Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Хумор => Темата е започната от: bcdenkov в Oct 09, 2021, 08:36Титла: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: bcdenkov в Oct 09, 2021, 08:36
От коментар в сайт научих, че гражданин на Република България регистрира собствена куха ( не работеща - без да извършва дейност ) фирма с неговите лични данни и адрес с една единствена цел, а тя е:  Закупуване на лизинг на личен автомобил нов от представителството на марката в България. Това шега ли е? Къде са подводните камъни при този случай ако е реален. За какво да се внимава? От какво можем да се опарим при такава замислена игра? Новият автомобил е по- добър от старият. Категорично изключвам такси и таксиметрови превози. Категорично изключвам товарни камиони.


Титла: Re: Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: remotexx в Oct 09, 2021, 09:10
ами единственото за което се сещам е следното - явно положението е:
- А с брада пък колко дължа... ($2)

П.П. с фирма и без фирма пак ще го изхващат но.. надеждата умира последна, нали така.


Титла: Re: Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Acho в Oct 09, 2021, 09:24
Или нещо с ДДС-то ще играят хитреците, беш ли ги.


Титла: Re: Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 09, 2021, 09:40
Колега bcdenkov, предполагам, че въпроса ти е от какво да се пази лизингодателя. Можеш да провериш по ЕГН в Търговския регистър въпросният български гражданин дали не е с доксан докус фирми, а не само с една. Можеш да провериш кога е създадена фирмата, нейния годишен отчет на дейността (т.е. изобщо работи ли нещо, или е куха). Годишният отчет на дейността (преди го наричаха годишен финансов отчет) се публикуват в ТР и имаш достъп с КЕП.
Има случаи, някоя хубава Ес-класа, лизингова, да изчезне закъм Близкия и по-далечен изток.
Ако покупката на новия автомобил е например директно от Германия, не от тукашен представител, фирмата може да играе и с ДДС.
Ако фирмата е регистрирана само като подготовка да лепнат кола/коли, то нейният управител може и да не е чувал, че ще си взема нова кола. Ако за договора дойде от страна на фирмата пълномощник, а не управителя, пак не е зле да проучиш по-подробно фирмата.

За съжаление, има такива схеми.


Титла: Автомобил на лизинг. Условия.
Публикувано от: bcdenkov в Oct 09, 2021, 09:57
Извинявам се.  Неправилно съм формулирал темата и неправилно съм формулирал въпроса.  Има ли значение и каква е степента на риска при закупуване на автомобил на лизинг от физическо лице или юридическо лице.

Цитат

Автомобил на лизинг. Условия.

Цитат
Има ли значение и каква е степента на риска при закупуване на автомобил на лизинг от физическо лице или юридическо лице. Под Юридическо лице аз лично разбирам фирма закупуваща автомобил за собственикът си. Има ли разлики в данъците? Има ли усложнения при процес на препродажба? Данъчни отчисления за амортизация и др. дали се признават и кое е по- изгодният вариант. Изключвам такси. Изключвам товарни превози и камиони.

Нещо, като частен автомобил, който ще се води на фирма с цел признаване на разходи и спестяване на пари от собственикът му. Има ли такъв вариант. Има ли такъв случай.

Цитат
Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?


Титла: Re: Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 09, 2021, 10:13
Лизинг, или покупка, различни са- при лизинга не ти прехвърлят собствеността (това става след като изплатиш всичко, общо казано).
При покупката собствеността преминава върху теб с изповядване на сделката.
С фирмите има една игра с ДДС-то. Която ощетява НАП, не теб (краен купувач). Ще пробвам да я изложа накратко:
Фирма А е продавачът в Германия, примерно. Фирма Б е вносителят тук, в БГ. От Германия фирма А (представителят на марката) продава на фирма Б новата кола, а ти имаш договор фирма Б да ти достави новата кола тука. За фирма А по Закона за ДДС доставката на колата в България е ВОД (вътрешно-общностна доставка) в ЕС. За фирма Б (която евентуално е създадената за схема) получаването на колата в България е ВОП (вътрешно-общостно придобиване). Режимът на ДДС в случая е- Фирма Б изплаща на фирма А цената на колата без ДДС директно в Германия, декларира ДДС-то за внасяне в НАП тук, в БГ. Фирма А (германската) си получава цената без ДДС и там декларира ДДС за възстановяване. Само че, тука нашата фирма Б, ти продава колата на теб (това обикновено се случва в същия месечен данъчен период, в който колата идва в БГ) ти плащаш колата на фирма Б заедно с ДДС-то, а фирма Б това ДДС не го внася в НАП, а го занулява с кухи фактури от други свои доставчици. Така фирма Б си прибира ДДС-то в джоба. Аз съм имал такива случаи, вярно, не бяха наскоро.
Няма как тука да обясня в детайли, ще стане направо лекция с много страници.
За покупка от физическо лице са стандартните неща- задължително проверка на канала, да не е с пренабити номера, например някой краден "двойник".
Съвета ми е, ако ще купуваш чисто нова кола, най-добре си я вземи от официалния дилър на марката тук, в България.

П.П.
Аха, редактирал си, сори, писали сме едновременно. Сега разбрах идеята, та горното написано от мен май губи смисъл.

Цитат: "Нещо, като частен автомобил, който ще се води на фирма с цел признаване на разходи и спестяване на пари от собственикът му. Има ли такъв вариант. Има ли такъв случай."

Да, има такива глезотии- например с разходите по автомобила да намаляваш положителния финансов резултат на фирмата. За нов автомобил можеш да вземеш и ДДС-то. Но за подробности някой счетоводител ще обясни нещата по-добре от мен. Знам, че преди две години някъде, въведоха някои дребни рестрикции- например в извънработните дни разходите за автомобила, примерно гориво, не можеш да ги ползваш, за да намаляваш финансовия резултат на фирмата (щото мъдри глави решиха, значи, караш в неделя- вършиш частна, а не фирмена работа). Но наистина тези неща най-добре някой счетоводител да ги разясни.

Минусът, за който аз се сещам, е че този автомобил е собственост на фирмата, а не твоя лична (тук имам предвид покупка). И ако фирмата има данъчни задължения, задължения към кредитори, или др. задължения, в тази неспокойна икономическа обстановка и задлъжнялост на фирмите, спокойно могат да го запорират.

П.П.П. А относно това: "Премерен ли е рискът?"
Моето мнение е, че ако фирмата е на стабилна печалба, процъфтяваща, така да се каже, никви грижи автомобила да е фирмен. Но ако е нестабилна, днес плюс, утре минус, без ясно бъдеще- рискът да купиш нов автомобил на тази фирма не е оправдан.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 09, 2021, 13:07
Представям си пред данъчните следната картинка. Някоя кола за 50 000 евра на фирма която няма приходи. Но въпреки това колата се ползва. Направо е съшито с бели конци. А данъчните се заяждат с най-малките, не с тези, които трябва.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2021, 14:26
Денков в другата тема си задал безброи въпроси, на част, от които не знам отговорите. Ще ми трябва повече време и ще видя, кога ще го намеря. За Чехов не го четох все още, защото ми трябва бистра глава.

=*=

Една поправка на Ник. ГОД и ГФО не са едно и също нещо, макар доста да си приличат. Понякога (доста често) недобросъвестни счетоводители публикуват първото като второто. Но си имаме оправдание (и аз съм го правил). Това са клиенти, за които ГФО е само едно задължение, а изготвянето му не ни се плаща. Ако е някой голям и ГФО е наистина важно, то той ще си има ситуациран счетоводител или цял отдел и те ще му го изготвят.

ГОД е така наречения статистически отчет. Сиреч триклетия НСИ по силата на държавна принуда ни кара всяка година до първи април или първи май (според вида лице) да даваме много подробни данни за всяко икономическо действие на всяко лице. Това не се прави единствено от физическите лица, чиито единствен доход е от заплата на трудов договор. Всички други физически или юридически лица имащи какъвто и да е доход от друго (а за юридическите даже, ако дохода е нула лв.) трябва да изготвят тези много подробни и изключително сложни отчети. Сложни са дори за икономисти, камо ли за неикономисти.

Тези отчети се синхронизират в НАП и на тяхна основа се подава така наречената Годишна, данъчна декларация отново в същите срокове и отново задължителна за всички лица, които не попадат в категорията единствено трудови доходи.

В тази връзка преди три години правителството на раз-Бойко направи една измама, която представиха на обществото като улеснение и намаляла административна тежест. В действителност е обратното, а специално в случая на канторите доведе до чиста, некомпесируема загуба.

Във връзка с ГДД има един първи раздел, където физическите лица описват трудовите си доходи. Проблема е, че този раздел изобщо не трябва да съществува. Защо? Защото тези доходи чинно всеки месец се декларират от работодателя и той внася налози върху тях. Тоест — те вече са декларирани, а дължимото по тях е платено на държавата.

Но въпреки това, предприятията имаха задължение да издават служебна бележка на всеки техен служител, в която са описани трудовите доходи. Това се отнасяше до служител, имащ например граждански договор или наеми. Но на другите не се правеше.

А сега работодателя е задължен не да издава служебни бележки за неща декларирани и изплатени, а директно в НАП да подава втори път информация за всичките си служители, независимо дали имат нетрудови доходи.

Тези неща не интересуват никой неикономист, но за нас са голяма болка.

А ГФО е друго нещо. То е заради неистовото желание на държавата да се бърка в чужда работа. Всяка една държава по света е решила, че трябва да има информация на която няма право да има и която на всичкото отгоре да е публична. Това е, за да има „прозрачност“ в дейността на търговски, но дори частните такива, компании. И за тази цел всички търговски дружества и еднолични търговци трябва да подават до средата на лятото информация в Търговския регистър (това важи и за друг вид организации, но не е в този регистър), която съдържа икономически справки подобни на тези от ГОД, но не чак толкова подробни. Освен тях съдържа и чисто правни неща като решения на общи събрания за разпределение на печалбата, и други. Това е единствената справка съдържаща икомическа информация, която не се подава от икономисти, а от колегите на Ник или от собственика лично.

На последното собствениците са много бесни. Те или разбират от първа ръка, какво е да се бориш с бюрокрацията, или си плащат като попове на адвокатите. Второто ги боли дори повече, защото изведнъж разбират, че това, което правим за тях всеки месец безплатно, всъщност веднъж в годината има цена и тя е солена. Последното е понеже адвокатите всъщност не са на свободния пазар. Те имат картел закрепен директно в конституцията и ценови ставки определяни (в долния диапазон) от еснафската им организация. Така, че единствения „пазар“ при тях е, кой конкретно да ти вземе парите.

Трябва да кажа, че сред икономистите винаги е имало настроение ние също да си направим гилдия. Това досега не се е случило (и докато не станем западна страна няма да се случи), защото резултата от това ще е като цяло негативен да не кажа катастрофален. Ако трябва да плащаш на счетоводител, колкото на адвокат — най-вероятно над осемдесет процента от търговците ще обявят фалит още днес. Другите просто ще си наемат служители. Но тези другите, които имат възможност и сега имат нает персонал, а не е изнесена услуга.

