Покажи теми - go_fire
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 8
16  Хумор, сатира и забава / Кошче / Китайците ще ни превземат ;) -: Jan 02, 2020, 17:56
Не стана да обсъдим Open Fest 2019, но пък намерих по-добро.

Случайно минах през Гатака и видях, че е участвувал в някаква конференция. Заех се да я изслушам. Като цяло е загуба на време. Има само един доклад на някакво бивше шефче на Телерик, който беше полезен. Полезен, ама, ако ще почваш виртуален бизнес. Реално не каза нещо, което човек да не е чул, ако поне малко се е интересувал от започващ бизнес (т. нар. startup). Но не беше излишно. Заинтересован от темата, може да намери едно, две неща в нея под нова светлина.

За сметка на това, откриващия доклад нямаше нищо общо със самата конференция. Ето го:

http://youtu.be/fpb1N_eBx5Q

Ако някой не е чувал за Теодоси Теодосиев, сега е момента. Той и Минко Балкански (друг, за който да разберете) са в пълния смисъл на думите, съвременните ни будители. Бил е дългогодишен преподавате по физика в Панагюрище или нещо подобно. Извадил е стотици шампиони. Негови ученици са професори от Харвард, МТИ и т.н. Завършва кариерата си след бунт на родители, че не подарява тройки. Бива пенсиониран набързо. Но и досега все още продължава да учи деца.

Точно този доклад (май е правен лятото, макар да е качен преди месец) е според мен нещото, което всеки трябва да чуе в началото на тази година. Вътре има безброй интересни подробности и с радост бих ги обсъдил с всеки, който реши, че този един час слушане, няма да му е загубен.
17  Хумор, сатира и забава / Кошче / АОО срещу ЛО -: Dec 17, 2019, 13:44
Многократно съм говорил, че за мен АОО е по-добра програма от ЛО. ЛО има известен брои неща, които са удобни и ми липсват. Например там за управление на страницата си има отделно меню. Но пък самите менюта не ми се нравят, как се отварят. Предпочитам с F10, а не alt+буква според менюто, което искам да отворя.

Казвал съм и преди, че възможността на ЛО да преименуваш страници (в ел. таблица) още докато ги местиш или копираш, е безценна. Спестява много време.

Има и още неща, за които да го похваля, но все са дребни. АОО е по-лек и работи на повече ОС. И е по-красив по подразбиране. Тая сивота на ЛО ме депресира. Може би леко преувеличих, но наистина ми е неприятна.

Но днес открих решаващо предимство на ЛО пред АОО.

Случи се така, че днес отворих една доста голяма таблица в xlsx. Голяма е почти 3 МБ е наблъскана с формули. На много по-слаб компютър от моя с много по-тежка ОС (7), много по-тежка програма (2007) го отвори за може би две секунди.

На моята много по-мощна машина с много по-лека ОС (Девуан + КДЕ), ЛО се позамисли малко, но успешно го отвори за може би по-малко от половин минута. На АОО му трябваха може би 15 минути и повече.

Явно все пак тия от фондацията не стоят със скръстени ръце и здраво са поработили по оптимизирането на кода за този формат.

При това, аз тук съм с петица, а не шестица на ЛО. Просто не го ползвам и затова не съм взел последна версия.

Така, че ако ви се наложи да работите с новите формати на М$, то ЛО категорично трябва да е вашия избор. Аз съм щастливец да си работя с ods, защото благодарение на Portable Apps не съм зависим от инсталираното на чужди машини.
18  Хумор, сатира и забава / Кошче / ЛзБ си завръща славата -: Dec 05, 2019, 09:06
Лятото тук най-редовно виждах по един човек (себе си), даже пуснах и снимка на екрана. Не можех да повярвам. Но нещо се случи.

Нещото се случи след като Slaff пусна тема на Open fest 2019 за двадесетия юбилей. Започнах да виждам все повече посетители. Миналата седмица редовно виждах по над 400 човека. Питах се рекорда дали ще падне.

