Покажи Публикации - vstoykov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 87
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как е правилно да се направи пълна профилактика на дънна плтка? -: Mar 09, 2015, 18:03
може би още по правилна процедура е да се подгрее платката и тогава да се работи с поялник или духалка. ако платката е постоянно подрята и обикновен не толкова мощен поялник ще свърши работа а и с духалката може да стане.
Но това не съм го опитвал.

По форумите гледах, че някои ползват сешоар за тази операция (подгряването) - който няма поялник с горещ въздух има лесна алтернатива.

Кондензаторът може да не е подут, но въпреки това ESR да му е високо. Ако може е добре да се проверяват с уред за измерване на ESR - има и такива, които могат да мерят директно без разпояване.

Аз съм чистил дъно (RoHS) с четка за зъби и нямах никакви проблеми. Почиствал съм повече от едно с подобна техника.

Четката с какъв косъм беше? Може би това има значение. И какъв флуид си ползвал при четкането. Защото ако е бил проводим е обяснимо защо няма повреда.

Друго обяснение е наличието на защитни диоди, които са понесли статичното пренапрежение.

Еми тя техниката е заменима... Какво толкова се впрягат някои хора не знам, ама какво да стане - ще изгори и ще си купи нова  [_]3 Това не е крайник на човек, дето може да бъде загубен безвъзвратно.

Техниката е заменима, обаче времето, което си отделял за да спечелиш парите, с които да я купиш никой няма да ти го замени.

Умните хора внимават когато харчат (не извършват демонстративно потребление, не си купуват неща, които действително не им трябват, пазят си вещите за да не се налага после да купуват нови и т.н.). Защото предпочитат да правят нещо интересно и забавно вместо да си губят времето в печелене на пари.

(За ефекта на заплащането върху мотивацията може да прочетете повече в книгата Мотивацията на Даниъл Пинк. В много случаи заплащането действа демотивиращо - обратното на някои от класическите теории. Справка с реалността: Encarta и Wikipedia. Windows  и Linux.)
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как е правилно да се направи пълна профилактика на дънна плтка? -: Mar 09, 2015, 04:59
Измерването на съпротивлението на спирта не беше във връзка с възможната връзка между проводниците след включване на захранването, а във връзка със статичното електричество (ако има проводим флуид е много трудно да се образува опасно напрежение).
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как е правилно да се направи пълна профилактика на дънна плтка? -: Mar 09, 2015, 02:05
Благодаря.

Сега проверих - от три години не бях писал във форума...

По темата: тук съветват да се ползва четка за зъби при чистене на платката.

Цитат
Clean the board with methylated spirits or isopropyl alcohol using a toothbrush. This will remove any of the soldering flux and residue.

Any light corrosion around the battery area can be cleaned off with methylated spirits also. If the corrosion is more severe, then use a bicarbonate soda / distilled water solution to scrub down the affected area, again using a toothbrush. White vinegar also seems to work quite well as it neutralizes the alkaline battery leakage. After doing this rinse the area with distilled water and soak up any remaining water with tissue paper and then let dry. If you have compressed air available, blast off excess water with an air gun.

Само че там става въпрос за стара платка (като моята на старата машина) и почистване на протекла батерия.

Не съм убеден, че този метод е подходящ за нова платка (която може да е по-чувствителна към статично електричество и има възможност оцетът и содата да се заврат на някое забутано място).
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как е правилно да се направи пълна профилактика на дънна плтка? -: Mar 09, 2015, 00:57
Да се стърже с топлийка е много опасно. Също и ползването на вода. Най-добре с технически спирт (това е етанол, на който му добавят други алкохоли за да мирише и изглежда гадно с цел да не го пият като ракия).

Наскоро реставрирах един стар компютър с процесор 386 - от началото на последното десетилетие на миналия век. Беше се разтекла батерията (за втори път - направих грешка преди около 15 години като запоих нова вместо да сложа друга батерия далеч от дънната платка).

Нямах под ръка технически спирт и затова ползвах медицински - 70% етанол, останалото вода (въпреки, че водата може да е проблемна - но там, където чистих лесно се избърсваше със салфетка, така че да няма време водата на нанесе щети).

Иначе за по-забутани места - само с алкохол (технически спирт или чист етанол - без вода).

Ползвах клечка за уши, която топях в спиртния разтвор (70% спирт, 30% вода). Трябваше много търкане за да изтъркам каквото е останало след протичането на акумулатора.

Не ползвайте разтворители за бои и други подобни, защото може да увредят елементите и да разтворят защитния лак на дънната платка!

