Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 447
16  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 12, 2021, 12:01
Всъщност пише, че нямат право да отказват занното платежно средство в страната, която за момента е лева. Предполагам, че техните печени адвокати пък могат да го извъртят, че не са отказвали левове, но ги искат безналично (електронно).
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 11, 2021, 21:53
Ето малко инфо за прословутия американски закон "Магнитски" :Магнитски е толкова страшен закон, че осъдят ли те по него (а то дори не е съд), то си свършен завинаги. Няма по-страшен закон. Осъждането на смърт е по-милостиво. Друг е въпроса, че американците го прилагат така, както ние прилагаме нашите, сиреч никак. Да се радва Пеевски.

А Данчо Ментака да си затваря плювалника, че накрая той ще го отнесе. Американците много обичат отворковци без покритие и ги даряват щедро с олово.
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Oct 10, 2021, 22:47
DuckDuckGo има html onlyверсия, а не съм сигурен и колко StartPage може да ме следи с противодействията на браузърния отпечатък, които съм сложил в браузъра си. Но както и да е - аз премахнах тази възможност, преминавайки на html версията на на DuckDuckGo изцяло в Tor.


Чак сега забелязвам това: противодействията на браузърния отпечатък, които съм сложил.

Какво по-точно имаш предвид?
19  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 10, 2021, 11:38
За въпросния Румен Спецов - има лаф: "за такава физика се иска яка химия"

Не ща да чувам за тоя боклук. Като начало той изобщо няма място в НАП дори като чистач на прозорци нает да идва два пъти в месеца. Какво остава да е шеф?

После тоя изрод дойде с декларация да гони големите!!! И какво прави?! Всеки ден чувам новини, как са подпукали някакви кокошкари за по двадесет или петдесет лева. Тази седмица по новините съобщиха, че подгонили нелегалните таксита пред Александър Невски. Возил някой за десет лева и не му дал бон. Ами те и редовните с табели, оцветени в жълто, с телефони, тарифи — също не издават бонове.

Пълен педeраст в лошия смисъл на думата. Ако просто се ебеше в гъза, нямаше да ми пречи. Ама тоя е гадина.

Кога път патдесетте хилки са били проблем. Правиш две кухи фирми, разделяш дейността между двете и готово. Оборотите и на двете ще са по-малки. Дори "чистаката" може да е на отделна фирма.

Уж вкараха в двата закона, в единия, че независимо, колко имаш, всички се броят за една за регистрация, а в другия, че си солидарен длъжник за натрупани по твое време задължения, преди да я продадеш. Ама това очевидно не действа, защото не съм виждал схемите да са спрели — продължават си.
20  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 10, 2021, 10:11
По темата.

Сигурно съм наивен, но мисля, че през кухо дружество няма да стане.

Първо, що за лизингодател ще даде кредит (защото ефективно това е кредит) на дружество без никакви обороти??? Трябва да има поне фиктивни и поне за някакво време. Не може без история.

После, след като е на лизинг, колко ще струва? Някак не вярвам возилото да е под петдесет хилки. А при достигане на петдесет хилки, трябва задължително да се регистрираш по режимите на ЗДДС. Регистрираш ли се, всеки месец трябва да подаваш дневници.

Последното не е трудно. В общи линии трябва подпис и безплатно програмче раздавано от НАП на страницата им. Проблемът е, че тези приходи, пък били те неистински, трябва да продължат. Защото не можеш да декларираш загуба. Правиш ли го, всеки месец получаваш ревизия.

Има варианти за възстановяване на ДДС без ревизия, но те определено не се отнасят за този случай, а за търговци с много добра история. И това е от скоро, и пак те проверяват профилактично. А като плащаш ДДС (нека не е голямо) към вноската за колата, то това само я оскъпява.

Има смисъл, ако лизинга е с по-добри параметри за ЮЛ и това ти избива разликата с минималното ДДС, което трябва да внасяш. Но ревизията винаги стои като възможност. Особено, ако някой те натопи, че правиш подобно нещо.
21  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 09, 2021, 23:15
Утопия е, защото подобно на комунизма, когато стане възможна, няма да има нито пари, нито власт. Няма да има нужда от нито една от двете системи, както ще са ненужни парите и властта. Между другото това време след няколко хилядолетия е наречено от Щайнер „войната на всеки срещу всеки“. Катаклизмите ще са сигурно по-големи от атлантските. Но през това трябва да се мине.
22  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 09, 2021, 22:58
Хе-хе, аз имам точно Акорд две хилядна. Страхотна е, но няма екстри.  Жената винаги е мечтала за баварец, ама не е случила на мъж.

