Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: MarineForce в Oct 02, 2006, 18:04



Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: MarineForce в Oct 02, 2006, 18:04
Здравейте. Много искам да чуя мненията на хората от този форум по тази тема. Знам, че е тривиална и даже е без смисъл, но все пак... хм как да кажа, има хора дето като земат да ме питат, с какво Linux превъзхождал Windows и направо падам... ;) т.е. аз им излагам моите аргументи, ама те като коне с капаци не им се вярва, та ми дойде идеята да ви чуя мненията по този въпрос ;), разбира се, ако искате да се изкажете ;).





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Italianeca в Oct 02, 2006, 18:38
Е така формулирана темата направо плаче за Флейм :) :).

За мен е само едно:

В голяма си част е "Свободен Софтуер". Това ми е единствената мотивация която напрактика отхвъря аргументи от типа:

Цитат
Но това в Линукс го няма


Може и да го няма но поне това което го има е свободно.

Поздрави


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: MarineForce в Oct 02, 2006, 19:10
Еми тя темата си е флейм ;).... Аз лично предпочитам Linux пред Windows поради ред причини, но няма да изброявам всиките, разбира се ;). Един елементарен пример е, че машината ми вади по-голяма прозиводителност под Linux, отколкото Windows. Харесва ми начинът, по който Linux се справя с инсталацията на software спрямо Windows. Аз ползвам Debian и ми е далеч по-лесно да драсна един ред в терминала, за да си инсталирам едно k3b, да речем, а не да ровя из нета, за да си намеря Nero или Roxio, че после да търся serials и кракове и сякакви такива простотии ;)... за spyware и вируси да не говорим... :).


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Vatman в Oct 02, 2006, 19:19
Превъзхожда го с много и с малко. Това зависи от индивида, който е пред монитора. В ръцете на знаещи Линукс е мощен инструмент, иначе е е??си ненужното и сложно същество. Много пъти са ме питали защо си блъскам главата над някъв проблем и чета по 100 страници, като под Уиндоуса е два Next-a. Друго - под моя администрация Бозата никога не е пипал вируси. Под тази на баща ми - е много хилав и често се налага да го хоспитализирам. Има и достатъчно свободен софт за Уиндоус. Да не говорим, че Бозата поддържа този хардуер, който поне на мен ми трябва. Пример - взех си от Полша един ИР за GSM, който си е бая куче марка. Линукс не може да го подкара и турско да стане. И в тоя дух мога да изреждам.
Важно е че рутината и навиците на потребителя, а и монопола на Бозата ще й държи много време.
А и все си мисля, че той не е дорасъл още за десктоп, колкото Уиндоуса. Има още много трески за дялкане.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: growchie в Oct 02, 2006, 19:26
Ако трябва да сме сериозни и да гледаме позитивно  :D
Плюсове за Windows
по-бърза графична среда
по-добри видео драйвери
по-готини игрички
по-дълъг лайвспан (пак зависи с какво се сравнява де)
има апи за всичко (стига да го знаеш де)

Плюсове за Линукс
отворени стандарти/отворен код
повече пакети в дистрибуциите -> по-бързо инсталиране и настройка системата
по-добра многозадачност и в частност доста по-добро разпределение на достъпа до дисковете
по-добро управление на паметта
по-сигурна графична среда (kenrelspace при боза userspace при линукс)
по-добри терминални възможности (ssh/XPDMC и други благини без ограничения за връзки като в бозата)
няма гадно реджистри
не се сбозява с времето
повече файлови системи
лесно се ремонтира
лесно се настройва
мощен шел

и все така... ще си помисля още и ще си напиша пълен списък


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: MarineForce в Oct 02, 2006, 20:18
Цитат
Плюсове за Windows
по-бърза графична среда


Хмм... тука вече зависи от графичната среда, която се ползва под Linux ;).


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: 0FF1 в Oct 02, 2006, 21:05
тва е дъвкано 1000 пъти ...
аре стига толко


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: BOT_ev в Oct 02, 2006, 22:45
Мине не мине една годинка и айде пак наново. Я да питам аз за пореден път тогава. ЦСКА или Левски, BMW или Mercedes, черно или бяло, мъжа или жената ? И какво пак се получава ? Въпрос на вкус казало кучето и се облизало под опашката.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: growchie в Oct 03, 2006, 10:17
Е защо бе. От година на година Линукс става все по-добър и причините да се ползва боза стават все по-малко и по-малко. Не е лошо да се отбелязва прогреса и да се прави равносметка :)


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: growchie в Oct 03, 2006, 10:26
Цитат (MarineForce @ Окт. 02 2006,21:18)
Хмм... тука вече зависи от графичната среда, която се ползва под Linux ;).

По-скоро се опитвам да сравня X срещу GDI+.
Иначе за шеловете - да направиш explorer шел в бозата е най-идиотското нещо което може да се случи. В резултат на това гениално прозрение при вкарването на счупен диск или при тежко суапване старт менюто както и цялата лента в бозата отиват на почивка. Това е нещото което винаги ме е докарвало до лудост. В случая реших да съм позитивен и да не пиха минуси и на двете ос.

