно още няколко дни, след което премахвам старото от Apache-то и готово. Мисля по този начин ще се предотврати downtime-а за example.com, тъй като през 5-те минути докато TTL-а не е изтекъл дори и някой да се върже на старото ip сайта би трябвало да му работи.

Предварително благодаря!


Титла: Re: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: growchie в Jan 15, 2013, 20:05
Има ли вариант да ползваш и двете айпита едновременно за 1-2 дена?
Другият вариант е да си пуснеш апач с мод прокси на трета машина, да насочиш дис-ите към проксито и като направиш преминаването да преместиш чак тогава днс-ите към новото място.


Титла: Re: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: neter в Jan 15, 2013, 20:16
192.168.10.100 ....... 172.16.100.10.
Тези IP-та са частни. Такива ли са истинските IP-та или само даваш някакви числа за пример? Сподели какви са ти точно топологията (при теб и до доставчика), ползваш ли някакви допълнителни услуги около обслужването на домейна (основно питам за DynDNS, но ако има и нещо друго) и с какви машини разполагаш.
growchie вече е описал вариантите, които и аз бих ти предложил засега.


Титла: Re: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: abadon в Jan 15, 2013, 23:31
Да мога да ползвам и двете ip-та едновременно в следващите 10-15 дни. Като дадените числа са само за пример иначе реалните ip-та не са това.

Използването на двете ip-та едновременно през двата доставчика на една машина знам как се прави. Апача как да го накарам да ги ползва и двете?

Правя два виртуални хоста за един и същи домейн? Първия виртуален да се биндва на първото ip, втория на второто или ?

На въпросното ip което трябва да освободя няма нищо като услуга освен уеб сайта. DNS-ите по обслужване на домейна са на други ip-та, които няма да пипам.

Топологията е следната ISP-1 -> Vlan 1 -> Машина с Apache eth0
ISP-2 -> Vlan 2 -> Машина с Apache eth1

gateway-те и за двете мрежи са при съответните ISP-та. Освен въпросната машина за сайта разполагам с още няколко хипервайзора на които евентуално мога да вдигна някакви виртуални машини за допълнителни услуги ако има нужда. От първото ISP имам 6 ip-та които мога да ползвам, от второто ISP имам 30 ip-та които мога да ползвам.




Титла: Re: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: Toryx в Jan 15, 2013, 23:35
Другите вече са отговорили, дори може би по-добре, но аз си мисля за Dynamic DNS? Правиш си регистрация в някой от свободните такива, инсталираш на машината скрипта за обновяване и готово - след като мине на другият адрес, скрипта сам ще те обнови, и няма да има проблеми.. Щом преминеш изцяло на вторият махаш DynDNS-a и voilà. Спомена, че искаш да работят и двата.. това може би ще стане с Round Robin DNS?


Титла: Re: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: Ali Nebi в Jan 15, 2013, 23:58
Здравей,

Щом знаеш как до пуснеш двата доставчика на една машина едновременно, то тогава бих казал че решението е лесно.

Нагласи апаче да слуша на *:80 и си сетни виртуалните хостове да са с *:80 вместо 192.ххх.ххх.ххх:80. Така независимо от къде идва трафика, то апаче ще го обслужи.

Сменяш си ДНС записите без проблем.

Надявам се да съм бил полезен.


Титла: Re: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: Toryx в Jan 16, 2013, 00:01
Ех, Ali Nebi вече ме изпревари, но ще те линкна все пак (:
http://httpd.apache.org/docs/2.2/bind.html


Титла: Re: Сайт с множество ip-та?
Публикувано от: abadon в Jan 17, 2013, 12:37
Благодаря ви момчета.

Реших проблема използвайки това http://httpd.apache.org/docs/2.2/vhosts/examples.html и по-специално тази част от примерите "Serving the same content on different IP addresses (such as an internal and external address)."

Най-вероятно и това, което Toryx предложи с Listen директивата щеше да ми свърши работа, но нещо не бях сигурен как се прави Virtual Host-а да се bind-ва на две или повече ip-та, защото Apache-то ми освен сайта който не трябваше да пада хоства и 3-4 други сайта с SSL-и ползващи различни ip-та, респективно са конфигурирани на различни виртуални хостове. Затова реших първо да прочета малко повече как виртуалните хостове се оправят с 2-3 ip-та и така попаднах на линка който съм дал.

Поздрави и отново благодаря на всички помогнали с идеи!  [_]3