Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Хумор => Темата е започната от: bcdenkov в Oct 28, 2021, 20:15



Титла: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: bcdenkov в Oct 28, 2021, 20:15
Тъй като краят на договора ми с Мтел наближава (в края на ноември), от около 2 седмици проучвах дали няма някаква по-изгодна оферта за някакъв план за разговори и данни, който хем да съответства на това, което ползвах в момента, хем да е наполовина по-евтин. Оказа се, че има! Аз ги наричам „официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори“ в България и сега ще ви разкажа как стигнах до тях.

Абонат съм на Мтел с актуалния си номер от 2001г. насам. Имам безупречна кредитна история, макар титуляр по сметката до преди 4-5 години да беше колежка на майка ми (заради едни доста по-изгодни договори, сключвани между Мобилтел и министерствата – знаете как беше преди 15-16 години!), аз бях истинският клиент и платец на всички сметки. И то без закъснения. След като прехвърлихме номера на мое име (срещу съответната такса, разбира се!), Мтел не ми разрешиха да прехвърля събраните ми точки. Не че с тях съм можел да направя нещо наистина осезаемо, но ми показа отношението им към крайните клиенти. Т.е. въпреки, че аз оставам лоялен към тях и имат история за мен, те са си определили фиктивен начин да ме третират „подозрително“ и като „нов“ клиент, с нови кредитни лимити и условия, които хем не са примамливи като за съвсем нов клиент, хем пък не мога и да се възползвам от разни преференции за стари клиенти. Яко, а?! Това беше преди около 4-5 години.

Към днешна дата: Това, за което плащам вече 23 месеца, е такса от 35 лв. месечно за неограничени разговори към всички национални мрежи и 10 GB интернет трафик на максималната им скорост. Това беше една официална промоция малко преди Коледа през 2014г. Наскоро един колега (бивш служител на Мтел) ми спомена, че има разни планове, които се дават „под масата“. Освен това ми показа и един форум, където други хора вече бяха получили оферти с подобни неофициални тарифни планове и споделят точно какво бяха успели да преподпишат със съответния оператор. След като попрочетох последните 20-тина поста, от иначе доста дългата тема (над 70 страници), ето какво направих:
Обадих се на Мтел (на *88)

След преход през 4 менюта в техния iVR и около 4 минутно изчакване, успях да дочакам връзка с оператор. Поисках да ми разяснят процедурата по пренос на номер към друг оператор. Казаха ми да остана на линия, за да ме свържат със съответния колега. Чаках още 5 минути! Сигурно, ако не бях в колата с телефон свързан през Bluetooth и пътуващ из софийското задръстване, където не ми пречеше толкова ГОЛЯМОТО изчакване, щях много да им се изнервя. След общо 9 минути чакане ми казаха, че сигурно искам да сменя оператора заради по-добра оферта, която са ми предложили и те (Мтел) също можели да ми предложат по-изгодни оферти. Виж ти! Казах им, че бих искал да си намаля месечния разход (35 лв.) поне на половина с евентуална възможност да запазя условията, които имам.

Тогава въпросната служителка от Мтел, с която говорех и бях чакал последните 5 минути (няма да цитирам имена) ми предложиха следните оферти, които били специални и щели да важат за мен в рамките на една седмица:
Неофициалните планове на Мтел (или поне част от тях)

Разговори: Неограничени минути към всички мобилни мрежи в България (без стационарните!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    8 GB на максимална скорост = 17 лв. месечно
    20 GB на максимална скорост = 25 лв. месечно

Както става ясно от форума, това са оферти, които са били предложени и на други хора.
В края на деня отидох до офис на Виваком

…намиращ се в кварталния ми мол. Там обясних на консултанта ситуацията с изтичането на договора ми след месец и той ми каза, че наистина има оферти, които не са оповестени официално на сайта им и той може да ми ги предложи такава, щом се касае за пренос на номер към тях (Виваком). Попита ме дали искам да ми ги каже или можел и да ми ги напише някъде. Написа ми ги с химикал в една от брошурите им, намиращи се по щандовете.
Неофициалните оферти от Виваком.

