Покажи Публикации - jet
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 167
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Днес в 18:33
А някой пробвал ли е, какъв  ще е разхода на гориво, ако ДВГто върти генератор, който да подава ток към електродвигателя. Нещо такова. Едва ли трябва голям двигател за това и разхода няма със сигурност да е 10 градско например.
Всички дизелови локомотиви са такива.
Както и всички твърди хибриди
Nissan's e-Power line, Serena, Kicks, Qashqai, Mazda MX-30 и BMW i3
Там се използва ДВГ (обикновено с цикъл на Аткинсън), който върти генератор за ток за задвижващия ел. мотор.

Със супер кондензатори цената ще литне.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Днес в 15:58
Цитат
Повечето ел. коли "харчат" между 15 и 20 квтч/100 км.

В едил литър бензин има енергия около 10кВтч. Значи ако се приравни към бензина ел. коли "харчат" между 1.5 и 2 литра бензин на 100км. или 4 до 5 пъти по-ефективни.

Щото не са направени както трябва. Друго ще е, ако има двигател на всяко колело.

Може да е така а може и да не е така??? Ако един централен двигател, както е теслата, той е голям. А колкото е по-голям един ел. двигател - толкова и кпд-то му е по-голямо. Обаче не знам колко ефективно с един двигател (например при теслата) се връща енергия в системата като натиснеш спирачките.

В този ред на мисли по един малък двигател на всяко колело може да е по-ефективно (но и по-скъпо). Има ли такива коли и колко харчат?
Един електродвигател трябва да движи трансмисия. Все някаква. А това си е чиста загуба на енергия. Ако имаш двигатели на четирите колела, може всеки да движи колелото с отделна скорост и това може да доведе до огромни ползи при поведението на колата на пътя. При приплъзване, поднасяне, остър завой. Ще са много по-сигурни.
При двигатели на 4-те колела, пак ще трябват трансмисии, щото оборотите на ел. двигателите не са подходящи за това. Освен ако не си играеш със стъпкови двигатели, ама тогава въртящия момент и загубите отиват на кино. Все пак КПД на трансмисиите е между 85-90%, не е толкова зле.

Почти всички двигатели са по-ефективни от ДВГ (дори парния двигател е два пъти по-ефективен от ДВГ) . Просто досега сме залагали на грешния кон.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Днес в 15:57
Абе той съда и бандюгите трябва да вкарва, ама...
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Днес в 15:55
Още не съм видял работещ Арч сървър в корпорация, а не е като админите да не са напреднали (виждал съм RedHat, CentOs, Debian, Ubuntu, ClearOS, Oracle Linux). И на десктопите не виждам да е навсякъде, ако е толкова добър.
Това, че някой е направил добра документация не значи че и ОС-а им е на същото ниво.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Dec 07, 2021, 23:46
...
Учените идентифицираха нова версия на варианта на коронавируса Омикрон, която затруднява рутинните PCR тестове, съобщава "Гардиън".

Тази мутация се различава от обичайния Омикрон, като при нея липсва конкретен генетичен маркер, който позволява PCR тестовете да се използват като готово средство за регистриране на щама на коронавируса. Така лабораториите не могат да са сигурни дали това е Омикрон или не, освен ако не използват геномно секвениране.
..."

Ами сега. Най-добре е да се лашне още по една ваксинка и без тест.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 07, 2021, 03:04
Хубаво да се поблъскаш, ама един два пъти. Не може на всяка инсталация да се блъскаш щото става тегаво (и почва да говори зле за психическото ти състояние (мазохизъм)). Когато трябва да се инсталира нещо за норматив - тогава и теглиш една голяма, сваляш нет инстал-а и слагаш Дебиан-а.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 07, 2021, 00:23
Проблема не е в графичен или текстов инсталатор, а в автоматизацията.
Дори и 3Д инсталатор да имаш, ако трябва да генерираш ръчно/крачно конфигурационните файлове (като фстаб например) не струва и пукнат грош.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Dec 06, 2021, 23:29
Документацията си трябва, щото Арча има най-допотопния инсталатор (все едно инсталираш дистро през 1995г.) нулева автоматизация. Тия хора трябва да се научат да пишат скриптове.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Свързване на 2 компютъра - Линукс Минт -: Dec 06, 2021, 23:24
Става и с:
FileZilla, mc (Midnight Commander)

както и с sshfs - инсталираш го и правиш
sshfs servername:/  /mnt/server

Но nfs си е Линукс/Юникс нативната файлова система и е най-бързата.

