Покажи теми - plandz
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем със Intel Centrino N 2230 -: Jun 13, 2013, 21:46
Здравейте!
В лаптопа ми (Lenovo ThinkPad Edge E530),е сложена карта за безжичен достъп Intel Centrino Wireless-N 2230.Имам частичен проблем със свързването с wifi и затова си позволявам да попитам вас.ОС - Кубунту 12.04LTS.За network manager използвам wicd,защото ми е по-лесен.
В нас безжичната връзка е с WPA2-PSK и проблем при свързването нямам и съм нямал никога.Проблем имам със свързването към рутера,който е на работа.Той е със свободно свързване,защото е предоставен от доставчика на интернет.
Сега да опиша какво става.Ако се свържа с рутера непосредствено след зареждането на ОС,проблем няма - свързва се веднага.Проблемът се появява,ако реша да се свържа след,да кажем 3-4 минути след зареждането на Кубунту-то,или ако връзката се разпадне.Тогава свързването стига до това: "obtaining IP-adress" и толкова - там и си остава без да се свърже,докато не се терминира опита за свързване от менажера.Единствения начин,за да се направи връзка в този случай си остава рестарт-а и свързване непосредствено след него.
Пробвах с външен адаптер - TL-WN821N и с него няма никакъв проблем.Свързва се по всяко време,без да създава проблеми.
Все пак ми се иска да си ползвам вградения адаптер и затова се объщам за помощ към вас.
Ако се искат някакви данни от мен,ще ги предоставя.

Благодаря предварително за отделеното време!

P.S.Свързването с този рутер от телефона ми (Samsung Galaxy SII) с андроид ОС е безпроблемно.Колеги,които имат лаптопи с Уиндоус,също се свързват безпроблемно с него.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Kubuntu 13.04 и иконите на десктопа -: Apr 27, 2013, 19:13
Здравейте!
Вчера реших да надградя до новото Кубунту 13.04.Всичко мина нормално,но като рестартирах...няма плазма.Програмите които ми работят с виното си изгряха,но нямаше десктоп.Влязох в .kde/share/config и преименувах файла plasma-desktop-appletsrc от втория ми линукс и нещата се оправиха в смисъл,че кде-то проработи.
Обаче,като се опитам да местя иконите на десктопа,за да ги подредя и не ми дава.Просто нищо не става - не ми дава да местя по десктопа.Гледах всичко - права на файлове,търсих и в гугъл - нищо не открих.
Отключени са ми джаджите,ако това ще ме попитате.
Затова си позволявам да попитам вас - как да си премествам иконите на десктопа?Къде е проблемът?

Благодаря предварително за отделеното време!
3  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Lenovo ThinkPad E530 Battery drain -: Nov 16, 2012, 22:57
Започвам с информация само - на този модел биос-ът му не е наред от почти 6 месеца и в следствие на това батерията се разрежда с 5-20% за денонощие.Четох темата във форума им и хората там са вече с изчерпано търпение.За съжаление имам такъв лаптоп и при мен е точно така - на всяка сутрин батерията се е разредила с 8 до 10% без причина.

Марче,дано да не ме изтриеш.Мисля,че колегите трябва да го знаят.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Предложения за Lan card -: Oct 26, 2012, 23:38
Моля за малко помощ,трябва да си сменя лан-картата,защото просто отказа (от 2003 година я ползвам),и за малко предложения за 1000 Мbit-ова мрежова карта (PCI или PCI-E),с която няма да имам проблеми с различните дистрибуции на Линукс.
Ветеранът,който ползвах досега беше D-Link DFE-530TX.Просто не се обади никога.Работи до последно.Вечна и памет.
Разчитам на вас,за нещо подобно.
Благодаря предварително за помощта ви!
5  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Lenovo или Samsung? -: Sep 13, 2012, 20:06
Здравейте!
Предстои ми закупуване на нов лаптоп и съм се спрял на тези два модела:

http://www.technomarket.bg/products/09122740/lenovo-ideapad-g780ar-59336036
http://www.technomarket.bg/products/09119978/samsung-np300v5z-s05bg-notebook

Моля за вашите мнения кой да избера и дали Линукс ще се инсталира безпроблемно на избрания.Ще инсталирам най-вероятно или Кубунту или чист Дебиан.
Аз като че ли клоня повече към Самсунг-а,но пък Леново-то е с процесор от последните,пуснати от Интел (22 нм) и съответно с по-мощна вградена видеокарта.
Имам Леново V570,който е подобен на Самсунг-а,но докато Леново е IBM наследник,не знам как е качеството при Самсунг?
Лаптопът ще се ползва за всичко,най-малко за игри.

