Покажи Публикации - jet
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 160 161 [162] 163 164 ... 232
2416  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Зор с инсталация на ONLYOFFICE за OwnCloud!!!!! -: Jul 28, 2017, 18:32

Обясни ми, кое е сложното и екзотичното на това, което аз искам да постигна за да ми предлагаш тези изгъзици!!!!!!!
Постфикс, гълъбарника, самба, оунклоуд, виртуалмин и шореуол!!!!! Кое от всички тези неща е нещо екзотично и несъвместимо заедно на един сървър!!!!????????
Нищо - RTFM and Do it. Ама те мързи и спамиш
2417  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Зор с инсталация на ONLYOFFICE за OwnCloud!!!!! -: Jul 28, 2017, 17:09
Половината ти проблеми се решават като на клиентите им дадеш ssh достъп, инсталира се един X server на Уиндоусите им или MobaxTerm client. Като пуснат мейл клиента (например claw-mail) ще им изкача прозореца в Уиндоуса - attach/detach ще предлага само на ssh сървъра. Същото ще се случи с ЛибреОфиса. Няма да им трябва и Самба сървър, но той не пречи да го имаш. Ако клиентите ти са на Линуь - няма нужда да инсталираш нищо. Можеш също да имплементираш fail2ban и/или port knocking. Дори в офиса ти могат да роботят по този начин и файловете ти няма да напускат сървъра (освен през изпратен имейл).
2418  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Linux рутер с Shorewall !!!!??????? -: Jul 28, 2017, 15:04
Сещам се за коя тема на колегата имаш в предвид, но моето е доста по-професионално :) .
От поне 5 години ползвам VMWare ESXi. Ползвал съм виртуално за рутер и Сенс-а, а с Veaam правя бекъпи на цялата виртуалка. Да сложа мейл сървъра зад рутер хич не ми харесва идеята и поради тази причина мейл сървъра, уеб и самба сървъра трябва да са отпред и да играе и рутер. А на виртуалка е много по-надеждно. Веднъж съм сменял желязото за нула време работа чрез бекъп и рестор на новото желязо.
Едно си баба знае, едно си бае.
VMWare ESXi е пълен хипервайзор и ще ти емулира желязото за всички гост ОС-и - от там ще ти трябва як процесор и много РАМ за всяка виртуална ОС.
Човека правилно ти е казал контейнери - там няма overhead - всички "гости" работят с ядрото на хоста. контейнера се използва за изолация между гостите.
Бекъп можеш да си правиш и само на /етц/ директорията и на данните ти. Няма нужда да бекъпваш цели имиджи. Линукс може да преживее и смяна на желязото.
Например Самба - трябва ти бекъп само на smb.ini, Apache - копие на /etc/apache2 и /var/www са напълно достатъчни. Mysql - прост дъмп на интересуващите бази данни.
Архива ще ти трае няколко секундин и няма да заема тонове място.
За Дебиан базирани дистра - архив на списък с инсталираните пакети: dpkg --get-selections  > /mnt/backup/backup.pkg.lst за възстановяеане: минимален инстал и тогава dpkg --set-selections < /backup/backup.pkg.lst тогава  apt-get dselect-upgrade и накрая apt-get dist-upgrade
2419  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 26, 2017, 00:45
z80 въпреки различния Асемблер е двоично съвместим с i8080. Акумулатора и ЦПУ-то са 8 битови, следователно е 8 битов (работи с 8 битови код и данни) въпреки, че има някои 16 битови регистри. То и Моторола 6800 (Българския еквивалент е СМ601) има 16 битов индексен регистър, но си е 8 битова архитектура.
Изотите бяха трепач (особено вентилаторите им), но залязоха щом се появиха Тайванските с "турбото". Изот се водиха инженерни работни станции за КАД/КАМ проектиране. Правец 8Д беше интересен компютър но беше съвместим само със себе си (беше ми като лаптоп - малък, работеше на автомобилен акумулатор и се връзваше към портативния ми телевизор Юнност) тогава беше и режима на тока в БГ - 1988г.
2420  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: Въпрос Pfsense -: Jul 25, 2017, 20:33
Може и да стане. Вбокс трабва да се конфигурира като бридж. В Сенса да се направи втори интерфейс (можеш да си правиш колкото искаш). Клиентите да се настройят гейтуей да им "локалния" интерфейс на сенса. В сенса да се направи рутнг между двата интерфейса. Но това е много тъпо решение и не дава никаква сигурност (лесно може да се заобиколи). Само ще е за теоритични експерименти.
2421  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Приоритети на мрежата? -: Jul 25, 2017, 20:15
В една предишна работа правех демо на колегите. Всички работеха под Уиндовс аз бях на Дебиан. Като пуснех един wget и всички трансфери на Уиндоусите в офиса умираха, а те не можеха да повярват, че офиса имал толкова бърз нет.
2422  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Приоритети на мрежата? -: Jul 25, 2017, 14:49
curl

   --limit-rate <speed>
          Specify the maximum transfer rate you want curl to use.
           This feature is useful  if you  have a limited pipe and
           you'd like your transfer not to use your entire bandwidth.

