Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: jet в Sep 28, 2018, 04:10



Титла: Linux вече доминира MS Azure
Публикувано от: jet в Sep 28, 2018, 04:10
Linux вече доминира MS Azure.
Преди 3 години  Mark Russinovich, CTO of Azure, Microsoft's cloud program каза - "Една на всеки 4 виртуални машини са Линукс, през 2017 станаха 40%, в момента Линуксите са повече от половината  (според Scott Guthrie, Microsoft's executive vice president of the cloud and enterprise group).

https://www.zdnet.com/article/linux-now-dominates-azure/

https://linux.slashdot.org/story/18/09/27/209211/linux-now-dominates-azure?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Slashdot%2Fslashdot+%28Slashdot%29


Титла: Re: Linux вече доминира MS Azure
Публикувано от: go_fire в Sep 28, 2018, 07:57
Има стара гръцка мъдрост казваща, че като не можеш да победиш врага си, трябва да се присъединиш към него. В последните години М$ усилено вървят в тази посока.

И все пак нека не се залъгваме. Те се съгласяват „официално“ да не са „най-вървежния“ сървър, но това е само привидно. В Лазура можем да не ползваме тяхната ОС, но я ползваме пак с техния инструментариум.  От друга страна, ако не бяха дали тази възможност, това са 50% клиенти, които просто ги губят. Лазура не е безплатна услуга, а най-скъпия „облак“ от трите гиганта.

И нещо трето. М$ никога не успя да бъде сървърна ОС. Дори след като ограби BSD и особено NETWARE, пак не успя да стане масова, колкото им се искаше. Имаха частичен успех. Затова най-важния пазар за тях си остава работния плот, където никой не може да ги мръдне вече 23 години.

Някой би казал, че това е умиращ пазар. Първо тия приказки ги слушаме от 10 години поне и още не са се случили. Има спадове, но като цяло пазара е стабилен, че даже от време на време има и растежи.

После те се пробваха на мобилния пазар, но безславно го напуснаха. Защо? Да каже индиеца. Явно не им стига, вкарва ги в разходи и т.н. Или просто ги удовлетворява да са в ролята на патентен трол и да събират пари от всяко устройство с Андроид, без да си мръднат пръста. Чиста печалба.

п.п. Като споменах 23 години, вчера на работа забелязах, че Гългъл станал на 20. Много дърти копелдаци сме. Помня я тази търсачка като беше млада и никой не я ползваше особено. Всичко беше Яху.

п.п.п. В тая връзка, аз обикновено препоръчвам Ixquick, но тази търсачка има известни проблеми при изключен js. Напоследък все повече ползвам searx.me. Qwant нещо не ми вдъхва доверие. Макар и неговите връзки да не са замърсени.


Титла: Re: Linux вече доминира MS Azure
Публикувано от: bot в Sep 28, 2018, 08:05

п.п. Като споменах 23 години, вчера на работа забелязах, че Гългъл станал на 20. Много дърти копелдаци сме. Помня я тази търсачка като беше млада и никой не я ползваше особено. Всичко беше Яху.

Аз помня Алтависта преди да стане Яху. Тая формула "добрият творец взаимства а геният направо краде" явно се прилага успешно навсякъде.


Титла: Re: Linux вече доминира MS Azure
Публикувано от: spec1a в Sep 29, 2018, 09:28
   Един много любопитен факт: през 1998 или 1999 година създателите
на "Гугъл" Лари Пейдж и Сергей Брин са се молели на шефа на "Яху"
(тогава Джери Янг) да им купи търсачката за 100 млн $ .
   Джери Янг отказва.
   Изключително груба грешка...
   Ако се беше съгласил,сега щеше да има лично състояние от поне 50 млрд $,
и "Яху" щеше да бъде абсолютен лидер.


Титла: Re: Linux вече доминира MS Azure
Публикувано от: jet в Sep 29, 2018, 19:30
Това не е чак толкова сигурно- виж какво направи Мариса Майерс от Яху


Титла: Re: Linux вече доминира MS Azure
Публикувано от: spec1a в Sep 30, 2018, 10:38
   Според мен не може да се каже,че Мариса Майерс "загроби" Яху,просто
става дума за неадекватни действия на меринджеите още от началото на
века (при "спукването на дотком балона").


Титла: Re: Linux вече доминира MS Azure
Публикувано от: 4096bits в Sep 30, 2018, 11:09
Яху беше лидер, но дори вече да не са, продължават да са в бизнеса и при това успешно.

По-общия проблем е, че на позиции, на които се вземат решения за бъдещето на компанията, няма достатъчно млади хора, които са търсещите умове и тези на тѝ с новите технологии. Няма как да планираш развитие на бизнеса си в сектора, ако не можеш да видиш потенциала на нещо ново. Имам и личен опит. Успешна в България фирма, казваш на собствениците, щото имах пряк контакт с тях, че от консумативи се продават много и могат да правят много пари от това ( продавал си им стоката и си видял ) и те не ти обръщат внимание. Защо? Защото не правиш по десет милиона на година печалба и кой си ти, че да им даваш акъл.

За DOS... Като освободят кода за 6.22, тогава може да се говори за нещо повече.