И оказа се случило на двадесет и девети ноември. Тогава брояча е ударил 475 посетители в два и половина на обяд.

Само за справка припомням, че този рекорд висеше от седми ноември две хиляди осма в 08:41 сутринта. Тогава е имало 429 посетители. Почти от тогава броячът рядко показваше повече от петдесет посетители.

Така, че имаме повод да пием по една ракия довечера.

Единственият проблем е, че и при петдесет и при близо петстотин посетители, пак си пишем пет човека. Но надявам се това е на път да се промени.

Честито!

19  Нетехнически теми / Коментар / ПРЕМЕСТЕНО: Петстотната тема за религии и др. неща -: Nov 18, 2019, 11:14
Тази тема е преместена в Живота, вселената и някакви други глупости.

https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48669.0

---
доп.

Отцепена от Какво става?

По предложение на Ласков
20  Хумор, сатира и забава / Кошче / Пак го направи (тема за спам) -: Nov 05, 2019, 10:10
Преди години имаше един човек, който пишеше преглеждачка на картинки за Гном, която беше нещо като функционален аналог на Eye of GNOME. За първите няколко версии чинно ги обявяваше в „Made in BG“. Обаче хората отдолу го хранеха в коментарите. Нямам лични впечатления, защото не съм инсталирал нещото. Аз съм мега-огромния почитател на XnView, (да проприетарен боклук) още от миналия век, а последните години, толкова съм се отдалечил от графичните джвачки, че даже Gwenview не ползвам, а карам директно на feh. И то го ползвам само да видя някоя картинка, че нали в отгългълния (и нормалния) хромиум няма елегантен начин за блокиране на картинки за трафик.

Разказвам това, защото в резултат на храницата, човека спря да публикува в „Made in BG“. Засякох го в LOR и през вестника го попитах защо. Беше ми ясно, но го приемах за един вид предателство. Той отговори или не отговори във форума на ЛЗБ, но темата беше повдигана няколко пъти.

За самия вестник аз също бях хранен. Но тогава добрите хора ме насочиха към добрите практики и цели учебници по полиграфия. Трябва да си призная от перспективата на изтеклото десетилетие, че се уплаших, когато видях най-класическия учебник. Колко сложна наука е това. И в общи линии спрях да го правя. Тогава не съм знаел, че просто не е трябвало да ползвам издателска система, а Латекс (някакви хора настояват да се казва лейтех). Тогава зорлем щях да съм в добрите практики и самия Латекс нямаше да ми позволи да греша. Така е направен. Ама аз исках да е лъскаво, като при скъпите списания, защото ГНУ/Линукс заслужава най-доброто. Само дето не съм аз най-добрия.

Това са стари истории, от които някакви хора (включително аз) са или не са си извадили много и разностранни поуки.

Върнах се на тях днес, когато видях като първа новина в Opennet, че има нова версия на bgerp. Изписването е с малка буква и слято по тяхно изискване. Също така настояват произношението да не е „би джи и ер пи“, а „бе ге е р п“.

По принцип това „би джи“ и мен ме дразни. Сякаш сме някакви гангстери с извратени, сексуални наклонности. Човек и да не е слушал рап, е чувал и за „би“, и за „джи“.

А се върнах към старите истории, пак заради една случка от преди няколко години. Обсъждахме си във форума някакви работи, някой (бацк-ин-блацк) спомена за bgerp. Аз взех, че така хуба'о го натролих. Има защо. Което опира пак до вечния български въпрос, който не е за освобождението, а за това дали трябва да тролиш някой, който прави нещо. Но аз няма да се впускам в него. Света е джунгла и по-силния оцелява.

Някак си Милен Георгиев (във форумите се подписва навсякъде като MilenG) от някъде разбра за този трол. Може би ББ му е казал. Дойде и почна да кърши стойки. А аз нали съм си непоправим лумпен взех, че мощно го нахраних него самия. Пак не е без основание. Трябва да кажа, че по онова време не бях модератор, а модератор не се и мяркаше. В днешно време нямаше да мога да си позволя непочтително отношение. Ама тогава така хубаво го натролих, че той просто се отказа да ми отговаря.

