Покажи теми - ivailo_georgiev
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Съвет за нов лаптоп с вградено видео - Intel vs AMD -: Mar 30, 2020, 20:17
Толкова отдавна не съм писал тук, че чак не можах да се логна и се наложи да си направя нова регистрация. Здравейте, колеги!

Имам нужда от съвет. Решил съм да си вземам нов лаптоп. Насочил съм се към бизнеса класа на Lenovo - ThinkPad E или L. Лаптопът ще бъде с вградена видео карта. Бях си харесал модел с процесор Intel i7-10510U, но други колеги ме разубедиха и препоръчаха да изчакам още месец - два за новите лаптопи с AMD Ryzen 4*** процесори. Не съм фен на AMD поради ред причини, но сред всичките им недостатъци тези процесори наистина ще предлагат несравнима производителност спрямо Intel и то на доста атрактивна цена.

Това което ме притеснява е как стои ситуацията с драйверите на тези процесори и видеото им. До сега съм работил само nVidia и не съм имал проблеми с тях. Не знам каква е ситуацията и с Intel. Чета за AMD Vega имало само отворени драйвери - какво означава това, че са орязани или нещо друго. Трябва ли да се притеснявам?

Молбата ми е да ме посъветвате дали наистина да чакам тези лаптопи с AMD или да не вкарвам вълка в кошарата, а да си заложа на Intel. Не се притеснявам, ако ще трябва да използвам няколко месеца непълноценни драйвери за AMD, стига наистина да излязат, макар и със закъснение читавите.

Не съм Линукс гуру, ползвам по-леснички дистрибуции като Manjaro и Mint. Ползвам си ги за най-обикновени десктоп неща, нищо специално. Просто това е моето предпочитание за операционна система от как се помня или това са вече 15 години. Свикнал съм с нея и искам да продължа да си я ползвам без затруднения. Ще се радвам за обективни мнения .  ^-^
Страници: [1]