Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 469
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Днес в 13:21
Не съм убивал хора,нито съм призовавал за убийства.
Нито съм призовавал за брутално насилие.

Нищо такова не съм твърдял. Да го наречем благоразположени към по-твърда, ръководна ръка. Това имах предвид.

доп.
===

Нещо подобно на това, което каза 4096.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Днес в 12:07
Хич не е само тока и за твое нещастие, дори да беше и в този момент да изхвърлим всички перки (които са всичко друго, но не екологични) в морето (още едно неекологично действие), то това изобщо не решава въпроса. Тук става въпрос за спекула заради криворазбрана либерализация, която не е никаква либерализация.

=*=

Нещо, което не казах. Отказа от криминални дела, всъщност не решава въпроса, а го задълбочава. Ако в нашия хипотетичен случай¹ всички адвокати откажат да го правят, то имаме истинска катастрофа. Конституционно закрепеното право за честен процес отпада. Това ще ни върне преди прежде споменатия Левски.

Защото макар в Турция по това време да не е имало Процесуален кодекс, то турците правят всичко възможно да има честен процес срещу него и той да бъде осъден с действителна присъда по действително обвинение, което е било убийство.  За реално извършено убийство е осъден, а не, че е Джинги би.

Чувам гласа на някой подобен на Спеца² казващ, че още по-добре. Няма да харчим пари и престънците директно ще ходят в затвора, където им е мястото. Ами не е така. Докато не се докаже друго, всеки е невинен на Земята. От небето не можеш да се скриеш, но там са други нещата. Ами, ако действително невинен човек по стечения на обстоятелствата е задържан? Не като да не се случва навсякъде по света и то не е нарочно, да е преднамерено действие с друга цел.===
¹/ Защото засега забрана за влизане в съда на всички, които не са обвиняеми няма, а може и да няма;

²/ Не твърдя, че той конкретно би го казал, а някой с подобен на неговия манталитет.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Днес в 11:04
Nik според мен (лично мнение) си в грешка. И си в грешка по няколко причини:

① Гледаш прагматично. Ще съсипем икономиката.

С тия цени на енергоносителите, не я ли съсипахме вече?

А кой е икономическия министър? Вафла Корни! Откога един комунист се интересува от икономика? Не е било и няма и да бъде. За тях икономиката винаги е била трън в петата.

Но дори да не беше комунячга на върха, какво от това?! Държава има, независимо има или няма икономика. Даже в идеалния случай е най-добре да няма никаква. Колкото по-беден е един народ, толкова по-лесно се мачка. Пример, ли? Какво ще кажеш за Русия? Ами за Китай? Или нещо от нашата черга. Куба, например.

② Приемаш, че българина е готов на жертви.

Което ще кажа не важи само за българите по принцип, а за хората като цяло, но понеже говорим за нашего брата.

Българина не е готов на жертви. Така е било и в най-черните, робски години. Да не мислиш, че по ботево време, българина е бил готов да се жертва? Щеше ли да има Околчица, ако беше така?

Левски е заловен на двадесетина километра от Ловеч и отведен пеш в София, в която е имало едва няколко хиляди заптиета, а по пътя са го придружавали само две. И все пак беше обесен.

Защо мислиш, че сегашния презадоволен българин, както никога до сега, би бил готов да се жертва, па макар и малко, за нещо, каквото и да било?

Готов си да не поемаш криминални дела и пак ще преживяваш? Съгласен съм. Моето мислене е същото. Но, колко от колегите ти биха го сторили?

И знаеш ли. Тук нещо лично. Винаги, когато съм решен на големи компромиси, само, за да опазя съвестта си неопетнена, идва жена ми и казва — не забравяй, че имаш семейство и не си сам. И тогава правя завой, отстъпвам до някъде и продължавам.

Ако жена ми дойде и каже — няма накъде, задължават ни да се ваксинираме, то ще ида с нея. Още не се е случило, но натам отиват нещата.

Българина (или всеки друг) е готов да се жертва за децата си, прави го на драго сърце и го прави всеки ден. Но на почти нищо друго не е готов.

Така, че, ако у нас има истински натиск, а не фиктивен като досега, процента ваксинирани рязко ще скочи на 99%, хайде винаги има един процент антисоциални типове, които няма да успеят да накарат.

И не на последно място, човека е страхливо животно. Той не вярва, че има Бог наистина и таи хиляди страхове. И, ако не успеят да го уплашат с една под средно опасна болест, то ще намерят стотици други неща, с които да го уплашат.

Това властта го прави непрестанно от пещерите насам и го прави по толкова много пъти дневно, че ние дори не го забелязваме.