Разбира се, гос-ин Георгиев, никога не е обявявал в ЛЗБ за bgerp. Правеше го на Open Fest. Имаше три или четири участия. През годините не да не съм тролил мощно и OF. Сега ще си позволя един последен за изпроводяк. Тия хора не се научиха да не го правят по време на избори. Сякаш Яна ги е събрала и им е казала:

– Ей пичове, слушайте сега. Предлагам ви най-великата стратегия в галактиката. Дай да ги правим тези събития по време на избори. Така ще съберем максимум интерес!!!

И действително, ако се върнем чак до 2003-та, няма изборна година, когато да не са ги нацелили. А то кажи-речи всяка година е изборна.

Понеже вече съм модератор и не мога да се подигравам на хората, то следва моментално да се извиня. Това не е идея на прекрасната Яна. Това са неща датиращи далеч отвъд назад, когато за маркетинг не е чувала, камо ли за нашите неща. Истината е, че ги въведе Йовко. Нашата легенда носи своето наследство. Той е поредното чедо на номенклатурчици и това беше начина му да стигне до върховете на държавата и да говори по тези въпроси.

За съжаление връзките му няма как да са чак толкова мощни, колкото са парите на М$. Провали се с гръм и трясък, но много години опитваше. Никой от нас и стотна не би постигнал в онова време. Помним Димитър Калчев, помним и юпито от Лондон.

Последния е жив. Видях го да се изявява в неделя по Bgonair. Няма да скрия, че моментално превключих на друго изборно студио. От години не бях срещал муцуната му в медиите. Дано не е лош знак.

От друга страна, в днешно време, това вечно засичане с изборите, има своята дисидентска страна. Не ни пука от тия горе, ние си правим нашето. ДГД.

Случаят не е такъв. Политиката не да не ги интересува. Но вече е на съвсем друго равнище. И вече никой не се бори за нашите идеи по онзи начин. А и вече идеите са други. И времето е друго. И мястото не е същото. Нищо, че географски пак сме на балканите.

Провеждането в това време е историческа традиция и няма особени причини да се променя. Лятото е свършило, зимата не е настъпила. Времето е „нулево“. Идеално е за такива неща. Лошото е, че точно същото си мислят и политиците, и запълват това време с избори, а когато няма, със скандали.

Така тези събития не успяват да стигнат до публичност, но не и нужно. Хората, към които се целят организаторите на днешните OF, се намират в други медии и на други места. И успяват.

=*=

Но да се върна на комсомолското изпълнение bgerp. Както казах, днес го засякох на Opennet. Какво ми направи впечатление?

Май единственото, което е останало от преди е GPLv3. Не, че по спомен не беше Аферо, ама може би греша. Може да съм искал да е Аферо.

Вече няма п4п, всичко е жаба брат. По начало се чудих Милен защо е избрал php. Може би първата версия (тя никога не е публикувана, ползвала се е вътрешно) е била на това. Ама после проекта порасна наистина много. Стана огромен.

Нещо, което не очаквах е интеграция със Slack (т'ва е смотан чат, не е дистрото) и Telegram. Георгиев много настояваше (и има защо) цялата комуникация да е вътре в bgerp.

Появил се е нов модул (или по-скоро отделна система) за фактуриране и регулиране на извършените продажби. Казва се BGBilling.

Щом си говорим за Жаба, вече говорим за Андроид. Няма как без Андроид. Дори е закъсняло.

В бъдеще планират GitLab, вечната мантра да им е лесно на външни разработчици.

Имат нов адрес:

https://bgerp.ru/

=*=

Изглежда другаря се е насочил към руския пазар. Кадърно решение, ако имаш познат, местен мутряга. А др. Георгиев явно има, кой знае от кога. Може като деца да са си разменяли писма, както правехме с училища в незнайни краища. Опасността е, че най-вероятно той ще те превземе. Ами така е в бизнеса. По-големия печели. Може пък това да му е целта. А може и винаги да е било така, ама да не сме знаели.