Противо-монополното законодателство, като всяко друго различно от Закона за задълженията и договорите, само закрепва и създава монополи, а не ги ограничва. Ако няма такова законодателство, някой може и да създаде монопол, но възможността по всяко време да се появи конкурент (сиреч като вдигне цените), го прави абсолютно винаги във временен монопол.

п.п. Комунистическите правителства и те са корумпирани. Някой ден ще ви кажа за единствената си лекция по Стопанска история, но нека днес не досаждам. А иначе, аз казах законово как е за служебни автомобили, но това не включва безбройните възможни измами, като това лизингополучателя да изчезне и да сме една кола напред. Е, Ник каза, че бързо трябва да я пласираме, че ще ни намерят иначе. И така нататък. Където има пари, възможностите за измама са безбройни.
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Много въпроси от общ и несъществен характер -: Oct 09, 2021, 22:31
1. Guix Systems - все още се поддържа. Пише, че е върху независима платформа. Самата дистрибуция, с какво може да бъде сравнявана, или на какво да я оприлича, като позната дистрибуция. Може ли да ми бъде полезна с нещо? За какви професии и неща е предназначена?

Гуикс е вариант под крилото на ГНУ на Nix. До голяма степен все още са съвместими, макар първата да дръпна много и в нея вече да има някакви извънземни неща, които нищо не ми говорят. Но доколкото разбирам, тези неща може просто да не се ползват.

Това е от така наречените дистрибуции основани на изходен код. Такава в доста голяма степен е твоя Арх, но най-типичния и познат представител е Генту/Пенту. Но тук нещата стигат дори по-напред подобно на книгата LFS, но за разлика от него е много автоматизирана като Генту.

Разликата от Nix е, че почти изцяло е пренаписана на диалект на Lisp. Което не е изненада, понеже първия от двамата основатели, французи — Людовик Кортез (другия е Рикардо Вурмст) е един от тримата разработчици на този диалект.

Хубава черта на тази дистрибуция е, че съдържа възможно най-новите версии и може да бъде инсталиран (и премахнат без остатък) върху всяка друга дистрибуция. По този начин имах например най-новите инструменти върху Дебиан 5, когато Осем вече остаряваше. Може да се подмени дори ядрото.

Но понеже това е ГНУ, имаш само свободни програми, а ядрото винаги е Linux Libre разработван от бразилския клон на ГНУ. Даже между двата проекта няма особен синхрон и те до скоро караха (може би все още, от месеци не съм поглеждал) на по-стара версия, защото Либре бяха вкарали несъвместими промени.

Лошо е, че щом всичко е от изходен код, то ти трябват много часове и много цикли на професора, за да сложиш дори grep. Време, в което е малко вероятно да можеш да ползваш машината, за каквото и да било друго. А размерите са умопомрачаващи. Например при мен беше само конзолни приложения и размера беше повече от на Дебиан с КДЕ 3, е17, още десетина прозоръчни управители и пълния TeX Live (който само той е сигурно над пет гигабайта, разпространява се на DVD). Подобен инсталационен Дебиан е към сто-двеста мегабайта. Тук си говорим за десетки до стотици пъти по-голям размер.

Добра новина е, че за разлика от почти всички дистрибуции, има връщане назад, ако новите версии не ти допадат или не ти вършат работа. Това е безценно.

Проекта е жив въпреки катаклизма в ГНУ заради Me too. Даже е най-живия им проект. Преди година получиха огромно дарение крипто, когато КДЕ, Гном и няколко големи проекта. А на разработчиците им изгубих спатиите, колко станаха.

Понеже са избрали точно Nix, то организацията е гнусна и основана на дробни числа. В това отношение е жив Windows или контейнер, както стана популярно.

Освен това са взети решения да липсват жизнено важни (поне за мен) неща. Сигурно изродските дроби пречат на това, защото им е алтернатива, при това далеч по-добра.

4. УСУ -7.1 Десктоп и УСУ -8.1 Десктоп - много хубави дистрибуции бяха. Всичко беше преведено на Български език. Бяха с много добавен и инсталиран софтуер. В момента са изчезнали от интернет и от никъде не могат да се свалят от мрежата на компютъра. Мисля, че последната им версия по- мой спомен УСУ -9.1 Десктоп не се разбираше с компютърът ми и моят компютър блокираше. Нищо лошо против момчетата от Видин. Чудесна и много добра дистрибуция бяха създали. Имам в предвид само предпоследната УСУ -8.1 Десктоп. Другите не ги познавам, не съм ги пробвал и нямам опит с тях.

Познавам ги, като Краси от десетилетие не е тук. Светли е извънредно готин, все още е тук, но порастна. За съжаление това значи, че осъзна реалността. УСУ беше дистрибуция, която искаше да проникне в училищата. Но на Светли му се роди дете, то порастна и тръгна на училище. В момента май е осми клас. Разбра, че шанса му е нулев. Но още преди детето да порастне достатъчно да тръгне в първи клас, вече беше видял, че пари в това няма и му падна ентусиазма. Жалко, но логично. Народа е казал, че гладна мечка хоро не играе, а да се чупят стени с глава е лоша идея.