4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 23, 2022, 12:58
Аз съм голям почитател на ytdl, ползвам го ежедневно, в момента слушам подкаст посредством него (през mpv). Тук по-скоро бих дал:

Код
GeSHi (Bash):
  1. --audio-format "best"

И може би заигравка с --convert. Ползва се ffmpeg за целта.

И втора забележка. Ytdl все още върши превъзходна работа, но е замрял последната половин година. От няколко месеца ползвам yt-dlp. Да помисли, кое от двете.

Второто вкарва някакви цигании, цветове, глупости, но се разработва активно.

И двете се инсталират едноредово. Съответно

Код
GeSHi (Bash):
  1. torsocks wget http://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl && sudo chmod a+rx /usr/local/bin/youtube-dl

или

Код
GeSHi (Bash):
  1. torsocks wget https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/latest/download/yt-dlp -O /usr/local/bin/yt-dlp && sudo chmod a+rx /usr/local/bin/yt-dlp

И двете поддържат страшно много портали, далеч не е само тубата.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jan 22, 2022, 22:37
Това искане на Русия ми прилича на едно друго искане на СССР, към България да изрита германските си съюзници от страната. Немците са ползвали корабостроителницата във Варна да правят катери с които са атакували руски кораби. Било е някъде към 1943-44 и е довело до падането на няколко български правителства на които не им е стигнала смелост да го изпълнят. И в крайна сметка това е било ползвано за повод да влязат в България.
Днешното искане е свързано с връщане на положението към 1997 когато у нас нямаше бази и военни на САЩ и НАТО.
Забавното е че приказките на резидента на американските служби Радев освен обичайните лъжи дава повод на Русия да постави това искане към българските власти също както през 43-44.
А че бази и военни има - няма нужда въобще да се коментира, и те във всеки момент могат да се ползват срещу Русия. Някои хора казват че всичко се повтаря през някакъв цикъл, ето го този момент отново...

Точно тази случка не я знам, но общо взето е безумие от страна на Съюза. Нямало е как да стане. Или си горд като сърбите и се опълчваш, за което си плащаш по скъпата тарифа с кръв. Или пък си леке, плазмодии като Борис и се прегръщаш с тях, даваш си задника, за което за малко се отърваш да останеш без държава и то само по благоразположението на Сталин.

Въпроса е наистина сложен и комлексен, заради което не ми се пише много, много.

А на всичкото отгоре е крайно унизителен за нас като нация. Колкото и голям българомразец да съм, аз съм българин. Може до утре сутринта да изливам най-черни хули за народа ми (а значи и за мен), но външните, чуждите, нямат право да ни обиждат. Дори, ако са Македонци, а какво остава за някакви капути отвъд Атлантика.

А то за това става въпрос.

Ще почна по-отдалеч в мой стил.

И най-големия русофоб, а у нас не като да ги няма, не на килограм, а на тонаж, изпитва смътно чувство към Русия. Може да не признава за нищо на света за двете освобождения, но нещо го мъчи. А то е, че до Путката (и ментора му Елцин), дори по горбачово време, русите винаги са били благоразположени към нас. Може би наистина още при Горби започна обръщането, но все пак дори тогава бяхме уважавани там.

И поради това у нас нямаше един, руски войник за разлика от целия, останал блок. Ние бяхме привилегеровани. Не бяхме победени, подтиснати, бяхме равни. Огромната мечка признаваше малкото котенце с мечти за лъвче за равнопоставен. Единствено американците бяха другите, на които признаваше подобно нещо. Голямата империя почиташе незначителната плюнка в центъра на Балканския полуостров.

Това на русофобите им бърка съня, макар не на съзнателно равнище.

Но… дойде деветдесета. Вече не сме миниатюрната, но горда страна с мегаломански амбиции по балкански. Вече сме плячка, военен трофей, отстрелян елен на стената. Съответно все още непреименуваното във ФСБ, подразделение на ЦРУ, познато като КГБ, развежда началството си в коридорите, предава позициите и запознава с обстановката. С това идва и неизменната окупационна армия, няма как да се мине без нея.

Тук русофобите ще кажат — НАТО, не САЩ. НАТО е САЩ, всички други са фигуранти, публика. НАТО е точно нищо без САЩ.

Сега, късмета ни е, че американците са високомерни (греха на великите сили) и всъщност не се интересуват от нас. Затова има минимална, почти никаква, колониална администрация почти без войски. Шест малки базички със стотина войника. Това е. Ние не сме ГФР, тук няма Рамщайн, който завинаги да ни напомня, че сме на колене и да си мълчим.

