Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 447
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Ден на независимостта на България -: Sep 25, 2021, 09:50
Старата пропаганда говореше за двойното освобождение. Съвременната такава отрича и двете. Дали щото съм роден в социализма, но за мен две освобождения има и второто изобщо не е по-маловажно от първото. Фашизма е смърт. В нашия случай щеше да е да е съвсем буквална. Ако евреите са загубили шест милиона, руснаците над двадесет, немците и те почти толкова, и общо за войната над сто милиона от разни националности, ние щяхме да загубим всичките осем и половина милиона, които имахме тогава.
32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 25, 2021, 09:45
Че тя иглата е 12 стотинки. Това му е най-малкия проблем.

Моето мнение за ваксините съм го споменавал много пъти през годините. Когато го направих преди година и половина пак, Лунар ме нарече противоваксинатор, макар мнението ми е изградено далеч (поне у нас) да има такива. Тук те се появиха някъде около единадесета, дванадесета година. По света може би са от десетилетия, но тук не бяхме чували.

Но пък и явно момента е много на нож и затова някак си станах противоваксинатор, нищо, че имам много повече различия с тях, отколкото близки позиции.

С две думи, ваксините са донесли много добро за човечеството. Но, аз гледам на тях като на модерна версия на хомеопатия. Демек за мен те просто са си изживели времето и трябва да си ходят. Хомеопатичния (ваксинациония модерному) подход е патерица. Трябва да се научим да ходим на собствените си крака.

И още — хомеопатията (и ваксините) е надлъгване с природата. Няма вариант това да има успех в средно и дългосрочен план. Временните успехи ще ни излязат през носа.

Поради тези ми размисли Лунар беше готов да ме линчува.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Ден на независимостта на България -: Sep 24, 2021, 14:37
От вчера се каня да пиша нещо и все не стигам. Вчера беше двадесет и трети. Това е денят, в който има годишнина от Септемврийското възстание. След две години стават кръгло сто.

Та, ако задължително държим да имаме втори национален празник в месец септември, то тази дата е по-подходяща. Показва нагледно, до какво ни довеждат Фердинанд и родата му.

Казвал съм го много пъти, но поемата „Септември“ на Гео Милев ми е сред най-любимите произведения. Всеки българин трябва да го прочете поне няколко пъти в живота си.
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 24, 2021, 11:26
Тая година ще има грипна епидемия. Основния приносител на всички въздушно-капкови чак до разните ангини и туберколози са децата. Но миналата година всички те бяха затворени вкъщи и нямаше как да се заразят едно друго. Затова белодробните лекари просто нямаха работа, ако изключим по няколкото човека с Корона.

Но сега пуснаха децата най-сетне и грипа също ще се върне.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 24, 2021, 10:31
Лунната долина просто се изнесе, защото не може да търпи глупостите, които си говорим. Направи го малко след началото на актуалната пандемия. Още нямаше ваксини. Но най-вероятно е за задължителното ваксиниране.

Накоро чух мнение от човек, който се е ваксинирал. Той каза, че вярва безусловно на ваксините, но не е съгласен 100% да се ваксинират поради простия факт, че не се знае дали имат или нямат странични ефекти не сега, а след поколения. И, ако е нещо страшно като например фертилност (преди няколко години имаше такава, но се усетиха бързо и я изтеглиха), то може да значи край на човечеството.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Ден на независимостта на България -: Sep 23, 2021, 08:41
Честит празник на всички!

Сигурация ще ме наречете h8r, ама за мен това не е никакъв празник. Казвам го кажи-речи всяка година и сега пак няма да пропусна:

Видяла жабата, че подковават вола…

Франция и САЩ имат такъв ден, давай и ние.

Много ми е зор, че Фердинанд се е самообявил за цар и то даже не можел да търпи да стигне до Търново, та го направил по пътя в някакво село.

За мен това не е никакъв празник.

Благодаря за допълнителния почивен ден, но така или иначе вече съм имал един такъв през същия месец.

=*=

Джет, освободили са ни, но не напълно, защото има нещо наречено Берлинска конференция, дето англичаните ни го слагат анално. Напоследък се говори, че е имало договорка между Австрийската и Руската империи, което доста добре обяснява предния почивен ден в месеца.