5. Какво представляваха фрийсървърите и на какъв принцип работеха. Мисля по- спомен, че бяха до 2004 год. - тоест времето преди торент сайтовете и торент клиентите.

Имаше време, когато международната свързаност беше много зле. Доставчиците на свързаност предпочитаха да имат при себе си места, които да съдържат всичко от филми, през музика до програми. А администраторите им ги пълнеха редовно. Това беше преди да има DMCA, a нашите власти си затваряха очите.

Точно това ни превърна във втора Силициева долина. Хората имаха достъп до неща струващи десетки хиляди и станаха специалисти. От там всичко е инерция. А междувременно ни приеха в ЕС.

Днес торентите вършат същото, но вече е срамно да се краде. А и за образователни институции се раздава безплатно всички тия скъпи и недостъпни неща.

6. При Арч Линукс има ли смисъл от използването и работата с aMule, uDonkey и други подобни от този вид програми. Съществуват ли все още и дали се поддържат? С какво може да са ми полезни?

Ако има, за какво да ги ползваш, има полза. Но както казах, днес почти всеки, който краде — ползва единствено торенти.

7. Аз съм с Арч Линукс. Има ли смисъл или нужда да използвам Rss Feed четци за новини на Български книжовен език? Вие използвате ли такива четци за новини и информация в реално време? Как се добавят Български текст и актуална информация за канали на Български език. Имам в предвид най - различни жанрове и теми.

Ако посещаваш места (този форум например) поддържащи хранилка, има смисъл. У нас не останаха много. В световен мащаб хранилките умират в полза на мобилните приложения. Аз ги ползвам предимно за канали в тубата, но през invidio.us.

8. Usenet - какво е това и има ли приложение в България и дали е от полза за мен?

Цитат
Usenet - блестяща алтернатива на WWW

Какво е Usenet?

Usenet (Unix User Network) е мрежа, в която се обменят съобщения и файлове. Може да се сравни с огромен интернет форум.

Може би вече сте чували, че Usenet е „Интернет в Интернет“. Това е независима мрежа, която е разработена преди 42 години и по този начин възниква много преди „Световната мрежа“.
Какво намирате в Usenet?

В Usenet можете да намерите хиляди вълнуващи дискусии по голямо разнообразие от теми. В допълнение към чисто текстови дискусии, Usenet съдържа и голямо разнообразие от файлове (така наречените двоични файлове на Usenet).

Файловете, достъпни в новинарските групи Usenet, се предоставят от други потребители. Типът предлагани файлове е подобен на файловете, предлагани в peer-to-peer мрежи и bittorrent. Важна разлика обаче е, че файловете не се намират на компютъра на потребителя, а се изтеглят от сървър за достъп Usenet.

Usenet се характеризира и с големия си брой участници и бързината си. Милионите участници по света предоставят нови теми за дискусия всяка секунда.

От една страна, това е огромен дискусионен форум, в който ежедневно се обменят мнения и информация по различни теми и въпроси. От друга страна, това е неизмеримо голям архив за изтегляне, в който милиони файлове са достъпни за изтегляне - и то по почти всяка възможна тема!
Групи за новини на Usenet

Usenet понякога се нарича „услугата в Интернет с групи за новини“. Статиите, публикувани в Usenet, са сортирани в така наречените групи за новини. Групите за новини са, така да се каже, файлови папки в Usenet. В зависимост от доставчика след това цялото съдържание се съхранява за различен период от време.

Нашият победител в теста USENEXT например предлага достъп до над 100 000 новинарски групи. Текстовите групи за новини се съхраняват на сървърите за 10 години, а двоичните файлове за 8 години. Тук нищо не се губи толкова бързо.

Тъй като толкова много публикации са се натрупали през годините, ръчното търсене в всички папки стана много досадно. Поради тази причина бяха разработени, наред с други неща, четци на новини и услуги за индексиране.
Опитайте usenext безплатно
Как влизате в Usenet?
Доставчик на Usenet

За да получите достъп до Usenet, имате нужда от доставчик на Usenet. Подобно на интернет доставчик, вашият доставчик на Usenet ви предоставя само достъп до Usenet. След това можете да получите достъп до Usenet директно с четец на новини. Трябва да въведете данните за достъп, които сте получили от вашия доставчик на Usenet и можете да започнете.
Можете да намерите преглед на нашите най -добри доставчици в нашия голям сравнителен доставчик на Usenet.
Четец на новини

Четецът на новини е практически търсачката в Usenet. Точно като Google в интернет. Без такъв софтуер Usenet едва ли е възможно да работите с Usenet днес.