Освен това, когато вече професията не е със свободен достъп, това ще я направи почти невъзможна за практикуване, а от там и за потребление. И в момента има изисквания, но те са по-скоро либерални и се отнасят най-вече до времева практика и то отново свъзана с подписване на отчетите към ГФО, които и понастоящем могат да се подписват от собственика или управителя. Обаче, ако на всеки две години трябва да се явяваш на скъп и много труден изпит, за да доказваш професионална пригодност, то пак ще останат може би не повече от 20% от сегашните ни колеги. И аз няма да съм сред тях. Което пък ще вдигне нивата им на заплащане дори като нает персонал (защото цената на учене и изпитване, както и похабено бая време трябва да се избие, а качеството отделно си има цена, допълвана от това, че някой друг трябва да те замества) и така на практика, не 20%, а пет процента от настоящите работодатели ще оцелеят.

Трябва да кажа, че подобно нещо в САЩ работи и резултата е добър. Но там това важи само за наистина големи търговци. И друг път съм ви казвал, че там малкия няма нужда нито от счетоводител, нито от адвокат. Такива ти притрябват едва, когато правиш яки обороти.

Между другото да вметна, че ти може да имаш срокове и страшни глоби за закъснение при публикуване на ГФО, но за агенцията няма такива и твоето ГФО вижда бял свят около три години, след подаването му. Толкова за това, колко е ефективна адмистрацита ни и що за държава е тази дето много ратуваме да я има.

=*=

Отностно нетоварни автомобили¹ в общи линии не е далавера да са на ЮЛ. Като начало нямаш право да възстановиш ДДС от покупната му цена. Нямаш право да възтановяваш ДДС върху горивото му². На всичкото отгоре трябва да плащаш на всяко тримесечие 10% данък върху всички разходи върху автомобила — включващи всичко от автомивката, през течността за чистачки до фактурите за ремонти.

Както се вижда от бележките под линия (и не само), има начини за избягване на това. Например има негласно споразумение, ако си нетен вносител на ДДС³, то можеш да си приспадаш горивото и другите разходи, а социалните и представителни разходи просто да не ги декларираш. Но всичко това макар широко практикувано, е напълно незаконно и НАП могат да те заковат много жестоко във всеки момент, който решат.

А този момент ще дойде. Ей тогава ще се зачудиш от де ти е дошъл фалита и даже ще ридаеш горко, как са те прецакали. Ако си някой гнусен тип като Алибегов и по медиите ще грачиш. Точно неговия случай е друг и доста по-обхватен, но отново е свързан с пълно беззаконие в бранша му. Дадох го само за пример.


===
¹/ Данъчните закони под корупционен натиск са определили общо взето, че това са МПС с различен от пет броя пасажери или четири броя врати, независимо колко товарни са в действителност. Ето защо например джипарите са „товарни автомобили“, защото имат „пета врата“, която всъщност е багажника им;

²/ Има известен, малък брой изключения, като например куриерите;

³/ Нетен ще рече, че всеки месец внасяш и никога не възстановяваш. Да речем един мецец в годината (февруари най-често) може да си на нула или минус, но още следващия трябва да си на внасяне.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 09, 2021, 20:35
Много хубаво си го описал, браво :) Но и аз да допълня нещо- икономистите си имат съсловни организации, например ИДЕС (Институт на дипломираните експерт-счетоводители). Баш гилдия си е.  Които ЕС са 715 в България и те са одиторите. С гарантиран доход- финансов одит например може да ти "направи" само някой от тези 715. Там също си има членски внос, изисквания за членство, вноските им са по-високи от адвокатските, както и изискванията за стаж по специалността, т.е. по-затворена организация от адвокатската.
Отплеснах се, но мисля, че от тая тема bcdenkov ще си направи извода, дали да пише колата на фирмата си, или на свое име.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2021, 20:54
Извънтемие

Одиторите (или дипломираните експерт-счетоводители) спрямо обикновения счетоводител са като върховните съдии спрямо обикновения юрист-консулт. Няма да казвам, че одитите са компрометирана процедура, каквато е и например конституционния съд. Колко е несъстоятелно — се видя през две и осма. Всъщност се вижда точно всеки път, когато фалира банка нейде по света, ако ще в Африка или голяма компания, каквато беше Енрон например. Всички те са имали заверени отчети.

Аз нямам против адвокатите да си имат гилдия. Могли са, прокарали са. Никога не съм съден, на живо съдебна зала не съм виждал и няма причина да виждам врагове в адвокатите. По-точно, ако изобщо виждам враг в някого, значи мирогледа ми е сбъркан и не съм такъв, за какъвто се представям, което означава, че съм лъжец. Но поради същия този мироглед, приемам за нормално, ако някой вижда враг в целия свят. И го разбирам. Света наистина е едно много неприятно място пълно с изпитания. 

Но, както може да се предположи, аз съм против да има гилдия на обикновените счетоводители. Ако ще и поради егоистичния ми интерес да не бъда позорно изгонен от нея. Но спокойно! Пазара си има грижата. Вече съм (почти само-) изгонен от това поприще. В момента работя нещо, което е много далеч и само има бледа допирателна до някакво икономическо занятие.

Но пък станем ли нормална страна, то такава гилдия ще се роди. Пазарната икономика е под обсада и се воюва срещу нея от двеста години, а успехите ѝ са повече от скромни. Всъщност такова нещо, което наподобява пазарна икономика е имало само в дивия запад. И у нас имаше за по-малко от петилетка между деветдесет и втора до към малко след средата на шеста. Където има държава и закони различни от ЗЗД, то свободен пазар няма.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 09, 2021, 21:29
bcdenkov мисля, че получи отговори на въпросите си, поне доколкото ние тук сме способни да отговорим. Та, с извинение, да се включа и аз в извънтемието- смятам, че пазарната икономика е абсолютно същата утопия, както и марксизма/комунизма. Всеки, който завладее пазара, ще почне да пуска по-некачествена и по-скъпа  стока/услуга от тази, с която е завладял пазара и е елиминирал конкурентите си. Заради по-голяма печалба. Това го наблюдаваме всички. А ако стоката е по-качествена, тя ще е прекалено скъпа. А пък ако се съберат двама-трима силни пазарни играчи, ще направят картел и пак стоката/услугата хем ще е на по-ниско качество от първоначалното, хем ще стане и по-скъпа. Големият играч ще смаже конкуренцията, дори с метода да пусне същата стока на по-ниска цена, въпреки че я продава под планираната такава- "загубите" ще се компенсират, като завладее целия пазар, а картелът ще смаже пак така всички, които не му играят по правилата. Държавата по дефолт стои встрани от пазарната икономика и само събира данъци и осигуровки, но като има картел, стойността на стоките и услугите се покачва, парите се събират в едни големи играчи.. държавата почва да печата нови и да ги пуска в обращение. Тяхната стойност пада, изгарят малкото налични пари у обикновените граждани, големите играчи не са толкоз засегнати- примерно от три милиарда стойността на парите им паднала на два милиарда, голяма работа.. и периодично през десетина години, парична реформа. А през това време 90% от населението все работи и все не му стигат парите. Не знам как ще свърши това, но ми се струва, че ще е по-зрелищно от краха на комунизма. Разбира се, това е мое лично мнение. Хайде  [_]3


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: jet в Oct 09, 2021, 22:16
Само, че държавата отглежда монопол-а и застрелва пазарната икономика. Затова има и антимонополни мерки, но корумпираните правителства се правят на разсеяни. Ако има добри правила на играта, пазара се коригира и избутва тарикатите (като продаваш скъпи боклуци, нали има и други желащи да продават и предлагат по-евтино и/или по-качествено). Само, че като се натворят картели (WinTel - Intel / Windows - затова имаме една боклучава ОС и лайнян софтуер - Адобе/Нвидиа/Аутодеск), пазарната икономика спира да работи и това не е неин проблем.
В комунизма няма никакво саморегулиране (няма отрицателна обратна връзка както е в електрониката) - има една върхушка която си играят на богове и ни обясняват, че било в наш интерес да сме роби. Като се олеят, почват да се правят на капиталисти (ДС ООД).

А по темата - не е ясно и какъв клас ще е колата. За боклуци като БМВ и Мерц (чиято цена пада с 50% още като излязат от магазина, след 5-тата година си абонат на сервиза, а частите платинено-златни, труда на механиците като на адвокатите) - лизинга е нещото. Ако е Тойота Камри или Хонда Акорд - най добре си я купи.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 09, 2021, 22:52
Извън темата: Джет, посочи едно некорумпирано правителство, моля. От гигантите на капитализма и демокрацията, имам предвид. Не можеш, то няма такива. А антимонополните мерки са от една страна, прах в очите на публиката, от друга страна- инструмент нашият картел да смачка другия чрез корумпираното правителство. Но на тая тема може да си пишем фермани с месеци..
По темата: придържам се към това, което съм написал по-горе, цитат: "Моето мнение е, че ако фирмата е на стабилна печалба, процъфтяваща, така да се каже, никви грижи автомобила да е фирмен. Но ако е нестабилна, днес плюс, утре минус, без ясно бъдеще- рискът да купиш нов автомобил на тази фирма не е оправдан."
Останалото за колата, какъвто и ще клас да е, Файър откъм счетоводната гледна точка го е обяснил перфектно, ако ще се купува като фирмена.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2021, 22:58
Хе-хе, аз имам точно Акорд две хилядна. Страхотна е, но няма екстри.  Жената винаги е мечтала за баварец, ама не е случила на мъж.

Противо-монополното законодателство, като всяко друго различно от Закона за задълженията и договорите, само закрепва и създава монополи, а не ги ограничва. Ако няма такова законодателство, някой може и да създаде монопол, но възможността по всяко време да се появи конкурент (сиреч като вдигне цените), го прави абсолютно винаги във временен монопол.

п.п. Комунистическите правителства и те са корумпирани. Някой ден ще ви кажа за единствената си лекция по Стопанска история, но нека днес не досаждам. А иначе, аз казах законово как е за служебни автомобили, но това не включва безбройните възможни измами, като това лизингополучателя да изчезне и да сме една кола напред. Е, Ник каза, че бързо трябва да я пласираме, че ще ни намерят иначе. И така нататък. Където има пари, възможностите за измама са безбройни.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 09, 2021, 23:10
Освен за схеми с колата, написах и че пазарната икономика е същата утопия, както и комунизма, и си оставам на това мнение. Та да видим накрая bcdenkov какво ще реши за колата :)


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2021, 23:15
Утопия е, защото подобно на комунизма, когато стане възможна, няма да има нито пари, нито власт. Няма да има нужда от нито една от двете системи, както ще са ненужни парите и властта. Между другото това време след няколко хилядолетия е наречено от Щайнер „войната на всеки срещу всеки“. Катаклизмите ще са сигурно по-големи от атлантските. Но през това трябва да се мине.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: jet в Oct 10, 2021, 02:27
Никъде не съм казал, че няма некорумпирани правителства, а че корумпираните правят пазарната икономика да не действа (а пазарна икономика има само в капитализма - т.е. там са тези правителства).

