Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: Златко в Jan 31, 2013, 21:17



Титла: Голямата деп... безработица
Публикувано от: Златко в Jan 31, 2013, 21:17
Роботите ще вдигнат световната безработица до 75% ($2)

Е, готови ли сте за живота през 21 век?  O0

http://www.youtube.com/watch?v=P4o99k-aPKk ($2)  >:D


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: b2l в Jan 31, 2013, 21:42
Точно така, но няма да е през 21 век.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: backinblack в Feb 01, 2013, 01:17
Къй робони бре Френд!? Те тия роботи требе някой да ги управлява, пък то в момента качествената работна ръка не достига :D


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: gat3way в Feb 01, 2013, 01:39
Безработицата ще стигне 75% когато почнат да заместват мидъл мениджмънта и раздутата бюрокрация с подходящия софтуер. Според мен наближава времето в което доста "незаменими" хора ще се окажат доста заменими и тук ще настъпят забавни времена. Ще има държави с примерно 75% безработни, които ще се чудят какво да ги правят. Както и държави с над 75% работещи blue collar-и, сервитьори и тем подобни, които също ще се чудят какво да ги правят.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: neter в Feb 01, 2013, 01:58
Този сценарий е напълно реалистичен, и не е реалистичен в резултат само на хипотезите на някого, а на това, че началото му не е в бъдещето, не е и днес - началото му е в миналото и не е спирал да върви смело напред оттогава. Мисля, че мнението, което имам по въпроса, ви е известно, и по принцип (далеч не само тук) се причислява към утопии, фантазии и празни приказки, но въпреки това няма да спра да вярвам в него и да го отстоявам.
Из целия свят масово витае схващането (къде съзнателно, къде не), че вече сме намерили какъв е изконният смисъл на живота - да му придадем материална цена - и това схващане се пропагандира ежечасно (може би дори ежеминутно, ежесекундно...) навсякъде и във всеки аспект на живота. А дали не са, всъщност, това празните приказки?... ;)

П.П.: Опитвам се да намеря в този раздел тема, която не пропагандира споменатото ограничено схващане. Някой има ли желание да ми помогне?


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: backinblack в Feb 01, 2013, 02:15
Абе, аз гледам на нещата по по-простичко и това което виждам е, че човечеството винаги се е мъчило да си подобри оръдията на труда за да работи той самия по-малко да единица продукт, та било трактор или робот и това е нормално, но пък, колкото оръдията стават по-модерни се изисква и по-качествена работна ръка, а те вярвам да дойде време в което роботи/компютри/изкуствен интелект да заменят човека.
Та, това си е просто еволюция на човека.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: Mitaka в Feb 01, 2013, 08:09
Напълно нормално...
То преди 50 години и земеделската продукция се е обработвала изцяло на ръка, а сега как е? Всичко с машини....
Ами автомобилостроенето например?

То и сега можеш да си поръчаш например ловна пушка, направена на ръка, ама ще е около 10 пъти по-скъпа от "нормалната" :)


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 08:35
От това дето изброява ББ единствено интелекта няма никога да стане, останалото отдавна е станало. Работника прави грешки, боледува, бавен е, че и заплата иска. Това с роботите го няма.

Е да гатера ли беше кътера ли. Ама там е само у нас ситуацията такава. На запад този ЦНЦ излиза по-евтин от трима работника. И роботите могат само да се подобряват, а хората не.

Повечето работа днес (дори тази, която вършат висшисти) спокойно може да се смени от компютри и роботи. Причината все още да не се прави навсякъде, е, че все  още ги има Индонезия, Китай, ЮА с мизерните заплати. Все още е по-евтино така.

Но при нас в Европа и отвъд голямата локва ясно се вижда на къде е тръгнало. Днес двама вършат работата на десетима преди. Вие тук програмистите не го виждате, защото това го няма във вашия бранш. Вие сте богопомазаните да създават роботите (не е задължително да са материални).

Той сам ББ преди време говореше за счетоводителите. Днес е все тая какъв счетоводител имаш, а каква програма. Но да оставя и другите да се изкажат да не пълня темата.



Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: kennedy в Feb 01, 2013, 08:37
Цитат
Днес е все тая какъв счетоводител имаш, а каква програма.
глупости ...
все едно да кажеш няма значение кой ти е учител, важна е дъската на която пише.