 
Потребителят се нуждае от четец на новини за Usenet

За щастие сега има добър и дори безплатен софтуер. Например Tangysoft, holmez и Momentum.

Гългъл са собственика на Юснет днес от повече от десет години. Реално днес това е нещо между форум и пощенски списък. Без JS от няколко години не може да се ползва (клиентите изчезнаха) и в силно умиране. Служи основно за исторически справки.


Скорост на сваляне

Във връзка с Usenet винаги се говори за „високоскоростни изтегляния“. За разлика от мрежите peer-to-peer, които често имат изключително бавни скорости на изтегляне, изтеглянията се извършват от професионално управлявани сървъри на доставчик.

Ако имате бърза интернет връзка и бърз доставчик на Usenet, можете да изтеглите избраните файлове с максимална скорост, т.е. с висока скорост. Това е основната причина изтеглянията от Usenet да стават все по -популярни. Можете също така да намерите много групи за новини по специални интереси, от които могат да се изтеглят двоични файлове.


При наличие на торенти, теоретично нищо не може да бие скоростта им.

9. Интересувам се от аналози за Линукс и по- специално Арч за следният софтуер за Windows XP Professional.

Цитат
HAL.exe

Процесът, известен като HAL, принадлежи към софтуерната HAL торент търсачка от Microsoft (http://www.microsoft.com).

Това не ми говори нищо. HAL в ГНУ/Линукс значи hardware abstraction layer и беше заменен от триклетия udev. Във FreeBSD съществува все още. Предполагам, че идиотите от М$ имат друго предвид. Както под ACL разбират безкрайно различно нещо.


Цитат
Изтеглете MediaGet за Линукс

Цитат
Download Master за Линукс.

Цитат
Internet Download Manager (IDM) е инструмент за увеличаване на скоростта на изтегляне до 5 пъти, възобновяване и планиране на изтегляния.  За Линукс.

Това беше популярно във времето на комутируемите връзки (по телефонна жица). За нито една друга ОС различна от 95/98 няма и не е имало подобни програми. Създателите на Мозилчика и другите интернетски навигатори не са тъпаци и каквото са могли — са изцедили в управителите си на изтегляния. А то не е много. Ремо нали ти даде седемслойната схема на измишльотината наречена OSI? Нищо не може да се стори при такова наследство от кретения. Защо мислиш Гългъл се пробват с QUIC? Ами щото е невъзможно да се оптимизира, каквото и да било без пълна подмяна, която е невъзможна.
24  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 09, 2021, 20:54
Извънтемие

Одиторите (или дипломираните експерт-счетоводители) спрямо обикновения счетоводител са като върховните съдии спрямо обикновения юрист-консулт. Няма да казвам, че одитите са компрометирана процедура, каквато е и например конституционния съд. Колко е несъстоятелно — се видя през две и осма. Всъщност се вижда точно всеки път, когато фалира банка нейде по света, ако ще в Африка или голяма компания, каквато беше Енрон например. Всички те са имали заверени отчети.

Аз нямам против адвокатите да си имат гилдия. Могли са, прокарали са. Никога не съм съден, на живо съдебна зала не съм виждал и няма причина да виждам врагове в адвокатите. По-точно, ако изобщо виждам враг в някого, значи мирогледа ми е сбъркан и не съм такъв, за какъвто се представям, което означава, че съм лъжец. Но поради същия този мироглед, приемам за нормално, ако някой вижда враг в целия свят. И го разбирам. Света наистина е едно много неприятно място пълно с изпитания. 

Но, както може да се предположи, аз съм против да има гилдия на обикновените счетоводители. Ако ще и поради егоистичния ми интерес да не бъда позорно изгонен от нея. Но спокойно! Пазара си има грижата. Вече съм (почти само-) изгонен от това поприще. В момента работя нещо, което е много далеч и само има бледа допирателна до някакво икономическо занятие.

Но пък станем ли нормална страна, то такава гилдия ще се роди. Пазарната икономика е под обсада и се воюва срещу нея от двеста години, а успехите ѝ са повече от скромни. Всъщност такова нещо, което наподобява пазарна икономика е имало само в дивия запад. И у нас имаше за по-малко от петилетка между деветдесет и втора до към малко след средата на шеста. Където има държава и закони различни от ЗЗД, то свободен пазар няма.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 09, 2021, 15:16
Ray го е описал много по-ясно, отколкото на мен ще ми е възможно някога. Правила се създават, за да можем да живеем заедно. Всеки човек си има личен интерес. Това го прави човек. Но почти винаги този човек не живее сам на пусто място. Трябва да им начин да общува (в най-широк смисъл) с другите около себе си, без това да доведе катаклизми. И точно тук идват земните, писани или не правила. Например правилата на речта са едни такива. Правилата за движение са други. Трети са правилата за собственост. И така нататък все правила.