И, колкото и да е мъчно, но ние всъщност дължим пари на руснаците. Причината да не ги платим е, че царя (Никито Третий) ни опростява част от тях. Някаква част май опростяваше още Александър (онзи с „коня“). А накрая идва Ленин и казва, че той няма нищо общо с империята — и не мисли да плаща дълговете ѝ. Като това значи, че и не търси борчовете.

Обаче преди две-три години Путката се сети за тия пари и взеха да си ги искат. А тогавашните дългове се мерят в много, стотици тонове злато. С лихвите стават хиляди тонове. Дънди трябва да копа'т поне три века и да продават цялото количество на държавата, та да можем да се изплатим.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 19, 2021, 01:05
Remotexx помни, че съм обяснявал, че съм се занимавал с тълкуване на сънища. Споделял съм, че така много лесно се омайват мадами. Безплатно е-хе-е, така де, онождане.

Ама това беше преди. Бях млад и глупав. Сега, как да го кажа по-меко? Не съм толкова млад, а само другото.

Определено съм загубил тренинг, но все пак ще разочаровам. На мен ми звучи като „ленински“ сън. Прекалено много сме го филмирали със Захари с нашите безкрайни приказки за пазене. На всичкото отгоре американките са грозни, не се е прибирал и умира да оплакне окото, ама няма къде.  И така двете неща са се съчетали.

Разбира се, всичко това може да са пълни глупости и да не са верни. Напълно е възможно наистина да има мигрирала нашенка, която много желае да се нащрака и похвали, но още не може да събере за умнофон. И страда.

А наш Ремо — някак си е влезнал в „морфически резонанс“ по Меди Доганов.
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: КПД -: Sep 18, 2021, 19:00

Нещата с фотото и преките повече ми прилича на далавера....А не на дълготрайна инвестиция. Но по тези въпроси кашика е специалист.

Всъщност баш инженерите сте по-запознати с енергетиката. Разни вериги, звезди, трансформатори, напрежения на мен почти не ми говорят нищо. Виждал съм статии, коя енергийна система как е организирана и, че в това отношение ние сме от тия дето са добре.

Като цяло енергетиката е нещо, което е организирано твърде централизирано и на практика е система от монополи. Говорим за либерализация, но това са глупости.

Няма как да кажа на ЧЕЗ — майната ви, идвайте да си вземате кабелите, от утре се закачам за Еон. Няма такова нещо. Това не е кабелна телевизия или достъп до Интернет.

Така, че така наречената либерализация е закачане на все повече посредници, сиреч кърлежи, които да смучат. От това енергията не става по-евтина, а по-скъпа.

При такава организация съм по-съгласен цялата система да е държавна, а по принцип съм твърд противник държавата да участва, в каквото и да било и поставям силно под подозрение изобщо ползата от съществуване на държави.

Вие обаче говорехте от другата страна — производството. Ами и там е точно същото нещо.

Не ми харесва АЕЦ да е в гр. Козлудуй, не мога да го подместя в Сибир. А дори да можех, ток от Сибир до мен няма как да дойде. Това не е газ, че да го помпам в тръбопроводи.

Ако има нещо в зелените технологии, с което ще се съгласи дори Спеца, то е, че те дават реална възможност на пазара на електроенергия да се включат и по-малки участници, които не са някакви мастодонти.

Цената? Защо е такава?

Ей тука се очаква избухване от горе-спомнатия :D

Понеже системата е строго регулирана и свръхцентрализирана не можеща да е друга по абсолютно обективни обстоятелства, че и физически закони, то промени в нея могат да стават единствено… чрез държавата.

И ето, че една такава свръх-държава (от преди даже да я има), каквато е ЕС, реши, че трябва да промени играта. За тия неща се говори от осемдесетте и европейците бавно и методично през цялото това време напредваха по темата.

Та преди петнадесетина години почна да става ясно, че зелената енергия е вече по-достъпна, а технологично по-зряла от преди. Затова ЕС реши да подбутне нещата, като ги финансира щедро. Е да де, ама понеже не е някакъв комунизъм, то може да го прави единствено през частната инициатива.