На последната си работа получавах множество фактури от ЕП. Беше ежемесечно. Понеже това е най-голямото предприятие на търновеца, няма как тези фактури да не бяха от bgerp. Докато ги описвах, почти с умиление си спомнях случката между нас. Това беше едно от малкото неща, които държаха мислите ми близо до свободния софтуер в тази среда изцяло на собственически решения.

А ето днес имах повод да си начешам крастата. Ще сте прави да ми кажете да си разкрия поредния дневник и да си пиша в него, не да пълня форума с глупости. Може би някога все пак, отново ще го направя и няма да публикувам спама си тук.

Извинявам се!


21  Хумор, сатира и забава / Кошче / Невъзможно преместване на каталог поради „липса“ на място [РЕШЕН] -: Nov 04, 2019, 11:48
Лошо е да си ламер. Знанията ти не са нито систематични, нито дълбоки. Стигат ти, за да се справяш с текущи задачи, но се оказват недостатъчни, за да зададеш правилен въпрос на търсачките. Не успяваш да го формулираш.

Ето какво ми се случи. Реших да подместя един каталог. Обаче ми каза, че нямам място на диска. Това не е вярно. Създавам и трия други неща без проблем. Свалям видео (аудио) от тубата, пиша документи, други работи опиращи до ФС.

Първо начало се сетих, че навремето Гейта разправяше, че е чел кода на mv. Там пишело, че когато местиш нещо от в един и същи дял на на един и същ физически диск (а май беше дори за различни дялове), то mv не се държи като шиндошарските инструменти. Просто създава твърди връзки и трие старите.

При мен случая очевидно е такъв. Нямал съм лаптоп с повече от един диск (не, че не съществуват), нямам LVM, логически RAID, ZFS или нещо такова.

Спомняйки си това, си помислих, че всъщност не ми достигат възли (nodes). Дори и ламерите доста рано в развитието си четат за физическата организация на ФС. Да не говорим, че във времената на php и споделеното домуване, това беше любимият начин да ни намаляват дисковото пространство.

Обаче после се сетих, че колкото и недоклатена и насилствено пробутвана да е ext4, тя всъщност разполага с някакви милиарди възли и е бая стабилна. Проблема не може да е в това.

Така логично се позамислих за въпроса, възможно ли е Гейтуей да греши? Да се прави „класическо“, шиндошарско cp&rm? И ако дори за момент си представя, че е възможно, то от какво се поражда проблема?

Сигурен съм, че има някаква връзка с това, какво е това, което местя. А то е огледало (wget -m) на една страничка с икономическа информация. Не е голяма, но въпреки това е някъде под 300 МБ, защото съдържа и фалш. Реално 80% от това идва. Но се позачудих. Мястото е българско и може би съдържа някакви странни кодировки в имената. От друга страна многократно съм копирал данни от fat32/ntfs, където често съм срещал ужасяващи счупвания на кодировките на имената, но това не ми е пречило нито да ги копирам, нито отворя, нито преименувам.

Някой има ли и най-малка идея, защо mv ми отказва да стори преместването под фалшивия предлог, че ми липсва място? Че даже пробвах графично с Конкверор и резултата беше същия. Още по-странното е, че част от данните ги прехвърли на новото място. Имам данни, които са само на едното, други на двете места, а на всичкото отгоре, много с нулев размер на новото. Нито разбирам, какво става, нито мога да задам смислено питане на Ixquick.
22  Нетехнически теми / Пътят към wiki.linux-bg.org минава оттук / ПРЕМЕСТЕНО: Re: Ей тази тема ми помогна много... -: Oct 25, 2019, 19:01
Тази тема е преместена в Идеи и мнения.

https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48637.0
23  BSD секция / Настройки на софтуер / ПРЕМЕСТЕНО: redhat маха iptables ! -: Oct 25, 2019, 18:08
Тази тема е преместена в Коментар.

redhat маха iptables !