Към края на същото десетилетие, същото ГФР се намеси. Те казаха така — скъпи ковбои, може да сме ви васали, но за мащабите на Европа, заедно с Англия и Франция, ние сме голяма сила, заедно с тях, бивша велика. Ние имаме интереси на този континент, а специално незначителната България, е много значима за нас, традиционно сме партньори с тях, а някои наши хора (малко) помнят, че  преди почти хилядолетие и половина ние сме били техни васали и всъщност те ни създават като нация.

И така „изненадващо“ се сдобихме с Валутен борд в марки и силна обвързаност с тях. Проктетората беше споделен.

Някъде около втория мандат на Обама по неразбираема причина американците решиха да дадат заден и да ни върнат поетапно на руснаците.

По принцип това можеше да бъде добра новина. Но Путин е империалист. По нищо не прилича на Царя Освободител. На всичкото отгоре е приятелче на Ердоган. Което си звучи като смъртна присъда. Е, определено е по-добре да ни предадат в турско робство, отколкото в гръцко, където просто ще бъдем избити. Но робството си е робство и не е нищо хубаво.

Не знам, много тъжни дни ни чакат.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 22, 2022, 21:45
savefrom.net

Само mp3, yt няма wav.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jan 22, 2022, 13:25
С такива ли бракми Хамериканската армия ще плаши руснаците  ???

Нещо не си разбрал. Маневреността съвсем нарочно и съвсем по физическите закони е жертвана заради „невидимостта“. Абсолютно същото важи за руските и китайските „стелтове“. Няма по какъв друг начин да бъде направено.

А базите са съвсем трета тема.
8  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Изтрита -: Jan 22, 2022, 13:20
Сам го е направил. Аз дори не съм видял, какво е било писано. Било е посред нощ и съм сънувал трети сън по това време.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 22, 2022, 13:17
   Българските публични мейл услуги (mail.bg , abv.bg и т.н.) никога не са били читави.
Това си го знам още от края на миналия век...

По принцип е вярно, но откакто Домуса (КГБ) се сдоби с Abv, то доста порастна и работи доста безпроблемно. Но и двете с mail.bg вече не работят без js. Лошото е, че други български услуги не останаха. Май платената на Дир я има още. А и в световен план няма читави за без пари. Хубавото е, че платени има доста, но пък плащанията са проблемни, а шифровите монетки само утежниха положението, а не го подобриха.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 22, 2022, 12:40

   Ако на Кирчо му се изтъпанят едни 100 000 човека,дали ще устиска  >:D
А София помни и по-масови мероприятия...


Възможно е да се случи, но няма да е заради ваксините. Единствените, които имат възможност да изпратят 100 000 на площада до „коня“ са двете госпожи от двете посолства. Вероятно и Ердоган може, ама на него сега не му е до нас. А и всяка от тези трите е твърд поддръжник на ваксините и не биха го сторили.

Та на Кирчо може да му се случи, ако спре да слушка, но пък той не дава признаци на увереност и няма да шава много.

Забележете,връщат самолет (допълнителни хиляди $ разходи),само
заради пасажер,отказал да носи маска !

Интересен въпрос е, как е успяла да се качи на борда. Но не се притеснявай за АА. Ще я съдят до дупка и ще плати не само щетите, а пет пъти повече. Отделно със сигурност полета е бил застрахован, сиреч щетите вече са избити.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 22, 2022, 12:35
В професиите ваксинирани/неваксинирани са същия процент, както общия за народа- включително и в ключовите за правителството здравеопазване/полиция/образование/областна администрация/приходна администрация/съд. И там не искат боцкане. Няма кой да сложат, ако уволнят неискащите.

Е, с точно това не съм съгласен. Има армия от 800 000 човека, които работят за държавата и структурите ѝ. Общо са над 1,5 млн. до два, които може и да се водят частници,  но са пряко зависими от държавата и не могат да съществуват без нея.

Между другото в това число влиза твоята и моята професия. Ние с теб съществуваме, защото съществува държава, която настоява да ни има, финансира образованието ни и създава изкуствена среда, в която да имаме клиенти.

Та всички тези ще се ваксинират същата секунда, когато държавата рече — направете го. Точно аз и ти можем да се измъкнем, но не съвсем. Ако например кажат, в съда могат да влизат само ваксинирани защитници/прокурори/експерти/съдии и т.н., клекваш. Независимо, каква ти е специализацията, то ти си пряко свързан с някакъв вид съд. Не можеш да си упражняваш професията.

Такива като мен дори по-лесно могат да ни изнудят.