И затова решиха типично от германо-френски да вкарат всичко в един определен коловоз, да създадат един изкуствен бизнес и да го пуснат на масите. В действителност не е чак толкова лошо, колкото звучи. Това е начин да се направи зелената енергия¹ що годе работеща.

И измислиха някаква подобна схема — една клетка се изчерпва грубо за десет години. Трябва да направим така, че поставянето ѝ да е максимално скъпо от всички изисквания към парка, че да е необходим банков кредит. Този банков кредит трябва и той да е до срока на живот. Но в цялото нещо трябва да остане и около половината приход, за да е навит частника да се занимава.

И като сметнали, кое, колко струва, сложили и паричките на предприемача и разделили на получените (по-скоро прогнозните) киловат-часове, се получила ценичката, която имаме.

Но понеже все пак си говорим за планова икономика от смесен тип, то още в началото бяха заложили спадане на тия цени със спадане на себестойността на използваните панели. Демек китайците бяха задължени при увеличение на мащаба на производството² да го отразят в цените на изделията.

Та това е нещото, защо цените са такива. В енергетиката не може да има конкуренция, а една държава не знае, как да прави неща, без да ги планира. Всичко това трябва да избие някъде и подобно на модерните магистрали, където случая е подобен, избива в цената.===
¹/ Непрекъснато говоря за зелена, но тя не е, чак толкова зелена. Сама по себе си създава много екологични проблеми. Но пък е възобновяема. Е, колкото и вреди да създава, пак е по-добре от един ТЕЦ или АЕЦ. Особено вторите (в днешния си вид) създават проблеми за хилядолетия;
²/ A това води намаление на себестойността на отделна бройка наполовина с всяко удвояване.
39  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Sep 17, 2021, 23:10
Николай от време на време казва много умни неща!

Сега на практика каза, че България в началото двадесетте години, първата от тях е същата, каквато е била Италия през осемдесетте на миналия век, че и в друго хилядолетие.  Същото е, само дето имената са други. Не са Камора, Ндрагета и подобни. Сега има Интернет, журналята се преквалифицираха, няма печатници.

Наистина ти препоръчвам да гледаш този филм, дори да не е по прокажената БНТ!

Той е белязал детството ни, но мисля, че и за вашето поколение не е излишен.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 17, 2021, 17:02
Открих нова приятна добавка. Заедно с нея и още едно подобие на Гитхъб.

https://codeberg.org/nobody/LocalCDN

Не съм сигурен дали Захари не говореше за някаква добавка с подобно действие.
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 15, 2021, 16:56
Още не съм ти написал един отговор и имаш нов.

Не те питах за Джон персонално, а той е единствения комунист там. Питах дали си потребител. Например аз съм, макар да влизам рядко. Нямам нищо против Джон, даже го харесвам много (той има регистрация тук) в частта с Асемблер, харесвам и форумната система. Просто нямам обикновено времето да кисна там. А там се бълва материал непрестанно.

И много малко от това, което казва Маркс, е грешно. Да не кажа, че не се сещам за такова. Заедно с Адам Смит и Джон Мейнард Кейнс е допринесъл най-много за икономическата наука. Нещата, които писах нагоре всъщност имат малко общо с Маркс. Все пак той е диалектик, нещо, което хич не кореспондира с моите усещания.

Най-модерната форумна система е Disqusue (май така се пишеше) Discourse, отворен аналог на Дискорд. Сега Амазон Revolut ще прави друг.

Не знам,  защо така се получава. Пишеш, пишеш някакви хубави работи и я изръсиш Google Drive, я DropBox, я Discord, я някакво такова чудо.

Най-модерен аналог на Гитхъб е sr.ht, румънския Rocket-git набира популярност, а винаги сме имали и Not-a-bug. Има и други. Естествено в сметката не влизат изоставения на произвола на съдбата Pagure и други системи. Говорим само неща мязащи на гитхъба.

42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 15, 2021, 16:35
Това, че ние виждаме черното черно, не означава, че то не е бяло. Ако очите ти виждат в негатив, ще е такова.

Което ме подсеща за факта, че белите мечки… са черни.

Работата идвала от подкожните мазнини или аз не съм сигурен, които отразявали, та поглъщали ли цялата светлина. Не помня подробностите. Макар, ако поглъщат (логичното да събират топлина), то трябваше да си ги виждаме черни.