Ако ги няма, няма общество. Аз затова непрекъснато говоря, че българско общество не съществува. Никой не спазва никакви, дори елементарни правила. И маските даже изобщо не са в списъка. Ние нямаме съгласие по нито един въпрос. Цяло чудо е, че нацията ни съществува. За държавата е друг въпрос. Тя си оперира прекрасно, дори да няма хора.
26  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 09, 2021, 14:26
Денков в другата тема си задал безброи въпроси, на част, от които не знам отговорите. Ще ми трябва повече време и ще видя, кога ще го намеря. За Чехов не го четох все още, защото ми трябва бистра глава.

=*=

Една поправка на Ник. ГОД и ГФО не са едно и също нещо, макар доста да си приличат. Понякога (доста често) недобросъвестни счетоводители публикуват първото като второто. Но си имаме оправдание (и аз съм го правил). Това са клиенти, за които ГФО е само едно задължение, а изготвянето му не ни се плаща. Ако е някой голям и ГФО е наистина важно, то той ще си има ситуациран счетоводител или цял отдел и те ще му го изготвят.

ГОД е така наречения статистически отчет. Сиреч триклетия НСИ по силата на държавна принуда ни кара всяка година до първи април или първи май (според вида лице) да даваме много подробни данни за всяко икономическо действие на всяко лице. Това не се прави единствено от физическите лица, чиито единствен доход е от заплата на трудов договор. Всички други физически или юридически лица имащи какъвто и да е доход от друго (а за юридическите даже, ако дохода е нула лв.) трябва да изготвят тези много подробни и изключително сложни отчети. Сложни са дори за икономисти, камо ли за неикономисти.

Тези отчети се синхронизират в НАП и на тяхна основа се подава така наречената Годишна, данъчна декларация отново в същите срокове и отново задължителна за всички лица, които не попадат в категорията единствено трудови доходи.

В тази връзка преди три години правителството на раз-Бойко направи една измама, която представиха на обществото като улеснение и намаляла административна тежест. В действителност е обратното, а специално в случая на канторите доведе до чиста, некомпесируема загуба.

Във връзка с ГДД има един първи раздел, където физическите лица описват трудовите си доходи. Проблема е, че този раздел изобщо не трябва да съществува. Защо? Защото тези доходи чинно всеки месец се декларират от работодателя и той внася налози върху тях. Тоест — те вече са декларирани, а дължимото по тях е платено на държавата.

Но въпреки това, предприятията имаха задължение да издават служебна бележка на всеки техен служител, в която са описани трудовите доходи. Това се отнасяше до служител, имащ например граждански договор или наеми. Но на другите не се правеше.

А сега работодателя е задължен не да издава служебни бележки за неща декларирани и изплатени, а директно в НАП да подава втори път информация за всичките си служители, независимо дали имат нетрудови доходи.

Тези неща не интересуват никой неикономист, но за нас са голяма болка.

А ГФО е друго нещо. То е заради неистовото желание на държавата да се бърка в чужда работа. Всяка една държава по света е решила, че трябва да има информация на която няма право да има и която на всичкото отгоре да е публична. Това е, за да има „прозрачност“ в дейността на търговски, но дори частните такива, компании. И за тази цел всички търговски дружества и еднолични търговци трябва да подават до средата на лятото информация в Търговския регистър (това важи и за друг вид организации, но не е в този регистър), която съдържа икономически справки подобни на тези от ГОД, но не чак толкова подробни. Освен тях съдържа и чисто правни неща като решения на общи събрания за разпределение на печалбата, и други. Това е единствената справка съдържаща икомическа информация, която не се подава от икономисти, а от колегите на Ник или от собственика лично.

На последното собствениците са много бесни. Те или разбират от първа ръка, какво е да се бориш с бюрокрацията, или си плащат като попове на адвокатите. Второто ги боли дори повече, защото изведнъж разбират, че това, което правим за тях всеки месец безплатно, всъщност веднъж в годината има цена и тя е солена. Последното е понеже адвокатите всъщност не са на свободния пазар. Те имат картел закрепен директно в конституцията и ценови ставки определяни (в долния диапазон) от еснафската им организация. Така, че единствения „пазар“ при тях е, кой конкретно да ти вземе парите.

Трябва да кажа, че сред икономистите винаги е имало настроение ние също да си направим гилдия. Това досега не се е случило (и докато не станем западна страна няма да се случи), защото резултата от това ще е като цяло негативен да не кажа катастрофален. Ако трябва да плащаш на счетоводител, колкото на адвокат — най-вероятно над осемдесет процента от търговците ще обявят фалит още днес. Другите просто ще си наемат служители. Но тези другите, които имат възможност и сега имат нает персонал, а не е изнесена услуга.