Разговори: Неограничени минути към всички мрежи в България (мобилни и стационарни!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    3 GB на максимална скорост = 16 лв. месечно
    9 GB на максимална скорост = 18 лв. месечно
    20 GB на максимална скорост = 25 лв. месечно

До скоро имах известен сантимент към Мтел (може би) поради факта, че бях с тях от началото (2001г. ) и то без да усещам нищо подобно в отношението им към мен като клиент. Но това, което наклони везните към при мен към Виваком беше фактът, че последната година и половина качеството на връзката в мрежата на Мтел в районите, които аз ги ползвам се влоши. Само ще спомена, че не намирам за нормално, на главен столичен булевард като „Шипченски проход“ да не мога да проведа обаждане по 5 минути, тъй като бивам „изхвърлян“ от мрежата. Понеже служебната ми карта е на Виваком, такова нещо при тях не ми се случва. Второто нещо е, че Виваком предлагат и неограничени минути към стационарните мрежи, докато те липсваха в офертата на Мтел.
Ами Теленор?

За да съм информиран до край, на следващия ден реших да проверя и какво ще ми предложат от Теленор – дали и при тях ще извадят „от ръкава“ някои от официалните неофициални тарифни планове. Разбира се, обясних им, че договорът ми изтича и обмислям пренос при друг оператор. Въпросът беше при кого. След кратък разговор ми предложиха следното:
Неофициалните планове на Теленор

Разговори: Неограничени минути към всички мрежи в България (мобилни и стационарни!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    3 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 16 лв. месечно
    5 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 18 лв. месечно
    10 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 25 лв. месечно

Значи и там има такива възможности, щом става въпрос за „открадване“ на клиент от конкуренцията!


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: jet в Oct 28, 2021, 21:31
Аз обикновено искам разяснения какво да направя за де се преместя другаде щото ми е много скъпо и ме облъчват конкурентите и те винаги дават оферти от ръкава.
На няколко години трябва да правиш упражнението и няма нужда да се разкарваш никъде.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Acho в Oct 29, 2021, 08:24
Ама как ги пишете тия фермани по една страница ? Аз нямам времето да ги прочета до края.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: 4096bits в Oct 29, 2021, 10:57
Ама как ги пишете тия фермани по една страница ? Аз нямам времето да ги прочета до края.
Имаш времето, приятелю. Просто си го отделил за друго. Ако отделиш да прочетеш това, ще имаш време и за него, за сметка на останалото. Винаги е така.

В случая, на мен ми беше полезно да го изчета, защото за неофициалните планове на операторите зная от много, много години. Това, което не знаех, е че може да бъдат достъпни  и за простосмъртните, не само за хората на мои хора.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Oct 31, 2021, 19:51
Аз работя на два стана, т.е. на единия мобилен оператор са ми телефоните, на другия- интернета и телевизията. И двата оператора започват да ме облъчват яко, като наближи датата за преподписване на договори. Единия иска освен телевизия и нет, да си пусна и телефонията през него, другия- така и така му ползвам телефонията, да си пусна и интернет плюс телевизия към него. Това, което е написал Джет, е вярно- винаги можеш да притиснеш единия, че ще отидеш при другия, и вадят някакви изгодни оферти от задния джоб, само и само да преподпишеш договора. И то обажданията тръгват директно от Софето, за преподписване на договор има бонус за служителя, няма да го оставят тоя бонус на регионалката във Варна, я.. Аз спазвам правилото "Същата услуга, за по-малко пари", или "За същите пари- повече неща", или "Добре, като не става, отивам при другия оператор". И работи при мен, вече от няколко години.