Иначе по история трябва да сте учили  за бунтовете на шивачите в Лион?
Случвало се е вече ...


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 08:41
Кенеди струва ми се, не си счетоводител. Ако случайно пък си, готов съм да си говорим конкретно и да видим, кой ще поведе в резултата.

Това се е случвало вярно. Чупили са се парни станове, но това нищо не е променило. Високите заплати минават през висока производителност, а тя е немислима без засилваща се автоматизация.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: shoshon в Feb 01, 2013, 10:17
Все едно всички сте копачи...

Днес има едни професии утре други.

Едно време е имало хора дето точат ножици и чистят обувки на улицата.

Добре че бяха роботите, че сега не се срещат такива.

По малко труд хвърлян за копане, повече за креативност ( която няма аналог при машините ) според мен само ще подобри нещата


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: Златко в Feb 01, 2013, 10:28
По малко труд хвърлян за копане, повече за креативност ( която няма аналог при машините ) според мен само ще подобри нещата

Така е, но проблемът от технологичен се превръща в социален. Защото който не работи и той трябва да яде, а с 50% безработица вече отиваме отвъд социалната държава и капитализма. А бе направо в социализма си отиваме да ви кажа.  ;)


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 11:07
Да това определено е вариант. Проблемът е, че не всички са творчески натури, за да станат творци. И не всички са с математически умове, че да станат админи/погромисти.  А това са професиите, които не са заплашени от изчезване. Другите две са правист и учен. Да общо това са над 200 различни специализации. И продължават да растат с всеки ден. Но пак не могат да уловят всички.

Имам съсед, който е по-тъп и от мен. За друго освен бачкатор не става. Работил е по сервизи, по строежи, такива неща. Сега като си помисля е по-добре от мен, щото аз и за общ работник не ставам.

Ама сега въпроса беше, какво ще го правим него? Той съвсем очевидно няма в себе си творчески заложби. Няма и акъл, за да учи нещо от изброените горе.

А такива са много. Връщане на село не е вариант. Хората са загубили трудови навици и умения. Но да кажем, че с много труд ги придобият отново. Няма земя, за която да се хванат. Ни напред, ни назад.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: kennedy в Feb 01, 2013, 11:14
Да кажем, че упражнявам тази професия и виждам какво и как се прави като оптимизация и автоматизация ...
Такива батаци са сътворявали хора с чудесни програми ... идея си нямаш ...


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 11:18
Което ще рече още един аргумент да разкараме хората. То процеса отдавна е започнал. Няма ги вече грамадните счетоводни отдели.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: kennedy в Feb 01, 2013, 11:30
простите неща лесно се оптимизират ... не говоря въобще за тях.
Вендинг автоматите заместват продавачите, от години ... но да виждаш напълно автоматизиран магазин?


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 11:38
За сега не е измислено, но не значи, че не може да стане. Наскоро гледах едно самодейно клипче, описващо бъдеще в което да пазаруваш от магазин, ще е десет пъти по-скъпо от доставка по домовете.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: kennedy в Feb 01, 2013, 13:37
ако намериш какво са си представяли хората 60-те години за 2000г ... много ще се смееш ...
но да не разводняваме.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 13:48
Вече сме на втора страница можем да разводняваме свободно. Но такова бъдеще не е неизпълнимо. Ето днес е по-евтино да теглиш от банкомат, отколкото от клон на банка. Това е днес. В бъдещето може да се задълбочи. И ще се задълбочи.

Навсякъде където машината е по-евтина за поддръжка от човека, то последната го заменя. Има неща, за които не са внедрени още машини. Но това е докато се намери работещото решение. Научният прогрес няма граници. Единствената му граница е фантазията.

Тук обаче въпроса е, какво ще правим с хората, които не се вписват в този прогрес? Това е социален проблем. Комуниста Фреско мисли, че всички социални и обществени проблеми могат да се решат технически. Дали е така обаче.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: Naka в Feb 01, 2013, 14:26
Работника прави грешки, боледува, бавен е, че и заплата иска. Това с роботите го няма.

Интересна сентенция, щото Работник и Робот идват от общ корен - Работа. То Робот на славянски означава пак работник. ??? ??? ???

Човека като се разболее, се самооправя.. Два три хапа и вече е здрав. Ама ако се развали робота/машината не може да се самопоправи а трябва друг да я ремонтира.