Човека казва, че колата е за частно лице, ама през куха фирма - не знам за какви стабилни фирми и на печалба говориш.

Соца/комунизма, колкото и да го вадиш от нафталина, няма да стане работеща система (макар да си мечтаеш), колкото и да си шерваш жената с комшиите (това беше препъни камъка на комунистическите идеолози), както и да управляваш държавното като свое. Това си е една корпорация измислена точно от Запада (назначаваме едни малоумници начело на държава и да видим какво става). Милко Балев, бай Тошо, преди това Г. Димитров, след това Луканов, П. Младенов, до Борисов (през царя) - "цветът" на нацията управлява, а стадото блее. Само, че тази корпорация е въведена в Съветския съюз, а те я мултиплицираха и по нашите земи. Научиха се да правят конгреси и пленуми, ама не могат управляват. Сега пак ще си изберат и президент/премиер (от която и да е фракция на БКП), а стадото пак ще е в транс от победата, до следващите сметки за тока/парното. Както Сталин казва - кадрите решават всичко. Върха на сладоледа са тези държавни еднолични дружества (това само болен мозък може да го измисли), като частната държава на Путин.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 10, 2021, 10:11
По темата.

Сигурно съм наивен, но мисля, че през кухо дружество няма да стане.

Първо, що за лизингодател ще даде кредит (защото ефективно това е кредит) на дружество без никакви обороти??? Трябва да има поне фиктивни и поне за някакво време. Не може без история.

После, след като е на лизинг, колко ще струва? Някак не вярвам возилото да е под петдесет хилки. А при достигане на петдесет хилки, трябва задължително да се регистрираш по режимите на ЗДДС. Регистрираш ли се, всеки месец трябва да подаваш дневници.

Последното не е трудно. В общи линии трябва подпис и безплатно програмче раздавано от НАП на страницата им. Проблемът е, че тези приходи, пък били те неистински, трябва да продължат. Защото не можеш да декларираш загуба. Правиш ли го, всеки месец получаваш ревизия.

Има варианти за възстановяване на ДДС без ревизия, но те определено не се отнасят за този случай, а за търговци с много добра история. И това е от скоро, и пак те проверяват профилактично. А като плащаш ДДС (нека не е голямо) към вноската за колата, то това само я оскъпява.

Има смисъл, ако лизинга е с по-добри параметри за ЮЛ и това ти избива разликата с минималното ДДС, което трябва да внасяш. Но ревизията винаги стои като възможност. Особено, ако някой те натопи, че правиш подобно нещо.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 10, 2021, 10:23
Джет, комунизма за мен си замина преди 30 години, от нафталина го вадиш ти всеки път, като трябва да придадеш тежест на някое свое мнение, колега. Почнал си и мечтите ми да четеш дори  ;D

На bcdenkov му написах как виждам аз различните варианти при различни обстоятелства, с колата, това е. Той ще си решава.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Acho в Oct 10, 2021, 10:29
Ама той ще си прави куха фирма ли, и ще си кпува неква нова кочина на лизинг ? Или просто ей така пусна темата - колкото приказка да става ?


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: spec1a в Oct 10, 2021, 11:11
...
После, след като е на лизинг, колко ще струва? Някак не вярвам возилото да е под петдесет хилки. А при достигане на петдесет хилки, трябва задължително да се регистрираш по режимите на ЗДДС. Регистрираш ли се, всеки месец трябва да подаваш дневници.
...

   Ееееееее,петдесет хилки...
Взема си "Дачия", батко, и е на 6
Под 50000 е,никакви регистрации по ДДС,минава "под радара" отвсякъде.

А и като се има предвид кой е шеф на НАП (културист  ;D)
За въпросния Румен Спецов - има лаф: "за такава физика се иска яка химия"


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 10, 2021, 11:18
Кога път патдесетте хилки са били проблем. Правиш две кухи фирми, разделяш дейността между двете и готово. Оборотите и на двете ще са по-малки. Дори "чистаката" може да е на отделна фирма.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 10, 2021, 11:38
За въпросния Румен Спецов - има лаф: "за такава физика се иска яка химия"

Не ща да чувам за тоя боклук. Като начало той изобщо няма място в НАП дори като чистач на прозорци нает да идва два пъти в месеца. Какво остава да е шеф?

После тоя изрод дойде с декларация да гони големите!!! И какво прави?! Всеки ден чувам новини, как са подпукали някакви кокошкари за по двадесет или петдесет лева. Тази седмица по новините съобщиха, че подгонили нелегалните таксита пред Александър Невски. Возил някой за десет лева и не му дал бон. Ами те и редовните с табели, оцветени в жълто, с телефони, тарифи — също не издават бонове.

Пълен педeраст в лошия смисъл на думата. Ако просто се ебеше в гъза, нямаше да ми пречи. Ама тоя е гадина.

Кога път патдесетте хилки са били проблем. Правиш две кухи фирми, разделяш дейността между двете и готово. Оборотите и на двете ще са по-малки. Дори "чистаката" може да е на отделна фирма.

Уж вкараха в двата закона, в единия, че независимо, колко имаш, всички се броят за една за регистрация, а в другия, че си солидарен длъжник за натрупани по твое време задължения, преди да я продадеш. Ама това очевидно не действа, защото не съм виждал схемите да са спрели — продължават си.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: spec1a в Oct 10, 2021, 13:50
   Има още интересни неща около въпросният Румен Спецов.
Имал фирма със сериозни задължения,и я "продал" на ... клошар !
   Обаче,случаят май нещо се потули ...
Надявам се сериозни разследващи журналисти да разчепкат случая.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 12, 2021, 17:03
Нищо незаконно няма в такава "продажба". От морална страна е проблемът, но тази страна се пропуска, при такива високи длъжности.

П.П. някои мои колеги и като ниша са си го разработили (рекламата е стара, но актуална ;)

https://alabala.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D0%BE%D0%BE%D0%B4-%D0%BE%D0%BE%D0%B4-%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0-1--234188.html


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 12, 2021, 17:53
Не е незаконно, но уж преди две години промениха ДОПК стария собственик да е солидарен длъжник за задълженията от преди продажбата на дружеството. Което уж трябваше да обезсмисли тази „продажба“ на дългове. Не съм чел текста, защото излязох от професията, но явно е написан толкова некадърно, че се заобикаля, щом тази позорна практика продължава.

Иначе и аз съм имал такива клиенти, които са правили това повече от пет пъти. Бяха първите изгонени. Защо? Защото, след като за минимално задължение към държавата, то те не са точни с техните контрагенти, клиенти и персонал. Бавеха ни таксите. Не много след това, МРЗ скочи на 610 лв. и аз също се озовах на улицата.

Всъщност и двете събития бяха продиктувани от това, че частния сектор бедства и работи на минимални печалби.

Често не можеш да си акуратен и прибягваш до дребни хитрости. И въпроса е наистина морален — да си изряден или да оцеляваш. Ще ми се никога да не съм пред такава дилема. Защото като и всяка друга — тази също е фалшива. Появили ми се, значи някъде съм се отклонил прекалено много.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 12, 2021, 18:20
Чл. 19, ал. 5 от ДОПК :
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 21.11.2017 г.) Мажоритарните собственици на капитала, включително мажоритарните съдружници или акционери, имащи това качество към деня на възникване на задълженията, които недобросъвестно прехвърлят притежавани от тях дялове или акции, така че да престанат да бъдат мажоритарни съдружници или акционери, отговарят за непогасените задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски. Отговорността е пропорционална на участието им в отчуждената част от капитала. Недобросъвестност е налице, когато съдружникът или акционерът е знаел, че дружеството е свръхзадължено или неплатежоспособно, и разпореждането е извършено преди по-ранната от двете дати
1. (нова - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 21.11.2017 г.) обявяване в търговския регистър на молбата на длъжника за откриване на производство по несъстоятелност;
2. (нова - ДВ, бр. 92 от 2017 г., в сила от 21.11.2017 г.) вписване на решение на съда по несъстоятелността за откриване на производство по несъстоятелност на длъжника.
(6) Отговорността по ал. 5 носят и лицата, съдружници или акционери, които притежават миноритарни дялове от капитала, когато едновременно или последователно за период не по-дълъг от три месеца, недобросъвестно прехвърлят дружествени дялове или акции, чиято обща сума представлява мажоритарен дял от капитала. Изречение първо не се прилага за дружества, чиито акции са предмет на публично предлагане.

Производство по несъстоятелност може да се инициира и от НАП, за данъчни задължения.

Болднал съм важния момент.
А сега да видим, как ще докажат моята недобросъвестност, че съм знаел за свръхзадлъжнялостта на дружеството в съд. Това, че е изпратено ИПДОЗЛ от НАП (искане за представяне на доказателства във връзка с ревизия, да кажем) на фирмения имейл, въобще не значи, че аз съм го прочел. Прочел го е счетоводителя, а дали ми е казал.. много хипотези. Но варианти има достатъчно. Спирам се, че става лекция :)
Та затова си вървят нещата с продажбите на фирми със задължения. Врати са оставени колкото искаш, но са направени за големите играчи. Но пък няма пречка да се използват от малки фирмички и те СЕ ползват. Няма как, да диференцират задължените лица, според това, дали са на управляващите, или на управляваните. Дали са наши, или ваши.  Има ли дупка, всеки еВе  >:D Демокрация.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 12, 2021, 18:53
Сиреч тъпаците са го написали, ако дружеството е свръхзадлъжняло, а не във всеки един случай?!?

Ами наистина могат да си го тълкуват. Направили са дупка в морето.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 12, 2021, 18:59
Файър, не е написано само за производствата по несъстоятелност, и не са тъпаци.. тоя чл. 19 от ДОПК има още бая алинеи и точки. Нямаше смисъл да ги копирам тука всичките. Наблегнах на презумпцията "недобросъвестност", която подлежи на доказване/оборване, както всяка една правна презумпция. Ще се отегчат колегите в този форум, ако ти е интересно, прегледай го.  "Тъпаците" обаче, са го написали така, че да има вратички, естествено, идеята е техните си фирми да ги ползват, пък за фасадата- вижте какви мерки въведохме. Само че, като се разгони котката, котараци много, не се знае дали само правилният котарак еве, или всеки, който се усети за дупката.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 12, 2021, 19:09
Ако нямаш семейство, най-изгодно излиза, да взимаш кола под наем, ако ти е нужна.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Acho в Oct 12, 2021, 19:11
Ами ако си семеен ?