Обаче с М-тел много внимавайте. Четете какво подписвате, до последната буквичка. Вече двама клиенти ми се оплакаха, тука във Варна, че уж преподписвали, всичко ОК, ама изведнъж осъзнали, че си имат още една сим-карта и 10 лева отгоре на сметката. Не са си чели договорите, подписвали с размах, а там са им добавили и по една сим-карта отгоре.. Ако искаш да я спреш- неустойка. Ти си подписал договора, да си чел. А тези двамата, клиентите, ми се кълнат, че в офиса не са им разяснили включването на още една сим-карта, със съответния номер, като подписвали договорите. Но нищо не може да се направи- подписали са. Единия си пусна жалба и в полицията, но нищо няма да излезе- сори, чичо, кьорав карти не играе, подписа е твой, гражданско-правни отношения.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: programings в Nov 01, 2021, 16:59
Магаре се лови за ушите, а човек - за подписа.  ;)


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: remotexx в Nov 02, 2021, 07:20
Ник - ем е така, ем не е така
По мои спомени /от студентски години още/ държавата ако иска може да ги направи невалидни със закон ама не иска защитава корпорацийките - напр. Всеки може спокойно и съвсем легално да се подпише че ти става роб до гроб и па ще е невалидно щото противоречи на законите че и на конституцията...

Не би трябвало при подновяване да ти променят условията а ако ги променят би трябвало изрично да те уведомят.
 
Преди време само какви номера въртяха пък с отказването от услугите им и автоматичното подновяване и оп обут си за още година-две и няма не искам няма недей  - тъй ги нагласяха нещата  че все не си подал в срок молбата за прекратяване...

Като си спомня само к'ъв зор беше Като си закривах нета, хеле па банковите сметки ..ама като чуеха че заминавам за чужбина без изгледи за завръщане и омекват и... ред сълзи  - ред сополи и закриват ...а за интернета до последно си мислеха че ги мотам нещо и отивам при конкуренцията  :o най-много зор видях там с отписването


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 02, 2021, 17:14
Ник - ем е така, ем не е така
По мои спомени /от студентски години още/ държавата ако иска може да ги направи невалидни със закон ама не иска защитава корпорацийките - напр. Всеки може спокойно и съвсем легално да се подпише че ти става роб до гроб и па ще е невалидно щото противоречи на законите че и на конституцията...


Не е точно така, Ремотекс.. Да, има защита от неравноправни клаузи, а и всеки договор, сключен в нарушение на законите, е недействителен.

Обаче в случая, случаите де, с моите клиенти, включително и този с жалбата в полицията, веднага мога да пресъздам нещата, и то претендирам за точност 99% :

Човека подписал като селски кмет, нахакали му още една сим-карта с 10 лева месечна такса. Даже не са му я дали (в предния си пост писах за два такива случая, вече имам и трети такъв, всъщност не мой случай, а по-точно мой познат вчера ми сподели, че и него така са го врътнали в М-тел тука, та пиша вече за три такива случая) и разбира, че има още една карта, по месечната си сметка, увеличена е, отива до офиса и му казват- ами да, такъв договор сте подписали.
Отиваме в полицията/съда, квото щеш от двете. Прави се една графическа експертиза, подписа си е на човека. Човека казва така- "Аз не съм искал допълнителна сим-карта, никой не ми обясни в офиса, че го има и това". Съответния служител, съставил и подписал договора за М-тел, казва така: "Това е част от моята работа, такива договори съставям и подписвам всеки ден и винаги разяснявам на клиента всичко в договора, такава ни е процедурата и си я спазваме. Конкретния случай не го помня, но 100% съм разяснил всичко на клиента"". И какво става- дума срещу дума, ама подписа си е на човека, няма фалшификации, айде у лево- или плащай месечната такса, или ако не искаш- неустойка и прекратяваме договора в частта му за допълнителната сим-карта. Клаузите в договора не противоречат на нашите закони, няма и неравноправни клаузи, валиден договор,

Та затова препоръчвам всеки, който преподписва с операторите, особено с М-тел, да чете всичко.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: jet в Nov 02, 2021, 18:41
А къде се оказа новичката СИМ карта?


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 02, 2021, 19:03
И в трите случая не е получена от клиента, подписал договора. И на мен ми беше много интересен този въпрос, при положение, че не е предадена на клиента, къде е? Но не знам. Може би полицаите ще я намерят, поне едната, визирам клиента, който пусна жалба при тях.

