Покажи Публикации - v_badev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 93
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Идея за безплатна енергия -: Oct 17, 2012, 11:00
Гравитацията не е следствие на магнитното поле на земята, а на нейната маса.

Интересно, каква ли е връзката между масата на Земята и магнитното и поле?  ^-^

Здравейте,

Помислете върху следното: Земята се върти и има магнитно поле.
Никой (човек) е я върти, нито пък създава магнитното поле.
Какво следва?

Следва, че Земята е едно голямо перпетум мобиле.  [_]3

Златко, като пишеш без да четеш само се излагаш. Няма връзка между масата на планетата и наличието на магнитното поле. За справка - Венера и Марс нямат магнитно поле, докато Меркурий, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и дори Ганимед имат. Ето ти един линк за четене - https://bg.wikipedia.org/wiki/Гравитация.
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Идея за безплатна енергия -: Oct 17, 2012, 10:38
gat3way, вземи например една воденица - ето ти перпетум мобиле.  ;) Водата пада върху греблата и задвивжва вала. А водата пада щото има гравитация, т.е. заради магнитното поле на земята. Значи докато Земята има магнитно поле водата може да задвижва вала на мелницата.  Звучи банално, но...^-^

Много хора си мислят, че енергията на перпетум мобиле трябва да се появява от нищото, да извира от самосебе си. Да, ама такова животно нема, енергията трябва да дойде отнякъде. В случая с воденицата улавяме магнитното поле на земята за задвижване на машинариите.
Гравитацията не е следствие на магнитното поле на земята, а на нейната маса. Израза „перпетум мобиле“ значи точно „вечен двигател“, а не машина използваща потенциалната енергия на водата за да върти колело.

добавка:
lunarvalley ме е изпреварил :)
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Идея за безплатна енергия -: Oct 16, 2012, 15:49
В BG-Mamma се обсъжда всичко.
19  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Идея за безплатна енергия -: Oct 16, 2012, 15:14
Явно всеки форум, дори и добре да започне, някой ден заприличва на BG-Mamma :)
20  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Колко ток харчи един компютър? -: Oct 15, 2012, 09:47
Предполагам максималната консумация е 5.6 кВ при най-неизгодни условия - висока външна температура, ниска вътрешна, която климатика трябва да понижи!
Максималната консумация на този климатик е 2KW при охлаждане и 2.6KW при отопление. Просто на линка, който е дал b2l описанието е лошо. Тук например е описано по-добре - http://powerclima.com/index.php?page=details&id=67. Също така този модел ще работи на максимална мощност само в най-тежките условия. Ако не се ползва за охлаждане на сървърно (за което не е подходящ), не са постоянно отворени прозорците и помещението не е прекалено голямо за него би трябвало да работи на минималният режим (0,5КВ) през повечето време.
21  Програмиране / Общ форум / Re: Какво забога става с QT? -: Oct 01, 2012, 15:26
xkernell, ти въобще погледна ли линка, който borovaka ти даде? Там освен линковете за изтегляне си пише и че Qt се разпространява едновременно под три лиценза „GPL v3, LGPL v2 and a commercial license“. Ако ти е интересна разликата може да видиш сравнителна таблица или да седнеш да прочетеш LGPL v2. Не е много текст и е полезно да знаеш лиценза на библиотеките, които ползваш.

Накратко ако няма да модифицираш кода на Qt и след това да разпространяваш модифицираният резултат без да даваш кода му може да си го ползваш безплатно. Ако все пак се наложи да пачваш нещо из Qt винаги може да качиш промените в GitHub или Gitorius за да спазиш LGPL v2.
22  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да си поговорим за електромобили -: Sep 21, 2012, 15:04
@jet - никога не съм сменял гума сам, още по-малко на Москвич, но съм гледал как го правят гумаджиите и схващам идеята ти.
Все пак цената си остава като пречка. Още повече ако трябва да сместиш двигателя в по-малко пространство. Не случайно всички произвеждани серийно електромобили са само с по един двигател.
23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да си поговорим за електромобили -: Sep 21, 2012, 10:46
Като чета обсъждането за двигатели в колелата направо си представям тема във форум за автомобили - „Откраднаха ми джантите с двигателите - а сега накъде?“ :) Все пак джантите би трябвало да се свалят лесно за да може да се сменят гумите два пъти годишно, а и сега има случаи да се крадат джанти с гуми.