С вистата нещата са тръгнали към още по-лошо. В комплект с тромавия експлорър имаме и тромавия WPF който става userspace процес и бозата губи всякакво предимство по тази точка. Единствено по-добри графични драйвери биха позамазали положението до известна степен. Но от това което виждам не ми е ясно въобще дали ще може да се работи с бозата виста на лаптопи с вградени видео контролери.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Agent_SMITH в Oct 03, 2006, 10:54
Цитат (growchie @ Окт. 03 2006,11:17)
Е защо бе. От година на година Линукс става все по-добър и причините да се ползва боза стават все по-малко и по-малко. Не е лошо да се отбелязва прогреса и да се прави равносметка :)

Ти гледай да пуснеш (още) една такава тема като излезне следващата боза, ей тъй да осъвремениш нещата, и ще влизаш с много зор в тоя форум  :D


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Lord Bad в Oct 03, 2006, 10:56
На мен лично от Уиндоус само игрите ми липсват - гледам излизат Heroes V, AOE3, NN2, C&C3, Caesar 4, ама няма кой да ги портне за Линукс...:( Не е някаква уникална загуба, но винаги от време на време поне на мен ми се прииграва нещо...


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: growchie в Oct 03, 2006, 11:13
Цитат (Agent_SMITH @ Окт. 03 2006,11:54)
Ти гледай да пуснеш (още) една такава тема като излезне следващата боза, ей тъй да осъвремениш нещата, и ще влизаш с много зор в тоя форум  :D

Ооо гласи се за пълно ревю от мен :) със фийчър бай фийчър копарисмънт, мното скрийншотове и разбира се захаросаните клиширани заключения накрая :)))))))))
Ама се преготви за дълго чакане щото по всичко личи, че няма да е скоро.

Малко по-сериозно темите не ги пускам аз.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: redcure в Oct 03, 2006, 12:04
Цитат (0FF1 @ Окт. 02 2006,21:05)
тва е дъвкано 1000 пъти ...
аре стига толко

/off topic
Еволюцията, брат, е нещо полезно. Не трябва да се бъркат думите "мутация" и "еволюция" ..... и двете означават трансформация, но каква?!

В основата на всичко е сравнението, критиката и анализa. Смятам, че едва ли някой казва "аре стига толко" при сравняването на Intel с AMD. Какво пречи непрекъснато да се прави сравнение и м/у линукс и windows? Винаги има разлики и спрямо нея, човек се насочва в едната посока!

В някои отношения, линукса е по-добър, но в други е изключително назад. Пример е photoshop и gimp. Разликата е зашеметителна.
 :(


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Lord Bad в Oct 03, 2006, 12:46
Не трябва да бъркаш операционна система със софтуера за нея. Линукс е само едно ядро, което грам вина няма че от Adobe не са направили версия за него на Фотошоп. Аз затова и казах по-горе - липсват ми програми(игри) за Уиндоус, не Уиндоус. Токива сравнения са безпочвени, а точно такива обикновено се правят... Процесорите от друга страна винаги се сравняват пряко, макар че и там много неща са субективни...


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: redcure в Oct 03, 2006, 13:04
Цитат (Lord_Bad @ Окт. 03 2006,12:46)
Не трябва да бъркаш операционна система със софтуера за нея. Линукс е само едно ядро, което грам вина няма че от Adobe не са направили версия за него на Фотошоп. Аз затова и казах по-горе - липсват ми програми(игри) за Уиндоус, не Уиндоус. Токива сравнения са безпочвени, а точно такива обикновено се правят... ...........................................

Как да не го бъркам?
Основното нещо поради което се ползват компютъра е точно програмното осигуряване! Без него, pc-то е безпредметно. Просто ограничаваш думата софт, до програми(игри), а всъщност, кое не е програма?! Кое не е код, а кода не образува ли програма?


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Lord Bad в Oct 03, 2006, 13:35
Уиндоус е операционна система, която се състои от ядро(до скоро system32) и пакет от приложни програми - Графична среада, IE, WE, Outlook Express,  WMP и т.н. Линукс е ядро на UNIX-подобна ОС, обикновено окомплетктовано с приложен софтуер на GNU и разни други разработчици до дистрибуция, сравнима с Уиндоус. Ако сравняваш пряко ядрата или АПИ-тата - ОК, супер. Лошо няма. Ама да кажеш Уиндоус е по-як щот еди кфо си програма я има за него, а за Линукс я няма е пълна тъпня. Защото така не сравняваш системите, а софта за тях. Както казах разработчиците на Линукс нямат никаква вина че много програми нямат версии за тяхната ОС, както и тези на Уиндоус също нямат че почти всичко има версии за тяхната. На практика - обикновено ти липсват приложенията, рядко системата...


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: mhydra в Oct 03, 2006, 13:54
Значи имам току що готов, пресен пример.
На един лаптопи Асер Травелмате колегите тук се опитваха да подкарат Вин ХП Лаив ЦД с цел да свалят една информация от усб драив и да я пратят по мрежата..
Та примера е с Виун ХП Лаив ЦД .... ами след големи мъки този Вин ХП нито мрежа нито усб драйв е успял да подкара ... нищо.. ама абсолютно нищо.
Човека дойде и само вика "дай един Мепис да спасиме положението"

Мепис само буутна... пусна усб драив, пусна мрежа, пусна какви ли не екстри и накрая искаше за още.

Е това ако не е пример.... сами си направате сметката кое се е представило по добре.. дали Вин ХП дет никва работа не свърши или Мепис дет си свършиха хората работата за 5 мин.

@redcure
бъркаш нещата... това че линукс е добър като ОС не означава че програмите писани за него ще са добри.
Изобщо не можеш да сравняваш Гимп и Фотошоп!!!!!!!!!!!!

Нима не правиш разлика между обикновен графичен туул  и сложен софтуер направен с много милиони $$$ зад който стой голяма корпорация?

Не е проблем да има и Фотошоп за Линукс просто голямата корпорация където е собственик на Фотошоп не го иска.
Не е виновен линукс-а ами корпорациите които си защитават техните си интереси.