Накрая за да съм сигурен, че няма проводима мръсотия, където не трябва минах с една топлийка между печатните проводници, но много внимателно, така че да не срежа някой печатен проводник без да искам.

В крайна сметка машината заработи без проблем (само дето си беше забравила настройките в БИОС-а заради липсата на захранване).

Имам и стара прахосмукачка "Тайфун", която може да духа (тръбата се вкарва в другия край - от където излиза въздуха). При една и съща мощност на двигателя и диаметър на тръбата въздействието на изходящия въздушен поток е съвсем различно от това на входящия - при "смучеща" прахосмукачка не може да се постигне такъв почистващ ефект като при "духаща".

Допълнително стесних изхода на тръбата за по-силен ефект.

Спирайте вентилаторите, когато ползвате компресор или мощна прахосмукачка праходухачка - високите обороти може да повредят лагерите или да се индуктира напрежение, което да претовари електронните елементи.

Почиствал съм компютри, които са се намирали в кухни и места, където се пуши. Получава се една лепкава гнусотия, която мирише на цигарен дим. Обикновено се натрупва там, където вентилатора обдухва съответния радиатор.

По въпроса за кондензаторите: ако ги отпояваш с обикновен поялник има голяма вероятност да повредиш платката. Новите платки са многослойни (няколко изолационни слоя, между които има печатни проводници - не са само от горната и долната стана като на старите компютри от началото на последното десетилетие на миналия век).

Затова запояването върху старите крачета (без да се разпояват) може да намали риска платката да се прецака.

Аз съм успявал да сменя повреден кондензатор от дънна платка с разпояване. Може би съм имал късмет (ползвах обикновен поялник, не с горещ въздух). Ако ползваш правилно поялник с горещ въздух е по-малко вероятно да прецакаш дънната платка.

Внимавайте когато ползвате компресори - някои компресори може да пръскат масло и да изцапат платката, вместо да я почистят. Освен това силната въздушна струя може да счупи някой елемент (за вентилаторите писах по-горе, но пак ще повторя - застопорете вентилатора, ако почиствате с компресор или праходухачка).

Контейнерите (тип "дезодорант") със сгъстен въздух всъщност съдържат запалим газ - пропан-бутан. И са скъпи. Може да направите пожар (или да си повредите устройството за пречистване на въздуха, което работи на принципа на плазмената йонизация или подобен).

Има антистатични четки (като четките за зъби). Но някои ползват обикновена четка за зъби (не знам доколко е безопасно, но мисля, че няма да има проблем, защото обикновено има защитни диоди на интегралните схеми или поне би трябвало да има).

Гледам по форумите, че много хвалят изопропиловия алкохол - бил евтин и чисти добре.

На теория, ако се ползва проводим разтворител не би трябвало да има проблем със статичното електричество (получаващо се при триене на четката с платката). Измерих съпротивлението на етанол 70% (вода 30%) върху клечка за уши и резултатът е около 1,5 мегаома. Тоест, може и да не е опасно, но може и да е опасно - зависи от материала и дали защитните диоди ги има (и колко могат да понесат).

Ето за тези диоди става въпрос (те са вътре в интегралната схема - върху същия кристал, където са другите елементи):


https://rdist.files.wordpress.com/2010/03/cmosiopin1.png

Проблемът е, че може и да ги няма тези диоди (защото създават паразитен капацитет и това намалява скоростта на работа). Или да са прекалено кекави - да не държат на статични напрежения.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как Google разплака едно 10 годишно дете -: Dec 12, 2011, 17:15
От Google имат наглостта да пускат такава реклама:

http://www.youtube.com/watch?v=R4vkVHijdQk

От коментарите към видеото:
Цитат
Dear Sophie,

Today Google closed your account without warning because you're underage.

We lost all the memories we sent you.

mestoris 9 hours ago 20


Коментар от тук:

Цитат
Andy
Mon 04.Jul.2011 at 05:43

Don't blame Google; blame the fear-pandering politicians who voted for the Children's Online Privacy Protection Act. This law makes it impossible for most online service providers to legally provide service to users under 13 years of age.

http://en.wikipedia.org/wiki/COPPA


Charles Miller
Mon 04.Jul.2011 at 05:50

Google are over a barrel on this one, sadly.

American Law (COPPA, the Children's Online Privacy Protection Act) makes it illegal for websites to collect personal information of children under 13 years of age without "verifiable parental consent". According to the Wikipedia article, examples of such consent are:

* obtaining a signed form from the parent via postal mail or facsimile;
* accepting and verifying a credit card number;
* taking calls from parents on a toll-free telephone number staffed by trained personnel;
* email accompanied by digital signature;
* email accompanied by a PIN or password obtained through one of the verification methods above.

