Покажи Публикации - HunteR
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Еее, този linux... -: Mar 07, 2014, 19:28
Малко извън темата, ама голям смях пада.
Да го видите как се учи да мърда мишката. Едва я докосва все едно ще я счупи и като трябва да цъкне някъде с бутона, винаги я поглежда и като го натисне и мишката се отклони от целта си. :D
Все пак обаче добре се справя за 80 годишен човек никога не сядал на компютър.

Научи се как да включва и изключва компютъра, как да си пуска скайп, firefox и т.н.
Важното е, че му е забавно и се радва като малко дете.

Изскочи обаче едно мааалко проблемче. Понякога поради някаква странна причина екрана му се разширява, той това не го забелязва, но съм сигурен че ще го обърка за вбъдеще. И трябва да се натисне бутона за автоматично нагласяне на монитора. Монитора като цяло не е лош, някаква плазма на Самсунг около 20-тина инча. До сега подобни неща с Win XP/7 не ми е правил. Да имате идея дали има някаква настройка за това, щото аз му казах кое е бутончето, с което монитора сам си се наглася, ама 100% ще забрави. :D
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Еее, този linux... -: Mar 07, 2014, 16:39
Благодаря на всички отзовали се. С помощта на 1 приятел оправих проблема.
През recovery-то махнах xorg.conf-а. Направих го да генерира негов и го промених, като му добавих по 1 DefaultDepth 24. Общо взето е това, което нетер каза в последния си пост.

Отново благодаря на отзовалите се. :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Еее, този linux... -: Mar 07, 2014, 15:42
Ако не успея да се оправя със сегашния проблем може да му дам шанс на този Crunchbang.
Има ли български език, щото едва ли е нужно да казвам, че дядо ми изобщо го няма в английския?
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Еее, този linux... -: Mar 07, 2014, 15:13
Добре бе взех да се ядосвам. :D
То бива ли всеки път като тръгна да качвам линукс нещо да не бачка като хората.

Ето го и проблема този път.
Дядо ми решил, че иска да си има компютър. За скайп, да се чува с негови близки и т.н, щото видиш ли другите бабички имат, пък може и във фейса да се научи да влиза. :D
Викам ОК. Изкарах някакъв HP от тези старите легналите и ся си викам ОК, какво да му качвам. На него впрочем си имаше Win XP, който си работеше, но вече беше наблъскан с всякакъв софтуер за това реших, че ще се преинсталира.
И тъй като дядо ми до сега компютър не е виждал реших да му кача Linux, тъй като едва ли ще прави разлика между Windows и Linux.
Та, спрях се на Ubuntu, но тъй като компютъра няма доста RAM памет (256 DDR400), реших да е lubuntu. Свалям го, инсталирам всичко ОК, работи си добре, бърз е, но поради някаква скапана причина Color Depth-а е доста нисък. Не знам точно колко, може би 8bit-а.

Разбира се, не очаквах, че ще е като в Windows-а, дясно копче на декстопа, properties и си го нагласяш, но пък и не очаквах, че ще е толкова лай*яна работата. Така, разрових се из интернет, и попаднах на някакви tutorial-и как да го нагласим. Та, това което пишеше е. Създавам файл xorg.cong, в etc/X11 със следното съдържание вътре.
Цитат
Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Card0"
        Monitor    "Monitor0"
        SubSection "Display"
        DefaultDepth 24
EndSection
По този начин би трябвало да сменя Color Depth-а, на 24 бита. Записвам файла, и рестартирам системата и хоп, тя повече не тръгва. Стига до някакво место и просто операционната система не лоадва. И сега разбира се, тъй като съм гола вода в линукса като цяло реших, че ще преинсталирам. Случайно обаче намерих още 1 платка рам за още 256 мб и я сложих. Този път реших, че ще слагам xubuntu, викам може би там този проблем няма да го има.
Пак всичко наново, инсталирам, влизам и отново 5 цвята на кръст, адски грозно всичко. Най-интересното е, че докато xubuntu-то зарежда, за кратко се появява loading скрийна и там цветовете са ОК, но зареди ли ОС-то цветовете се пре*бават.
Викам пак ще пробвам този туториал и ще създам файл xorg.conf. И какво според вас се случва!? Системата отново не зарежда. Зарежда си лоадинг скрийна и до там , черен екран. Сега има ли начин да изтрия този файл, за да зареди системата поне или трябва отново преинсталация, щото ако е второто мисля направо да кача едно XP? И изобщо как да оправя този скапан Color Depth? Вярно картата е някаква вградена, слаба, гадна, но пък що под XP нямам такива проблеми?