П.П. И се замислих и за друго- а възможно ли е да съществуват виртуални сим-карти? Защото, ако аз съм престъпник и искам сим-карти, които не се водят на мое име, хващам един манго, правя му някакво ЕООД , с два лева капитал, и вадя 10 сим карти на ЕООД-то. Водя мангото до офиса на оператора, подписва там каквото трябва, взема сим-картите и аз ги ползвам. А как става това, мобилния оператор хем да ти таксува сим-карта, хем ти да не си я получил? При положение, че не става въпрос за схема с манго? И защо? Ако на някой му трябва сим-карта на чуждо име, си има начини, като този, който изписах по-горе?


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: jet в Nov 02, 2021, 19:40
Моят телефон е с две СИМ карти и са две гнезда и си иска физически карти.

А тези юнаци ако и лъжат, че картите са връчени, става интересно.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 02, 2021, 19:54
Стоя зад думите си. И в трите случая, които описвам, няма предадена на клиента сим-карта от м-тел.  Не искам да насаждам конспирации, но това, което пиша, е по думи на преподписвали договори с м-тел във Варна- двама мои клиенти и един мой познат, тази година, след преподписване на договор за мобилни услуги с м-тел, се сдобиха с по още една сим-карта, която не са виждали. Начислявали са им такса 10 лева към месечните сметки, в договора на единия (имам го при мен) е изписан и номера на сим-картата. Ама човека не я виждал даже тази карта.  Дали му договор, подписал, на устна уговорка се разбрали, каквото било досега, това да остане..  Затова, четете!!!
П.П. Четете какво подписвате!


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Acho в Nov 02, 2021, 20:10
'сичките са маскари. И емтела, и вивакома, ам чи и теленора.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: programings в Nov 02, 2021, 22:03
На мен не ми е ясно по каква причина хората, които искат да запазят същите условия по договора, който им изтича, подписват нов, като съгласно чл. 229, ал. 1 ЗЕС, след изтичане на срока на договор с доставчик на електронни съобщителни услуги, същият се преобразува в безсрочен със същите условия и възможност да се прекрати с едномесечно предизвестие по всяко време от потребителя или да се трансформира отоново в срочен.

На теория, всякакви клаузи в договора, противни на законовото положение, трябва да са недействителни.

Дали обаче операторите не правят някакъв друг трик, например след срока да отпада нещо, което за срока на договора е представено като преференция, промоция и т.н., но само за срока на договора (1 или 2 години), съответно това автоматично да води до по-голяма такса?


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: remotexx в Nov 03, 2021, 04:13
Ами - внимавайте къде си заравяте парите

П.П. напр. нашите братя мамалигарите уж беха по-назад от нас със интеграцията ама веке немат стигане (скоро Гогата ще се научи да плува и там с две кратунки и.. по стара българска традиция спасението го дебне на отсрещния бряг) - само за сравнение ние заровихме неколко милярда в една тръба дето даже е само транзит а ония вижте какво правят (уточнявам че препратката отново не е към основната статия а към коментар под нея - щото пак ще има хора дето ще изревът на умряло и ще изпаднат в нападки ад хоминем /понеже нямат к'во друго да извадят/)

NuScale Power ($2) отива на отрещния бряг - ще ги гледаме през крив макарон че може даже и да внасяме


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 03, 2021, 09:02
Програмингс, точно така е- за известен период е отразено, че ползваш отстъпка. Примерно нещо от сорта  "Цената на пакет "Стандарт" е 40 лева месечно, като с подписване на настоящия договор за период от две години абонатът ползва отстъпка в размер на 50% от цената". Т.е. плащаш 20 лева на месец, а ако проспиш другодишния срок и не подпишеш, на 25-ия месец си неприятно изненадан със сметка 40 лева.