Освен това, когато вече професията не е със свободен достъп, това ще я направи почти невъзможна за практикуване, а от там и за потребление. И в момента има изисквания, но те са по-скоро либерални и се отнасят най-вече до времева практика и то отново свъзана с подписване на отчетите към ГФО, които и понастоящем могат да се подписват от собственика или управителя. Обаче, ако на всеки две години трябва да се явяваш на скъп и много труден изпит, за да доказваш професионална пригодност, то пак ще останат може би не повече от 20% от сегашните ни колеги. И аз няма да съм сред тях. Което пък ще вдигне нивата им на заплащане дори като нает персонал (защото цената на учене и изпитване, както и похабено бая време трябва да се избие, а качеството отделно си има цена, допълвана от това, че някой друг трябва да те замества) и така на практика, не 20%, а пет процента от настоящите работодатели ще оцелеят.

Трябва да кажа, че подобно нещо в САЩ работи и резултата е добър. Но там това важи само за наистина големи търговци. И друг път съм ви казвал, че там малкия няма нужда нито от счетоводител, нито от адвокат. Такива ти притрябват едва, когато правиш яки обороти.

Между другото да вметна, че ти може да имаш срокове и страшни глоби за закъснение при публикуване на ГФО, но за агенцията няма такива и твоето ГФО вижда бял свят около три години, след подаването му. Толкова за това, колко е ефективна адмистрацита ни и що за държава е тази дето много ратуваме да я има.

=*=

Отностно нетоварни автомобили¹ в общи линии не е далавера да са на ЮЛ. Като начало нямаш право да възстановиш ДДС от покупната му цена. Нямаш право да възтановяваш ДДС върху горивото му². На всичкото отгоре трябва да плащаш на всяко тримесечие 10% данък върху всички разходи върху автомобила — включващи всичко от автомивката, през течността за чистачки до фактурите за ремонти.

Както се вижда от бележките под линия (и не само), има начини за избягване на това. Например има негласно споразумение, ако си нетен вносител на ДДС³, то можеш да си приспадаш горивото и другите разходи, а социалните и представителни разходи просто да не ги декларираш. Но всичко това макар широко практикувано, е напълно незаконно и НАП могат да те заковат много жестоко във всеки момент, който решат.

А този момент ще дойде. Ей тогава ще се зачудиш от де ти е дошъл фалита и даже ще ридаеш горко, как са те прецакали. Ако си някой гнусен тип като Алибегов и по медиите ще грачиш. Точно неговия случай е друг и доста по-обхватен, но отново е свързан с пълно беззаконие в бранша му. Дадох го само за пример.


===
¹/ Данъчните закони под корупционен натиск са определили общо взето, че това са МПС с различен от пет броя пасажери или четири броя врати, независимо колко товарни са в действителност. Ето защо например джипарите са „товарни автомобили“, защото имат „пета врата“, която всъщност е багажника им;

²/ Има известен, малък брой изключения, като например куриерите;

³/ Нетен ще рече, че всеки месец внасяш и никога не възстановяваш. Да речем един мецец в годината (февруари най-често) може да си на нула или минус, но още следващия трябва да си на внасяне.
27  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 08, 2021, 20:20
Eдва ли харесва фанатизма му относно ковид мерките. Сигурно заради нещо друго. Няма как човек да е перфектен.

Гледал съм много негови интервюта по хиляди обществени теми и много ми е харесвала балнсираната му позиция.

Да, за разика от мен той вярва в карантини и така нататък. Но той има право на това. Освен това, донякъде това ми харесва. В случая вярата му произлиза освен от вярата в науката и от твърдото му убеждение, че правилата трябва да се спазват, а заобикалянето им е едно от най-противните качества на българина. Аз имам абсолютно същото убеждение, макар да стоя от другата страна на барикадата по въпроса с маскирането и всички останали тирании, които се налагат.
28  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 08, 2021, 11:57
Относно статията, Бакалов е известен застъпник на научния подход. Това се вижда едва ли не още във второто изречение, където ни обяснява, че едва ли не през зимата водата (слюнката) се кондензира и затова вируса се предава по-лесно. Лично аз също съм българин и ще кажа, че това за мен са глупости, не знам, как е, ама не е така. А това пък издава отношението ми към съвременната наука, която стотици пъти съм казвал, че е нищо различно от религиозна догма.

Но, Бакалов има право на това си мнение и си го защитава. Лично аз не смятам, че от статията му лъха омраза, а критицизъм. А критицизма нали точно той беше научния подход?