Важното е, че белите мечки не са бели, а това е зрителна измама.
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 15, 2021, 16:21
Първом да ти благодаря, че откликна на бележката ми под линия да споделиш вижданията си!

Второ да ти кажа, че ти си свеж полъх във форума, доколкото наистина пишеш за технологии. Ние предимно разтягаме масали, което е причина някои потребители като Циберцоп и Лунар да се изнесат не издържайки на глупостите, които ръсим.

go_fire,

А това да ползваш Линукс не е ли противообществено поведение?

Трябва да правим разлика от противообществено (социопатия) и противодържавно (тероризъм).

Макар май аз да съм и двете. Падам си мизантроп. Това може да е обикновена проява на срам, защото съм непригоден да се впиша по ред причини като твърдоглавие, безсърдечност, своеволие, фантазьорство. Не знам. Не знам дали е и причина да изполвам ГНУ/Линукс.

Но знам, че това, което използвам на личната си машина, не касае никого друг. Поради това не може да бъде охарактеризирано като, каквото и да е поведение. Просто не въздейства върху другите.

Излизайки от личното ми пространство, каква проява е?

Не е противообществена, защото добавя стойност за обществото, най-малкото с това, че добавя различие, сиреч коректив.

Противодържавна ли е? Най-вероятно е, доколкото не следвам тенденция, която ми е спусната от властта. Българската за разлика от американската конституция не предвижда право на бунт, но пък все така ми дава свобода на словото. Затова спокойно мога да пренебрегна желанията на държавата да поддържа де факто монополи.

Да не работиш не е ли противообществено поведение?


Да не работиш е противообществено и противодържавно поведение, доколкото ти ставаш на издръжка на обществото, без да допринасяш. Но, остава личен избор поне до момента, когато говорим за вегетативни състояния и всеки решава дали да го прави. Правил съм го много пъти и в момента по случайност съм трудоустроен, но не насърчавам неработенето. Всеки, които съзнателно не работи (в най-широк смисъл): трябва да знае, че си носи последствия.

=*=

Рекламите ще ги пропусна, че много става. Но разсъжденията са аналогични.

Само ще ти кажа, че въпросната информация има много кратък срок на годност, т. е. разваля се, гние, което я прави негодна за пари. Това, което се събира и търгува е най-ниското ниво.

Знаеш ли още две нейни свойства? Едното е натрупване, а другото податливост на раздробяване и обобщение (анализ). Днес двете, препечени филийки нямат значение, но утре ще имат. Остаряването ѝ води само до желание за обновяването ѝ.

Но понятието информация не се изчерпва с предпочитанията на хората. Всъщност всичко е изградено от информация, дори материалните неща.

Само една вметка. Посредством информация (или по-скоро сурови данни) можем да опишем един, материален обект. Но той не е изграден от информация. Изграден е от атоми. Атома може да е информационен носител, но остава само носител.

Не знам дали да пиша следващите неща, защото те не са материалистична наука, но може да ги прескочиш.

Материята е замразена светлина. А „недвижещата“ се светлина, е като застоялата вода — блато. Днешния човек си има причините да обръща толкова много внимание на жаборняка (материята), но това е прекалено грубо и преходно, затова няма особено значение. Истински важните неща са непреходни.


Прочети за DIKW - Data, Information, Knowledge, Wisdom. Хората на всичко това му казват информация, но всъщност има много съществени разлики.

Малко сме ги надраснали тези неща. Не много, но все пак гледаме мъничко над пропагандата. Какви класификации ще си измислят западните социолози, не е интересна тема. То не са принципи на Парето, то не са пирамиди на Маслоу, глупотевина след глупотевина. Но да, няма как да не чуем. То пропагандата е за това, за да разберем за нещо, дори да не желаем.

Обръщам внимание на последната думичка, защото и по-надолу ще вревиш¹ за нея.

Има две положения. Едното е да гледаме като атеисти, сиреч цинично. Тогава спокойно можем да обощим, че мъдрост няма. Няма определение, точно и изчерпателно за мъдрост, което да е безспорно. Мъдрост не съществува.

Ако обаче не сме атеити, то просто няма как да се съгласим, че мъдростта има земен, камо ли човешки произход.