Извинявам се за леко вулгарния език, който ползвам, но след като цял ден се опитвам да кача един скапан linux и винаги нещо бъгва , човек се изнервя до краен предел.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Skype няма звук -: Aug 23, 2013, 23:20
Ок, мерси за поправката.
Както и да е, днес ще правя 5-та инсталация на кубунтуто за 2 дена...
Нещо с тоя PulseAudio хората ме чуваха изключително зле, пращещ и т.н. Та, реших да го деинсталирам ама явно толкова добре съм го деинсталирал, че сега OS-то неще дори да тръгне. ;Д

С тоя линукс много главоболия ама пък ме кефи да му се не види.. 2 часа инсталирах скайп, че ми вадеше някакви грешки за липсващи файлове...
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Skype няма звук -: Aug 23, 2013, 13:56
Значи ситуацията е следната, те ме чуват, но аз не. Просто skype няма какъвто и да е звук.
Влязох в настройките му, за да избера кое устройство да ползва, но видях това:
http://prikachi.com/images/802/6476802O.png

Има около 10-тина устройства. Пробвах всичките, но с нито едно не подкарах звука. :(
Четох за някакво PulseAudio, инсталирах го, но въпреки това в скайп не се появи подобно устройство за избиране.

Та, какъв може да е проблема? :s

OS: Kubuntu


EDIT: Някак си го оправих. :D
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Въпрос относно рутер и DD-WRT -: Mar 14, 2013, 12:51
Добре как да го blacklist-на точно, като рутера не предлага подобна опция или поне със сегашния си firmware. Има някакъв мизерен Anti DDoS, който дори не работи като хората.

Цялата работа стои така, държа сървърче на една игра и някакво лапе от друг конкурентен сървър (който преди да започне да ме флууди дори не го знаех) е решило да ми направи мръсно. Флудваше порта на сървъра.
Впрочем за да следя флууда изпълнявам следната команда: netstat -anp |grep 'tcp\|udp' | awk '{print $5}' | cut -d: -f1 | sort | uniq -c | sort -n

Опасявам се обаче, че това следи броя конекции, а не броя пакети и точно за това не съм можел да засеча UDP флууда чрез тази команда (SYN флууда си го засича). Аз дори и да му дропвам пакетите изпращани към сървъра той пак ще си тормози рутера или греша? Точно за това съм решил да дропя директно от рутера.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Въпрос относно рутер и DD-WRT -: Mar 04, 2013, 17:38
Как ти дойде на акъла, че като ги дропваш и процесора няма да ги обработва и да се затормозява?
За да бъде дропен един пакет, то той трябва да достигне рутера ти, да бъде обработен, и iptables да реши дали да го дропи или да го пусне....

Та, този тип проблеми не се решават с дропене.
Може да ти помогне доставчикът ти, при добро желание.
Еми може би от факта, че съм тествал въпросното нещо, само че не на рутер ами на компютър. В смисъл, флуудвах ПЦ-то, след което направих да дропва пакетите и процесора спря да се натоварва. Не знам, може би нещо греша и при рутерите нещата стоят различно.

Иначе този потребител вече не е проблем, защото звъннах на доставчика и той ограничи IP-то. Просто не ми се иска при всеки флууд да трябва да звънкам на ISP-то, което за радост не е като някои други, които ти отговарят нещо от рода на "съжаляваме, но ние не сме Ви личен firewall", макар че ги разбирам и всъщност са прави.


Горещо ти препоръчвам Open WRT интерфейса не е толкова джиджен колкот DD-WRT но щади долно слабичкия хардуер на рутерчето ;) Отделно че можеш да си инсталираш каквито искаш пакети не с предварително подготвени set-ове DD-WRT
Всъщност и аз между DD-WRT и Open WRT се чудех. Просто навсякъде в нет-а препоръчват първото, пък и стария ми рутер беше с такъв и като цяло бях доволен.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Въпрос относно рутер и DD-WRT -: Mar 03, 2013, 11:52
Здравейте,
в момента съм с рутер TP-Link TL-WR1043ND.
До преди 2 дена ме flood-ваше с UDP пакети някакво лапе и рутера умираше.
Не ми се запушва канала, защото като вкарам WAN-а директно в PC-то интернета си е пушка, просто рутера не издържа и забиваше или започваше здраво да лагва.

Въпросът е, че този рутер не е предназначен за поддържане на сървър и знам, че това е нормално. Все пак има някаква вградена защитна стена, която по мои изчисления изобщо не работи или поне не както трябва, защото като я пуснах онзи си продължи флууда, а тя дори не го и отчете.