Човека е работоспособен до 60-70 години. А машината най-много да изкара 10-20 години и то с постоянна подръжка и ремонти.

Човека много лесно може да превключи на друга работа/дейност, а машината не може. За каквото е създадена това и прави....

Абе много още трябват да се развиват роботите. Единственото им предимство е че могът да правят много и бързо еднакви операция без да се изморяват... и то винаги с еднаква висока точност, а човека не може.








Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 15:27
Робот все пак е славянска дума, не е чудно, че идва от работа. Всичко, което описваш са технически несъвършенства, които с времето се оправят. Техниката се развива взе по-бързо. Пък и нали затова е създадена?  Да ни замени в неприятните и досадни задължения.

Тук споменаваш и още едно човешко несъвършенство, което бях пропуснал. На човека му трябва период на свикване. Машината я пускаш и работи. Не всички, има изключения, например системите за предотвратяване на атаки.

В бъдещето чертано от Фреско, машините ще създават други машини, ще ги обслужват и поправят. Е трябвало да има и човешка намеса. То и сега трябва. Но тенденцията е все повече да намалява тази намеса и все повече работа да се върши от машини.

Ето една професия, която може да изчезне още днес, можеше да е изчезнала преди половин час или преди няколко години. Това е шофьорът. Няма нещо, което да го може шофьор, а машина да не го може по-точно, по-бързо и по-добре. И това не е в бъдещето, не  е и в настоящето, то даже е в миналото.

Още не е станало. Но ще стане. И ще стане точно когато бъде по-изгодно икономически. В момента все още нещата са на кантар. Не е толкова сложно да предвидим като онзи професор, че скоро ще изчезнат бакшишите и боклукчийте. Вярвам и двете категории няма да липсват на никой.

Какво обаче ще правим с освободените, е въпрос, които продължава да стои.



Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: dejuren в Feb 01, 2013, 15:56
Какво обаче ще правим с освободените, е въпрос, които продължава да стои.
Ами има два варианта: натикваме ги в концентрационни лагери и ги храним колкото да не умрат от глад... или може би не ги храним и толкова, а постепенно ги зареждаме в пластмасови ковчези по реда на отпадането. Или същия вариант в по-лека форма: държим ги необразовани с промити мозъци, за да не рипат, даваме им модерен айфон, за да не излизат въобще от контрол и храната пак на минимал. Може евентуално да се спретнат няколко "малки победоносни войни", някаква терористична заплаха също, за да са оправдани мерките по засилване на контрола. Това е варианта, в който върхушката продължава да обира каймака. По въпроса "1984" на Оруел, и "Прекрасният нов свят“ на Хъксли. Или втори вариант - започваме да разпределяме ресурсите на всекиго според потребностите. Това обаче е комунизъм, а ние сме с достатъчно промити мозъци, за да не го допуснем, нали така?


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 01, 2013, 16:02
В подписа на bb сто̀и защо не можем второто. Първото също не е вариант. На тези хора им трябват доходи, за да потребяват. Ако не потребяват, икономиката ще се срути, дори ако тя не е пазарна.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: gat3way в Feb 01, 2013, 18:14
Цитат
По въпроса "1984" на Оруел, и "Прекрасният нов свят“ на Хъксли.

Двете антиутопични визии са на противоположните полюси, специално "прекрасния нов свят" няма нищо общо с описаните по-горе неща - войните, тероризма и мерките за засилване на контрола. Апропо и в двете, ресурсите се разпределяха според потребностите. Важното в случая е кой определя потребностите ти.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: dejuren в Feb 01, 2013, 19:58
Цитат
По въпроса "1984" на Оруел, и "Прекрасният нов свят“ на Хъксли.

Двете антиутопични визии са на противоположните полюси, специално "прекрасния нов свят" няма нищо общо с описаните по-горе неща - войните, тероризма и мерките за засилване на контрола. Апропо и в двете, ресурсите се разпределяха според потребностите. Важното в случая е кой определя потребностите ти.
Да, "прекрасния нов свят" няма нищо общо с войните и тероризма, но не и с мерките по контрола. Едно магаре може да го контролираш с морков и с тояга, Хъксли говори за моркова, затова съм го и сложил в противовес на тоягата на Оруел.