За да засадиш 1 зрънце и да изкараш от него 20 ти е нужно познание. За да го правиш устойчиво, година след година, във всякакви условия, ти е нужна мъдрост.


Ами не е така. Взимаш едно житно зрънце, в началото на пролета просто го хвърляш на полето, зарязваш го за половин година и след това намираш готов изкласен, който само да прибереш. Нищо не правиш, нищо не знаеш. Не е необходимо даже да хвърлиш зрънцето, то само ще се посее. Ти прибираш плода.

А специално пшеницата е една от най-големите тайни на вселената, но това е отделен въпрос.

Ако искаш да изкараш повече от двадесет зърна, трябва да се потрудиш. Трябват торове, препарати и селектирани култури, всичко това, което наричаме модерно земеделие и чиито венец са генно-модифицираните насаждения, чиито плодове употребяваме всеки ден.

Да, тук се намесва знанието. Виждаш ли тънката разлика?

Основата я получаваш наготово и от теб нито нещо зависи, нито можеш да направиш, нито да промениш. Надстройката над това, там се включва знанието и там е труда.

Другото е чакане и упорство да повтаряш едни и същи неща. Не е мъдрост, макар на драго сърце да се съглася, че тези двете са нужни по пътя към мъдростта.

Знанието и мъдростта се създават - не падат от небето.

Ама точно пък от небето падат. Не можеш да създадеш знание, защото го има от преди теб. Жито е расло преди да има хора, нали? Можеш да събереш познание, но не можеш да го създадеш. За мъдростта вече писах. Тя не е функция на знанието. Най-големите мъдреци са имали много по-малко знания и от най-глупавите днешни хора. Но твърде малко хора днес могат да бъдат определени като мъдредци.


Защо ще го правиш, ако нямаш изгода от това?

Всъщност точно в момента, когато не правиш нещо за своя изгода, попадаш на коловоза на мъдростта. Ирационалното поведение ни превръща от биологични машини в хора.


Защо някой ще ги получава наготово, без да даде нищо от себе си за тях?

Нямаш избoр да получиш или не на готово. Живота ти е даден наготово и всички предпоставки за него също са вече тук преди да те има. Не е в твоя обхват да вземеш, каквито и да е решения за основата. Надграждането (или съответно разграждането), ето тук е вече твоята роля. Това наготово е продукт на нaтрупване или разтуряне, но не е под ничие усмотрение или регулация.


Търговията е възможно най-добродетелното действие.

Търговията не е насилие. Сделката е доброволен акт, в който и двете страни са преценили, че това им носи най-голяма печалба измежду всички налични алтернативи.

Не ми е известен източника на тези твърдения. Виждам ги за сефте. И дори си позволих леко учудване. Но после се взех в ръце.

Търговията не винаги е доброволен акт и всъщност стремежа и интереса на всеки търговец е да има принуда в покупката. Търговия и добро не са съвместими категории. Всъщност търговията най-общо може да бъде наречена измама. Защо? Защото търговеца винаги се стреми да вземе от клиента си възможно най-високата цена далеч над справедливата². Първо, ако продава на справедлива цена, той вече е на загуба. За тази загуба ще е виновна най-вече държавата с нейното грабителство, но все пак загуба. Второ, той защо ще го прави, ако не е да обогати себе си?

Егоизма е в природата на човека и е насърчителен след идването на Христос (дотогава сме на племенни устои), но това все още не ни дава право да наричаме необходимо зло с епитета добродетел. Прекалено е извратено.

Търговията е необходимост и неизбежен преразпределител в едно нерегулирано централно стопанство с недостиг. А недостиг винаги ще съществува, защото нито един ресурс не е безкраен. Материалната вселена е крайна, детерминирана. Няма варианти без недостиг. Затова и търговия ще има поне докато сме в материалния свят.Корпорациите само изглеждат като търговски дружества, но същността им е повече на държави. Единствената разлика е, че имаш възможността да не си взаимодействаш с тях, което няма да доведе до използване на физическа сила срещу теб.