=*=

По предложение на Yasen6275
24  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Промени в модерацията. Моля, следете Гофи под лупа! -: Oct 25, 2019, 16:59
4096, как ме виждаш? Струва ми се има някакъв проблем във форума. Като влязох ми се появиха още менюта, видях един доклад на Явор и долу в лентата съм син. Колко и какъв цвят звездички имам под аватара? При положение, че нямам съобщение от Slaff (а и никога не съм имал), мисля, че нещо се е объркало.
25  Хумор, сатира и забава / Кошче / К'во ста'а? -: Sep 01, 2019, 09:52
Децата ме караха да гледам някакви клипчета на Чарли Танев, как отслабнал. Да не повярваш. Аз съм си дебел. Т'ва тубата е зарибяващо и след едно, второ, три хиляди четиристотин петдесет и шесто клипче. Съответно се нагледах на реклами. Сетих се една от хилядите причини да не гледам телевизия. Рекламите водят до затъпяване.

Но това, което направо ме срази, че в тубата вървят реклами на Вимео и Яндекс. Пак ли изтървах нещо или тоя свят окончателно се побърка?
26  Хумор, сатира и забава / Кошче / Нова идея за свободата и компютрите -: Jun 26, 2019, 11:16
Преди няколко дни попаднах на нещо интересно:

http://trilema.com/2015/a-new-software-licensing-paradigm/

Както подсказва името на този Мирча Попеску, той ни е съсед. От доста време знам за него покрай заниманията му с биткойн и някакъв хардуер свързан с това. Винаги са ми били сложни неговите занимания и не ги разбирам.

Оказва се, че и мисленето му не разбирам. Това е кратка статия, има-няма 5 000 знака. Но в нея казва неща, които не разбирам. Как отнемането на всички права, ни прави по-свободни?

Как така е криминално деяние да ползваш собствения си компютър, за каквото пожелаеш?

Най-много ме стресна, че сравнява жените и компютрите. Накрая даже казва, че е собственик на жени. Те дали го знаят?

В цялата работа забърква и капиталистическите отношения в икономиката. Използва и един рядък термин. Фиат, вероятно навява мисли за италиански коли, но всъщност значи гъвкав. Например фиатна валута означава такава, която се търгува свободно. Например българския лев не е такъв. Той е привързан към еврото и цената му не зависи от пазара. Сиреч фиатен значи гъвкав в пазарно отношение.

По принцип съм съгласен, че „който плаща, поръчва музиката“, но не виждам как отнемането всички права на потребителите, променя този факт.

Има ли някой, който разбира, какво казва този човек?
27  Хумор, сатира и забава / Кошче / Диагностика на твърд диск? -: Apr 12, 2019, 00:39
Това никога не съм го знаел, как става.

От някакво време (дни), започнаха да ми се случват странни неща. Машината умира. В смисъл картинка има, даже мишката се движи, но нищо друго не се случва. В нормална конзола започват да се плюят някакви надписи blk нещо си. Не се приемат никакви команди чак до init 0. Тези „blk нещо си“ очевидно идват от ядрото и би трябвало да ми казват, че не успява да пише във ФС.  Другите надписи, които излизат, ми казват, че и да прочете не може.

Сетих се да гледам S.M.A.R.T., но поне аз не видях нещо, което да ми изглежда подозрително.

Ето го пълния:

Код:
root@debian:/home/user# smartctl --all /dev/sda                 
smartctl 6.4 2014-10-07 r4002 [x86_64-linux-3.16.0-4-amd64] (local build)
Copyright (C) 2002-14, Bruce Allen, Christian Franke, www.smartmontools.org

=== START OF INFORMATION SECTION ===
Device Model:     ST1000LM048-2E7172
Serial Number:    WDEXLX4V
LU WWN Device Id: 5 000c50 0acf23241
Firmware Version: SDM1
User Capacity:    1,000,204,886,016 bytes [1.00 TB]
Sector Sizes:     512 bytes logical, 4096 bytes physical
Rotation Rate:    5400 rpm
Form Factor:      2.5 inches
Device is:        Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is:   ACS-3 T13/2161-D revision 3b
SATA Version is:  SATA 3.1, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)
Local Time is:    Fri Apr 12 00:11:28 2019 EEST
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled

=== START OF READ SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
See vendor-specific Attribute list for marginal Attributes.