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 12, 2021, 19:15
А какви са цените за кола под наем? Дневно? Например в София, доколкото съм разбрал, си в София, колега?

Ачо, семейните си караме нашите стари, но здрави коли, започващи със заводски индекс W :)


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Acho в Oct 12, 2021, 19:18
Ами да взема да изгоня жоната и да си джиткан с рент-а-кар.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 12, 2021, 19:37
 Не си сменям колата за някакъв таблет на колела.   [_]3 Жени съм сменял, ама за колата имам особено мнение  :)


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: jet в Oct 12, 2021, 20:17
Така разправяха и едно време като почнаха да се сменят файтоните с бензинови коли.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 12, 2021, 20:28
Така разправяме и днес, като не ни харесва таблета. Нормално, всеки си прави избора според своите предпочитания. Аз не натрапвам своя на никой.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 12, 2021, 20:47
А какви са цените за кола под наем? Дневно? Например в София, доколкото съм разбрал, си в София, колега?

Ачо, семейните си караме нашите стари, но здрави коли, започващи със заводски индекс W :)
Нямам представа. Като сме ходили някъде по провинцията, все в компания, пък хората си имат коли и се возя като багаж. Последно като ми трябваше кола, като сменях жилището, брат ми дойде с неговата и свършихме работа. А в града се движа с таксита. За какво ми е тази книжка и аз се чудя понякога  :D
Но съм на това мнение, защото на колата под наем не и плащаш гражданска, каско, нямаш поддръжка. Само се качваш и караш. И внимаваш да не си виновен, ако стане беля. Да си спазваш правилата на пътя, че да не трябва да плащаш после.
Последно едни приятелчета като си идваха от чужбина за малко си взеха под наем и се разкарвахме нагоре-надолу и плащаха по 35 евра на ден. Но те бяха взели някакъв нов модел. После гледахме  в интернет и съвсем нормални автомобили бяха на цени по 25 левчета. Сега не зная, как е.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 12, 2021, 20:52
Колега, разсмя ме, на мен най-много ми харесва, когато някой друг кара,особено на дълъг път, а аз си задремя, точно като багаж  :D Но със сегашната ми работа ми се налага ежедневно да карам. Пък какъв кеф е да отидем на гости с колата на жената, тя си кара, аз си пия.. :)

Иначе откъм цена, 25 лева на ден визирам, за мен е неизгодно. Моята кола гори доста, но пак ми идва по-евтино, със собствената ми кола, дори и като разхвърлям гражданската, данъка, ремонтите, прегледа, на годишна база. Ползвам я всеки ден, градско.
Разбира се, ако е за ден-два-три, дори и за седмица, е по-изгодно рент. А има и друго- едни мои познати си идват от чужбина за месец, всяко лято. Купуват тука някоя евтина малка колица, карат я на макс (емигрантски стайл- за малко сме дошли, трябва да обходим навсякъде) и малко преди да си заминат, я продават. На горе-долу същата цена.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 12, 2021, 21:47
Колега, разсмя ме, на мен най-много ми харесва, когато някой друг кара,особено на дълъг път, а аз си задремя, точно като багаж  :D Но със сегашната ми работа ми се налага ежедневно да карам. Пък какъв кеф е да отидем на гости с колата на жената, тя си кара, аз си пия.. :)

Иначе откъм цена, 25 лева на ден визирам, за мен е неизгодно. Моята кола гори доста, но пак ми идва по-евтино, със собствената ми кола, дори и като разхвърлям гражданската, данъка, ремонтите, прегледа, на годишна база. Ползвам я всеки ден, градско.
Разбира се, ако е за ден-два-три, дори и за седмица, е по-изгодно рент. А има и друго- едни мои познати си идват от чужбина за месец, всяко лято. Купуват тука някоя евтина малка колица, карат я на макс (емигрантски стайл- за малко сме дошли, трябва да обходим навсякъде) и малко преди да си заминат, я продават. На горе-долу същата цена.
И последното е вариант, но е и хазард. Никога не знаеш, дали няма да те остави на пътя. Трябва да търсиш с гражданска или ти да си я платиш. Пък нотариуси, там и тáкси има. Струва ми се прекалена разправия.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: TheChosenOneTwo в Oct 23, 2021, 23:11
Преди 3 месеца закупих Honda CR-V 2020 и вече започнаха "подводните камани" ... Четете си договорите добре, като ги подписвате  :'(


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: remotexx в Oct 25, 2021, 16:53
Преди 3 месеца закупих Honda CR-V 2020 и вече започнаха "подводните камани" ... Четете си договорите добре, като ги подписвате...

Проблеми с машината, с договора  или и с двете - напр. не плащат  за стандартна смяна на нещо дефектно и изтеглено/подменяно от производителя / поради риск за живота/ което обикновено е безплатно за собственика. Почти всички големи производители имат такива 'проблеми' наскоро сменяха въздушни възглавници, преди това пък колани ама... Хонда не правеха ли мотори  ;D


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 25, 2021, 17:18
Ха, онзи ден гледах на живо докато Дъ Чоузен Уан Ту се регистрира, постоя малко и излезе. Казвах си — а ве да не би случайно това да е спамерски робот. Като излезе се успокоих и си легнах. Ама така хубаво съм гледал, че не съм видял, че е написал мнение.

Хонда не правеха ли мотори  ;D

Нищо лошо да не чувам за Хонда. Моята кола е Хонда Акорд. Не е първа младост, две хилядната е, ама я купих преди почти осем години. Много добра колица. Бензина си го пие обилно за разлика от Фиестата на жената, която нафтата само я мирише, както гимнастичка мирише шоколод в тъпа реклама на Черепа. Ама и двигателя си е 1 800 куб. см., та има защо да е така.

Между другото, преди да има китайци… бяха японците. Започнаха именно с коли. Тойота и други производители влизат агресивно на американския пазар през седемдесетте. Имат славата на евтини боклуци. Десетина години по-късно повтарят същото с електрониката. Даже пет, не са десет.

И така до края на деветдесетте, когато през деветдесет и седма става големия крах на азиатските борси. Изпатват си всички.

В Ю. Корея например шефовете на Деу, Елджи, Самсунг и Хюндай (така наречената голяма четворка) със сетни усилия и много корупция успяват да се отърват от затвора, а кой знае с колко охрана от разтрел на улицата от щастливите корейци.

Може да не им личи особено, но не са се възстановили след този гигантски обир.

Японците също не са. Но пък изгрява звездата на… Китай. По-точно на Китайско Тайпе (така беше кръстен Тайван на олимпиадата в Токио), а само няколко години по-късно и на континенталния Китай.

п.п. Днес докато преглеждах едни PR в Github, случайно разбрах, че тайландския и филипински езици всъщност са диалекти на китайския и не се водят отделни езици. Точно в тези не пишеше, какъв например е виетнамския, но ми стана много интересно. Значи Индокитай не е Индокитай само защото като там да живеят хора на вид мелези между индийци и китайци, ами те и езика си им е китайски. Странно, как тогава Китай ги е оставил да са отделни държави.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 25, 2021, 17:55
На мен ми е забавно, че първия пост на @TheChosenOneTwo няма нищо общо с Линукс  :D


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: jet в Oct 25, 2021, 18:01
случайно разбрах, че тайландския и филипински езици всъщност са диалекти на китайския и не се водят отделни езици. Точно в тези не пишеше, какъв например е виетнамския, но ми стана много интересно. Значи Индокитай не е Индокитай само защото като там да живеят хора на вид мелези между индийци и китайци, ами те и езика си им е китайски. Странно, как тогава Китай ги е оставил да са отделни държави.

-- After the United States joined the Vietnam War in 1961, there was a secret agreement wherein the U.S. promised to protect Thailand.
-- End of the Spanish–American war
On August 12, 1898, The New York Times reported that a peace protocol had been signed in Washington that afternoon between the U.S. and Spain, suspending hostilities between the two nations.[66] The full text of the protocol was not made public until November 5, but Article III read: "The United States will occupy and hold the City, Bay, and Harbor of Manila, pending the conclusion of a treaty of peace, which shall determine the control, disposition, and government of the Philippines.

Това предполагам са обясненията


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 25, 2021, 18:14
На мен ми е забавно, че първия пост на @TheChosenOneTwo няма нищо общо с Линукс  :D

Търсил е в Гългъл, къде да се оплаче и сме му изскочили ние. Най-вероятно през живота си не е чувал ни за батко Линус, ни за произведението му.

Точно, когато онази нощ той се регистрира, тук имаше едновременно девет паяка. Непрекъснато има по един, два, три. Това е така, защото ЛЗБ е стар. Според алгоритмите на Гългъл, колкото едно място е по-старо и по-често се обновява, то му се има повече доверие и се бута нагоре в резултатите. И ЛЗБ е много добре индексиран.

Да е жив и здрав Славей, че не се интересува да трупа пачки. Можеше да ни закрие и да изкара доста яка кинта от това място. Дори да не се занимава, ами просто да го продаде. Инвеститорите ще полудеят, като му видят числата в Гългълската анатичност.

И това BG изобщо не пречи. Никой по света не знае, че това е съкращение по ISO на РБългария. За сметка на това е много, много, много разпространено съкращение от думата Background, а тя е много, много, много популярна дума и има много, много, много значения. С две думи, ако Славей беше такъв човек, можеше да забогатее от това място.

Добре, че и той е идеалист!


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 25, 2021, 18:45

Точно, когато онази нощ той се регистрира, тук имаше едновременно девет паяка.

Я ме светнете, какви са тия паяци? Заглеждал съм се и аз в статистиката долу на форума, и ми е правило впечатление например "Трима регистрирани, петима гости и трима паяци".

Кое се нарича "паяк"?


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 25, 2021, 18:53
Търсачките¹ имат едни програмки. На английски език се казват crowler. Те симулират поведението на хората. Сърфират из мрежата, следват връзки, прочитат съдържание. Това съдържание се записва в базите им от данни на търсачките… Заедно с поведението на паяка и други данни се решава, какво да се прави с тези данни. Когато всичко е готово, се поднася на потребителите под формата на резултати.

Демек паяка е най-важното за една търсачка. Това е нейното разузнаване. Например cache.google.com е възможен точно, защото е минал паяка.===
¹/ Не само. Например и Archive.org има.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 25, 2021, 19:12
Малко се обърках, не съм много в час с тия неща. Представям си го така:

Вариант 1- аз търся нещо, посочва ми търсачката, като резултат, че търсеното от мен има стринг в линукс-бг.орг и кликвам на резултата от търсачката и влизам тук, и аз съм паяка?

Вариант 2 - краулерът на някаква търсачка виси/слухти тук и той е паяка?


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 25, 2021, 19:15
Второто, което се прави на първото.

Без тези програмки, Гългъл и останалите нямат как да знаят, какво всъщност има из паяжината (web).