По тази причина корпорациите се стремят към власт, от която да правят пари, а не към самите пари. Затова се стремят и към монопол. Например, купуват малки компании, след което закриват всичките им продукти, или се конкурират с тях назагуба за да ги фалират, или пък подкупват бюрократи за да налагат продуктите си в държавни учреждения и училища, или пък работят дълъг период от време без или с минимална печалба - ако целта ти са парите, няма да направиш това (те целят печалба "някой ден", но тя може да бъде реализирана само чрез ликвидиране на останалото предлагане).


Всеизвестно е, че първите акционерни дружества са били продължение на държавата. Първото такова е Източно Индийската компания. Но търговията не е функция произлизаща от държавата и спокойно съшествува, там където я няма. Разбира се, последното днес се нарича контрабанда. Сдружаванията също не са произтичащи от държавата и в някакъв смисъл са противодържавно действие, доколкото всяко сдружаване с всяка възможна цел представлява конкурентно поведение спрямо функциите на държавата.

И бидеики държавата всеобхватна, то става неизбежно сливането между голямата търговия и нея. Интересите им се припокриват. А пък държавата имаики интерес във всяко проявление на всякаква възможна дейност, се стреми към приватизацията на всяко възможно сдружаване. Което също се получава.

Давал съм го като онагледяване, но знаеш ли, какво прави закона за Данък добавена стойност? Същото. Поставя под опека всяка една сделка в държавата, дава разрешение за нея и прибира обратно подробностите по осъществяването ѝ. Примера е наистина малък.

Говоря за сдружавания, но едноличните търговци, самонаетите лица и свободните професии в никакъв случай не са изключения. Те са дейности и са под пълна, държавна регулация.

Свободен пазар не съществува и никога не е съществувал там, където е имало държави. А там където няма, вече казах, че се нарича незаконно и се преследва с всички сили. В този смисъл най-големите нелегални търговии като например наркотиците, са одържавени много отдавна. Не е сигурно дали изобщо някога са били „свободни“ като например се сетим за опиумните войни на Великобритания срещу Китайската империя.


Производителността създава благата. Благата не са даденост.

Зависи какво точно разбираш под блага. Защото това, което икономистите разбираме, е даденост. Продукта е това, което създава произодстото. А той е такъв само докато е в производствените линии. Появи ли се на пазара — става стока или услуга. Да, стоките не са даденост. Благата са.

Туко що ти преразказах с пет думи първия урок в учебника по Макроикономика. Другото име на тази наука е Политикономия. Забелязваш ли, че тя съдържа политика в себе си?Не, хората никога няма да станат излишни, защото не физическата им енергия е онова, което е ценното у тях, а творческата им енергия. Разумът е ценен, не ръцете.

Сигурен ли си в това? Преди около два месеца Github (де факто М$) показа, как кода може да се пише почти сам. Нали уж програмирането беше частен случай на писателската професия? Нали уж беше творчество? Ами ето, че дори това се подава на автоматизация.

Творчеството същсетвува единствено за да ни прави хора, за да се чувстваме живи. Без хора и изкуство няма да е необходимо. То е нещо създавано от хората за хората. И всъщност доста важен въпрос е, колко точно творчество се създава днес. Почти няма. А това, което го има, твъде бързо се превръща в стока и му се слага цена. Плюс една стока, минус една стока, никой не се интересува ще се предлага или не. В свят, където почти всичко вече е измислено и пресъздадено хиляди, ако не милиони пъти, няма място за много уникалност. А нали всъщност това беше творчеството? Но едва появявайки се все пак, тo много бързо може да бъде копиранo, превърнатo в информация (данни, ако желаеш), отново стока. И спира да е творчество. Вече го може една машина по-добре от теб.

=*=

Не съм другите, но искам да кажа някои неща.

Например междувременно 4кБ се отказа от гумите, може би не му се занимава. Но аз не бих. Прецедента е опасен и не може да се остави просто така, дори днес антени и не знам си, какво да пречат, да се случва. Нещо повече, дори така, вече може да се каже — Пешо си купи тези гуми, еди кога си и от еди къде си. Това вече е повече, от колкото е разумно да им се дава да знаят. А, че ще го рекламират, че ще е манна небесна, не се съмняваме. Спорим за това, какво е.

И аз съм като Столман, което е по съвпадение, макар да съм му почти почитател. Имам телефон само, защото съпругата ми много държи на това и не мога да я сговоря за обратното. Предплатен е, но е регистриран. Държавата не ми дава право на анонимност!