Моля за мнения,които да ме упътят.Благодаря предварително!
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с KRDC -: Aug 03, 2012, 20:45
Здравейте!

Ползвах досега KRDC и Remmina за да помагам на мои приятели за различни проблеми,свързани с Дебиан (всички сме с Дебиан тестинг и КДЕ).Сега от около месец не мога да правя нищо отдалечено,защото като вляза,в конзолата пиша само с главни букви (все едно,че Caps Lock е включен) и не мога да сменя с малки.Лошото е,че и приятелят ми не може да смени буквите след като вляза,а и след излизането ми и се налага да рестартира.
Remmina-та,която работеше идеално допреди 3-4 месеца сега ми дава само екран в горната половина на прозореца и е на практика неизползваема.
На всички компютри има Дебиан тестинг с инсталирани видеодрайвъри на НВидиа.

Моля за помощ,относно промяната на големите букви с малки,за да мога да ползвам отдалечения достъп.

Благодаря ви предварително за отделеното време!
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Скрипт за стартиране на игри в PlayOnLinux -: May 21, 2012, 20:51
Здравейте,колеги!

Имам молба от една госпожица да и направя нещата така,че да не се занимава с конзола и да си играе игрите в PlayOnLinux.Сценарият е такъв:

1. Системата е Кубунту 12.04.
2. Игрите са инсталирани на лаптоп със система от две карти (Интел и НВидиа),т.нар.Optimus,който се задейства от приложението BumbleBee и когато се играят игри се включва втората карта (НВидиа).Това е направено и работи.
3. Игрите се състоят от по две СД-та,като първото от тях е инсталирано в PlayOnLinux,а второто трябва предварително (т.е. преди да се стартира съответната игра),да се маунтне и то точно в /media/cdrom.Всички втори СД-та са iso-файлове.
4. PlayOnLinux се стартира с командата optirun playonlinux,която включва втората карта да работи с PlayOnLinux

Аз и направих един скрипт,който предварително маунтва съответното второ СД:
sudo mount -o loop път-до-второто-сд-на-играта /media/cdrom
и тя трябваше да го стартира в конзола и да пише паролата си всеки път преди да стартира PlayOnLinux,но това и се видя сложно.

Може ли да се направи така,че да се напише скрипт,който да маунтва съответното второ СД автоматично и да стартира и PlayOnLinux без тя да се занимава с конзола?

Маунтването е с руут права,та не знам дали е възможно.

Благодаря ви предварително!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Дебиан инсталация и USB мишка -: Jan 19, 2012, 19:50
Здравейте!

Не мога да си обясня защо при инсталирането на Дебиан,той не разпознава USB-мишките и инсталацията спира.При мишка в PS/2 слот проблеми няма.
Молбата ми е да ми обясните как се процедира при такава ситуация,защото не мога да инсталирам на лаптоп,който има само USB портове.

Благодаря предварително!
9  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Мнения за Lenovo V570 -: Jan 06, 2012, 20:35
Здравейте,

Въпреки,че не харесвам особено преносимите компютри,ми се налага да си закупя такъв в интерес на работата ми.Затова искам да ви попитам дали ще имам проблем с инсталирането на Дебиан на този лаптоп:
http://www.lenovo-bg.net/product/id/33830/
Най-неясно ми е каква му е wi-fi картата.Другото мисля,че ще е съвместимо.
Ще се радвам на всякакви отзиви и коментари.

Поздрави!
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За unthink.com -: Oct 25, 2011, 22:41
Най-новата социална мрежа.Само за хейтъри на фейсбук.Поне такъв е анонсът и.
Ако някой се е регистрирал вече там,нека да ми прати една покана на plamen.dz@gmail.com
Просто ми е интересно що за птичка е това.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Дебианско ядро 3.0 и видеодрайвър -: Aug 20, 2011, 19:59
Здравейте!
Досега нямах проблеми с компилиране на дебиански ядра и инсталиране на съответните видеодрайвъри (картата ми е Nvidia GeForce 8500 GT).Тези дни реших да пробвам да си компилирам ядро 3.0.0-2 от дебиански сорс и всичко мина успешно.Ядрото си заработи без проблеми,но видеодрайвъра се инсталира само когато си стои сорса от който съм го компилирал в /usr/src.Ако изтрия сорса и оставя само хедърите (които се създават при компилацията на ядрото),тогава при инсталация на драйвъра ми се появява съобщение,че не може да се открие сорса на ядрото.И това е само при последното ядро - 3.0.0.При предните сорсове на ядра 2.6 това никога не ми се е случвало.А папката със сорса,от който съм компилирал я трия,защото заема доста място (около 5 ГБ),пък и нали инсталирам хедъри.
Ако някой знае решение на този проблем,ще се радвам да пише.Четох доста в гугъл,но не открих нищо,което да го решава.Е,може и да съм пропуснал нещо.