И в този ред на мисли ... Евала на Бат Линус Торвалдс че е направил линукс-а и отстоява своята позиция и до ден днешен.
За разлика от някой съфорумци тука той не мрънка че няма тази или онази програма за неговата ос ами действително прави нещо по въпроса. Евала за това че  прави ОС която е достоен конкурент на всяка собственическа ОС на която и да е голяма корпорация. (в това число не само Вин и микрософт).

ЕДИТ:
Между другото ..... как можаха да пуснат и Сериос сам за линуск а Фотошоп го нема? За сведение .. Сериос Сам ми работи по добре на Федора от колкото на Вин ХП.
И пак за сведение работи отлично. и нема лагване... и също така пак за сведение имам видео карта със само 64 мб и 380 мб РАМ.

Та така че пак повтарям и специално за брат @redcure, не е виновен линукс-а а са виновни фирмите които не искат да си пускат програмите за линукс. Как можаха тия от Сериос сам да го пуснат за линукс? Ами Унреал турнамент? ами купищата други програми дет пак си вървят за линукс ? а също така има и много игри.
Не е трудно да се направи това нещо, а също така няма проблем да се направи... просто никой от фирмите не иска.

На тях трябва да се сърдиш брат  @redcure, не на линукс.





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: redcure в Oct 03, 2006, 14:36
Кой е казал, че се сърдя  :p
Идеята ми е да не се зачерква с лека ръка, макар и комерсиален и платен, windows-a. Не смятам, че windows върви по-зле от линукс. Няма човек, който да ме убеди в това. Сигурен съм, че и като сървър windows-a се държи изключително здраво, т.е. според мен най-важното условие е дадена ОС да е стабилна и "добра" е в предклавиатурният контролер.

П.П. Като комунист пред разпит съм, т.е. живота си давам партията (позицията) не предавам :D

Всичко най-свежо от мен.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Lord Bad в Oct 03, 2006, 14:41
Хехе, синко, аз също не съм казал нищо лошо за Уин бе, аз си го харесвам и уважавам, просто не го ползвам. И там имат някои добри попадения спор няма. За комерсиалния софт още по-малко - Бог ми е свидететел че щях да дам пари за разни комерсиални приложения стига да имаха версии за Линукс. Обичам идеята за свободния софт, но тя не ми е самоцел, по ме радва идеята за добрия софт:)


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: redcure в Oct 03, 2006, 14:46
Хехе, ама съм ти батко  :p (все пак си ми в ICQ-то)
Разгледай това. Аз съм изключително доволен от линукс, но това, че е форум за линукс, не трябва да води до фанатизъм и заформянето на общност, наподобяваща секта, ако ме разбираш. :D

П.П. Където и да си, какъвто и да си - свиркай си !  B)





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: phantomlord в Oct 03, 2006, 15:26
Може би малко оф-топик:
Наскоро бях подкарал Уин Виста под VMware, за да видя какво са направили от МС. Освен шарените ефекти и огрoмната жажда от ресурси заради тях, впечтление ми направи какво е според МС "повишена сигурност". Преди да се направи някаква настройка в системата свързана примерно с мрежата, резолюцията на екрана и т.н. винаги излиза едно съобщение, което ви пита дали вие сте този, който иска да я направи и дали тя да бъде направена. Дори когато сте с администраторски права. Но без да пита за парола. Имам чувството, че това е направено с цел да се хвърли прах в очите на потребителите и те да си кажат: "Ей, колко сигурна са я направили тая система"...





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: ilian_BIOS в Oct 03, 2006, 18:51
И  тука малко офтопик  :)
Един приятел ме пита - от къде е тръгнала традицията да се пишат програми само за уин ? Та и аз се зачудих защо уиндолс а не Линукс  :huh:


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: kennedy в Oct 04, 2006, 12:17
Цитат (ilian_BIOS @ Окт. 03 2006,19:51)
И  тука малко офтопик  :)
Един приятел ме пита - от къде е тръгнала традицията да се пишат програми само за уин ? Та и аз се зачудих защо уиндолс а не Линукс  :huh:

Няма традиция. Програми се пишат за всичко което се използва пропорционално на разпространението му ...


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: dilyan_rusev в Oct 05, 2006, 01:03
Цитат (phantomlord @ Окт. 03 2006,16:26)
Може би малко оф-топик:
Наскоро бях подкарал Уин Виста под VMware, за да видя какво са направили от МС. Освен шарените ефекти и огормната жажда от ресурси заради тях, впечтление ми направи какво е според МС "повишена сигурност". Преди да се направи някаква настройка в системата свързана примерно с мрежата, резолюцията на екрана и т.н. винаги излиза едно съобщение, което ви пита дали вие сте този, който иска да я направи и дали тя да бъде направена. Дори когато сте с администраторски права. Но без да пита за парола. Имам чувството, че това е направено с цел да се хвърли прах в очите на потребителите и те да си кажат: "Ей, колко сигурна са я направили тая система"...

аз пък бях на нещо като лекция в ту преди около 1/2 година. то идеята беше че имаше интересни лекции за новата версия на .net (3.0), за новите технологии, свързани с нея и прочее. та това не е най-важното.