Аз също съм недоволен от маските. Всякакви мерки трябва да са личен, информиран избор, а не норма. Ако някой го е страх от вируса, то спокойно може да си носи три маски, както се препоръчва, да стои на разстояние от поне два метра от всеки непознат и да се ваксинира при това безплатно и на всичкото отгоре има избор между четири или пет ваксини.

Всеки, който не следва тези съвети можем спокойно да кажем, че е взел решение за себе си, осъзнава риска и е съгласен с него. Ние сме хазартна нация и това не е новост.

Другото е по-неприемливо според мен. Всички имат задължение да носят маски и почти всички го правят като минимум под носа, от което няма никакъв ефект. Правят го публично (включително знаейки, че ги снимат) и демонстративно. И това е от президента до всеки на улицата. А глобата незнайно защо беше намалена от пет бона на само три стотака. Демек дори щаба не му е зор, че не се спазва. Всеки път в редките случай, когато съм носил маска, е било над носа. В останалите случай просто не съм посещавал закрити, обществени места. Но щом е било толкова неиозбежно, съм спазвал правилата.

Освен това по принцип спазвам дистанция и се мия често, защото смятам това за правилно и не е свързано с никакви вируси. Но ми прави впечатление, че почти никой друг не спазва дистанция. Обратното, нарочно сякаш искат да се бутат в теб. Дотолкова не забелязват нищо около себе си и ги интересува единствено тяхното желание, че те прегазват понякога буквално.

Последното ме подсети, че нямам и отказвам да имам отговорност за живота на някого друг, освен себе си. Не съм длъжен да пазя никого от нищо. Свободна воля. Ако реши да прави нещо, да го прави. Не е моя работа, поне докато не касае мен. Дали някой не носи маска и спазва дистанция, не е моя работа. Ако имам желание ще нося маска и спазвам дистанция далеч по-отдавна от актуалната пандемия.

В статията си Бакалов непрестанно набляга на статистика, а статистиката е нищо различно от лъжа. Но отново, това е негово право и той се възползва от него.

В статията се говори и за конфликта медицински персонал срещу пациенти. Но той е нищо повече от резултат на поредната неразбория. Болниците са в плачевно състояние от тридесет години. Персонала им е изнервен и крайно незаитересован от пациентите. Освен това работят убийствено много часове, много повече отколкото е възможно да се понесе. Последното води и до липса на желаещи да се занимават с това. В резултат на всички тези, ако изобщо ти обърнат внимание, то е за да те нахокат. Единствено и само корупция оправя отношението им, но само до някъде.

В такава обстановка, хората които не виждат нищо друго освен лошо и мизерия, няма как да имат и капка доверие на хора, които не им казват нито дума, какво се случва и единственото, което получават са скандали за дреболии. И да не си болен, в такава обстановка ще се поболееш. И понеже всички непрекъснато и във всичко правим осъзнати и най-често нарочни грешки, то смятаме не без основание, че същото правят и медицинските лица. Но последното никак не значи, че всички починали са починали заради лекарска грешка. Грешна е цялата система и всички те са жертви на собствените си действия плюс самата система, която е прост проводник без съпротивление на собственото нехайство.

=*=

Накрая една идея, която ми се върти от няколко дни. Стана след като близо до мен мина ученичка, толкова парафюмисана, че ми стана лошо. Доказано алкохола убива всички вируси. Почти всички смятат вирусите за враг и искат да ги убиват. Затова и всички дезинфектанти са на алкохолна основа (демек спирт с прибавки). Още нещо на алкохолна основа са дезодорантите и парфюмите. Значи можеш спокойно да си изградиш защитна стена, ако се „къпеш“ с тях, както бешще направило това момиче. Но пък така ще загубиш обоняние и за разлика от този конкретен вирус, това няма да е кратковременно. Но всеки си носи кръста.
29  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 08, 2021, 09:00
П.С. А ти,кашик,твърдиш,че си християнин. Не можеш обаче да обясниш
защо уважаваш тази религия. Тя е еврейско изобретение, в нея
няма абсолютно нищо българско.
   Че е варварска (клади,инквизиции,...); има нещо общо с исляма
(още по-варварска; Иисус и Мохамед са роднини според "свещените"
книги, и двамата са правнуци на Авраам (в исляма - Ибрахим))
сме го коментирали многократно ...

Май многократно сме говорили по тези въпроси. Но ще се повтаряме, няма как.

По моето разбиране нито една религия няма земен произход. Дори и вярата в спагетеното чудовище, колкото и да е майтапчийска, пак не е човешко дело. Но кладите са си.

Това е разликата. Аз затова обикновено говоря отделно за вяра и религия. А по терминологията на Naka, това неземното е религия, а това, което наричам религия той го има за сгради и земни служители. И за двамата това второто, както и да го наричаме, не е от значение.