Ремотекс, аз моите ги държа в чекмедже. Ама не е чак министър-председателско, малко чекмедженце е  ;D


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Acho в Nov 03, 2021, 09:05
Аз пък никога не съм знаел, кога аджеба ми изтичат договорите. И никога не съм ходил да ги търся и да чета докога са сключени. Беш ли маа му ?


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 03, 2021, 09:23
Те обикновено почват да ти звънят с нови оферти, като ти наближи срока. От три-четири години насам така действат. А онова с удвояването на сметката, като изтече договора, го изпитах на гърба си през 2017-а и оттогава си ги следя.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: 4096bits в Nov 03, 2021, 10:28
Ей заради такива непочтени практики  още съм на BOB. Без месечна такса, 0,11 лв. на минута. Не е предплатена. Пробваха се многократно да ми предложат договори, обаче още не съм се навил. Може скоро да не го направя


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: programings в Nov 03, 2021, 17:07
Програмингс, точно така е- за известен период е отразено, че ползваш отстъпка. Примерно нещо от сорта  "Цената на пакет "Стандарт" е 40 лева месечно, като с подписване на настоящия договор за период от две години абонатът ползва отстъпка в размер на 50% от цената". Т.е. плащаш 20 лева на месец, а ако проспиш другодишния срок и не подпишеш, на 25-ия месец си неприятно изненадан със сметка 40 лева.

А това си е учебникарски пример за нелоялна търговска практика - чл. 68ж, ал. 1, т. 6, буква А от ЗЗП. ;)


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: remotexx в Nov 03, 2021, 17:46
Ники не разбрах защо намеси и чекмедженцето ама да задам и аз един въпрос /преди още да е започнало да се нагнетява положението ...предизборно/

Верно т'ва че 28 областни болници са противоконституционни ($2) и никой не го е грижа


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 03, 2021, 17:56
Програмингс, чл. 68ж от ЗЗП няма алинеи, предполагам,  имаш предвид точка 6, буква а), тя гласи:

Чл. 68ж. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Нелоялни търговски практики са и следните заблуждаващи търговски практики:
6. покана за покупка на стоки или услуги на посочената цена и впоследствие с цел насърчаване продажбата на друга стока или услуга търговецът:
а) откаже да предостави на потребителя стоката или услугата, която е била обект на рекламата;


Съгласен съм с теб,  че е нелоялна търговска практика, но това подлежи на доказване, а в случаите, които аз посочих, няма отказ да ти предоставят стоката/услугата, разписал си договора, всичко е на 6. Де юре. Де факто се опитват (и доста често успешно) да ни таковат..

Искам да кажа, че подписвайки се под договор, без да четеш, според който "поръчваш" още една сим-карта, и се задължаваш да плащаш месечната й такса, си обут хубаво. Върви после се обяснявай, че на теб не ти били обяснили, ама си подписал.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 03, 2021, 18:20
Ремотекс, за чекмедженцето го написах в шеговит тон, аз наистина си имам "чекмедженце", просто се пошегувах, сравнявайки го с други чекмеджета.  За блога на г-н Иво вече съм давал мнение, няма нужда да се повтарям, още повече, че ти сочиш коментар в този блог, а не основната статия в блога. За коментара, който ти си посочил там, счетох за излишно да коментирам, освен, че не е по темата (тая тема), и още нещо- нали уж атомната енергия я отричаме (пиша изчерпателно, защото въпроса ти всъщност съдържа много подвъпроси).

А за това, което си посочил като линк- изчетох го, да ти кажа, не мисля, че болниците са противоконституционни (областните- 28 болници, 28 области). Болниците са търговски дружества.  Ако държиш, мога да обоснова мнението си, защо не са противоконституционни болниците, но ще стане ферман и лекция, и то доста обемна, а на всичко отгоре ще отразява пак моето лично мнение, като юрист, без претенции за универсалност. Правните актове, които д-р Любомир Трифонов (*психиатър, магистър по здравен мениджмънт и медицина) е посочил и тълкувал по своему, са доста стари. Този Закон за лечебните заведения е претърпял над 30 (тридесет) редакции, от момента, в който е решението на КС от 21 май 2001 г., до момента на статията в линка ти. И няма смисъл да правя тук някаква обемно и пространно (и досадно за повечето потребители) мнение, защо към настоящия момент, областните болници не са противоконституционни.
Хайде  [_]3