важното е, че имаше лекция на тема сигурност в новия вин (longhorn или vista, аз лично съм свикнал на 1вото). та там ни обясниха за т.нар. ".manifest" файлове. те са (или поне са били планирани да бъдат) с някаква важност в сигурността на винчето. ако някой е програмирал за .net сигурно е запознат с идеята - това е просто .xml файлче в което се попълват "правомощията" на дадената програма (за тези, които не са наясно, например, ако имаме програмата "app.exe", то .manifest файлът е "app.exe.manifest" и системата търси първо за него и след това отваря .exe програмата. идеята общо взето е да се следва програмистката максима да не искаш повече, от колкото ти трябва). и е нещо като задължение на разработчикът да си ги пише/прави. но на логичния ми върпос какво би се случило ако някой не го напише, не получих ясен отговор - беше нещо от сорта "ами сигурно няма да се стартира". от една страна това е добре, защото дава яснота на потребителя какво може и какво не може една програма (с notepad-а си отваря .manifest файлчето и знае дали тя е опасна). от друга страна пък винчето си има магьосници, които четат файла вместо тебе и ти казват дали има някаква потенциална опасност. те, естествено, не разчитат само на .manifest файлът, а и на нещо като списък с "програми, на които не им имаме доверие" - нещо като списъкът с вредни сайтове на ie7, ако някой от вас са го ползвали или поне са запознати с него.

друго сериозно подобрение е нещо, което в линукс си го има отдавна - нещо като графична имлементация на su командата в конзолата - нещо, което го има и в gnome, и в kde. имплементирано  е и нещо, което не знам как се казва (обясниха го като нещо ново, но въпреки зелеността си в линукс знам че си го има отдавна) - това, че всеки нов процес се стартира като процес, собественост на процеса, стартиран от първия процес. демек ако съм с моя потребител (dilyan), като напиша в конзолата wget и съм например в /usr/local/src, wget ще се стартира като процес с правата на потребителя dilyan и съответно няма да може да свали нищо, понеже няма права за запис в тази папка. или пък като dilyan стартирам програмта x, която стартира y и прочее, и последната програма от списъка ще е с правата на първата. та това е имплементирано в новия longhorn. поне в това се опитаха да ни убедят, като, типично в свой стил, оплюха предишната версия на винчето (хп), като показаха колко е било бъгаво горкичкото в това отношение (където обикновеният потребител x стартира програмата a с администаторски права без да го питат за прола), или пък че не-админски потребител не е можел да смени часът, защото е нямал права за това. аз лично съм склонен да им вярвам, защото бяха наистина убедени хорицата, как да не им вярвам :D ^^

другото нещо, свързано със сигурността, за което мога да се сетя, е че има защита не само от идващите съобщения (ingoing) ,но и от изпращаните (outgoing) в защитната стена (firewall-а). не че има значение, защото повечето хора, които познавам, не използват защитна стена, а ако използват такава, то тя не е microsoft-ската :).

наистина опитаха се да ни накарат да повярваме, че промените "под капака" са не по-малко от тези във външния вид. казаха, че са наблегнали над нещата, свързани със сигурността.

между другото това, с което най-много се похвалиха, свързано с улесненията в графичния interface, е start-менюто, или по-точно - в търсенето. но честно да си кажа, вече съм забравил какво точно беше :). да си призная, сетих се за него когато видях новото старт-меню на kde, което ще се включи в новата версия на opensuse. не знам от кого е плагиатството (сами си правете изводите ]:>), но ми харесва една мисъл, че "плагиатството е висша форма на одобрение".

както и да е, малко съм некомпетентен да сравнявам двете ос, тъй като едва прохождам в линукс света, но аз лично избрах линукс не заради друго, а просто от чиста проба любопитство. не защото мразя microsoft, или че ми е болно, че под windows ползвам незаконен software, а под linux - свободен и безплатен. в крайна сметка всеки от нас слуша .mp3-ки (или там .ogg, ако предпочитате), като дълбоко се съмнявам, че те са законно изтеглени от mp3-bg.com или там каквото беше. та малко се отдалечих от темата :) както бях тръгнал да казвам, ползвам linux заради желанието си да опитвам нови неща, а не защото смятам едното за по-добро от другото. и в двете ос харесвам по нещо, (аз лично под вин-а никога вирус не съм хващал, докато един приятел не минава седмица без да се налага форматиране на главния дял), според мене един неандерталец пред каквато и ос да го сложиш, пак ще ти преебе сичко. въпрос на талант, ако щете ;) така че за мене лично това опира до навици и вкус, колкото и изтъркано да звучи. единственото нещо, което държи windows дял на пц-то ми е .net и windows.forms. затова и с такъв интерес наблюдавам mono проектът. пък с nvidia картата си подкарвам warcraft3:tft без никакъв проблем, като мога да си сложа който сървър искам (вкл headoff и eurobattle.net), което, предполагам, не е никакъв проблем за един средно-опитен потребител.

(съвсем извън темата) абе айде да свършвам, че съвсем на боза заприлича мнението ми, а то целеше да е само информативно... ах, планове... :D


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Hapkoc в Oct 05, 2006, 09:27
/offtopic

mhydra,

Цитат
Нима не правиш разлика между обикновен графичен туул...


GIMP - обикновен графичен туул. Ок.


И още - моля, като пишеш английски думи и наименования, не ги пиши на кирилица. Всеки си преценява как да пише и това, че пишеш на кирилица е добре, но мен лично адски ме дразни да видя "Вин ХП", "туул" и т.н.





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: CableNut в Oct 05, 2006, 11:48
Цитат (BOT_ev @ Окт. 02 2006,23:45)
Мине не мине една годинка и айде пак наново. Я да питам аз за пореден път тогава. ЦСКА или Левски, BMW или Mercedes, черно или бяло, мъжа или жената ? И какво пак се получава ? Въпрос на вкус казало кучето и се облизало под опашката.