За разлика от теб не съм антисемит и нито арабите, нито евреите ми пречат с нещо. Правили са лоши работи. Но ние не сме ли? Знаеш ли например, че преди броени години, по-точно шестдесет и осма отиваме с танкове в Чехословакия и ги смазваме?

Ами в по-ново време? Нито окупацията на Афганистан (които дори не са араби), нито тази на Ирак минаха без наше участие. Не сме по-невинни от арабите.

И преди ти казвах. Християнството не е нова религия. Тя повтаря неща известни хилядолетия преди Христос. Той добавя само, че Бог е Любов (с главна буква) и това е истинския път към него — пътя на любовта. И под любов не се разбира секс.

Мохамед е бил човек, макар и прекалено напреднал за времето си. По същото време ние се колим по Кавказ и се чудим, а бе има там една ИРИ — да ходим ли да я посетим?

Христос се е родил сред евреите, но той не е евреин. Той изобщо не е човек. И това, че евреите пренасят в Европа знанието, не е случайно. Може да се досетиш, че са били роби в Египет. А Египет е пряк наследник на Антлатида и всички императори от първото царство са атланти.

Това е накратко.
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 07, 2021, 09:03
П.П. Будистите /май бяхте много тъдява/  при положение че не давате да се трепят други биологични единици - давате ли да се трепят вируси? Още си спомням филма за далай ламата където като копаха основите на едно кино и не трепеха червеите ами ги местеха на едно по добро място - та според вашата религия може ли да се трепят вируси и може ли да си слагате ваксини или религията ви го забранява?

А бе  май не са много. Само Спец. твърди, че е будист. Аз твърдя, че съм християнин, макар БПЦ, ако ме чуе, какви ги говоря, ще ме обяви за еретик, а в едно друго време, слугите на папата най-малкото биха ме разчекнали между четири коня, ако не и по-лошо. Сещате се, драсни-пални-клечица…

Та на въпроса ти, от източните учения е, но не знам дали е от будизма. Май мяза като да е Дзен, но не съм сто процента сигурен.

Та накратко и криво предадено (щото право не мога) — болестите са наши приятели, които са дошли, за да ни накарат да поправим свои грешки. Трябва да ги приемаме с благодарност.

Оставете законите, вижте чл. 57 от Конституцията:
...
Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.
...

Писах го скоро, но специално за теб ще го повторя, а на останалите се извинявам, че се повтарям.

Както много добре знаем, на тринадесети март две хиляди и двадесетта година, българския парламент гласува военно положение без нито един глас против и въздържал се. Това на практика означава, че повече от година и половина нито един български гражданин няма никакви права, а конституцията е суспендирана.

Аз по принцип съм против да има конституция, но исках да я отмени ВНС, а не преврат. А и на нейно място трябва да се появят няколко закона като например за това, че сме (бяхме до 13.03.20) парламентарна република.

Около месец след въвеждане на военното положение се усетиха, че не може да се обявява такова при положение, че не сме във война. И смениха името му. После пак го смениха. И май и трети път имаше. Което е много хитро. Военно положение се знае какво е, с и без конституция, съдии и парламенти. Но новото нещо няма дефиниция, сиреч може да се (и се) тълкува далеч по-широко от военно положение и вътре на практика влиза всичко, каквото им хрумне и не им е дошло на акъл.

Така, че сме в обстановка на законен преврат и правилата се пишат от превратаджиите в движение. И това доживяхме. Досега парламентите се превземаха отвън, във второто десетилетие на този век започнаха отвътре.


Доп.
===

Туко що проверих и е било някакъв петък. Понеже бях безработен и наистина не помнех деня, но случката ме потресе дълбоко в секундата, когато разбрах. Та петък, тринадесети — иди не вярвай в суеверия! Най-лошото нещо, което ни се е случвало от края на прехода насам се е случило точно тогава.

Но да не вземе някой да го приеме на сериозно. Майтапя се. Суеверието е опростяване на много по-сложно работещи природни закони. А с това изкривяват следователно водят до грешки.

За тези, които не знаят, кой е най-големият инвеститор в света.
Готина и свежа мацка и го обяснява добре: https://www.youtube.com/watch?v=ghP7kImI9WM

„Черния камък“ е всъщност някаква планина в САЩ. Само, че тук има неразбиране. Това не е инвеститор, пенсионен фонд или, каквито там думички му прикачат. Да голям играч (може би дори най-големия) на фондовата борса е. Но всички тези неща са просто последствия.

Аз и преди съм ви говорил за компаниите и банките на ЦРУ, с които държат под контрол долара. Ами тази е само една от тях. При това си е почти или май изцяло официална, защото другите не са особено законно притежание на ЦРУ. Така, че това е само един обикновен инструмент за надзор и всичко останало са последствия. Нищо интересно няма в тази компания.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 447