От друга страна не вярвам че в обозримо бъдеще цената на 2 или 4 двигателя ще се доближи до цената на един, по-голям двигател + предавката му. Дори и да игнорираме по-високите изисквания към размери, механична и влагоустойчивост на двигател разположен в колелото, което ще го оскъпи допълнително. Не мисля че скоро ще видим серийно произвеждана кола с такова задвижване. Може би някоя спортна с двеста бройки годишно производство.

@bot - не си прав. Първите електромобили са се появили още в края на 19-ти век. Още през 1897-а в Ню Йорк има електрически таксита, четри години преди хибрида на Порше - https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_electric_vehicle#Rise_of_the_electric_vehicle_in_America.
24  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Търсиш що не ти работи JAVA-та, пък те ти предлагат колички за инвалиди. -: Sep 20, 2012, 13:47
То кой в наше време си инсталира ръчно плъгина. Просто си инсталираш пакета от официалното хранилище на дистрибуцията, рестартираш браузъра и всичко тръгва.
25  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Търсиш що не ти работи JAVA-та, пък те ти предлагат колички за инвалиди. -: Sep 20, 2012, 09:39
Версиите на Firefox нямат нищо общо с името на библиотеката. Sun са сменили името на plugin-а в по-новите версии. Firefox така или иначе зарежда всички плъгини, които са в папките за търсене.

Всъщност в Mozilla блокират плъгина заради версията на Java, която докладва, независимо от това как се казва файла. Старите версии имат документирани проблеми със сигурността. Ако ти е интересно тук пише кои са блокираните версии.

Така че дори и да преименуваш старият плъгин на libnpjp2.so, той пак няма да се зареди във Firefox. Ако си отвориш about:plugins ще си пише защо не ти се зарежда Java-та.
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Photoshop за ubuntu 10.10 -: Sep 17, 2012, 11:04
Разликата м/у GIMP и Photoshop е колкото между Дачия и Мерцедес. Да - автомобили са, ама...
То щото всеки, който е инсталирал Photoshop му знае и ползва повече от 1/10 от възможностите. Повечето хора и Gimp ползват по същият начин.

То иначе и Mac OS и Linux са Unix подобни системи, ама на Linux-а поне можеш да деинсталираш програма без да изкараш второ висше на тема plist файлове.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Windows -> Ubuntu -: Sep 05, 2012, 17:14
Всъщност не иска много четене, но няма да стане с Wubi. Ето как се прави - http://www.rationallyparanoid.com/articles/ubuntu-12-lts-security.html.
28  Сигурност / Системна Сигурност / Re: какво точно е Certificate Authority -: Sep 05, 2012, 09:44
Според този списък почти всички браузъри и пощенски клиенти приемат техните сертификати. Не се поддържат от някои мобилни системи, и разни неща, които не са браузъри като Java и Adobe Reader.
29  Сигурност / Системна Сигурност / Re: какво точно е Certificate Authority -: Sep 03, 2012, 16:46
Поне сертификата на Visa би трябвало да го има в браузъра ти. Със сигурност го е имало още във Firefox 3. Другият не мога да го намеря в списъка на Mozilla, но не съм се и старал много.

Относно това кой греши. В този случай параноичният начин на действие е да се свържеш с банката по телефона или да отидеш в техен офис и от там да ти дадат отпечатъка на сертификатите. След това на домашният компютър сравняваш и ги инсталираш ако съвпадат.
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем след премахване на Unity -: Aug 31, 2012, 14:15
И на мен ми се случи веднъж. Даже прозореца за избор на системен език беше на китайски и не се променяше ако го пуснех с „LC_ALL=C“. С помощта на Google Translate видях как се пише на китайски „Български“ и успях да превключа езика.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 93