И да, важно е кой ти определя потребностите. Ама я чакай малко, това не съм ли аз, който трябва да си ги определя? Или по стара традиция ще се ориентираме на вожд и учител, който ще слушаме за да папкаме?

Трябва обаче да призная, че има още една възможност. Прогресът може да бъде изкуствено забавен, и дори обърнат в регрес, в името на запазване на статуквото. Колко само струват усилията на М$ да въведе по всякакъв начин вендор лок? Но сигурен съм ще се намери юначага, който да твърди а) това няма нищо общо и б) не е същото, М$ го правят за пари. Като че ли всички други го правят за удоволствие. Изключвам разбира се малкия процент садисти...


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: gat3way в Feb 01, 2013, 22:29
Не мисля, че контрола се състои в това с моркова. Всъщност, единственият проблем там според мен е липсата на избор. Генетичната терапия там с бебетата и тази предопределеност - едните са жалки утайки, другите средна класа и третите са висшата там. Такъв си се родил и такъв умираш дори не ти е заложено да се опитваш да го промениш. Като оставим това настрана, всичко останало не е лошо и дори е валидно донякъде и днес.

Хората бяха елиминирали насилието, пилеенето на енергия за глупави противопоставяния, което е хубаво. За сметка на което инициативата просто си беше убита. Та първата глава където обгрижваха бебетата и разговорът между Дивака и онзи големия шеф бяха потресаващите неща. Хората сами се бяха отказали от прогреса, просто защото няма инициатива. Когато всичко ти е наред и си живееш щастливо, няма много смисъл да си трошиш нервите да подобряваш каквото и да било.

Ако трябва да избирам в какъв свят да живеят децата ми обаче, определено бих предпочел този на Хъксли пред този на Оруел. Фашизма, параноята и масовото промиване на мозъци с глупости, мъченията в затворите и т.н. неща не ме радват особено.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 02, 2013, 00:52
То този прекрасният няма да изкара дълго. Всичко в застой изпада в деградация и някога се сгромолясва. Иначе и сега си е тъй. Случаен човек не може да стане премиер на Великобритания, случаен не може да стане доктор и т.н. Има някакво преливане все още между професиите, не е пълна кастовата система, ама общо взето се е очертала.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: gat3way в Feb 02, 2013, 01:18
А, не, това с кастовата система е различно, защото там нещата се предават наследствено. В прекрасния нов свят (не съм сигурен, защото съм го чел отдавна и не помня), определяха още в зародиш какво ще ставаш и нямаше наследствени привилегии. Та властта доколкото има такава, беше съсредоточена в една камара генни инженери и подобни, те покрай другото моделираха и обществото. Доколкото помня, в книгата се разказваше за някакъв експеримент в Кипър, където заложили други параметри (конкуренция), повече интелектуални способности и повече свобода на избора и резултатът бил че населението се самоизбило. Между другото, трябва да я прочета пак. Това е от книгите, които определено доста силно са ме карали да се замисля. В смисъл цялата идея е както "за" свободата на избора, така и "против". Доста противоречиво.

Оруеловата 1984-та е доста по-грозна картинка и там е много лесно да идентифицираш проблема и няма такива морални дилеми. Там просто става въпрос как държавата пречупва някакъв човек, който решил че може да има право на свободен избор. Мисля че е далеч по-интересен момента какво става ако те оставят да имаш свободен избор, но този свободен избор е внимателно моделиран още от зародиш.


P.S а то я имало онлайн. Това според мен изчерпва идеята на книгата до голяма степен, диалога между дивака и главния планировчик:

http://chitanka.info/text/20241/17#textstart



Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: dejuren в Feb 02, 2013, 04:11
А какво ще кажете да не избираме между "малкото зло" и "голямото зло", а си изберем нещо трето? Защото на мен малко ми трепва дали ще ме контролират нон-стоп и ще ме изтрият за "стъпка вляво, стъпка вдясно се счита за бягство, подскокът се счита за агитация" или ще ме програмират какво да мисля, какво да обичам и какво да желая. Аз си уважавам свободата на избор, и уважавам същата у другите. Като се върнем в темата ще се сетим, че Хъксли описва свят, в който ниското стъпало на изпълнители е от специално дебилизирани хора, докато в момента виждаме възможности това да бъде работа на роботи. Освобождавайки човека от труда ние трябва или да го дебилизираме/ликвидираме/затворим на топло, или да премахнем границите пред него и му предоставим всичко, което желае, в граници да не пречи на другите. Тоест ресурсите, които ще ни даде роботизацията не трябва да се ограничават до задоволяване и презадоволяване на която и да е част от обществото, а да се разпределят равномерно. Но разбира се всички се досещат какво обществено устройство е това и как се казва. И разбира се има един проблем. Ще дам прост пример: по доклад на FAO съществуващите днес технологии са способни без вреда за околната среда да изхранват 24 милиарда човечество. Е, при 7 милиарда живущи кой ще се наеме да изкаже хипотеза защо почти един милиард (925 милиона) страдат от глад? Не е ли той изкуствено предизвикан? Същия извод се пренася и за всеки друг ресурс, който съвременния свят ползва. Енергия, промишлено производство, прясна вода, you name it! Сигурен съм, че не всеки ресурс е достъпен в този мащаб, както и че да имаш възможността не значи, че го правиш наистина, но точно това ме прави подозрителен и когато видя дефицит винаги имам едно наум, че някой стои зад него. Защото както вече казах прогресът за някого може и да не е изгоден, а ако "някой" има тази възможност той би обърнал прогреса в регрес в името на своя си интерес.

ПП Идеята в 1984 не се ограничава до пречупването на един човек, а до системата на контрол на обществото. Вечната война, заплахата от "кораби" (нещо като ракети или безпилоници) определено ми изглеждат познати. Както и това, че никой не знае кой с кого точно воюва и откъде идва заплахата (от международен тероризъм?). А останалите живеят в света на Хъксли - науката се ограничава, производството се поддържа неефективно, образованието също, култура - никаква, стремежи - никакви, а иначе всички са толкова щастливи... също като краставици в оранжерия. Човешкия дух, казват Стругацки, потъна в тлъстия търбух. Каква е питам аз тогава разликата между човека и говедото?


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 02, 2013, 09:51
Непременно трябва да почета този Стругацки, бая умен мъж ми  се види.

Африка е едно от местата дето гладуват. Защо? Защото непрекъснато се избиват едни други. Всяка държава там показала малко по-нормално управление от дивашки фашизъм и веднага стандарта им се изравнява с европейския.

Друго място е споменатата по-нагоре Индонезия (и изобщо целият регион на югоизточна Азия и Океания). Там проблема е малко по-различен. И пак правим паралел с една Индия и Бразилия. До преди десетина години те бяха точно същия тип държави. Но си намериха мъдро управление и днес са проспериращи. В бъдеще (и то недалечно) ще конкурират КНР.

Всичко до това опира. Това не е някаква конспирация. Това си е природа. Глупавите патят, тарикатите печелят на гърба им.

Водата доста време съм ѝ  обръщал внимание. Да кажа, чемного жестоко си го начукваме. Използваме ненормални количества вода във всяка една индустрия. Няма нужда от това, но го правим.

Днес е модерно да се говори за недостиг на енергоресурси. Истината е, че това което ще срути индустрията не е нефта или тока. Кризата за прясна вода ще убива буквално и в много милиони накуп. Сътворили сме чудовище.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: Златко в Feb 02, 2013, 10:17
— А онези под водолинията щастливи ли са?
— По-щастливи от онези над нея. По-щастливи например от тези ваши приятели тук — посочи той.
— Въпреки противната си работа?
— Противна ли? Те не я имат за противна. Напротив — обичат си я. Смятат я за лека и детински проста. Никакво напрягане на ума или на мускулите. Седем часа и половина лек труд, който не изморява, а после — дажбата сома и игри, и свободно съвкупляване, и емоцилми.

(Из „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли)

Яко, зарибих се!  ^-^


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: dejuren в Feb 04, 2013, 00:03
Африка е едно от местата дето гладуват. Защо? Защото непрекъснато се избиват едни други. Всяка държава там показала малко по-нормално управление от дивашки фашизъм и веднага стандарта им се изравнява с европейския.

Друго място е споменатата по-нагоре Индонезия (и изобщо целият регион на югоизточна Азия и Океания). Там проблема е малко по-различен. И пак правим паралел с една Индия и Бразилия. До преди десетина години те бяха точно същия тип държави. Но си намериха мъдро управление и днес са проспериращи. В бъдеще (и то недалечно) ще конкурират КНР.

