Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 588
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Apr 13, 2024, 23:18
А Путин довършва Операция „Голгота“?
https://infomax.bg/putin-dovarshva-operatsiya-golgota-andropov-dopuskal-che-treta-svetovna-mozhe-da-tragne-ot-vojna-mezhdu-rusiya-i-ukrajna

Ама нещо не си е прочел конспекта като хората и я е подкарал в неправилна посока..

П.П. психопортрет
https://e-vestnik.bg/37629/ot-psihiatara-d-r-vladimir-sotirov-psihoportreti-na-putin-borisov-balgarite/

Руските коментатори много обичат да напомнят на украинските политици, че от Кучма насам говорят, че искат да се отърват от цялото си, социалистическо наследство. Енергетиката им сто процента е такова наследство. В новото време не е построен и един ват нова мощност.

Съответно руснаците им правят услуга, като ги връщат в средновековието.  Против съм всяка война, но с това съм съгласен. Искате да махнете всичко построено от тях? Чудесно!!! Тогава те ще ви превърнат в пустиня.

Нямам напротив да бомбардират денонощно Украйна следващите сто години. Но съм много против да убиват украинци. Те също трябва да са против. 90% от половината милион убити и инвалидизирани, украински войници, са рускоговорящи и нямат капка вина.

Но и да не бяха, няма никакво значение. Независимо дали говорят занзибарски  (ако изобщо съществува подобен език) или английски, те си остават хора.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Apr 13, 2024, 16:12
Не искам и няма да се меся в спорове за проститутки. Не искам да съм предубеден за неща, с които не съм запознат.

Но искам да кажа друго. Това, че Хамас са пълни диваци, а евреите са най-цивилизованото възможно население, никак не означава, че това, което правят Израел не е напълно неприемливо дори в тези времена, когато не е имало нищо освен полудиви маймуни.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 13, 2024, 15:41
   То и в банките уж всичкия софтуер е легален  ;D

По мое време решаваха проблема със забравих му името, активна директория, домейн контролер, шеърпоинт или каквато там глупост беше. То и без това се бяха набозили с цялата „пържола“ (стак за исландски Лунар) чак до пощенския им сървър, че ми излетя името. А да Екс-шанс, сетих се за просволутия продукт.

Но тук ставаше въпрос за онова, което уж мяза на Керберос. Така не можеше да се слага какъв да е софтуер. А списъка на разрешения и предварително инсталиран, беше кратък. Основно беше специализираните им програми и М$ Уфсъ, които със сигурност бяха с уредени права.

Интересното е, че в този кратък списък присъстваше WinRAR.

По това време  portableapps.com/apps стана най-добрия ми приятел. И така до днес.

А напоследък там стана и portapps.io, защото там има Ungoogled Chromium. А аз започнах работа. Единствено, че е стара версия. 120, а в момента е 122.

4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 13, 2024, 15:14
Не правя всяка седмица, но това не значи, че нямам никакъв опит. И никой в нищо не те убеждава. Споделяме личен опит.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 21:00
Това за Латекса не е вярно. С класа Beamer могат да се правят страшни неща и стават много по-бързо, отколкото с конкурентната програма. Сваляш си шаблона и просто пишеш. Бих ти дал да видиш още едно домашно, но съм на телефон.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 15:46
А, да. Нищя въпроса да си чешам клавиатурата. А и вече ще ми се налага.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 15:30
Да кажа, че аз опит с MD нямам различен от споменатите прочитаемота. Но съм виждал описания на възможностите. Аз моите неща ги правя на лейтех, както казах. Единствено е трудно правенето на неща претрупани с графика. Не са невъзможни, но определено са трудни. Но пък резултатите са зашеметяващи, когато се заемеш с TikZ/PGF. Аз лично не съм толкова добър и обикновено, ако няма нещо готово, то го правя на Scribus.

Но на мен не ми се налага да се колоборирам.

Държа да подчертая, че латекс поддържа js и клипчета без проблем. Просто на мен не се е налагало да ги ползвам.

На OOXML приложението му е, ако си инвалид, но поради някаква причина ползаш компютри, все пак да е възможно да получиш някакъв резултат, макар крайно незадоволителен.

И понеже над 90% изобщо не знаят, какво правят,  то тези програми са толкова широко разпространени. А иначе чисто технологично са пълна гробница и ужасно недоразумение, на каквото са способни само М$.

Странното е, че днес М$ не просто не са ни най-големия ни враг, не са дори в списъка с врагове, в който общо взето са четири имена, ами даже са ни приятели, скоро най-големите, ако вече не са.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 12:42
Ел. таблици са зле замислен (от към техническата страна)  инструмент, но удобен за непрограмистиза обработка и представяне в човешки вид на малко количество данни.

Текстовите процесори са ми най-неприятните програми. Те непрекъснато правят нещо зад гърба ти и няма как да разбереш какво. Концепцията им е стара, дървена и недодялан на фона на css. И е невъзможно (поне на български език) да се направи приемливо изглеждащ документ.