Благодаря предварително!
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със символни устройства в /dev -: Jul 28, 2010, 20:49
Здравейте,
Преди да опиша какъв е проблемът да изясня,че се отнася за две устройства - камера и тв тунер.Проблемът е,че не знам защо дебиан сменя при зареждане на системата символните устройства в /dev,които ги обозначават и оттам започва мазалото.Например в TvTime е указано да се отвори /dev/video0 и той го прави при стартиране,но ако междувременно системата е сложила там камерата - познайте.Просто не работи и има само звук.Ако там е тунера нещата са си наред и всичко си работи.Същото се отнася и за камерата.Долу-горе в около 50% от стартиранията нещата са си по местата,а в останалите 50% са разменени.

Въпросът ми е,как да направя така,че винаги тунера да е на /dev/video0,а камерата - на /dev/video1?

Благодаря предварително!
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Преминаване от ext3 към ext4? -: Dec 25, 2009, 20:56
Здравейте!

Доста прочетох (в материали от нета) за файловата система ext4.Ако наистина е толкова добра,колкото пишат,то ми се ще и аз да премина на нея.Но имам един въпрос,на който не получих отговор при търсенето и четенето на статии и ръководства,затова си позволявам да попитам вас.

Първо да ви кажа,че имам един руут дял (ext3),и отделен home дял (пак ext3).

Казва се,че може да се мине на ext4 директно от ext3,като се изпълни определена последователност от команди.След това се редактира fstab и готово.Казва се също,че при това преминаване ще бъде обработено САМО незаетото пространство на партишъна и всички новосъздадени файлове след това вече ще бъдат записани в новата файлова система,а старите ще си бъдат така,както са си били (т.е. няма да бъдат променяни).

Аз питам следното: Ако изтрия след тази процедура по преминаване стар файл,неговото освободено място ще премине ли автоматично към ext4?
Никъде не успях да намеря инфо по това.

Знам,че ще ми кажете,да не правя такива половинчати работи,особено,когато се касае за файлова система,но домашния ми дял е 500 ГБ и е натъпкан на 70% с неща,които не ми се ще да загубя.Затова не мога да започна на чисто.

Не е толкова спешно преминаването ми,просто ми се иска да ползвам преимуществата на тази файлова система.Ако не може,то ще си остана на това,което е в момента,докато се намери изход.

Благодаря предварително!
Поздрави!
14  Игри за Linux / Общ форум / MAME под Дебиан - как? -: Oct 26, 2009, 19:49
Здравейте!
Прииска ми се да поиграя старите игрици за Apple II и реших това да е с МАМЕ.Инсталирах си хмаме-то,конфигурирах го и му зададох път към ром-овете в домашната си директория,за да ми е по-лесно да си ги слагам там.Да,ама не - не ги открива,а ако ги открие,то винаги ми пише,че нещо им липсва (липса на файлове).Прочетох много неща в Гугъл,а и тук,но нещо не разбирам - този емулатор работи ли изобщо (и ако да - как да го подкарам),или е пълен майтап?

Благодаря предварително!
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Рутер проблеми -: Oct 01, 2009, 19:54
Здравейте!

Допреди седмица бях добре с рутера ми TP-Link TL-R460,но сега имам проблем.Доставчикът ми увеличи скоростта на връзката ми с нета на 20 mbps (преди беше 12 mbps),но връзката ми през рутера си остана на 12 mbps...Тествах без рутера и се оказа даже,че скоростта на връзката ми е повече - 24-26 mbps.А се очаква и ново увеличение на скоростта за в бъдеще.
Мрежата ми в къщи е само жична - 3 десктоп-а,свързани с кабели към рутера.

Искам да попитам какво да правя - нов рутер ли да купувам (и ако да - кой ще ми свърши работа за тази скорост) или да градя собствен рутер (имам стар хардуер,но не знам като какво ще ми свърши работа,да не се окаже после,че пак не смогва)?
Повече клонят везните към закупуване на нов (ако има такъв,който ще се справи),но ако няма - ще се хвана да чета и ще правя мой си.

Моля ви за предложения и по двата варианта!

Благодаря предварително!
Страници: [1] 2 3