Спамерите и те ползват паяци, за да си намират пощи или дупки в регистрационни формуляри, за да могат да си леят спам. Аз затова помислих Туелв (сега се сетих, че може да не е 1;2, а 12), че е спамерски робот.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 25, 2021, 19:20
Схванах основния принцип, програма имитира човешка дейност. Като някои ботове в IRC навремето. Мерси :)


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Acho в Oct 25, 2021, 19:43
Паяци бубулечки и секва гад.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 25, 2021, 20:37
Не са нещо сложно, като програми.
Който е писал web scrape програмки, ще може и такова да си направи за свои нужди.
Само със съхранението на данните не зная, как ще се оправи, защото се натрупват страшно бързо.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: jet в Oct 25, 2021, 22:00
Паяците обикалят мрежата и създават индексните указатели/ таблиците за съдържание на нет-а - къде какво има и кой линк на къде сочи и кои страници пък сочат към него. На Гугъл паяците не се и опитват да имитират, човека и дори се легитимират като машини (те са си стари познайници и форумите/сайтовете ги познават).


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 26, 2021, 10:48
Да, често-често може да се види като гост на някой форум "Google bot" или на някой от другите.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 26, 2021, 16:37
T.e. това са програмки, обслужващи търсачките, ако схващам правилно.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Acho в Oct 26, 2021, 17:11
Мръсни ботове.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 26, 2021, 17:16
T.e. това са програмки, обслужващи търсачките, ако схващам правилно.
Да. И се представят за такива.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: bcdenkov в Oct 26, 2021, 20:56
Аз съм авторът на темата. Темата я пуснах, защото в Български информационен сайт прочетох чуждо мнение, на човек, който се афишираше, като успешен и предприемач. Коментарът на същия беше нещо от вида: На работата лекото и на баницата мекото. Публикувах питане в този форум, като нова тема. С питане и до Цариград се стига. През 1994 год. завърших 3 годишният Попов в София. През 2001 год. машинен инженер- направо магистър. От 2003 год. до сега съм инвалид 1 -ва група с придружител. Илеус - Илиус - заболяване на тънките черва. Нито фирма ще откривам. Нямам и шофьорска книжка. През 1996 год. един месец преди да се уволня от казармата направих катастрофа. Плащай, плащай, плащай. Нямам и намерение да помирисвам кола, но макар и много рядко използвам услугите на таксита. Какво е Вашето мнение за магазините продаващи например дрехи по- граф Игнатиев в София. Сигурен съм, че са под наем. Дали наемателите им или фирмите на наемателите им са на печалба според Вас.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: go_fire в Oct 26, 2021, 21:17
Кака работеше на Графа в кинкалерия. Имаше весели случки като да ѝ плащат да сменя китайски етикети с български. Нещо като мерзавците от матраци „Тед“. Не ми е приятно да ги наричам така, защото и аз ставам мерзавец. Но са такива.

Та така. Разправяше, че бая пачка изкарва шефа. Ама в тия короновани времена не знам, какво да ти кажа. По-скоро е риск.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 26, 2021, 22:20
Риск е във всеки случай. Но то и да живееш е риск и може накрая и да умреш.
Това беше на половина шега.

За да продаваш нещо и да се издържаш от търговия, трябва да си добър търговец. Наистина добър. Останалото е хазард. А е хазард, защото шанса да намериш стока, която да се продава в достатъчни количества и да не се продава другаде, е нищожен. В днешните времена е почти невъзможно да си уникален. Но не е и нужно.
Ето ти един парадокс... Почти навсякъде продават хляб, който е меко казано боклук. Навсякъде го продават. И все още това нещо се продава. Хората го купуват.
Сега ще кажеш, ма то без хляб не може. Ами може. В чужбина почти не ядат хляб. С една порция обяд се нахранваш. Ма там храната все още има хранителна стойност. Тук за да ядеш нормална, истинска храна, трябва да си я отгледаш или да ти я отгледа някой, на който вярваш. Достатъчно ли е това, хората да купуват хляба, който не просто, че не им дава нищо, а ги и разболява малко, по малко?

За да не е хазард, трябват много пари, хора, плануване и още пари и хора. Погледни ги хитовете, които се катерят по музикалните класации. Имат ритъм, грабват за момент с него, но нямат нищо друго. Нямат душа. Не могат да те отведат другаде, да ти разкажат история, да те вдъхновят или да те утешат. Единствената им цел е да те накарат да забравиш за момент лудницата, в който живееш. За момент. Точно като дозата хероин.
От друга страна, музиката, която те докосва е част от самият човек. Някой е опитал да излее това, което му е в душата. Част от самия него е. Радостите му, болката и всичко, което не може  да изрази по друг начин. Търговията е изкуство. Точно по същия начин, както и музиката. А е изкувство, защото работиш с душата на човек. Ти му показваш част от теб и се опитваш да го накараш и той да сподели част от себе си. И ставате близки. Вече се познавате. Ражда се доверие, а това идва и с приятелство.

Та, вариантите са два. Да направиш блокбъстър, за което са нужни пари, хора, планиране, хора и още пари, да те познава всеки в града само след две седмици до месец, да продаваш същите неща, където продават навсякъде, но да можеш да хвърляш пари, да убеждаваш хората, че твоята стока въпреки това е по-добра.
Вторият вариант е, каквото и да продаваш, да го направиш по твоя начин. Магазина да е част от теб. Да се чувстваш добре ти в него. Да се чувстваш, като у дома си. Магазинът с нещо да изразява теб, същността ти и погледа ти върху света. Това ще е уникалното в него и никой няма да може да го повтори, защото никой не може да повтори теб. Който и да посреща клиентите, все едно посреща гости в дома си. С усмивка и топлина. Да ги накараш да се почувстват дорбе, само защото са влезли при теб. Да можеш бързо да разбереш, от какво имат нужда и да им помогнеш да изберат. Да видят и разберат, че искаш да си тръгнат доволни и усмихнати. Че ти пука.
Третия вариант от двата възможни. Да направиш нещо, което прави всеки друг и да се надяваш на късмет. Но затова трябва да си хазартна личност и да разчиташ, че ще имаш късмет. Ако си се разхождал и пазарувал по Графа, сигурно си забелязал, че почти всеки магазин за дрехи прилича на останалите. Или тези за обувки. Видял ли си един, видял си ги всички. Скука.

Защо ти говорих за музика, за изкувство, за хора и отношенията им... За да погледнеш в себе си и се надявам, да си го направил. Отговорите на всичките ни въпроси са вътре в нас. Зная, клише е, но е самата истина. Конкретно на този? Трябва само да си спомниш, какво ти е липсвало и не си могъл да го намериш. От какво си изпитвал досада или раздразнение. Какво те е накарало последните няколко пъти да си кажеш "егати тъпаците, не можахте ли по-добре да го направите". Ако ти си се почувствал не добре при пазар на нещо или услуга, повярвай ми, не си сам. Повечето хора разчитат, че като наредят стоката и инсталират касовия апарат, ще тръгне и вече са търговци. Не са. Търговец ставаш тогава, когато си стиснеш ръката с тази на клиента. Когато го накараш да поиска да ти стисне ръката. И следващия път да дойде заради теб и заради начина, по който си го накарал да се почувства, не толкова заради това, което продаваш.

И да се върна в началото на това предълго и скучно словоизлияние. Риск е, във всеки случай. Много по-вероятно е да се провалиш, отколкото да ти потръгне. деветдесет и осем пъти от сто най-вероятно ще се провалиш. Но заради останалите два си заслужава всичкото време, пари усилия и нерви. Няма по-хубаво нещо от това, да се работи с хора.
Споменах хляба не случайно. Не малко мултимилионни бизнеси са тръгнали от простата досада и от желанието ти дори, да си направиш живота или, ако щеш и едното гледане на телевизия дори, по-удобно. Та, хляба го споменах, защото наистина е боклук и го правят от глутен и разни набухватели. Това нещо, както казах, няма хранителна стойност, а наистина ти вреди на здравето. И започнах да си правя хляб. Без мая, защото и тя е кофти. Дълго време го правих просто със сода. Ставаше много хубав. Направи се сдържах, да не изям половината с едното сядане. Ма това е трудна работа, защото си ставаше плътен и една филийка ти стига. От съвсем скоро си правя квас и е дори още по-добре. И не е нещо сложно или отнемащо време. Хляба се забърква и омесва за пет минути. Ако някога ми се наложи, мога и с това да се издържам.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: bcdenkov в Oct 27, 2021, 00:52
Музика е и carmina burana.  Но аз повече харесвам клипа на Ивана - Ало,
Девойките. На Английски език е Пупулизъм, а в превод на Български е Опростачване. Нямам и намерение да започвам бизнес. Нямам желание и да ставам бизнесмен. В тубата има много канали за приготвяне на храна на улицата или модели на къщи. Но има уловка. Всичко е патенти - интелектуална собственост. Хареса ми домашен хляб с кока кола или сирене от UHT мляко от супера в Сърбия без мая. Малко извън темата. Едно време парите по- времето на Византийският император Константин Велики са само от злато и сребро с неговите правила, теглилки определени от императора. Купуваш земя - само пари в злато. Земята винаги е имала стойност и е била скъпа. Поради тази причина ромите при цар Борис 3 нямат земя, защото нямат пари. Сега имаш един апартамент заедно с родителите ти + може или брат или сестра. Ти нямаш пари. Ти си продаваш труда на частник. Той определя цената на твоя труд. Инфлация, Дефлация, Лихви, Кейсианство и накрая бедни, като църковни мишки с банкноти без стойност. Обрани до шушка- до голо. За проба- провери в интернет статийте - Жена търси да купи жилище и др. под. Ако имаш имот, нива, закони, правосъдие, в бараката например слагаш един струг и почваш да работиш ако имаш знания и умения. Сам да си си началник. Но при тази данъчна система - честно - не зная и не съм сигурен. Имаше форум на Инвестор - няма го сега. Излъгантура, Кариерист, некоректни работодатели също ги няма. В БГ работ трият мнения - нищо лично. Прост бизнес. Преди време продаваха последният сайт за 800 000 лв. Истината казвам. Хляб и Сладолед най- трудно се продават от търговски представители. При бензиностанцийте печалбата е 1-2 стотинки от всеки продаден литър. Мисля, че от производството и продажбата на сладолед има добра печалба. Но там има големи изисквания за хигиена. Благоевградските меса според чуждо мнение не се различават по- съдържание, но са с големи ценови вариации.
Кой ще го купи?
Какво ще произвеждаш?
На каква цена?