Програмите за доклади имат известна интерактивност в тях, но тя е много ограничена. В работата ми никога не ми се е налагало да ги правя. Само като студент и баща на ученици и студенти. Но пък точно за утре трябва да направя една, а не съм почвал. Отложих я със седмица. Изисквания на новите ми шефове. Та май отсега нататък ще правя такива.

Не съм съгласен с Лунар, че е ограничение да го правиш на истинска технология, а не на имитация на мокър сън на М$, пък бил той MD. Все пак е нещо истинско.

Обратното е. Дава ти повече възможности. Но пък е за хора като нас, обичащи да заракавят ръкави и да пипат, а не да ползват щракалка. Та го разбирам и Лунар. Ако си като него и обожаваш да цъкаш, то такива програми са манна небесна.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 07, 2024, 11:17
   Абе,кашик,винаги се каня да те питам и все забравям.

Какво е "хващай пътя" ?  :o

Понеже Windows eXPerience живя изключително дълго време, то придоби множество прякори. Може би най-хубавия е Хронично-резистентната ОС. В светлината на короновани вируси и въздушно-капков Шенген това прозвище придоби нова светлина.



сега го питай "УСХАДУЯ" какво е, както и да ни направи една таблица с неговата си терминология, примерно какви с атея 16 гъбки РАМ и прочее :P


Усхадуя предполагам дори Гългъл ще го хване ¹. По принциип хваща като напишеш нещо с грешната подредба. А Усхадуя е нищо различно от написването на Windows на подредба по БДС, което веднъж ми се случи неволно, докато бях на чужд компютър, но ми хареса много и го оставих. Пак не аз съм го измислил. Така се случи.

Де да бях толкова умен. И гъбките не са мое изобретение. Гъбка е псевдоним на гигабайт (gigabyte).

Но едва ли някой, който ме чете дори за първи път, няма да хване поне от контекста, за какво говоря.

Е, оказа се, че за „хвърлен пъп“ не са ме разбрали, но вече го обясних над хоризонталната черта.





===
¹/ Гългъл е друго име за азбучната истина :P Не съм го измислил аз. Не съм толкова умен.
 
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 06, 2024, 12:21
Първата ми задача беше точно доклад. Прикачил съм го в темата. Коментара на сина ми беше, че най-после ги правя модерни. Правил съм в АОО и нещата наистина не са много добре. В ЛО са подобрили значително направата им. Но все пак като да WPS да е много по-добър в това.

Така, че ако това е основната задача, WPS e инструмента. Аз казах, че предпочитам Латекс за целта, но това е за хора повече обичащи да пишат, отколкото да щракат. И е една идея, но само идея по-сложничко.

Китайците са се постарали много. Ето защо ще ни превземат.

п.п. На АОО най-много харесвам работата с електронни таблици. Много е мощна. А без умножение на детерминанти (sumproduct) не мога да живея. Макроезика също има доста обширна библиотека, макар да има доста място за подобрения, които за съжаление, няма да случат никога, защото АОО е зарязан.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Apr 06, 2024, 11:08
Преди три дена чух, че френския министър на войната се обадил на руския си колега. Веднага си казах, тоя му звъни да му падне на коляно и да му каже — Брат, бъди човек, макарона прати само две хиляди човека в Украйна, моля ти се батюшка, не ги убиваай!

Вчера се появиха някакви официални изявления и май наистина горе-долу това са говорили.

Естествено, руските велможи от Петър насам са западни мекерета, а на Шойгу дъщеря му живее в Париж, та го е пожалил. А на путяка дъщерите са в Нови Йорк.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 06, 2024, 10:36
Да дам малко обновление.

Като начало се загубих като ланския сняг, защото започнах работа и поне в началото ми е доста напечено. Но пък мога да се похваля, че за първи път през живота си ще работя по специалността си. Ще разбера най-после допуснах ли грешка, като я записах. Независимо от резултата, двадесет и шест години по-късно все пак не го отчитам като грешка, защото така срещнах съпругата си и имам синовете си.

Другото е, че нещо, в което не вярвах, но ДБТ (Агенцията по заетостта) наистина върши някаква работа. Те ме пратиха там, сиреч намериха ми работа.

Във връзка с това е обновлението, което пускам.

Вече казвах, че SoftMaker Freeoffice (в действителност не е свободен, просто е безплатен) е идеалното решение за всеки, който си общува с нашата администрация, държавна и общинска и чат-пат се налага да връща някакви документи. Той е като Adobe Reader за държавата. Ако имах власт (не, благодаря!) щях да разпоредя на всяка държавна страница на видно място да има голям табелка сочеща към freeoffice.com.