General SMART Values:
Offline data collection status:  (0x00) Offline data collection activity
                                        was never started.
                                        Auto Offline Data Collection: Disabled.
Self-test execution status:      (   0) The previous self-test routine completed
                                        without error or no self-test has ever
                                        been run.
Total time to complete Offline
data collection:                (    0) seconds.
Offline data collection
capabilities:                    (0x71) SMART execute Offline immediate.
                                        No Auto Offline data collection support.
                                        Suspend Offline collection upon new
                                        command.
                                        No Offline surface scan supported.
                                        Self-test supported.
                                        Conveyance Self-test supported.
                                        Selective Self-test supported.
SMART capabilities:            (0x0003) Saves SMART data before entering
                                        power-saving mode.
                                        Supports SMART auto save timer.
Error logging capability:        (0x01) Error logging supported.
                                        General Purpose Logging supported.
Short self-test routine
recommended polling time:        (   1) minutes.
Extended self-test routine
recommended polling time:        ( 166) minutes.
Conveyance self-test routine
recommended polling time:        (   2) minutes.
SCT capabilities:              (0x3035) SCT Status supported.
                                        SCT Feature Control supported.
                                        SCT Data Table supported.

SMART Attributes Data Structure revision number: 10
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME          FLAG     VALUE WORST THRESH TYPE      UPDATED  WHEN_FAILED RAW_VALUE
  1 Raw_Read_Error_Rate     0x000f   062   061   006    Pre-fail  Always       -       141058339
  3 Spin_Up_Time            0x0003   099   099   000    Pre-fail  Always       -       0
  4 Start_Stop_Count        0x0032   100   100   020    Old_age   Always       -       87
  5 Reallocated_Sector_Ct   0x0033   038   038   036    Pre-fail  Always       -       5054
  7 Seek_Error_Rate         0x000f   076   060   045    Pre-fail  Always       -       37158074
  9 Power_On_Hours          0x0032   093   093   000    Old_age   Always       -       6905 (238 47 0)
 10 Spin_Retry_Count        0x0013   100   100   097    Pre-fail  Always       -       0
 12 Power_Cycle_Count       0x0032   100   100   020    Old_age   Always       -       84
184 End-to-End_Error        0x0032   100   100   099    Old_age   Always       -       0
187 Reported_Uncorrect      0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       0
188 Command_Timeout         0x0032   100   099   000    Old_age   Always       -       30065229831
189 High_Fly_Writes         0x003a   100   100   000    Old_age   Always       -       0
190 Airflow_Temperature_Cel 0x0022   062   032   040    Old_age   Always   In_the_past 38 (Min/Max 37/44 #97)
191 G-Sense_Error_Rate      0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       10
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032   100   100   000    Old_age   Always       -       34
193 Load_Cycle_Count        0x0032   093   093   000    Old_age   Always       -       15172
194 Temperature_Celsius     0x0022   038   068   000    Old_age   Always       -       38 (0 22 0 0 0)
197 Current_Pending_Sector  0x0012   100   100   000    Old_age   Always       -       0
198 Offline_Uncorrectable   0x0010   100   100   000    Old_age   Offline      -       0
199 UDMA_CRC_Error_Count    0x003e   200   200   000    Old_age   Always       -       0
240 Head_Flying_Hours       0x0000   100   253   000    Old_age   Offline      -       5895 (99 191 0)
241 Total_LBAs_Written      0x0000   100   253   000    Old_age   Offline      -       6384400121
242 Total_LBAs_Read         0x0000   100   253   000    Old_age   Offline      -       351446106
254 Free_Fall_Sensor        0x0032   001   001   000    Old_age   Always       -       23

SMART Error Log Version: 1
No Errors Logged

SMART Self-test log structure revision number 1
No self-tests have been logged.  [To run self-tests, use: smartctl -t]

SMART Selective self-test log data structure revision number 1
 SPAN  MIN_LBA  MAX_LBA  CURRENT_TEST_STATUS
    1        0        0  Not_testing
    2        0        0  Not_testing
    3        0        0  Not_testing
    4        0        0  Not_testing
    5        0        0  Not_testing
Selective self-test flags (0x0):
  After scanning selected spans, do NOT read-scan remainder of disk.
If Selective self-test is pending on power-up, resume after 0 minute delay.