Напълно съм съгласен. ;)


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: redcure в Oct 05, 2006, 12:04
Цитат (CableNut @ Окт. 05 2006,11:48)
Цитат на: BOT_ev,Окт. 02 2006,23:45
Мине не мине една годинка и айде пак наново. Я да питам аз за пореден път тогава. ЦСКА или Левски, BMW или Mercedes, черно или бяло, мъжа или жената ? И какво пак се получава ? Въпрос на вкус казало кучето и се облизало под опашката.

Напълно съм съгласен. ;)Без периодичен анализ, няма реална оценка ..... факт. Ако две неща не се развиват, то тогава наистина няма смисъл, но в даденият случай не е така!
Има ли промяна в линукс от 2005 досега?!
Има ли промяна в windows от 2005 досега?!
Има ли нови мерцедеси и БМВ-та?!
Има ли нови футболисти в ЦСКА и Левски?!
Защо да не се направи реална съпоставка в реално време, а не да се казва "мине не мине една годинка"?


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: uah в Oct 06, 2006, 02:39
Цитат

В някои отношения, линукса е по-добър, но в други е изключително назад. Пример е photoshop и gimp. Разликата е зашеметителна.
 :(


Айде, бе! Кае е това нещо, което photoshop го може, а GIMP не?





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: mihailmilev в Oct 06, 2006, 08:34
Като не го може GIMP,  го може Pixel, така че... All Hail Linux!!!


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: tech_noir в Oct 06, 2006, 09:16
Цитат (uah @ Окт. 06 2006,02:39)
Цитат

В някои отношения, линукса е по-добър, но в други е изключително назад. Пример е photoshop и gimp. Разликата е зашеметителна.
 :(


Айде, бе! Кае е това нещо, което photoshop го може, а GIMP не?

CMYK, workflow.
Но се предполага че още в следващата стабилна версия тия неща ще са оправени  ;)


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: ZERG в Oct 19, 2006, 09:01
Аз използвам Линукс защото:
1.Компютърът ми е 128 рам и 400 Mhz и работя само на даркстар и с него няма насичане.А представете си да ползвах Уиндолс и като трябва да му накача най-малко 10 програми как щях да се чуствам :(.
2.Повечето програми които ги използвам си ги има заложени в дистрибуцията и това ми спестява ровенето из нет-а и четенето на малумщини.
3.От 1 година го ползвам и до сега 1 вирус не съм прихванал.
4.Програмите са безплатни и са с отворен код което ми дава сигурност.
А кажете един Уиндолс може ли да ви даде тези 4 качества?


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: redcure в Oct 19, 2006, 11:15
Цитат (uah @ Окт. 06 2006,02:39)
Айде, бе! Кае е това нещо, което photoshop го може, а GIMP не?

Братко, няма смисъл да ти обяснявам. Явно не познаваш добре двете програми и си се опитал да "кае"-ш нещо. Двете могат да се сравняват на много повърхностно ниво.

ZERG, много си прав и няма как да го успоря.

Ползвам линукс и windows и не мога да кажа лоша дума и за двете операционни системи. Всяка си има своето предимство и недостатък. А ако Windows-a не беше платен, то тогава какво щяхме да оплюваме?


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: MarineForce в Oct 19, 2006, 22:51
Цитат (redcure @ Окт. 19 2006,12:15)
Цитат (uah @ Окт. 06 2006,02:39)
Айде, бе! Кае е това нещо, което photoshop го може, а GIMP не?

Братко, няма смисъл да ти обяснявам. Явно не познаваш добре двете програми и си се опитал да "кае"-ш нещо. Двете могат да се сравняват на много повърхностно ниво.

ZERG, много си прав и няма как да го успоря.

Ползвам линукс и windows и не мога да кажа лоша дума и за двете операционни системи. Всяка си има своето предимство и недостатък. А ако Windows-a не беше платен, то тогава какво щяхме да оплюваме?

И дори да беше пак щях да се насоча към Linux, рано или късно ;)...


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: v_badev в Oct 20, 2006, 09:53
Цитат (redcure @ Окт. 19 2006,11:15)
А ако Windows-a не беше платен, то тогава какво щяхме да оплюваме?

Че той Windows е без пари. Искаш ли да ти дам десетина адреса от които можеш да си го свалиш безплатно? При това нито един няма да е на български сайт.

Определено не цената му е накарала повечето потребители на форума да плюят по Windows.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: redcure в Oct 20, 2006, 12:14
Съгласен съм и на два, защото 10 ще ти дойдат множко  :D
Каква е истинската причина за миграция към линукс?
По-голямата част (говоря за сега) е само да се хвалят, че виждаш ли "АЗ" съм с линукс, а "ТЕ" са с "бозата".
Защо не си изложиш доводите?

Едит: Другаря ZERG го направи, аз си казах гледната точка, а вие спорите с мен, а не казвате защо е по-добър?





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: mitakataka в Oct 20, 2006, 13:37
За мен Линукс е по-добър защото е Свободен! Всякакви други дребни сравнения и бенчмаркове кой бил малко по-бърз, коя програма имала повече функции и т.н. не ме интересуват.

А и с всеки изминал ден съответните Линукс програми се развиват и включват все повече, липсваща им до тогава функционалност и аз предпочитам да работя със Свободен софтуер и да подкрепям и следя неговото развитие, вместо да ползвам затворените "идеални" апликации и да се вайкам и оправдавам, че видите ли този или онзи софт го нямало за Линукс, зат'ва Линукса съкс, а Вина рулз.

С две думи: не изпитвам никакво желание да си меря пишката с който и да било потребител на затворена собственическа система. От всички алтернативи аз избирам Свободата. И съм сигурен че тя ми дава добър софтуер както сега, така и със сигурност още по-добър в перспектива.