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Acho в Nov 03, 2021, 19:33
Работата е -> да си гледал насрания им договор, преди да се разпишеш на него.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: 4096bits в Nov 03, 2021, 23:25
Работата е -> да си гледал насрания им договор, преди да се разпишеш на него.
Подписа в договора може да не означава и нищо, ако се докаже измама.

Впрочем, има ли я вече и у нас практиката да се подписва договор по телефона? Едно "да" да кажеш някъде и си готов  ;D


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: remotexx в Nov 04, 2021, 08:08
Ей затова правете като старшинката в казармата - още като те види че идваш и те почва отдалеко, още преди да си отвориш устата:
- няма нямааа - и в склада няма  ???


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: jet в Nov 04, 2021, 14:10
"...
Настоящото темпо на разпространение на Covid-19 в Европа предизвиква огромни притеснения, заяви шефът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуг на брифинг днес, предаде Ройтерс.

"Настоящото темпо на предаване в 53 страни от европейския регион буди огромни притеснения“, посочи Клуге.

Той допълни, че новите случаи наближават рекордни нива, дължащи се на по-лесно преносимия Делта вариант на коронавируса.

Редица европейски държави съобщиха днес за рекорден брой новозаразени с Covid-19.
..."

Нали се бяха ваксинирани и спасени.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: 4096bits в Nov 04, 2021, 15:47
Това беше преди.
Поставят се така нещата, че като ти каже някой от онези, че положението е страшно, ако не си съгласен и го кажеш или започнеш да подаваш контрааргументи, или уместни въпроси, ти си против обществото, ти искаш да заразяваш и да умират хора заради теб. Заради това, че питаш, че изискваш документация, че разсъждаваш трезво. Ако не се поддаваш на страх и паника, значи си тъп, не можеш да осъзнаеш положението или просто си лош човек. Как може да не си изплашен, като толкова страшни неща  се случват.
После обяснявай, че нямаш сестра, като те нарочат веднъж.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: spec1a в Nov 06, 2021, 10:31
   Не знам как точно и на какво обучават персонала в магазините на
мобилните оператори,но някои са изключително нагли.
   Веднъж попаднах на един пикльо,който много агресивно се опита да
ми пробута "изгоден" тарифен план (с "безплатен" смартфон),направо
ми идеше да му обърша 2 шамара.
   Е,направих се на културен и се измъкнах от ситуацията учтиво ...


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Acho в Nov 06, 2021, 10:49
Аз директно ги отрязвам "Не се хаби момче, нямам интерес към насраната ви промоцийка".


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: 4096bits в Nov 06, 2021, 14:44
   Не знам как точно и на какво обучават персонала в магазините на
мобилните оператори,но някои са изключително нагли.
   Веднъж попаднах на един пикльо,който много агресивно се опита да
ми пробута "изгоден" тарифен план (с "безплатен" смартфон),направо
ми идеше да му обърша 2 шамара.
   Е,направих се на културен и се измъкнах от ситуацията учтиво ...
На какво ги обучават ли? Да ти хвърлят нещо в лицето и да ти видят реакцията. Ако се покажеш като нестабилен, значи могат да пробват да ти влязат под кожата и да се опитат да ти набутат/пробутат някой договор.
Но, ако се покажеш спокоен и уравновесен, много бързо се отказват. Аз дори ги питам, какво могат да ми предложат и след като започнат да си декламират договора, ги прекъсвам на трийстата секунда с кисела визиономия и им казвам, че изобщо не ми е по-изгодно спрямо сегашня план. А те, като няма какво по-хубаво да ми дадат и млъкват.  :D