И не мога да го сравнявам с Интернет. В Интернет мога да ползвам Кюбес. Мога да ползвам tor върху vpn, който да сменям всяка минута. Мога много внимателно да не оставам никакви коментари никъде. Мога да правя покупки от името на други хора и до поискване. Мога много неща.

Срещу телефонните компании не мога точно нищо. Технологията е абсолютно неподатлива на защита от каквото и да било. Правилно е да не се използва изобщо, за да умре от самосебе си. Вместо това имаме обществен натиск и благоразположението на държавата, така, че телефонните компании да продължават да съществуват. Оставени сме без избор.

Прочетох новината, но не ползвам Хърд и не мога да коментирам много. Това ядро е почти неизползваемо. Едва наскоро например се появи ext4 в него (преди десетина години Оги Кулев направи тройката върху двойката). А тая ФС е всичко, но не и хубава. Някакво тъпо продължение на FAT, макар не чак толкова зле като NTFS. Ядрото има хубава идея, но няма кой да го развива. Става за виртуални машини. Ама и това не е сигурно, щото едва ли е имало кой да го оптимизира поне за това.

Мога до утре да говоря против отрочето на батя ви Линус, ама в него има страшно много подсистеми правещи невероятни чудеса. То самото ядро вече се е превърнало в половин ОС.

Та браво на дебилите, че продължават да бутат алтернативни ядра. От това на Free BSD май се отказаха вече. Ама е по-скоро за идеята, отколкото нещо използваемо. Хърд е там, където беше и преди тридесет години (ако не се лъжа е малко след 0,1 на Линукс), а света отдавна напредна.

=*=

Нали си говорехме за търговия нагоре? Ей това му липсва на ГНУ. Търговията е тази, която може и акумулира средства. Търговеца е този, който може да плати нещо да се създаде. Но Столман и компания са просто обикновени революционери. Това е похвално и повод за възхищение на втори юли, но само толкова. Света е инертен. Движи си се по старите правила. Затова Брус Перенс може да е копелдак, но е колаборационист и неговото отроче процъфтява, а ГНУ е в калта.

Аз нали ползвам Емакс? Даже това го пиша в Емакс. Е, и? Той е толкова безнадеждно остарял, че ако не беше гениалната идея зад него (която всъщност е от преди Столман), той отдавна да е умрял. Поддържа се от чисто фенство и на мускули. Тия мускули все повече изпускат.

Та ще си останем с мечтите за бъдещето. Защото бъдещето се създава за тия, които плащат. А плащат търговците. Търговците не искат ГНУ, има защо да не го искат и ГНУ ще умре. Толкова.

Но пък и няма драма. ГНУ е земно и преходно. С и без него е почти все едно. Ще дойде друго. А след това и онова другото ще се забрави. Света ще си продължава напред.
===
¹/ Диалектна дума за глагола „говоря“.
²/ Tя може да е 10, 15 или 20% надценка според различни критерии.
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Sep 15, 2021, 09:38
Чувaл си, предполагам, за такива магазини? Хвърляш покупката в кошницата и си излизаш. Само прекарваш картата си на изхода. Познай, как става.

Дори това не е необходимо. Просто телефона ти самичък се свързва още при влизането. Е, предполагам първия път трябва да му дадеш достъпи.

Амазон преди две или три години си купи такава верига в Съединените щати. По принцип тя няма много магазини и от нея пазаруват предимно юпита мислещи се за хипита, защото има разни стевии, чии и такива неща. А и е малко по-скъпа от стандартна верига.

Но скоро това ще стане масово. Казах ви, че в Ю. Корея билет в автобус (почти) не можеш да си купиш без телефон от поне петилетка насам.

Следващата придобивка на Амазон ще е я Пепко (ама те май нямат хран. стоки), я Уолмарт. Наскоро Джет или Ремо (не помня, може и двамата да бяха) каза, че е в незавидно, финансово положение. А това значи, че се продава.


п.п. Заха ще ми трябва малко повече време да отговоря на теб. Но моля те, кажи ми, че не си от BGDev-free (бившия Дир)!
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Sep 14, 2021, 12:29
А например, че Христос е издържал цяла седмица терор върху себе си? И хилядите светци след това.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 447