А по-големия проблем поне на онези осемстотинте хиляди е, че те са крайно некадърни, не са способни в нищо и нямат никакъв, възможен начин за оцеляване извън нея. Това са практически инвалиди, а работата за държавата е тяхната социална помощ. Щедра помощ.

Тоест, ако държавата насилствено ваксинира децата, пенсионерите и тези два милиона пряко зависими от нея, то в този момент ще има над 75% и ще може да докладва, че всичко е наред.

За децата и пенсионерите, няма какво да говорим. Те са напълно беззащитни, роднините им също не могат да ги защитят. Могат да бъдат ваксинирани веднага, без никакъв проблем.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 22, 2022, 10:46
Проблема е в mail.bg. Последния месец тази поща работи много нестабилно.

Преди няколко седмици без предупреждение закриха едната поща на жена ми с надпис да се оплаче на поддръжката. Оплаках се. Нищо.

В този случай мисля, че може би аз да съм виновен, защото влизах няколко пъти в нея от tor. Но да ползваш tor не е престъпление. А и нямаше някъде разписана политика — може да влизате само от България. Все пак е поща, а не портал за крадено телевизионно/филмово съдържание.

След това от другата си поща (в която изобщо не бях влизал) не можеше да я достъпва регулярно, защото целия mail.bg беше долу. Беше „тука има — тука нема“.

Отделно от това mail.bg от години има проблеми с пращането на писма. Винаги са се бавели. Правил съм опити да пращам до себе си. В изпратени се появява почти веднага, в получени… след няколко часа. И по принцип, каквото и да пращаш, за където и да било, обикновено се получава след най-малко половин час и то, ако днес е щастливия ти ден.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 20, 2022, 00:58
За синята зона- тука при нас, във Варна, някакъв образ, като видял, че са го заскобили, си вдигнал колата на крик, сменил заскобеното колело с резервното и си тръгнал. Един колега ми разказа случая.

Аз пък знам за поне един ташакджия, софиянец, дето си има своя скоба. Спира неправомеро, слага я сам да изглежда като истинска. Като си иде, я маха. Номера пред „Градска мобилност“ минава всеки път.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 20, 2022, 00:43
Тая Хонда Акорд 2000 дето имам, я взех от приятел жеивеещ в „Зелена зона“ (пряка на „Витоша“). Те имат стикери досущ като застраховката. Даже трябваше да му го отлепя и пратя (намачкан, защото няма как), че да го представ в „Сердика“ и да му дадат нова лепенка за другата му кола.

=*=

Пускал съм тук връзки към проф. форум, дето се подвизавам (Одит). Там скоро имахме такъв казус. Аз специално посъветвах момата да го зачита за финансови активи (акции, облигации), а не за пари, защото очевидно няма курс на БНБ.

Също така я посъветвах да ги заприходи на цена, сякаш са платили (в тоя случай бяха немци с нова „валута“) в истински пари. А после при евентуална продажба да прави преоценка спрямо реалната цена на сделката.

Въпроса е леко мътен. И ние като повечето държави от ЕС признаваме бити пари и разновидности за данъчни цели, сиреч да ги обложим, но не и за официално, платежно средство. Демек, сделки в шифро-парса се приемат по-скоро за сделки в натура.

доп.
===

Ник, не съм те разбрал, за което се извинявам! Естествено, че декларациите за демември (пускани в януари), са с ЕГН, защото са по старите правила от преди променте. Това важи и за болнични листове, например. И за всичко останало. Но за пусканото във февруари, отнасящо се за януари, няма да важи. Повдигаш много интересен въпрос за единиците, дето още и на мен не ми е ясно, но отива май-май…, а бе забравете за ЕГН.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 19, 2022, 10:26
Понеже става въпрос за компютри, никой, нищо не разбира. Били са откраднати още на другия ден едва ли не. И у нас няма човек (на държавна служба или съдебен експерт), който да може да докаже, каквото и да било. Та бити пари няма и няма, и да има.

В прихода отиват и от там вече разхода може да е всякакъв. Представете си бюджета като един голям куп. Само МФ могат да кажат с точност, кои пари, за какво са отишли.

=*=

Синята зона (ще ви изненадам и във Видин има, даже с SMS) не е предвидена, като приход за строене на гаражи, каквото и да лъжат в СО. В цял свят се прилага единствено като мярка, която (уж) да облекчи паркирането и да накара хората да ползват обществен транспорт.

Съответно навсякъде по света, тази дейност е губеща. Сиреч разходите по нея са повече от приходите.
Страници: [1] 2 3 ... 469