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 06, 2021, 17:29
Малко оф-топик, за което се извинявам.
Имам усещането, че за разни промоутъри (да ева аз тия модерни думи) избират най-нахалните и най-простите пишлемета.
Преди 2 години някъде, може и повече, ходих в Технополис тука, във Варна, да купувам прахосмукачка. Търсех си 1600 вата, колко старата ми (която издъхна след 10 години служба и два ремонта от моя страна).  Отбих там всякакви предложения (още на входа) за уреди на изплащане. На щанда с прахосмукачките не намерих нещо над 1200 вата. Довтаса някакво пишлеме, естествено, разговора тръгна любезно, казах, че търся прахосмукачка 1600, или отгоре, като ватове, то ми обясни, че според незнам си кви еврогейски изисквания и практики, за спестяване на енергия, бла-бла, нямало такива. Викам- Окей, харесах тази- една 1200 вата, даже не й знам марката, ама си я ползвам още де, работи. Дайте ми тази. Пишлемето ми казва- "А може ли аз да препоръчам нещо, ще ме изслушате ли?" Е, мисля си, как няма да те изслушам, с тия стари като света методи за вербовка. Казвам- "Да, ще Ви изслушам, но се придържайте към това, което заявих, че търся- 1600 вата, нямате такава прахосмукачка, имате 1200, спрял съм се на нея". Малкия продължава- "Господине, изглежда не сте запознат с новите европейски тенденции и измервателна система- отдавна не се измерва мощността на прахосмукачката, по мощността на двигателя.". Тука го ударих направо на културна ебавка- 'Добре, а според всички европейски системи за измерване, какво ще ми предложите?" Малкият се усмихна режисирано и ми сочи една прахосмукачка 900 вата. И почва да ми обяснява, как според европейските стандарти, мощността на прахосмукачката не се измервала вече според мощността на двигателя, а според всмукателната способност. Аз вече не издържах- "Добре, хайде да ми обясните, как двигател 1200 вата, смуче по-малко, от двигател 900 вата, че не мога да разбера.". Тук промоутърчето леко запецна и пак се върна на европейските стандарти. Аз вече бях набрал инерция, понеже ми стана накрая досаден целия този цирк, и му казах- "Вие като не разбирате, аз ще Ви обясня- двигател 900 вата може да има по-голяма всмукателна способност, според Вашите приказки, от 1200-ватов, само ако 900-ватовия е с чувствително по-тънка тръба. А като гледам, прахосмукачката, която ми рекламирате, 900 вата, е с тръба като  тази, която харесах, с двигател 1200 вата. А сега, как Вашето предложение, ще смуче по-добре от харесания от мен продукт?". И се отказа, взех си, каквото си бях набелязал.

П.П. И такива идиотчета са ги наслагали във всички офиси за продажба на продукти в големите офиси/магазини.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: 4096bits в Nov 06, 2021, 20:29
На теория, 900 ватовата може да се справи и по-добре от 1200. Говорихме ли тук за хеликоптерчето на Марс? Не помня... Според мен, няма как при налягане от един процент само от земната атмосфера онова да литне. Но онези опонират, че имало перки с незнайно каква площ и подемната сила била по-голяма.
Според мен всмукателната сила не зависи единствено от мощността на двигателя или диаметъра на всмукателната тръба. Тук има значение площта на перките, оборотите на двигателя. също. Как е направен. Доброто му охлаждане.
У дома има един прахосмукачка робот. На батерии е, двигателя не му е мощен, малко е, но това нещо как чисти, си нямаш на идея. Приятно учуден останах още първия ден.
Та, не мери само спрямо мощността. В крайна сметка, до седмица или две беше, можеш да върнеш всичко закупено, без да си длъжен да даваш никакви обяснения. Не ти харесва, не ти върши работа, прекалено е шумно и  толкова.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Nik123 в Nov 07, 2021, 09:26
Добро утро :)

Мхм, не са само мощността и диаметъра на тръбата. Но ме съмнява при една и съща тръба 900-ватовата да се справи по-добре, колко да се различават перките.. оборотите също са фактор, да. В слуая 900-ватовата беше някаква промоционална, аз 2-3 пъти съм си купувал такива продукти назад във времето (перфоратор, малка кафемашина), останал съм с впечатление, че по-калпавото се пуска на промоции, съдейки по своя опит. Може и да не съм прав.
Да, имаше някакъв срок за връщане.
Бях мярнал за това хеликоптерче на Марс статия от пролетта някъде, тази година. Може би там играе и фактора, че гравитацията на Марс е около една трета от земната  и предметите там са по-леки?