Каква ми е идеята? Идеята ми е да му сложа един DD-WRT, защото от това, което прочетох има доста повече настройчици и т.н. Също така поддържа и iptables команди и бих могъл евентуално при подобен флууд да дроп-вам пакетите, така че процесорчето да не ги обработва и затормозява.

Та въпроса ми е, правилно ли мисля, има ли някакви рискове от това флашване? И наистина мога ли да направя подобна филтрация директно през рутера ако съм с DD-WRT?
10  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Интересен проблем и как да го разреша -: Feb 04, 2013, 02:33
Днес нямаше подобно проблеми.
Между другото рутера е TP-Link TL-WR1043ND

Според мен маршрутизатора ти просто не успява да се справи с трафика. Ако е някоя от онези китайски кутиики, хич не е странно. Има го и момента канала ти да е прекалено тесен за трафика.
Ами когато е пълен сървъра, прави по 5-6 хиляди пакета и трафик около 1-1.5 MB/s.

Аз дори когато свалям, свалям с 7-8 МБ/с и проблеми с рутера нямам. А относно канала, не би ли трябвало в този случай просто да нямам нет, а не да ми забива рутера?
11  Сигурност / Системна Сигурност / Интересен проблем и как да го разреша -: Feb 03, 2013, 04:24
Здравейте,

хоствам сървър на една PC игра. От 2 дена обаче наблюдавам интересен проблем.
Рутера започва да блокира докато сървъра минава през него или пък порта, който е необходим, за да влизат хората е отпушен.

В началото си помислих, че някой флуудва, рутера не издържа и блокира, но не, изпълнявам следната команда: (Машината работи под Linux Debian.)
netstat -anp |grep 'tcp\|udp' | awk '{print $5}' | cut -d: -f1 | sort | uniq -c | sort -n
По този начин си правя проверка кой колко пакета изпраща. И всичко си изглежда в нормата. Вие ми кажете дали командата, която изпълнявам е правилна или не.

Възможно ли е някой да праща някакви пакети, че да блокира рутера? Не говоря за флууд, а нещо друго? На мен ми изглежда доста странно за това питам.

И как мога да следя под Linux кой какви пакети изпраща и с каква информация и евентуално да ги филтрирам?

Просто някакво дете в сървъра написа, че нямал да спре да крашва сървъра. На мен ми се струва, че просто се възползва от ситуацията, за да се направи на великия хакер, но все пак е важно да открия реалния причинител.

Защото примерно прави ги тия проблеми час-два и после спира. Ако рутера е за смяна(всъщност е сравнително нов), то тогава не би трябвало да го прави само през определен период от време. Всъщност и двата пъти го прави вечер около 20-21 часа.


Като цяло изобщо ще съм доволен на всякаква помощ. От какво според Вас са тези спирания на рутера? Възможно ли е Интернет доставчика да прави нещо (говорих с тях, казаха, че проблема не е от тях), но едва ли имайки в предвид, че при спирайки сървъра или затваряне на порта забиванията спираха.

Благодаря предварително. Не съм сигурен, че въпроса ми е за тази секция, така че се извинявам предварително ако съм пуснал темата на грешното място.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с Port Forwarding и iptables -: Dec 17, 2012, 01:56
Ами то по-скоро е проблем на доставчика. Нещо става по мрежата и блокира рутера ми, гледам и на съседа е така.
Обаче, когато вържа WAN-а към някой от компютрите Интернета си идва.

Всъщност май ще се откажа от това да правя един от компютрите си рутер, защото днес нямаше такива проблеми и рутера не е блокирал.

Все пак малко знания няма да ми навредят. :)

Пък и след като държа сървър мисля, че е по-добре да има една такава по-мощна система, която да рутира трафика, защото все пак къде е процесор от няколко Mhz и двуядрен с по 2 Ghz. :D
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с Port Forwarding и iptables -: Dec 16, 2012, 01:35
Здравейте,
поради известни проблеми с рутера си TP-Link, реших че е добре да опитам да направя 1 от машините да играе ролята на рутер.
Операционната система е Linux Debian.

Тъй като до сега не съм правил подобно нещо, реших да видя как става номера.
Намерих едно видео и като цяло нещата, които направих са:

Сложих си втора мрежова карта.
eth0, ми е WAN-а, а пък с другата разнасям нета.
Локалното IP на машината, която рутира е 192.168.100.47, на другите машини следователно им слагам:
IP: 192.168.100.1-255
Subnet mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.100.47

За да започна да рутирам трафика имам:
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE

И като цяло всичко работи, с изключение на това, че нещо не ми се получава Port Forwarding-а.
Търсих в google, пробвах доста неща и нестава и не става.