Или съм съвсем сляп, или не виждам нещата, които обяснява Наката: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=43458.msg263931#msg263931

Чудя се дали не прегрява, но никога не съм чувал за такова нещо. Кабел да е прецакан, няма как. Лаптопите нямат кабели.

Май, май си се оказва, че в днешно време всичко си е твърде китайско. Тоя диск буквално е полван няколко месеца. А като знам, че на стария ми лаптоп диска му не мръдна повече от 12 години и ми идва да полудея.[/code]
28  Хумор, сатира и забава / Кошче / Софтуер за изработване на комбинации -: Jul 17, 2018, 18:28
Здравейте,

Обръщам се най-вече към инжѝнерите. Ddantgwyn гледам към теб.

Трябва ми нещо, може дори на bash да е, какво да е, но нещо, което може да създава (генерира) комбинации от определени условия.

Това за мен е нова материя. Нямам идея от къде и как да започна търсене. Нямам идея, какво може да представлява. Представям си, че в работата е вложена някаква случайна величина или величини. Понеже е математика (и може би статистика), се опасявам, че решението може да се казва R или Octave. От това настръхвам.

Като да ме сърби, ама да не ща сам да се почешам, че ще заболи.

Някаква надежда?

=*=

За съжаление решението не се казва Либре офис. Мога да твърдя, че познавам Цалц поне около средно ниво и не ми идва на идея, как може да се изпълни там.

Понеже не съм най-бос по Информатика, предполагам, че това може да стане със система от рангове. Сега да не си помислите, че помня нещо от часовете в техникума?

Нищо подобно. Просто това е ръчния начин за филтриране и сортиране в споменатия Цалц. От там го знам. И понеже Цалц наподобява Excel, а Excel е щуротия на M$, то това е много обемна и бавна задача. Струва ми се невъзможна за разгръщане до много условия и много данни.

=*=

А какъв е моя случай? Прозаичен. Може да се нарече модерно-средновековен. Оказвам се в една абсурдна ситуация. Трябва да изготвя отчет за продажби. И незнайно защо е възможно на тая планета да има обект, в които всичко не влиза и излиза с barcode. И още по-малко вероятно е, как това се случва на мен.

Ситуацията е много проста. За който не е имал досег до касов апарат, това е просто един дълъг бон, който се изкарва в края на месеца.

В него има записана много проста информация. Ама проста, та проста. Като за праисторията. Вътре име група артикули и за всяка група, какво точно количество е продадено, и за колко пари общо.

И тук идва катастрофата. Защото задачата е, от това да се измислят, повтарям да се измислят, истинските продажби.

А се измислят, защото зад тази група артикули могат да седят съвсем реални сто неща, на сто различни цени и със сто различни наличности. Нямаш информация, кое точно от стоте е продадено, какво количество от него е продадено и дори на каква цена. Единственото, което знаеш е, че нещо е продадено, общата бройка на нещата, които са продадени и за колко общо пари. А ти трябва да си магьосник, врачка или извънземен, за да възстановиш фактическото положение.

Идея си нямам, как са се справяли хората преди мен с тази задача. Само съм чувал легенди за разправяне с лентички по цял месец. И вече вярвам. Днес, като видях това и бях на път да получа сърдечен пристъп. Това е една от най-големите идиотщини, които съм виждал. А подозренията ми са, че в нашата татковина е масова практика.