Вярвам че свободното развитие в дух на сътрудничество и взаимопомощ, а не на конкуреция и егоизъм, е правилният и по-перспективен път на развитие.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: mhydra в Oct 20, 2006, 13:59
Ей вие си чешете езиците и много от вас не знаят защо дори ползват линукс или пък с какво е по добър. А защо се е наложил над БСД? Защо след като БСД е готово и работи на 6 от 10 год. насам се разработва друга ОС когато може да се вземе БСД?
Има неща в които не можеш да ползваш друго освен линукс, обикновените потребители не го усещат това нещо обаче е така.
Я погледнете пазара на работни станции? Кой доминира там? Линукс.... да точно така. Ами на разните апарати, екзотичен хардуер и др такива.... пак линукс.
В производствени цехове ? Да, линукс отново.
Представяте ли си да сложите Вин хп в производствен цех който работи 24/7?

Аз съм виждал такова нещо и нема да ви кажа как се охраняват.... издърпани кабели за мрежа, ключове на кутиите, камери.... само и само да се предпазят комповете от вируси.... Вече е ставало веднъж такова заразяване .. и  естествено производството спира.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: kennedy в Oct 20, 2006, 15:45
Цитат (mitakataka @ Окт. 20 2006,14:37)
За мен Линукс е по-добър защото е Свободен! Всякакви други дребни сравнения и бенчмаркове кой бил малко по-бърз, коя програма имала повече функции и т.н. не ме интересуват.

А и с всеки изминал ден съответните Линукс програми се развиват и включват все повече, липсваща им до тогава функционалност и аз предпочитам да работя със Свободен софтуер и да подкрепям и следя неговото развитие, вместо да ползвам затворените "идеални" апликации и да се вайкам и оправдавам, че видите ли този или онзи софт го нямало за Линукс, зат'ва Линукса съкс, а Вина рулз.

С две думи: не изпитвам никакво желание да си меря пишката с който и да било потребител на затворена собственическа система. От всички алтернативи аз избирам Свободата. И съм сигурен че тя ми дава добър софтуер както сега, така и със сигурност още по-добър в перспектива.

Вярвам че свободното развитие в дух на сътрудничество и взаимопомощ, а не на конкуреция и егоизъм, е правилният и по-перспективен път на развитие.

x2


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: v_badev в Oct 20, 2006, 20:07
redcure, аз не исках да се включвам, но щом толкова държиш ще си кажа :)
Причината поради която първоначално сложих Linux беше че е свободна операционна система. За това решение много ми повлияха няколко преведени статии на Ричард Столман и Ерик Реймънд които прочетох тогава в този сайт и в bgit.net. А и преди това ми го бяха хвалили приятели.

След това се оказа че ми харесва, постепенно спрях да се притеснявам за вируси, свикнах всичко да си работи, независимо че системата ми е инсталирана преди повече от две години и че много често инсталирам и деинсталирам софтуер. Такова нещо с Windows не ми се е случвало.

Харесва ми че не трябва да се ровя с часове за да намеря някоя настройка. Определено Linux ми се струва по-логичен и лесен за работа.

Страшно ми харесва че не е необходимо да се ровя из какви ли не сайтове за да си намеря някоя програма и след това да се чудя дали няма вирус или нещо подобно в нея. Определено това не може да се сравнява със Synaptic под Debian.

Понеже работя като програмист много ми харесва че когато поискам да разбера как е направено нещо в някоя програма мога с една команда да си изтегля нейният сорс и да го разгледам. Командата е apt-get source име_на_пакет, за тези които се чудят.

Харесва ми всичко на компютъра ми да е локализирано на роден език. Превода на Windows XP определено е много под нивото на превода на GNOME, а и много малко програми за Windows имат качествен превод. Общо взето това са само свободни програми преведени от Linux потребителите им.

Понеже освен че съм мързелив обичам да ползвам най-новите версии на софтуера, много ми харесва че мога да обновя всичко само с няколко кликания на мишката.

Харесва ми мощта на bash. Когато ми се наложи да ползвам командният ред на Windows започва да ме избива на насилие. Който е ползвал по-продължително недуразумението наречено cmd.exe ще ме разбере.
Има още, но смятам че и това стига.

П.П.
линковете ти ги изпращам на ЛС, за да не нарушавам точка 7 от правилата. Все пак за всеки който го интересува от къде може да се изтегли безплатно Windows - потърсете в goolge за "Windows XP torrent" на мен ми излизат 10,500,000 резултата.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: v_badev в Oct 20, 2006, 20:33
Цитат (mhydra @ Окт. 20 2006,13:59)
Ей вие си чешете езиците и много от вас не знаят защо дори ползват линукс или пък с какво е по добър. А защо се е наложил над БСД? Защо след като БСД е готово и работи на 6 от 10 год. насам се разработва друга ОС когато може да се вземе БСД?

Когато Linux става популярен и се появяват първите дистрибуции все още не е ясно кой държи правата върху кода на FreeBSD. Novell и университета в Berkeley доста време след това продължават да се съдят за това кой притежава правата върху кода. Когато се изчистват всички лицензни проблеми около FreeBSD Linux вече е много популярен и има страшно много хора които участват в разработката му или пишат софтуер за него. Освен това Linux се разпространява под GPL лиценз гарантиращ свободата му, докато лиценза на BSD позволява на всеки да прави каквото си иска с кода. Това допълнително допринася за увеличаването на броя на хората работещи върху Linux.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: ZERG в Oct 21, 2006, 08:29
Цитат (v_badev @ Окт. 20 2006,10:53)
Цитат на: redcure,Окт. 19 2006,11:15
А ако Windows-a не беше платен, то тогава какво щяхме да оплюваме?