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: remotexx в Oct 27, 2021, 07:47
А имаше и един друг вариант от ранните борчески години - само не запомних дали беха на същата улица... за  пране на кинти става дума и един т.нар. "магазинн" само с 5 костюма правеше официален оборот от милиони на година а като минеш след 5 г. оттам костюмите пак същите - вече поизбеели от слънцето (или от прането) ама цената им даже фръкнала - не знам дали още минава тоя номер но също е вариант (ако имаш к'во да переш де, е и адвокат си имаме веке ако се наложи и от казано ке те отърве)  ;D


П.П. Данъци по български ($2)


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 27, 2021, 17:20
Те ся номерата са други :) За магазинчетата примера, който сочиш, беше масово. После почнаха да чукат кухи обороти в барчета, в които я влезе един на седмица, я не, кафето 5 лева. Примерно, става и с хотели, и с молове. Плащаш си корпоративния данък и останалото от кухия оборот е доказано легално. П.П. Допълвам- с услугите- хотели, СПА и т.н., е най-лесно, щото ако продаваш кафе, може да ти търсят документи- отде и как си го взел и т.н.. А на хотелските легла и на спа-центровете какво ще гледат- колко се е изхабило леглото от секс, или басейна от много ползване дали са му паднали плочките  >:D  Колкото си написал, толкова е. И с регистрационните карти в хотелите се оправят нещата. Е, великата пандемия обърка малко работата.  Ама за тая схема с колите съвсем наскоро правиха акция по целия ЕС ;)

https://vihrogon.bg/koveshi-s-parva-akcija-sreshtu-mafijata-v-evropa-ima-aresti-v-germanija-italija-i-balgarija/

Сайтът е произволен, същото инфо го има из повечето медии. За коли иде реч.Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: bcdenkov в Oct 29, 2021, 22:29
Пиша в тази тема за да не отварям нова тема. Постът ми ще е на тема икономика, финанси.

Правилно ли разсъждавам относно парите

Цитат
Представи си хипотетично, че спечелиш 1 млн лв от тотото. Добре обаче като се замисля, ако искам да си вдигна стандарта, пак не мога.

Защо? Ами много просто - ще купя 2-3 коли за по 100-200 бона в семейството, ще си купя една хубава къща и парите вече са свършили. ОК, обаче това всичкото нали трябва да се поддържа. Ако до сега разходите ни са били примерно 3 к, сега ще станат 5 к, защото ще трябва да поддържаме имот, коли, на почивка да ходим и т.н. Добре, ама на нас доходите ни пак си остават 3 к, другите 2 к от къде ще дойдат? Дори да са останали пари от единия милион, рано или късно ще свършат.

Т.е. излиза, че дори да имаш 1 млн въздушни, пак не можеш да си вдигнеш стандарта за дълго, освен ако не ги превърнеш в паричен поток.

Но дори да ги превърнеш, колко ще е този паричен поток. Ако ще и половината да ги налееш в имоти за отдаване - ще ти генерират едни 2 к допълнително на месец, които пак реално кой знае колко няма да ти променят живота, просто няма да се притесняваш за непланирани разходи. С тези пари пак не можеш да се отпуснеш да караш скъпа кола, да поддържаш хубава къща и да ходиш редовно на почивки.

Реално излиза, че 1 млн са нищо вече на този скъп живот. Освен ако не намериш начин да генерираш по-добър паричен поток с тях в сравнение с имоти, което съм сигурен, че средностатически човек не може да направи. Малко стават за бизнес. И как реално да се генерира достатъчно добър паричен поток с такъв скромен капитал?

Цитат
Ако си мислите, че в България може да имате собствен бизнес без да ви закачат мъжки кучки от типа “мутри”, жестоко се лъжете. Веднага ще започнат заплахи, проверки и предложения със заплахи да си продадете бизнеса за стотинки.  Давам ти пример, аз съм в Англия и тук ако спечелил 2 милиона паунда, са ти 5-6 милиона лева. В България се прибираш и купуваш 3-4 апартамента и ги даваш под наем. Купуваш си твой собствен и живееш в него, докато печалбата ти идва от другите 4. Останали са ти да кажем 4 милиона лева в банката и не се налага повече да робуваш за 600 лв месечно. Хубаво, ама Ганьо като се види в малко повече пари и си мисли, че света е негов и е безсмъртен.

Цитат
Ами да, реално 1 млн. не са много, ако не си чак толкова талантлив за бизнес.

Но да имаш някакво финансово спокойствие в днешно време е също признак на добър стандарт, макар и не най-висок, просто сякаш малко хора наистина могат да го оценят. Да ти идват 2-3к на месец, а ти да можеш да разполагаш както си искаш с времето си, си е лукс, даже много хора не смеят и да си мечтаят за това. Заведенията, скъпите коли и джунджурии разни омръзват, освен ако не ти е насаден някакъв комплекс от подрастваща възраст. Като искаш да се фукаш с кола, можеш да си потърсиш някакъв култов стар модел от 20 век и да похарчиш малко парички да ти го ремонтират, лъснат и каквото там правят още (не си падам по коли) и пак ще си супер атрактивен и ще правиш впечатление.  в днешно време е също признак на добър стандарт, макар и не най-висок, просто сякаш малко хора наистина могат да го оценят. Да ти идват 2-3к на месец, а ти да можеш да разполагаш както си искаш с времето си, си е лукс, даже много хора не смеят и да си мечтаят за това. Заведенията, скъпите коли и джунджурии разни омръзват, освен ако не ти е насаден някакъв комплекс от подрастваща възраст. Като искаш да се фукаш с кола, можеш да си потърсиш някакъв култов стар модел от 20 век и да похарчиш малко парички да ти го ремонтират, лъснат и каквото там правят още (не си падам по коли) и пак ще си супер атрактивен и ще правиш впечатление.

Коментираме с под условия - т. е. взимаме в предвид опорните точки:
1. Финансово спокойствие в днешно време.
2. Ако си мислите, че в България може да имате собствен бизнес без да ви закачат мъжки кучки от типа “мутри”, жестоко се лъжете. Веднага ще започнат заплахи, проверки и предложения със заплахи да си продадете бизнеса за стотинки.
3. Без крипто валути, биткойни и всякакви други виртуални пари.
4. Нарича се загуба на ликвидност във финансовата теория. Първата задача на един човек е винаги да НЕ допуска загуба на ликвидност.

Цитат
Изобщо не разсъждаваш правилно. Грешката ти е, че веднага се пускаш да инвестираш в нещо без стойност, в нещо, което не ти носи никаква доходност. Даже обратното - изисква нови и нови вложения от твоя стара. Говорим за колите. 100-200 000 лв. за 1-2 коли. Ти инвестираш 500 000 лева в автомобили, скъпи при това, които ще изискват и адекватна поддръжка, която като цифра ще е от порядъка на 15-20 000 лв. на година на кола! И всичко това не ти носи абсолютно нищо като доходност. Ако решиш да продаваш колите - цените ще са се смъкнали с поне 30% даже да я поддържаш перфектно. Разбери, че стандарта на живот се определя от постоянния ти доход. Ако както ти казват инвестираш в недвижими имоти и прибираш наерми - цялата сума от наемите е твоя постоянен доход, твоя стандарт в който да се вместиш. Българите масово мислят по този разоряващ портфейла начин. Ще спомена няколко грешки относно това. Грешка 1 - твоята - получават голяма сума пари извън дохода си и променят стандарта си на живот според тази сума, а не според дохода. Резултат - парите бързо свършват и се връщаш на изходно положение. Грешка 2 - започват работа и първото нещо е да си вземат апартамент и да го изплащат. Резултат - нямат никакви налични средства за каквито и да е инвестиции, често и мизерстват с години. Нарича се загуба на ликвидност във финансовата теория. Първата задача на един човек е винаги да НЕ допуска загуба на ликвидност. Не може на 22-23 г., когато трябва да инвестираш в курсове, в повече образование и т.н. от първата си заплата да почнеш да плащаш ипотеки и да оставаш само с пари за баничка с боза, обричаш се на дългогодишна загуба на ликвидност, никакви инвестиции и дори в перфектния случай - да успееш да платиш ипотеката след 20 г. ще си на 45 г. с нищо повече от 1 апартамент и ще се вайкаш защо нищо не си постигнал и си пропилял хубави години в мизерстване. Грешка 3 - инвестиране в недоходоносни активи/изискващи постоянно вливане на нови средства - това са автомобили. По същество тяхното действие е сравнимо с ипотеката, всеки месец разходи и никакви доходи. Ако си забелязал в Западна Европа много от хората нямат изобщо кола. Това е финансова култура. Само тук на Балканите манията да се парадира с кола, даже и да мизерстваш е вдигната високо. Замисли се....

Цитат
1 000 000 лв. не са достатъчни да почнеш да живееш като баровец, то и 5 000 000 не са, защото има ги историите на тото късметлиите и след няколко години нищо. Управлението на пари е изкувство, то е наука. 1 млн. лева обаче са достатъчни да създадеш един поток от пари, който да ти гарантира добър стандарт. Например с 1 000 000 лв. може да си купиш 10 апартамента (двустайни) и да ти останат пари да ги преведеш в перфектен вид и за под наем. За София не знам, говоря ти за Варна, централна част. Наемите на такъв имот са 350-400 лв., да кажем 350. 10х350 = 3500 лв. всеки месец. Извади 500 за някои ремонти малки, за данъците и т.н., сложи чисто всеки месец 3000 лв. в джоба. Намираш си една добра работа за 2000 лв. и с 5000 лв. всеки месец си цар бе човек. С 1 млн. няма да се оливаш, но напълно стигат да направиш както казват бабите "да капе". 1 млн. не предполагат рискови инвестиции, виж, ако сумата е примерно 10 млн. лева може да заделиш и 3-4 млн. лева за супер рискови неща, като криптовалути примерно, ще си платиш и за съвети, анализи, ти с 4 млн. и един добър съветник може да излезеш и с 40 000 000 после, но за 1 млн. няма място за рискове, а просто да си уредиш живота. 10 апартамента и си готов.