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: 4096bits в Nov 07, 2021, 09:54
Ако ще си купуваш прахосмукачка, нещо без торбичка търси. И, ако може, с воден филтър. Той задържа всякакви прахови частици вътре или поне повечето. При останалите винаги нещо излиза навън и можеш да подушиш във въздуха почти веднага, след като я пуснеш. Прекалено са фини много от праховите частици, за да ги хване торбичката и след това филтъра. Това всичко го дишаш след това.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Acho в Nov 07, 2021, 12:17
Ама я най-хубу една нова метла на жената, и да се хваща да чисти. Хич да не се офлянква.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: jet в Nov 07, 2021, 14:32
За евтина и смучеща смукачка, се купува такава дето са за работилниците. С голям кош, здраво изпълнение, може да смуче и вода на половин цена.
С тези на Дайсън народа се изпедераси.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: Acho в Nov 07, 2021, 15:16
Промишлена, стабилна и корава - на трифазен ток.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: jet в Nov 07, 2021, 15:58
Още прахосмукачки:
https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Islandiya-strada-ot-lipsa-na-muzhe-Gotova-e-da-plashta-po-5000-dolara-na-chuzhdenci-za-brak-s-islandka-1148364


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: bdenkov в Dec 23, 2021, 06:01
Извинявам се за разводняването на поредната тема. Коментарът ми ще бъде кратък.

Снощи по- новините на Нова телевизия съобщиха, че: Олигопол - И трите мобилни оператора заедно вдигат цените на предлаганите от тях мобилни услуги и абонаменти Съгласно Инфлацията на Българският лев. Примерно. На договор за месечен абонамент сте на терифа 20 лв. месечен абонамент и т. нат. Заради инфлацията на Българският лев от 20 лв. на месец се увеличава на 60 лв. за месец. Примерно. И от 40 ст. за минута става 2лв. за минута. Инфлация. За SMS е подобно с подобни примери. Може и по- скъпи, може и по- евтини. Това е за сега. За в бъдеще се сещате.


Титла: Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България
Публикувано от: go_fire в Dec 23, 2021, 09:15
Е тези неща са малко в моята професионална сфера. Има три вида „поли“ — монопол, олигопол и забравих третия. Не е необходимо фактически да е така, а ти да действаш така.

Монопола е най-лесен. Определяш цените по свое усмотрение /изчисление/ и не се интересуваш има или няма други участници на пазара. Може да има, но те да са прекалено малки, а ти да си най-големия. Както казах, това може и да не е така, а ти да действаш по този начин. Много от дребните бизнеси работят точно така.

Онова дето му забравих името, е версия на горното. На пазара има множество, но малки играчи. Пак можеш да не се съобразяваш или да се съобразяваш само с малка част от тях. Например може да се съобразяваш с най-близките до теб териториално.

Олигопола е най-сложния пазарен модел. При него има няколко големи играча. Там всеки се съобразява с всеки, изчисленията са влудяващи, а конкуренцията е убийствена.

Това, което описваш ти, се нарича — тръст или още се среща като картел. Това е случай, когато има няколко големи на пазара и те вместо да се конкурират, се договарят. Това нещо представлява пазарно изкривяване и е незаконно в „белия свят“. Много важни клечки са влизали за по повече от десет години в затвора.

Разбира се, ние сме „бяла държава“ на думи и въпреки, че имаме противотръстово законодателство, то у нас всеки голям свободно, открито се договаря с другите големи, а когато това все пак стигне до разглеждане, нещото се прекратява от съответната комисия.

Корупция, брат…