Цитат
Че той Windows е без пари. Искаш ли да ти дам десетина адреса от които можеш да си го свалиш безплатно? При това нито един няма да е на български сайт.


Цитат
Определено не цената му е накарала повечето потребители на форума да плюят по Windows.

Чакай да кажем едно уточнение.То можеш да го драпнеш безплатно но нали трябва да има сд кеи за да можеш да го подкараш немислиш ли?Доколкото знам този сд кеи можеш да си го намериш от всякаде ама пак Уидолса ти остава нелегален :)

А пак дори и безплатно да се разпространяваше ако работеше по същия начин пак него щяхме да оплюваме.
Имаше написана една много добра статия изложена ТУК.





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: misho_cg в Oct 21, 2006, 13:39
Заради целия този спор си направих един малък експеримент,
попитах нашата секретарка, която от 1 година и половина работи под мандрива 2005 инсталирана от мен защото ми беше писнало да поправям боза всяка седмица, дали иска да инсталирам Windows. отговора беше:
 - Не, за какво ми е Windows !

това доказва че всичко опира до базовите навици на отделния потребител.  :)


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: divak в Oct 22, 2006, 01:07
Цитат
За мен Линукс е по-добър защото е Свободен!

Това изречение много ми харесва, особено когато се мята за щяло и не щяло, и естествено получава подобаващ отговор
Цитат
Че той Windows е без пари.

А ако "санчовизма" е в напреднала форма, се лекува със ReactOS ( Свободна "Прозорци"-подобна система ), да гледат код и да са сигурни и спокойни  :D  :D  :D .
misho_cg, доста добро примерче даде, само дето забравяш да ни споделиш тази фамозна "мандрива " почитателка в какво се състой работата и . Доколкото знам секретарка не може да направи разлика между Канада и канализация (образно казано) какво остава за операционна система. Симнявам се че освем трудоемкото и изнервящо да N-та степен "чаткане" по ICQ, извършва някаква друга полезна работа ;) . Направи си пак малък експеримент, покажи на въпросната дама, какви нови глезотийки предлага ICQ 5.1 . Дай на дамата root парола и и покажи как да си ...компилира в свободното време, като преди това щателно е прегледала сорс кода на софтуера ( за да се чувства сигурна ). :)
От изписаните (изплютите) в този форум неща за Windows -а , останах с впечатлението, че всички работят под административен акаун, незнаят какво правят и плюят за да прикрият всъщост глупашкото си поведение пред компютър .
Винаги съм се чудел, как всъщост се "самозаразява"  Windows , и що никога не ми се компилира нищо на линукса без намеса. И достигам до извода, че :
1. Или е измислен изкуствен (зловреден) интелект.
2. Или потребителите на Windows са недотам адекватни в действията си.
Тъй като тук всяка втора дума е "мързел" и "прочети", някои са останали с чувството, че при Windows е важно да си бърз с показалеца. Доста е комично да се правят подобни сравнение .
Друг бисер е :
Под линукс имам по-голяма производителност отколкото под Windows.
И друг път съм го казвал, всяка ОС си има преимущества и недостатъци, и свойте потребители.

За твърдения че Линукса може с два реда в конзола да се настрой - "How to Cheat at Windows System Administration Using Command Line Scripts" .
P.s. Рут права на потребител на Линукс са със същата мощ като администраторски акаунт под Windows.





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: ZERG в Oct 22, 2006, 09:03
Това което написа divaku съм напълно съгласен с него.

Добре като гледам доста има да се изпише по тази тема.

За да стане тя по ясна нека кажем от каде научихте за линукс и как решихте да се насочите към него.Понеже аз давам идеята следва и пръв да кажа.

Работя в една Телефонна централа.Както казах в по горните си постове компютърът ми е слаб хардуерно.Говорих с шефа си и понеже имам собствен служебен компютър си инсталирах Слак и започнах да се уча.След това си сложих Слак и в нас и вече дори почвам да позабравям някои неща за Уидолс.

Значи ето аз защо го харесвам.Защото има по малки изисквания.Ако компютърът в работата ми беше с проицесор над 1000 на дали щях да се занимавам с Линукс :)


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Italianeca в Oct 22, 2006, 10:29
Zerg не си прав в расъжденията. Вin98 е достатъчно бърз. И ползва много малко ресурси. А ако пуснеш всичките десктоп красоти на Линукс - XGL gdesklets, karamba beagle etc.  ще имаш проблем на повечето компютри.

Според мен хората които почват да позлват Линукс се делят на категории:

1. Трябва да съм готин
2. Писна ми от прозорците
3. Сблъсък в работата
4. Желание за технологичен напредък
5. Търсене на свободата

Моята мотивация в началото беше 4 преминах през 3 и стигнах 5. В момента сравняването с Windows е за мен без никакъв смисъл. Мога да почна да ги сравнявам когато прозорците станат свободен софтуер. Преди това везните са прекалено наклонени в посока Линукс за да отчета каквито и да е фактори в полза на Win ;)

Поздрави


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: aaaaaa в Oct 22, 2006, 10:30
Аз реших да си инсталирам линукс, защото имах доста свободно време и исках да видя нещо различно от windows-а и евентуално да науча нещо ново. В началото не мислех да минавам за постоянно на линукс, защото windows-а си работеше добре, но в последствие взе, че ми хареса и от известно време не ползвам windows.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: KoIoSoS в Oct 22, 2006, 13:59
Compaq ProSignia 300 ,която
работи 3-та година - STABLE and RELAIBLE.
CPU 150Mhz Pentium
RAM 16
4 SCSI x 1GB ,2 в режим RAID 1 за /ftp и swap ,1 za /,1 за /tmp ,/home, /var и /iso
2 CDROM SCSI Matsushita 4x
ОС Slackware 9.1
Машината е като backup sерver :
на ftp се събират файлове,стигнат ли 650Mb в /iso се прави image и се записва  на CDROM с празен диск.Не съм пробвал 98 , няма и да
се случи ,защото НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ.STABLE and RELAIBLE
SLACKWARE Linux.