Да кажем, че на 192.168.100.10 (някакъв вътрешен компютър) съм пуснал сървър на порт 155.
Искам този порт да бъде видим през реалното ми IP.

Как предлагате да направя това чрез iptables?
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Лаптопа загрява докато съм под Linux -: Oct 25, 2012, 15:30
Има обаче някои неща, които леко ме дразнят, някои от тях са маловажните:
Backspace не работи така, както работи в Win. Ако искам да се върна на миналата страница в браузъра трябва да ползвам ALT + Arrow Left, което като цяло е удобно, но не съм свикнал. Търсех начин, да накарам Backspace да си заработи чрез разни плъгини за Chrome, но без успех за сега. Както и да е, това само го вметвам ако някой знае как да го настроя, не ми е голям проблем иначе.

Също има и едно друго проблемче, вчера докато гледах филм забелязах, че въпреки това, че филма е пуснат екрана пак си гасне и трябва да мръдна мишката. След прочитане в нета се оказа, че това е проблем и повечето хора изключват изгасването на екрана преди да пуснат да гледа филм. Намерих и някаква програма Coffeine, която явно не работи, защото не я подкарах и връщаше някаква грешка.
Така, че и за това ако имате решение ще е добре да споделите.

И тъй като вече достатъчно се отклоних от темата ще задам най-значителния и важен за мен въпрос.
То по-скоро е проблем, който доста ме дразни. Нямам идея дали отново се държи поради проблем във видео драйверите или е нещо друго, дори не знам как точно да го обясня.
Вчера гледайки филма забелязах нещо много странно, докато има по-интензивни сменяния на кадрите се появяват едни линии, които реално ми се сториха, че е заради ниското опресняване на екрана. Оказа се обаче, че то си е със стандартните 60 Hz. Въпросните линии или по-скоро прескачане на картината, не знам точно как да го обясня, тъй като не знам техническото наименование на това явление се появяваха на няколко player-а, които пробвах. Ползвам иначе VLC. Същият видео файл няма никакви проблеми, като го подкарвам от настолния ми компютър, който е с Win 7.

Ако някой е разбрал за какво говоря ще се радвам ако ми каже как да го оправя, защото е леко дразнещо.
Също не знам дали заради не добрата поддръжка на Flash под Linux имам такива проблеми и премигвания в Youtube или просто нещо не съм направил както трябва, но имам странното чувство, че видеото не върви така както трябва.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Лаптопа загрява докато съм под Linux -: Oct 25, 2012, 04:30
Здравейте,

нов съм в този форум, за това ще ме извините ако вече е обсъждан този проблем.
До сега лаптопа винаги е работил под Win 7 откакто е взет. Реших обаче да премина на Linux, не защото не съм доволен от Windows-а, ами за да поразнообразя и да го понауча малко този Linux. :D
Дълго умувах каква дистрибуция да избера (гледах да е някоя по-лесна), като се двоумях най-вече между Ubuntu и Kubuntu.
Спрях се на Kubuntu обаче, заради по-готиния и лъскав интерфейс, който предлага KDE-то.

Та инсталирах го, с малко четене успях и да инсталирам няколко програмки (Skype, програма за филми и т.н.). Не се справих с инсталирането на ATI Catalyst, но това е друга тема.

Въпросът обаче е, че още първия път, в който започнах да работя с въпросната операционна система забелязах, че вентилатора на лаптопа върти сравнително по-бързо отколкото, когато бях под Win 7. Става въпрос под ненатоварено състояние. Дори и браузера не съм пуснал и нещо го натоварва повече отколкото, когато примерно гледах клипчета под Windows.

Не знам защо, но вентилатора не спира да върти и да духа топло (не горещо), това нещо под Win го нямаше.
Много ми се иска да разреша този проблем, защото като цяло ми хареса OS-то, но не желая да измъчвам лаптопа по този начин.

Другото, което забелязах е, че ефектите примерно с минимизирането на прозорец и т.н. понякога, когато има повече отворени приложения и прозорци леко накъсват. Точно за това се чудех дали не е от драйверите на видео картата. Не смятам, че е от лаптопа, защото под Win нямаше никакви проблеми, а и не е чак толкова слаб.

Intel i3 M370 2.40 GHz
3 GB DDR3
ATI Radeon HD5470M до колкото си спомням
Страници: [1]