          The given speed is measured in bytes/second, unless a suffix
          is appended.  Appending  'k'  or 'K' will count the number
          as kilobytes, 'm' or M' makes it megabytes, while 'g' or 'G'
          makes it gigabytes. Examples: 200K, 3m and 1G.
E.g: curl --limit-rate 423K

wget

   --limit-rate=amount
       Limit the download speed to amount bytes per second.  Amount may
       be expressed in bytes, kilobytes with the k suffix, or
       megabytes with the m suffix.  For example, --limit-rate=20k will limit
       the retrieval rate to 20KB/s.  This is useful when, for
       whatever reason, you don't want Wget to consume
       the entire available bandwidth.
E.g: wget --limit-rate=423k

2423  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Уеб мейл клиент, но с особени изисквания! -: Jul 22, 2017, 02:04
Ама той не казва каква е крайната цел, ами някакви конкретни кърпежи да се навържат. Защо точно WebDAV, той се е едно ла?няно изпълнение и с бъгава реализация. Не е истина като веднъж го тествах на Апачето как коруптваше файлове. Сигурността му е под всяка критика - или ще го криеш под някакъв тунел. Не бих си поверил данните на такава творба. Какъв е проблема на IMAP-a?
2424  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 21, 2017, 20:20
Платката се активираше с ключета на дъното (ПИС-ове) им викахме тогава.
Паскал-а знам, че тръгваше, но нямах такива дискети, нито за СПМ.

Сега като каза за тези ключета и си спомних за тях.

Ама ти си бил гъзар. Тия струваха по 2-3 хил. стари пари. Примерно московеца беше около девет, апартамент 15. „Повечето“ (в кавички, щото не беше масово) хора имаха 8Д.

За съжаление все ретрогъзар - през 80-те нямах компютър в къщи а постоянно нападах интегралния кабинет в училище, също и държавните компютърни клубове. В началото на 90-те, когато народа беше минал изцяло на 16-ки аз имах Правец 8М. Когато след това народа мина на PC с уиндоус, аз минах на Правец 16 (модификация с 12MHZ процесор) с ДОС и 20 мегабайта харддиск.
Точно по този път минах и аз, само разликата е - последния ПЦ (12МХз Правец беше без хард диск, но с две флопита и вместо 640 МБ РАМ бесх с 1МБ - 365КБ за виртуален РАМ Диск)
2425  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 21, 2017, 18:40
Платката се активираше с ключета на дъното (ПИС-ове) им викахме тогава.
Паскал-а знам, че тръгваше, но нямах такива дискети, нито за СПМ.
2426  Нетехнически теми / Коментар / Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс -: Jul 17, 2017, 16:56
На "бизнес модела" му се ева майката......................
Нашия девиз: "Да не оставим човек неоправен"  ;D
2427  Нетехнически теми / Коментар / Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс -: Jul 17, 2017, 16:21
Купуваш си МС Ексчейнч например - дават ти Юзернейм и парола (50 парчета например за твоите служители) - какво ще криптираш тука. Или Гугъл корпоративен емайл - същата работа. Напред към Salesforce или Cisco WebEx, SAP или Workday същата работа. Не знам за БГ SAAS приложения, но сигурно вече е пълно с тях
2428  Нетехнически теми / Коментар / Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс -: Jul 17, 2017, 15:41
Ако има клиент инсталиран при теб и му имаш кода да си играеш - да, ако е уеб апп - къде ще скриеш ключа?
2429  Нетехнически теми / Коментар / Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс -: Jul 17, 2017, 15:02
Това тук дето си го говорите е ТНТМ.
Нали говорим за бизнес клауд - какво криптиране, какви пет лева.
Говорите за клауда като диск сторидж и то за един потребител като вас - това е само един частен случай на клауд.
Какво ако е Фирма, нали за бизнеси си говорим тук - на всички клиенти ще им раздадете криптиращи ключове?! А ако използувате облачна услуга (например Склад или ЕРП, еМагазин) - тогава какво ще криптирате.
2430  Нетехнически теми / Коментар / Re: За бизнес модела заложен в GPL лицензирането и други неща в света на Линукс -: Jul 17, 2017, 01:33
Има и още един модел, който корпорациите заобичаха - Облачният. Там се тръби, че всичко е оворен код и без пари, ама трябва да се абонираш за облака. Даже и да публикуват кода както е според ГПЛ изискванията, не може да се провери защото не можеш да погледнеш под капака. И те таксуват за трафик, за дисково пространство, брой връзки, на час, по лъжичка и т.н.
Всички вариации на Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), and Infrastructure as a Service (IaaS).
Даже работи дето не са Облаци, пак ги пробутват като такива, щото сега това е куул.
Така по-лесно си опазват авторските права на скриптовете дето са си натворили, а пък използват наготово свободен софтуер за услугата - MySQL, Apache, Nginx, контейнери, докери, mail сървъри и т.н. Хубаво, че ти взимат парите по малко (като на лизинга), получаваш услуги които биха били са немислими за малките фирми, не се занимаваш и споддръжка, но данните ти са на течение, което за някои бизнеси не е ок.
Страници: 1 ... 160 161 [162] 163 164 ... 232