Даже може с Питон-а да шернеш директория и да я аксеснеш с браузър от друга машина:
https://levelup.gitconnected.com/quickly-sharing-files-over-a-local-network-with-python-e9d8ef8e57c
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Свързване на 2 компютъра - Линукс Минт -: Dec 06, 2021, 15:04
nfs

https://www.tecmint.com/install-nfs-server-on-ubuntu/
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Dec 05, 2021, 15:59
...
Speca - не се засягай, твоите роднини са честни комунисти.  ;D

   Е пак не познА.
Майка ми и баща ми не са били комунисти,нито бабите и дядовците
(с изключение на единия ми дядо).

   За всеки случай проверявай вечер под леглото ... знаеш защо.
Няма нужда под леглото, достатъчно е да погледна в парламента, президенството, съда, търговската камара, банките, енергетиката, полицията, армията, медиите, опозицията - гледката не е лицеприятна.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Security Solution Onion 2 Linux -: Dec 05, 2021, 15:28
   Всъщност,Слънцето ще "изгасне" не след 20 млн. години,а след около 5 млрд.

Вероятността да ни удари "астероид целият от злато" е практически 0

   Това,че бягаш по-бързо от мечката (или от по-бавния човек) може и да не те спаси.
Може на теб да ти е "вдигнала мерника".
А може да се появи и друга мечка.

   Да се надяваш да не ти разбият интернет банкирането е
като да се надяваш да не те оберат...
Ама ти наистина ли не ползваш интернет банкиране ?! Или се бъзикаш.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Dec 05, 2021, 15:24
Wuling Hongguang Mini EV - тази колица е един ходещ ковчег (като едно време онези малките Daewoo Tico дето бяха наводнили БГ 90-те). Няма никакви системи за сигурност и е едни огънати ламаринки тънки като вестник. При катастрофите с тях няма ранени, само мъртви. Това чудо не отговаря дори на базовите стандарти и затова няма да ги видите в Америка и Европа.
Със 17.4 hp мотор - това е по-зле и от Трабант и е още по-тясно (като за китайци) - аз не знам как ще се събера в такова чудо. Със 120км на заряд, трябва да седиш само до контакта. Мах 100 км/ч - и това му е много.
А парите дето са спестили от развой отиват за Ши Джинпин и ККП и ще възхваляват победата над капитализма на 20-ия конгрес догодина.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Dec 04, 2021, 18:05
Тука виновен е мениджмънта, не инженеринга. Няма кораб който да оцелее при удар в айсберг. Трябвало е да го видят и да не се стига до там.
Speca - не се засягай, твоите роднини са честни комунисти.  ;D
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Security Solution Onion 2 Linux -: Dec 04, 2021, 15:26
...
нека да разбият шифъра и тогава ще го мислим.
...

   Тотално погрешен подход.

   Сигурен съм,че няма да си happy,ако ти източат кинтите през интернет банкирането
(живееш у канадско,почти сигурно имаш такова).Достатъчно е да прихванат трафика
между банката и компютъра ти.
При установяването на криптирана връзка (https) при всички положения се използва
RSA или подобните му алгоритми. Ключовия момент: клиента "предлага" на сървъра
ключ за симетричното криптиране,използван по-нататък,който е криптиран с публичния
(на сървъра), Сървъра го декриптира с частния си ключ.
Т.е. налага се 2 пъти да се разбие RSA (или подобен).1-я път за да се декриптира трафика,
2-я - за да генерират твоя частен ключ (данните от трафика са достатъчни)
Т,е, достатъчни са 24 часа (или малко повече) за да ти отмъкнат кинтите.
   Е,ти нямаш милиони,но някои имат ...
Да не говорим за другите възможности - прихваната вътрешна информация за бъдещи борсови
сделки (тук вече говорим за милиарди).
Прихванати военни комуникации на противника.
И т.н.
Ако-то мирише и цапа гащите.
Можем да си говорим за бъдещи катаклизми колкото си искаш - например като те удари астероид или изгасне Слънцето - опа не си подготвен я няма да си happy. Поне кеша ще ти остане (ама надали).
Или ако ни удари астероид целият от злато - парите ще станат хартийки. Сядай си на г... и мисли решение (Слънцето за след 20 млн. години, а астероида може да е още в Понеделник).

Има един много ценен лаф, който важи и за сигурността/криптирането: Когато те гони мечка, няма нужда да бягаш по-бързо от нея, а от онзи пич до теб.
Страници: [1] 2 3 ... 167