This is why every single website has, at the very least, an "Are you over 13?" button on its signup form. The regulatory burden is such that any site not specifically aimed at kids will say "sod it all" and refuse to have anything to do with pre-teens.

The email of an under-13 is by definition "personal information". Google is obliged to delete it as soon as they discover they have it, as holding onto the data in any form will expose them to legal liability and large, nasty fines.


John Mark Ockerbloom
Mon 04.Jul.2011 at 12:25

Why are people blaming COPPA rather than Google for this? From a quick look at the description of the law, it appears that there's nothing preventing Google from providing email services for folks under 13, *as long as* they get verified parental consent (which can be done in a variety of ways, including the credit card registration that is done routinely on many e-commerce sites), are clear about what they disclose and to whom (like noting that messages disclose email addresses to their recipients), and don't spread personal information farther than their disclosures say.

The sites I've seen that refuse to deal with people under 13 tend to have business models that depend on the exploitation of personal information, often in ways not clearly understood by their users. (Or, as has been said about many free sites, "you're not their customer, you're their product".) "The paperwork is too burdensome" is a convenient excuse; it may be over-burdensome for that particular business model, but I don't see that it is in general. I tend therefore to be wary of sites that put forward that line.

36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Как Google разплака едно 10 годишно дете -: Dec 12, 2011, 16:49
Историята е тук: Google made my son cry (англ.).

В името на "защитата на децата" в същност се извършва възрастова дискриминация. Нарушават се основни човешки права.

Цитат
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация.

Цитат
(1) Всеки има право на образование.

Без възможността да се ползват информационни технологии на практика човек не може пълноценно да се възползва от някои основни човешки права.

37  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: May 04, 2011, 18:52
Когато вляза в биос-а (Asrock UEFI setup utility) в настройките на паметта пише:

DRAM Frequency DDR3-1066 [Auto]

А паметта е Kingston KVR1333D3N9/4G 4GB 1333MHz - т.е. 1333 MHz, а не 1066 MHz. Може ли паметта да я разпознава грешно като памет работеща оптимално на 1066 MHz и паметта да работи нестабилно когато тактовата честота е по-ниска от нормалната?

В менюто имам: Auto, DDR3-800, DDR3-1066 и DDR3-1333. Ще пробвам първо да настроя паметта на нормалната ѝ тактова честота от 1333 MHz (вместо автоматично определената 1066 MHz).

Като пусна memtest показва следното (след като коригирах настройките в BIOS-а):

Цитат
Settings: RAM : 665 MHz (DDR3-1330) / CAS : 9-9-9-24 / Single Channel

Цитат
Memory SPD Informations
----------------------------------
- Slot 0 : 4096 MB PC3-10600 - Kingston 9905471-006.A01LF

Защо 665 MHz, а не  1333 MHz?
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: May 04, 2011, 17:18
Забелязах, че когато се задейства предпазителя на екрана (скрийнсейвъра) и когато се изключва монитора автоматично е по-голяма вероятността да забие.

Сега съм настроил предпазителя на екрана на "черен екран", времето на задействане е максималното (два часа - за да не се задейства) и съм изключил от Power Management възможността за изключване на монитора при неактивност.
39  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Секюрити на CentOS + Kloxo(lighttpd(Cgi-fastcgi)) -: Apr 26, 2011, 23:32
Вместо FTP се ползва SSH (sftp). На практика като интерфейс е същото, само че когато се свързваш пишеш sftp:// вместо ftp:// (ако разбира се файловият мениджър, който ползваш го поддържа). Разликата е, че при sftp се ползва криптиране.

http://bg.wikipedia.org/wiki/SFTP

http://www.google.bg/search?q=sftp+client

40  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Секюрити на CentOS + Kloxo(lighttpd(Cgi-fastcgi)) -: Apr 26, 2011, 20:10
Може да минеш на Apache + SuPHP. Така всеки потребител ще има достъп за запис само в своята директория. Обаче ще може да вижда какви други сайтове са хостнати.

Добра идея е да смениш порта на SSH и да изтриеш pure-ftpd и pure-ftpwho (трие се по грубия начин - преместваш файла някъде другаде или направо го триеш). И без това FTP не трябва да се ползва, има SSH за тази цел (sftp).

Постоянно гледах в логовете как някой се опитва да влезе през FTP и SSH и реших въпроса като махнах FTP-то и смених порта на SSH.
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: Apr 22, 2011, 18:52
Пак заби. Този път в момент когато превключвах прозорци на Firefox с Alt+Tab.