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: v_badev в Oct 22, 2006, 14:06
Цитат (divak @ Окт. 22 2006,01:07)
От изписаните (изплютите) в този форум неща за Windows -а , останах с впечатлението, че всички работят под административен акаун, незнаят какво правят и плюят за да прикрият всъщост глупашкото си поведение пред компютър .
Винаги съм се чудел, как всъщост се "самозаразява"  Windows , и що никога не ми се компилира нищо на линукса без намеса. И достигам до извода, че :
1. Или е измислен изкуствен (зловреден) интелект.
2. Или потребителите на Windows са недотам адекватни в действията си.

Пич, аз бих ползвал Windows като обикновен потребител ако можех да работя нормално с него. Това включва да мога във всеки момент да получа администраторски права ако ми потрябват. Също така да мога да си пусна само дадена програма като адмистратор без да се налага да превключвам потребителя.
Освен това Windows не може да се ползва нормално за разработка на софтуер като ограничен потребител, особено ако пишеш plugin за Internet Explorer, а това е основното ми занимание под Windows.

Иначе внимавам как си ползвам служебният компютр. Имам си постоянно работеща антивирусна програма, пуснат e Windows Firewall и ползвам основно свободен софтуер. Но това не пречи по-малко от година след като е инсталиран да разпознава само една USB Flash памет. За всички останали които включа пита за драйвер и съответно не си го намира при свързване с Windows Update. Това важи дори и за памети от абсолютно същият модел и от същата партида, купени заедно. Предполагам ще ми кажеш че трябва да внимавам какви драйвери и програми инсталирам за да работи всичко както трябва. Проблема е че аз ползвам по същият начин Linux и там такива проблеми нямам. При свободните операционни системи ако нещо не работи винаги има лог файл в който си пише какъв е проблема, докато Windows, а вероятно и MacOS често дори не ти казват че имат проблем. Просто нещата не сработват.

П.П.
Това че нищо не ти се компилира без намеса под Linux най-веоятно означава че го ползваш неадекватно. :))


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: winboze в Oct 22, 2006, 15:03
Току-що се сетих основната причина да не ползвам прозорците, а Линукс: Линукс не е направен от Майкрософт  :p


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: phantomlord в Oct 22, 2006, 15:49
Аз си сложих Linux от любопитство. Исках да видя що е това Linux и става ли за ядене. ;) Едно от нещата, които ме подтикнаха да го направя беше песента на Тибетски сърца - Windows е боза и тази част от текста й:
Цитат
A! Нещо се прецака...
Мамицата ти тъп Windows!
А, бе сложи си Linux.

 :D  :D  :D
Та взех, че си го сложих. Взе, че ми стана интересен и постепенно времето, което прекарвах под Windows се намали в полза на Linux-a. Причините затова са много. Ще спомена някои от тях: възможност да научавам нови неща, стабилност и гъвкавост на ситемата, мога да направя почти всичко да работи така както на мен ми харесва, включително и ядрото, локализация на графичната среда на български език (нямам проблеми с английския, но ми е по-приятно системата ми да "общува" с мен на родния ми език), бърз и лесен достъп до нови програми (apt-get install .... ;)), мога да инсталирам и махам програми колкото си искам без да направя системата нестабилна, и мн. други...





Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: Italianeca в Oct 22, 2006, 17:16
Цитат
При свободните операционни системи ако нещо не работи винаги има лог файл в който си пише какъв е проблема, докато Windows, а вероятно и MacOS често дори не ти казват че имат проблем.


MacOS имат лог viewer. Открих го когато една позната се опитваше да пусне skype. Странно но за да инсталираш Skype трябва да инсталираш най-новите update-и на Mac. Но това е друга тема :)

Поздрави


Титла: Linux vs. windows
Публикувано от: divak в Oct 22, 2006, 17:57
v_badev, пич, кое те спира да ползваш какъвто и да е акаунт, и как реши че няма логове ?
Коя дистрибуция ползваш, доста ми е интересно, от кога и коя дистрибуция е почнала да прави това което си мислиш че трябва да се направи, а не това което ти и казваш какво да прави ( основен проблем при всички любители на компютрите ). Твойте твърдения много ми приличат на : Незнам как се прави, обаче да знаеш Windows е боза, защото иначе ще излезе че аз съм ...боза-та ;) .
Да твърдиш че някоя операционна система неможе нещо, като изтъкваш как ти неможеш или незнаеш как да се направи е смехотворно.
Най-малко когато пишеш плъгини за Internet Explorer е меко казано недопустимо подобини изказвания ;) , или разбираш какво правиш или си поредният драскач, заради който нарицателното "боза" стана като емблема за Windows .
За Windows Update ...мисля че ще говорим във следващите постове  :D  :D  :D .

P.s. Незнам защо нo 7.1 звук под Windows се различава доста от този подкаран под Linux, та според теб би трябвало да почна да изливам кофите с необоснована помия само и само за това,че ...скоро няма да могат да го докарат на 7.1 ;) .
Пич, четене му е майката ей ;)