Цитат
Аз ъм против тези игри и печалби, защото е факт, че когато тези пари попаднат в хора без опит и знания, съсипва живота им. Има много истории за това и защо, защото парите свършват бързо и накрая са нищо. Както една така спечелила каза и покрива ми още тече. Затова при богатите хора с поколенията има натрупване. Има и такива от новите пример Мара Отсрочката, когато се е разделила с мъжа си е имало 100 лв. е продала бижутата си. Ето това е пример за много пари и са попаднеш в такава ситуация.
Теоретично дали ще спечелиш или не, но препоръчвам на вкички да се образоват по темата с парите има толкова видеа, толкова е писано, начин на спестяване,
Масата хора нямат представа за ежедневните харчове, как да се справят. Пример. Ежедневните разходи, които накрая на месеца ако ги смятате са сериозна сума. Пример пушач, цигарите, кафе, закуска, вода, нещо за обяд. И после нямаме пари. Аз си правя кафе от вкъщи имам фирма чаша, сандвич, вода, не пуша и този разход дневно е нула.
Има хора, колкото и да имат пак няма да имат пари. Купуват се куп излишни вещи, маха масово пазаруват от втораъепотреба, защото е евтино и какво от това, като гардеробите им са препълтини. От колко дрехи имаш нужда, от в пъти по-малко.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Oct 30, 2021, 10:48
Цитат
Изобщо не разсъждаваш правилно. Грешката ти е, че веднага се пускаш да инвестираш в нещо без стойност, в нещо, което не ти носи никаква доходност. Даже обратното - изисква нови и нови вложения от твоя стара. Говорим за колите. 100-200 000 лв. за 1-2 коли. Ти инвестираш 500 000 лева в автомобили, скъпи при това, които ще изискват и адекватна поддръжка, която като цифра ще е от порядъка на 15-20 000 лв. на година на кола! И всичко това не ти носи абсолютно нищо като доходност. Ако решиш да продаваш колите - цените ще са се смъкнали с поне 30% даже да я поддържаш перфектно. Разбери, че стандарта на живот се определя от постоянния ти доход. Ако както ти казват инвестираш в недвижими имоти и прибираш наерми - цялата сума от наемите е твоя постоянен доход, твоя стандарт в който да се вместиш. Българите масово мислят по този разоряващ портфейла начин. Ще спомена няколко грешки относно това. Грешка 1 - твоята - получават голяма сума пари извън дохода си и променят стандарта си на живот според тази сума, а не според дохода. Резултат - парите бързо свършват и се връщаш на изходно положение. Грешка 2 - започват работа и първото нещо е да си вземат апартамент и да го изплащат. Резултат - нямат никакви налични средства за каквито и да е инвестиции, често и мизерстват с години. Нарича се загуба на ликвидност във финансовата теория. Първата задача на един човек е винаги да НЕ допуска загуба на ликвидност. Не може на 22-23 г., когато трябва да инвестираш в курсове, в повече образование и т.н. от първата си заплата да почнеш да плащаш ипотеки и да оставаш само с пари за баничка с боза, обричаш се на дългогодишна загуба на ликвидност, никакви инвестиции и дори в перфектния случай - да успееш да платиш ипотеката след 20 г. ще си на 45 г. с нищо повече от 1 апартамент и ще се вайкаш защо нищо не си постигнал и си пропилял хубави години в мизерстване. Грешка 3 - инвестиране в недоходоносни активи/изискващи постоянно вливане на нови средства - това са автомобили. По същество тяхното действие е сравнимо с ипотеката, всеки месец разходи и никакви доходи. Ако си забелязал в Западна Европа много от хората нямат изобщо кола. Това е финансова култура. Само тук на Балканите манията да се парадира с кола, даже и да мизерстваш е вдигната високо. Замисли се....
Така и не разбрах, кои са твоите разсъждения. Първото? Погрешно е.

Цитата тук, е в правилната посока. Харченето на пари, за нещо, което те кара да харчиш още пари по него, е чиста проба глупост. Освен, ако не ти е крайно необходимо. Като автомобила например. Той ти е само разход, а цената му непрестанно пада. Има прекрасни, бързи и луксозни коли, които на третата година са 40 или дори 30% от цената си. Има автомобили, които в представите на хората са нещо изключително, но са крайно ненадеждни, сравнително често се повреждат, а ремонтите им са безумно скъпи. Това е пример за неправилно похарчени пари. Ако имаш семейство, ако времето ти е прекалено ценно и пътуваш надалеч или често, тогава може да се земислиш за автомобил. Аз все още нямам автомобил въпреки, че имам книжка от не малко време. Решил съм, че за момента не си заслужава. Поддръжката му не си струва, поне според мен. Не ми е нужен всеки ден. Ако ми се наложи да стигна бързо някъде, взимам такси. Ако ще пътувам по-надалеч и не съм в компания  да ме вози, бих си наел. Според мен по-евтино ще ми излиза така. Това е само един пример. И е добър пример, защото е споменат и в горния цитат.

Ако първия цитат е твоят, малко бъркаш сметките за апартаментите. С един милион можеш да закупиш много, много апартаменти. С един милион в банката не отиваш да купуваш апартамент и да налееш цялата сума.
Даваш двадесет хилади, а останалото е кредит, или ипотека. Така можеш да купиш тридесет апартамента например, да ги оправиш, да ги пуснеш под наем - 30х600 са 18 000 на месец, Половината горе-долу ще са за ипотеките.  След шест до десет месеца можеш да закупиш изцяло първия и да е твой. Или да купиш други два и ще ти останат пари да ги спретнеш и тях. Или да закупиш един по-голям, да го спретнеш и да му взимаш хиляда или хиляда и петстотин на месец. Това можеш да го направиш и с един апартамент. Ще имаш триста лева доход на месец без да си мърдаш пръста. При положение, че просто купиш апартаменти. Можеш да търсиш и апартаменти на доста по-изгодни цени, като така ще имаш резерв за да ги приведеш в по-добър вид. Това вече можеш да наречеш инвестиция. Автомобилът не е такава. Къщата или апартаментът за лично ползване не е такава.

И понеже спомена коли, може да направиш и друго с доходите  от апартаментите. За проба купуваш една кола, като онези на Yellow, поядишсваш я жълта и я пускаш такси. Вместо ти да я караш, я даваш на някого, той да я кара. И вместо 35 кинта на ден, както ги дерат онези, му взимаш 20 например. На месец това са ти 600 лева. За година са 7200. 1200 заделяш за разходи по колата и имаш 6000 годишно от автомобила.

През цялото това време ти почти не си променяш стандарта на живот. Да, може да си купиш няколко нови парцала, два-три чифта хубави убувки , да си купиш някой Лексус от 2011, 2013 година за 6-7 хиляди лева, защото поддръжката му ще е почти никаква ( здрави са, мамицата им ), за лични нужди и да продължиш да си работиш. Да, да работиш. Въпреки, че всеки месец по банковата ти сметка влизат едни 9000 хиляди.  И защо не трябва да харчиш прекалено? Ако ще харчиш за нещо, то трябва да е в самия теб. Езикови курсове, курсове по програмиране, счетоводство ( това е много важно, за да можеш да управляваш парите си ), курсове по програмиране ( улеснява живота, повярвай ми  :D ), финанси, каквото решиш, но да е за личното ти израстване. Пътувай, говори с хората, дори с онези мръсни и не мити по улиците. Могат да те научат на нещо и те. Зная от личен опит. Чети книги. Хората са написали страхотни неща по темата. След време, ще имаш нюх за инвестиции. И когато вече ще имаш ясен или що годе ясен поглед за нещата, ще имаш едни сто или двеста хиляди под ръка, с които можеш да направиш още нещо.
Един от шефовете ми в една от работите, които съм работил, който понякога и ни и обучаваше, ни разказа за случай с един от неговите шефове. Били на морето и къщата, която били наели, имала барбекю. Влезли в един рибарски магазин, за да видят, какво могат да си направят. Избрали там, каквото избрали, обачеш шефът му купил и някакъв калмар, омар, октопод или нещо подобно. Като излези от магазина, попитал шефа си, знае ли, как да го приготви, защото той самият не знаел. А шефът му му отговорил, че не го е купил за да го готвят. Причината била цената. И при пореден въпрос, защо го купува, само защото е евтино въпреки, че знаел, че онзи няма липса на пари, отговорът бил много поучителен. Там, където живеел тези неща стували пъти повече. Искал да види етикета откъде е. За да направи търговийката. Да знае, къде може да го купи пъти по-евтино, отколкото може да го продаде. С което пък моят шеф искаше да ни каже, че възможностите са навсякъде. Ние просто не ги виждаме. Защото не знаем, как да гледаме. Нямаме поглед за това.
И последно, парите не трябва никога да са цел. Трябва да са средство, инструмент. Ако ги виждаш, като инструмент, ще ти е по-лесно да откриваш и възможности.
Не са ти нужни един милион за да инвестираш в имоти например. Банките дават ипотеки и за цялата сума на имота. Без първоначална вноска. Ако доходите ти са стабилни и достатъчно според тях. С един апартамент пак ще можеш да имаш доход по двеста триста, на месец, без да си мръднеш пръста.

И последно, всичко си има определена степен на риск. Винаги можеш да загубиш инвестицията. Рискът, който поемаш ,трябва да е премерен. И като казвам премерен, не да гледаш да правиш по-малка инвестиция, че да загубиш по-малко, ако тръгне зле. Трябва да планираш. Проучваш нещата в колкото можеш повече подробности. След това сядаш, взимаш калкулатора и почваш да смяташ. След това си планираш нещата.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: remotexx в Oct 30, 2021, 21:02
Дотук добре, но...
На теория звучи добре ма то и комунизма..

Всичко това е така докато не се разраснеш достатъчно че да ти дойдат на гости едни яки момчета с коравите бухалки , а ако не са те ще е държавата ($2)...


П.П.
Това от едната страна, а от другата страна /на диалектиката/...

Честно казано, всеки гражданин над определено ниво на доходи е виновен в нещо ($2)


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Oct 31, 2021, 16:33

Всичко това е така докато не се разраснеш достатъчно че да ти дойдат на гости едни яки момчета с коравите бухалки , а ако не са те ще е държавата ($2)...Готино е написано, ама имам едно чисто техническо  възражение към автора на статията, не към самата идея на статията-  тук, цитирам:

"– джизие – това е данъкът „заради изтъркването на господарските зъби“, който властите ни карат да им платим, след като са обядвали за наша сметка. Общо взето, това са служебните коли, резиденции и други уютни привилегии"

Не е баш така :)

Джизие е данъкът, който са плащали немюсюлманите в Османската империя на султана, заради "погрешната" си вяра. Държавен данък А "данъкът за зъбите" не е било държавен данък, изобщо не е било данък, а по-скоро компенсация, по днешното разбиране за право,  въвеждана от местните господари (бейове, спахии и други с ленни владения) на подопечната им рая, при домашни посещения с ядене, пиене и други неща, и се е наричала "диш-парасЪ", буквално "зъбни пари". "Диш" е зъб на турски, парасЪ е ясно :)

 [_]3


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: bdenkov в Nov 24, 2021, 05:08
Отворил съм в този форум много теми. Не искам да отварям нова тема. Затова ще пиша в тази тема, въпреки, че я разводнявам.

Мнения за СОЦ ретро автомобилите. Вашите мнения и това , което знаете, сте прочели или чули. Масовите коли. Разход на гориво. Ремонти. Возия. Масовост или не на разпространение в България при частни лица.

Дачия 1100 1300 - гние по бързо от Запорожец.

Застава - Юго 45-55 - слаб и маломощен двигател.

Запорожец -Костенурка 965 - 968 -968А

Фолксваген костенурка с боксеров двигател.

Москвич - 403- 407 - 408 -Й - ЭЙ - 412 - 412 Д 86 октана - по - ниска степен на компресия - 2138 - 2140
Алеко от 12 000 през 1986 год. на 40 000 лв. през 1988 год. от държавната Мототехника на Орион.

Жигула

ВАЗ 2103

ВАЗ 2106 - само една бройка съм виждал в НРБ.