Малко преди това бях тествал бутоните на клавиатурата sleep и wake и се изненадах, че работят (системата заспива и се събужда, обаче събуждането става не от бутона wake, а от бутона за включване на компютъра, който е отпред на кутията).

Когато забие даже бутона за рестарт не помага - само с бутона за изключване реагира (като се изключва).
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: Apr 22, 2011, 18:45
Код:
Section "Device"
Identifier  "Card0"
Driver      "intel"
Option "NoAccel" "true"
Option "DRI" "false"
EndSection

Едната опция я прие:

Код:
[   770.071] (**) intel(0): Option "DRI" "false"

Обаче другата не иска:

Код:
[   771.220] (WW) intel(0): Option "NoAccel" is not used

След тези настройки не съм забелязал да забива. Обаче това може да е случайно.
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: Apr 22, 2011, 16:02
Проблемът се наблюдава когато съм стартирал Firefox и когато скролирам страници. Интересното е, че когато пуснах Chromium Browser заби когато Chromium Browser беше във фокус. Това, че Firefox беше стартиран в момента може и да не е съвпадение.


Гледам, че има много подобни случаи.
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: Apr 22, 2011, 14:13
Наистина само Xorg е забил.

Накрая в лога се вижда това:
Код:
[  2751.832] [mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.
[  2751.832]
Backtrace:
[  2751.832] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x28) [0x45c5a8]
[  2751.832] 1: /usr/bin/X (mieqEnqueue+0x1f4) [0x458ea4]
[  2751.832] 2: /usr/bin/X (xf86PostMotionEventP+0xc4) [0x488d74]
[  2751.832] 3: /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f6b6be51000+0x5319) [0x7f6b6be56319]
[  2751.832] 4: /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f6b6be51000+0x5a0e) [0x7f6b6be56a0e]
[  2751.832] 5: /usr/bin/X (0x400000+0x6d4e7) [0x46d4e7]
[  2751.832] 6: /usr/bin/X (0x400000+0x1161a3) [0x5161a3]
[  2751.832] 7: /lib/libpthread.so.0 (0x7f6b70df6000+0xfb40) [0x7f6b70e05b40]
[  2751.832] 8: /usr/lib/libpixman-1.so.0 (0x7f6b70b97000+0x486f0) [0x7f6b70bdf6f0]
[  2751.832] 9: /usr/lib/libpixman-1.so.0 (0x7f6b70b97000+0x51058) [0x7f6b70be8058]
[  2751.832] 10: /usr/lib/libpixman-1.so.0 (pixman_blt+0x78) [0x7f6b70bc7b98]
[  2751.832] 11: /usr/lib/xorg/modules/libfb.so (fbCopyNtoN+0x2b2) [0x7f6b6d54c472]
[  2751.832] 12: /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so (0x7f6b6df79000+0x32839) [0x7f6b6dfab839]
[  2751.832] 13: /usr/bin/X (miCopyRegion+0xa5) [0x55c2a5]
[  2751.832] 14: /usr/bin/X (miDoCopy+0x43a) [0x55c93a]
[  2751.832] 15: /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so (0x7f6b6df79000+0x323be) [0x7f6b6dfab3be]
[  2751.832] 16: /usr/bin/X (0x400000+0xdf664) [0x4df664]
[  2751.832] 17: /usr/bin/X (0x400000+0x3e599) [0x43e599]
[  2751.832] 18: /usr/bin/X (0x400000+0x3f979) [0x43f979]
[  2751.832] 19: /usr/bin/X (0x400000+0x2187b) [0x42187b]
[  2751.832] 20: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfe) [0x7f6b6fd61d8e]
[  2751.832] 21: /usr/bin/X (0x400000+0x21409) [0x421409]

Когато се свържа през SSH се свързвам успешно и след като напиша "sudo killall Xorg -9" се възстановява достъпа от клавиатурата.

Проблемът се появява в момент на отваряне на няколко таба във Firefox. Най-странното е, че се появява не при всяко отваряне на много табове.
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Memtest забива на чисто нов компютър -: Apr 22, 2011, 00:21
Забелязах, че когато отворя няколко таба на Firefox компютъра забива (докато браузърът е натоварен с отваряне на няколко страници). Курсорът на мишката може да се движи, но нищо друго не се случва (клавиатурата не работи - не се превключва светодиода на Num Lock при натискане на съответния бутон). По същия начин като описания по-горе случай с VirtualBox.

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 87