После, ако попитате, защо икономиката ни не върви, ето ви една причина. Ако нямаш информация, какво се случва, няма и как да го анализираш. Ако не анализираш, ти си един шибан комарджия. Цяло, билейско чудо е, че може с десетки години да съществува бизнес с подобни практики.
29  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Вход в портала -: Dec 12, 2017, 18:45
Я да видим дали само аз имам този проблем. Влизам успешно. Поне така ми изписва. Обаче веднага, когато посетя, коя да е страница, вече не съм вътре. Не съм вътре дори само да опресня (F5) началната след вход. Пробвам с Конк 4 и последния Тор 7.0.1 (Firefox 52.5.2).
30  Хумор, сатира и забава / Кошче / Теглене на документи от Google drive, за които това е забранено -: Oct 22, 2017, 09:40
Преди време Наката ме попита, защо да е добре за всички, че нарочно не влизам във форума. Тази тема ще е показно за това. Аз съм носител на вредни идеи, които могат да заразяват неподозиращи невинни.

Питането ми е ясно от заглавието на темата, която си публикувам директно в кошчето, защото става въпрос за най-малкото некоректно действие.

Но защо идеите ми са вредни, ще напиша предисторията на питането. С това ще отговоря на Наката. А който няма интерес, просто да пропусне всичко надолу.

Преди няколко години гледам телевизия. И попадам на ето това предаване:

https://www.youtube.com/watch?v=pYVzJSVtNnU

Тогава сефте (и последно) чух за проф. д-р Кирил Чуканов. Тогава интересно ми беше, че говори от позицията на някакво божество. Всичко му е ясно. Всичко е предопределено. Не, че и аз не съм убеден, че света просто трябва да свърши и няма никаква надежда за него. Но все пак последната умирала последна и все се надявам, някак си да не стане. Нали оптимизма е най-важното човешко качество?

Вчера бях на гости и гледах видео направо от тубата. Обикновено знаете ползвам y-dl за целта. То реално на 3G няма и друг начин. Освен шпионските идиотщини на Гългъл.

Та тубата придобила била напоследък навик сама да ти пуска някакви неща. И взе, че го стори. Пусна ми онова горе. Рекох, чакай пак да го видя.

Този път впечатление ми направи, че твърди, че е доказал всички константи във физиката. Предния път не му обърнах внимание. Преди време някой (Ремо?) беше пуснал пък видеа, че друг български професор е опровергал три от четирите основни парадигми във физиката.

Онова беше предизвикало голям смях. Но този прави обратното. Потвърждава ги.

И се позаинересувах от въпроса. Името му излезе в няколко малко или много маргинални форума. В тях основно се разисква кълбовидната му мълния (която се оказва продължение на по-стари италиански и съветски разработки) и опитите му (доколко успешни?) да получава безплатна (от квантовия свят) енергия, което е поредната голяма революция в науката, която се чака не по-малко време и от квантовите компютри. Даже май повече.

Обаче се оказа, че въпроса, който ме интересува е изложен в поредица от книги (май само първите три от поредицата):

http://www.chukanovenergy.com/books/

Това е една от компаниите на Чуканов и играе роля и на лична страница. Разбира се, че този адрес излиза още на първа страница, като човек запита някоя търсачка за Чуканов.

Сега. Тук има и друг момент. Най-вероятно тези книги са написани на висок, академичен стил. Всички тук знаят, че моите знания по физика не са дори на ученическо ниво. И сигурно нищо няма да разбера от тях. Така, че и да не ги сваля, нищо не губя.

Но във въпросното интервю и друго ми направи впечатление. Чуканов вдига леко булото на своето отношение към божествения свят. Моето отношение по въпроса е известно. В горе посочената връзка има безплатна негова книга (и на български, и на английски) по въпроса. Освен нея има много статии (всички безплатни) и на двата езика, който допълват това му становище и обясняват за страшния съд, края на времената или както искате.

Тези материали смятам да прочета с интерес. И вече ги свалих. Не мисля, че ще са способни да променят собственото ми виждане, но искам да разбера, как той е стигнал до неговото и това може ли да допълни с нещо моето. Сиреч вечните въпроси.

Ей т'ва .Страници: 1 [2] 3 4 ... 8