ВАЗ 2105 - ВАЗ 2104 комби

ВАЗ 2107 след 2005 год. съм виждал.

Лада Спутник - руското название на предназначените не за износ. С три или с пет врати. Аналог на Лада Самара. С пет врати максимум един път през животът ми съм виждал.

Варбург 353 комби, де лукс, с люк, с радио, с лайсна, три цилиндъра, радиатора отзад
Варбург от 1988 год. до 1990 год. с нови фарове и стопове и двигател 1.1 от Фолксваген Поло - Бензин.
Вартбург от 1956 год. до 1962 год. с две врати. Като Шкода Фелиция от този период от време.

Трабант 601 601S, комби. С две врати. Цена на калник - 5лв. Цена на странична врата без механизъм и стъкло - 11 лв. Евтини резервни части. Разход на бензин 5 литра / 100 км. На двутактово масло не зная.
Трабант - 1956 год. до 1963 год. само ламарина, тенеке и две врати.

Шкода - 100, 105, 120. Рапид и кабриолет не са масови в НРБ.
Двигателят е отзад. Казват, че от шумът на двигателя при движение се почива на всеки половин час, защото от шума е много неприятно при шофиране. Не зная доколко това е вярно.
От 1956 год. до 1962 год. Шкода Фелиция с две врати - само ламарина.
След 1990 год. видях Шкода Фаворит. Произвеждат ги от 1982 год.

Татра - осем цилиндров лек автомобил произвеждан от Чехословакия. Само три модела. Първите два модела са с три предни фара. Два предни фара отстрани и един преден фар в средата. За ремонт, отстраняване на дефекти, модернизиране на бройката кола, оптимизация, ремонт и тунинг и сервиз само на място в завода в ЧССР. Двигателят е отзад. V - образен. С въздушно охлаждане.

Полски фиат лимузина - лукс и удобство. За качество не зная.

Полски фиат оранжева кос9тенурка - само с отворен заден капак и дву цилиндровият двигател прегрява и май или може би от прегряване блокира. От зад е двигателя. Въздушно охлаждане. Като деца им викахме сапунерка. Не съм сигурен, но мисля, че ДВГ е четири тактов.

Румънски джип Аро с две врати - по- лиценз ги произвеждат в Гърция и Египет. Или джип Текезесарка. Или ССР джип военен.

Румъния произвежда камиони Роман.
Румъния произвежда дизелови локомотиви.
Унгария произвежда дизелови автобуси и електрически тролей.
Чехословакия произвежда дизелови камиони Татра - и с въздушно охлаждане. и нов модел. Голяма част от тях са за СССР военна промишленост. Най- мощните, най- добрите и най- качествени дизелови камиони в СИВ.
Чехословакия произвежда електрически локомотиви.
Преди 1975 год. бяха сини на цвят и се управляваха чрез резистори - реостата. Всички се запалиха от реостатите. Връщаха ги по- жп - линия в ЧССР. След 1976 год. дойдоха червените електрически модернизирани локомотиви. Те и до сега се виждат по- гарите.
Малко политика:
Преди 1944 год. в Царство България има четири самолето стройтелни завода.
Един в Божурище.
Втори в Ловеч. Капрони или съм в грешка.
Трети в Казанлък. Днес е известен под името хидравлика или подобно. Не си спомням.
Четвърти в Пловдив.
Идват освободителите. Заводите са конфискувани, под предлог репарации, демонтирани и пренесени в СССР - Русия.
Освободителите заповядват. България, като победена държава да предаде, както репарации на ЧССР - Чехословакия цялата техническа документация на Българските самолети с български патенти и интелектуална собственост - ДАР- държавна аеропланна работилница и ЛАЗ - Лазаров. Чехия ги произвежда, под името Чесна - пътнически самолети за до 10 човека.
Кое е вярното?
Преди 1944 год. в Царство България бе дървеното рало, а след 1945 год. се возихме в коли - Москвичи.
Преди 1944 год. имахме четири авио завода за самолети. След 1945 год. произвеждаме мотики и велосипеди Балкан.
През 1946 год. има преброяване. 7 004 600 приблизително.
Официално през втората световна война: 8 000 убити и загинали. 20 000 ранени и безследно изчезнали.
Смес на истина и лъжа. На кофа с прясно мляко и една лъжица гнус е достатъчен.
Истината: Около 1 000 000 убити, загинали, без следно изчезнали и пленници.
Няма как да зная, колко е броя на ранените.
Благоевградски окръг е Македонски - Югославси с друга азбука и учители и народност Македонец.
Преброяването е от 1946 год без Македонци. Само Българи.
Така, че като срещнеш, прочетеш или видиш, че 1946 год. Българите са били 4 000 000, а 1988 год. станали 9 000 000, то не вярвай. Това е лъжа.
България произвеждаше Булгаррено 8 -10 - Алпин.
Заплата през 1966 год. на шофьор на камион, магазинер хранителни стоки, магазинер плод и зеленчук, счетоводител е 55 лева за един месец.
Цена Булгаррено 8 - 7785 лв.

Цена Булгаррено Алпин  - 8100 лв. в Мототехника.

Последните Булгаррено 8 след, като излязат от магазина се разпадат на калници и други. Лошо качество.
Булгаррено от 850сс до 1300сс. Четири цилиндъра. Задно разположен двигател. Вътре изглежда комфортно и просторно.

От 1945 год до средата на 1974 год. работната седмица е шест дневна. В събота се работи до обяд.
В селското стопанство - ТКЗС- АПК- МТС- ДЗС работният ден е 12 часов. Надница за трудоден на доячка 25 стотинки за 12 часа. Важното, е че хляба Добруджа беше 36 стотинки 1984 год. Затова хората бягаха от село в град при възможност. Ако ги пусне партийният секретар. Столицата не е за всеки. Има жителство- крепостничество. Има и окръжни градове. От 1938 год. до 1944 год. работният ден е 8 часа при пет дневна работна седмица и 20 дни годишна платена отпуска. За пример - шофьор на камион ЗИЛ в ТКЗС взима 1, 50 лв. надница за 12 часа работен ден.
От 1975 год. не съм сигурен, но няма родени бели деца по- селата. Може и да греша. Може и да бъркам. Чул съм че през 1975 год. са родени най- много деца и тогава икономиката, ръстът и растежът й , като приходите и печалбата били на върха от цялата 1300 год. история на България. Дали да им вярвам?
Старите и възрастните постепенно измряха от възраст. Последните родени 1917 год. - 1924 год. - 1930 год. починаха около 2000 год. - до 2008 год. и селата опустяха. Да отидеш на село. Къщата празна и студена. Няма кой да те посрещне със сготвено. Ти да пътуваш, отопляваш къща, готвиш след дълго пътуване е неприятно. А няма ли кой да поддържа една къща, то тя се руши.
Виц ли е, то това аз не зная. На един човек починал съседа и комшият му купува къщата за 2к в едно село. Разбрал за това един човек на улицата и му казва на купувача. Вчера съседът ти почина, а днес ти му купуваш домът и имота за пари. Но знай какво ще ти кажа. Ти си възрастен и когато починеш, то и двете къщи ще бъдат мой за без пари.
Цар Киро от Катуница е роден в град Кавадарци, съюзна федеративна република Македония през 1949 год. по- времето на НРБ и Вълко Червенков наследил Георги Димитров.
Полски бензинови товарни камиони Star.
Унгарски Бензинови камиони - може и да греша.
Съветски камиони- Камаз, ЗИЛ, Урал, Прага, ГАЗ, ЛАЗ, ПАЗ - вкл. автобуси с две надлъжни дървени греди и върху тях копето плюс окачването. Като изгние дървото. Дизеловите МАЗ, КрАЗ.
Белоруските кариерни камиони- БелАз.
Дизелови ДВГ на СССР.
Ярославски машиностроителен завод. ЯМЗ -240 12 цилиндъра. V-образен. Разход по- норма - книга нафта. 160 литра на 100 км. празен самосвал Краз.
Реално над 200 литра на 100 км. път за Краз. Същия модел дизелови ДВГ се монтират и на част от моделите на БелАЗ.
ЯМЗ-238 - 8 цилиндров V - образен. 200л / 100 км. Краз, Трактори, Булдозери
ЯМЗ-236 - 6 цилиндров V - образен. 180л / 100 км. Маз, Трактори, Булдозери
Стоманеният вол - фадроми, грейдери, булдозери и пътно- строителна техника от Полша.
Варшава - собствена Полска разработка с двигател по- лиценз на Форд и Победа.
Сирена - от 1949 год. три цилиндъра, радиатор отзад зад двигателя, Чисто Полска разработка с две врати. Не съм виждал в НРБ.
Волга ГАЗ - 19- 21- 2140. По - новите не ги зная. Двигател 88 или 92 к.с., като Варшава и джип Уазка, но стояха, като паметници пред блоковете. Наскоро видух една газ 21 в движение. Редът на ход на цилиндрите им е особен. Не е масово срещания, като при западните автомобили.
Полонез и Татра - последен модел. Квадратни ъгловати хечбеци след 1991 год. Приличат малко на SAAB- шведският модел от 1991 год. На външен вид.
Товарен камион Jelez - прилича на Шкода - Мадара.
Товарен камион LIAZ - Мадара, автобуси междуселски Чавдар - Ботевград с три врати- червено - бели. Шасито и окачването отдолу е 1:1 с Шкода - Мадара. Отгоре вместо самосвал са пътнически седалки и конструкция.
Туристически Чавдар с двигател унгарски от RABA-MAN.
Не зная дали е истина или лъжа, но:
Шкода - Мадара=автобуси междуселски Чавдар произвеждани в НРБ по- условията на патент от 1943 год. Австрийски на Щаер - Камиони.
Туристически Чавдар с двигател унгарски от RABA-MAN произвеждани в НРБ по- условията на патент от 1956 год.
За Аvia - Преслав с дизелови ДВГ не зная.
За Волга газ 2104 с дизелов двигател четири цилиндров от мотокар не зная, но съм чувал, че дизеловите двигатели четирицилиндрови от мотокар им идвали много тежки на газ 2104 и се затормозявали двигателите. Тоест чупели са се. Увеличаване на броя на повредите и отказите.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: Nik123 в Nov 24, 2021, 15:19
Абе колега, ако спреш спама, може да се почувстваш по-добре. Ей ти един форум за стари коли, включително и за соц-коли имат секция, там ще намериш отговор на всичките си въпроси, тук какво очакваш?
https://www.classiccar-bg.com/index.php
Бива, бива спам и простотии, ама твоето вече на нищо не мяза.


Титла: Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Публикувано от: 4096bits в Nov 24, 2021, 19:04
не бих си купил такава кола освен ако не е за инвестиция. Неефективни са, калпави са, цапат много, шумни са, не возят добре, студени са или пък прекалено топли лятото. С една дума, от съвременна гледна точка, не стават за превозно средство. Не съм толкова богат.