Наскоро разбрах, че той всъщност е доста стар. Първата версия на текстообработващия процесор (TextMaker) е от осемдесет и осма и е за ДОС. А версиите за ГНУ/Линукс се появяват към 2004та. А аз да знам за него по-малко от пет години.

Вярно никога не съм обръщал внимание на собственическия софтуер, но общуването с държавата винаги е било силно проблематично за хора не искащи да крадат или купуват М$ Уфсъ.

Някъде към началото на века бяха пуснали преглеждаща програма и тя работеше, но само за тяхната си ОС и с нея не можеха да се правят елементарни редакции (какито може в Adobe Reader). А малко след нея пуснаха форматите Office Оpen XML, които не само, че не се поддържаха от въпросната програмка, ами положението стана още по-проблематично.

През цялото време е имало алтернатива, но кой да знае.

Защо се обаждам като пак говоря за freeoffice.com? Ами защото той е с доста основна фунционалност като му липсват някои много прости неща. Той наистина е с единствена функция да си говориш с държавата и общините.

Обаче се оказа, че WPS.com е много, много по-мощно решение. В действителност му липсват неща, но пък от друга страна има други, за част от които не знам. Например има нещо наречено обединяване и разделяне на страници в електронна таблица. Дори не знам, какво точно върши, защото не съм го пробвал.

Подобно нещо съм виждал и ползвал (много) в програми за манипулиране на pdf от сорта на PDFsam Basic (защото е свободен, не просто безплатен). Но какво прави в ел. таблица, си нямам идея.

WPS се оказа идеално решение за друг проблем. Ако работиш някъде, където безсрамно крадат М$ Уфсъ, но искаш да мигрираш нещата към нещо читаво (АОО), това да стане бързо и без много трудности, то тук WPS е жесток.

Трябва да кажа, че опита ми е върху доста корава машинка и то с десетка, така, че не знам това как е на слаба машина с ГНУ/Линукс. Машината е Thinkpad (ура-а-а-а-а!!!), мисля точния модел е w540, основното в случая е, че е с шестнадест гъбки памет, колкото до не отдавна и сървърите нямаха.

Та това китайско чудо невиждано успя без никакви затруднения (дори за секунда не се замисли) да отвори едновременно 25 документа във формат OOXML. AOO изгърмя на пет. С ЛО не пробвах.

Освен това, че е писан на JS, а не нормален език, има и предимства (какво?!?). Работатат с ушета се оказа доста приятна и доста по-ефективна от това да работиш в множесетво прозорци. В SoftMaker въпросната функция, както и почти всичко друго се намира в платената версия, затова подобен начин на работа никога не бях пробвал. Не искам да крада платени версии.

Все още не съм убеден, че бих сложил WPS на машина с ГНУ/Линукс, но вече вярвам, че за служебни цели върши много добра работа и е по-лек от M$ Office. Да взема да го напиша веднъж правилно. Но пък е още по-голяма щракалка от него. Да! Възможно е. Затова няма да е основния ми инструмент. Но за може би 90% от задачите става доста добре и бих посъветвал всеки, който държи на Уфсъта да ползва него вместо това. По-красив е и не много неща ще му липсват. В общия случай нищо няма да му е непреодолимо. Аз намерих няколко неща, но те са наистина рядко ползвани. Едва ли ще упре до тях.

Няма да се занимава с активатори и съвсетта ще му е чиста. Само ще трябжва да търпи доволно количество реклама. В това отношение freeoffice.com е много по-скромен, но той не става за нещо различно от елементрарни редакции, а някой път и за това му липсват инструменти. По-принцип има всичко най-необходимо, но в платената версия.

13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 23, 2024, 19:08
Точно затова снощи, когато ЬТВ пуснаха да тече надпис в предаването „Аз обичам Бушмения“, казах на съпругата, че американците познаха. Няма как те да са били. Ама тъпите руснаци същия ден казаха, че били изловили джихадисти, демек сами ни излъгаха, че са го предотвратили. Ама ето седмица, две по-късно се оказа, че нищо не са.

А, че са англичаните, винаги за всяко зло на света са те, затова нямаше, какво друго да заключа.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 23, 2024, 18:12
https://lenta.ru/news/2024/03/23/terroristov-iz-krokusa-poymali-i-vezut-v-moskvu-oni-planirovali-prorvatsya-na-ukrainu/

Вече ги хванаха. Руснаците пишат, че някакво признание от страна на ИДИЛ, дето уж поели отговорност, е фейк, пуснат по западните медии.
Ще се разбере кое-как.


Вероятно не е фалшиво, но признанието сигурно е фалшиво. ИДИЛ винаги и за всичко поемат отговорност, но все по-рядко са те.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 23, 2024, 10:35
От ИДИЛ има само някакви остатъци в Африка, каквото Вагнер не са доизбили все още. Как си представяш едни доста тъмнокожи да стигнат самички до Москва, че и да се разхождат, без никой да ги забележи?
Страници: [1] 2 3 ... 588