Всичко до това опира. Това не е някаква конспирация. Това си е природа. Глупавите патят, тарикатите печелят на гърба им.

Водата доста време съм ѝ  обръщал внимание. Да кажа, чемного жестоко си го начукваме. Използваме ненормални количества вода във всяка една индустрия. Няма нужда от това, но го правим.

Днес е модерно да се говори за недостиг на енергоресурси. Истината е, че това което ще срути индустрията не е нефта или тока. Кризата за прясна вода ще убива буквално и в много милиони накуп. Сътворили сме чудовище.
Прав си Жоро, даже като си седнал пак си прав! "Дивашки фашизъм, природа и глупавите патят, тарикатите печелят" е това което ни бърка цивилизацията. Но ако говорим за водата, пак ми се мъти една мисъл, че новата "криза" е подготвена и изгодна, и в същото време недействителна като другите, или ще е следствие/подкриза на енергийната. При нормално организирана енергетика, в която се акцентира на ефективност, а не на печалби проблемът с водата може да бъде решен на базата на морската вода или на дъждовната да допуснем.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: vyrgozunqk в Feb 04, 2013, 08:29
Негри... какво искате?! - То им е генетично заложено... Маймуняци...


Негрите сами са се продавали за роби, когато ЮАР, беше под "бяло" управление - процъфтяваше, негрите поеха властта и съсипаха всичко...
А с всички тези природни ресурси там, можеха да като шейховете...


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 04, 2013, 08:53
Дори това да е истина, не се показваме по-цивилизовани от тях, като най-безсрамно ги обираме. А аз предпочитам да дам на всеки шанс. Но дори те да са „маймуни“, ние се показваме в много по-лошата светлина на хищници.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: vyrgozunqk в Feb 04, 2013, 09:42
За да има богати или дори добре живеещи, под тях трябва да има много бедни! Това е принципа на така любимият ви капитализъм...
Иначе ще настане инфлация и всичко заминава на кино.  :)

Равноправия няма, не трябва да има и няма да има ! Хората НЕ са еднакви, не са били и няма да бъдат. И хората не се раждат еднакви и равни възможности, всеки е различен и различно, генетично надарен !


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: Златко в Feb 04, 2013, 10:05
Равноправия няма, не трябва да има и няма да има !

Именно равноправие трябва да има, без привилегии и изключения. Това е смисъла на термина "равенство". Оттам нататък "от всекиму според способностите, на всекиму според заслугите", както добре си забелязал. Според заслугите, а не според потребностите. Защото потребностите (човешката алчност) са практически безкрайни.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 04, 2013, 10:47
Прочетох главата, както и следващите две. Тая книга е много слаба. Върха беше, като дивака им обясни, че им трябва нещо с плач. Естествено на всяка крачка се цитира Шекспир, с всичките известни реплики. Като да този  Шекспир да е някакъв върховен съдник. Но кога е живял той? И за какво е писал?

Този Хъскли сам се оплита в описанията си. Например:

„дълги скатове, обрасли с пирен“

Това къде? В прекрасният нов свят ли?

„малка фабрика за витамин Д“

По-голяма глупост трудно може да се напише. Което ме подсеща за синтетичните храни. Авторът убедено разправя, как разбираш ли хората можели да се изхранват само и единствено с тях, но не го правили по социални причини. Безумие!

И накрая го избива на идиотски патриотизъм:

„…а за окото, привикнало със скучния пейзаж на американската пустош, тази гледка бе зашеметяваща“

Можех да напиша по-дълъг коментар, но тая книга е под всякаква критика.



Относно равноправието. Да не сме равни и няма да бъдем. Но това не значи, че трябва да ги ограбваме.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: backinblack в Feb 04, 2013, 14:52
Цитат
....При нормално организирана енергетика, в която се акцентира на ефективност, а не на печалби.....

Точно ей тука е проблема! Всичко, дори и болници и фармация акцентират на печалби вече и за това и отчитат все по-голям ръст в заболяванията на хората.


Титла: Re: Голямата деп... безработица
Публикувано от: go_fire в Feb 04, 2013, 15:02
За тоя  отговор Гейта ще те бие, ама иначе е напълно вярно. ;D