Автор Тема: Lilo.conf проблем при boot  (Прочетена 2801 пъти)

preslavxxx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 42
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« -: Nov 21, 2006, 18:45 »
Ако някои може да ми помогне ще му бъда благодарен.Искам да си зареждам и Windowsa XP Pro , но въобще го няма при зареждането на системата за да го избера да буутва.

# File generated by DrakX/drakboot
# WARNING: do not forget to run lilo after modifying this file

default="linux"
boot=/dev/hda
map=/boot/map
keytable=/boot/bg.klt
menu-scheme=wb:bw:wb:bw
prompt
nowarn
timeout=100
message=/boot/message
image=/boot/vmlinuz
   label="linux"
   root=/dev/hda8
   initrd=/boot/initrd.img
   append=" resume=/dev/hda1 splash=silent"
   vga=788
image=/boot/vmlinuz
   label="linux-nonfb"
   root=/dev/hda8
   initrd=/boot/initrd.img
   append=" resume=/dev/hda1"
image=/boot/vmlinuz
   label="failsafe"
   root=/dev/hda8
   initrd=/boot/initrd.img
   append=" failsafe resume=/dev/hda1"
Активен

kolio_kolev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 356
  • Distribution: Mandriva 2011, Mandriva Cooker
  • Window Manager: KDE 4.6.x
    • Профил
    • WWW
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #1 -: Nov 21, 2006, 19:02 »
Добави най-отдолу в /etc/lilo.conf следното (в случая, /dev/hda1 е дялът с Windows XP, вместо него сложи каквото там е при тебе):
Цитат

other=/dev/hda1
        label="windows_xp"
        table=/dev/hda


След това изпълни командата lilo (като root) за да се запишат промените.
Ако не знаеш, кой е дялът ти с Windows XP, то след като влезеш в Mandriva изпълни (като root) fdisk -l /dev/hda и виж кой е.
В примерa по-долу дялът е /dev/hda1.
Цитат

 [root@sof11wst1705 ~]# fdisk -l /dev/hda

Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40016019456 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1        1908    15325978+   7  HPFS/NTFS
/dev/hda2            1909        4865    23752102+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5            1909        2671     6128766   83  Linux
/dev/hda6            2672        3435     6136798+  83  Linux
/dev/hda7            3436        4199     6136798+  eb  BeOS fs
/dev/hda8            4200        4832     5084541   83  Linux
/dev/hda9            4833        4865      265041   82  Linux swap / Solaris

Успех!



Активен

Кольо Колев
Mandriva BG: http://mandriva.biotronica.net
Bitronica.Net форуми: http://forum.biotronica.net

buboleck

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 388
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: Kde 4.x
  • ?
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #2 -: Nov 21, 2006, 19:06 »
Добави това /etc/lilo.conf

# DOS bootable partition config begins
#
other = /dev/hda1
        label = Winboze
        table = /dev/hdа
#
# DOS bootable partition config ends


като hda1 e дяла с виндоуса.

и после изпълни

lilo



Активен

Powered by Gentoo, AMD Athlon64 X2 5050e (Intel Pentium D 840 sucks) and 400W Fortron PSU
http://www.russian-motorcycles.com

Italianeca

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 386
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #3 -: Nov 21, 2006, 19:11 »
Добави накрая:

Цитат
other=/dev/hda1
label="windows"
table=/dev/hda


hdaX e където ти е прозорца. Ако искаш по подразбиране да се стартира промени default в началото на "windows".



Активен

Italianeca

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 386
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #4 -: Nov 21, 2006, 19:13 »
Докато напиша поста 2ма човека отговорили '<img'>
Активен

preslavxxx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 42
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #5 -: Nov 21, 2006, 21:41 »
Момчета не става за съжаление дава ми черен екран като си избера Линдоусса
Активен

SHTILL

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 273
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #6 -: Nov 21, 2006, 21:47 »
other=/dev/hda1
label="windows"
table=/dev/hda
chainloader +1
Активен

http://www.bezdom.info - СПАСИ ПРИЯТЕЛ...
Debian SiD KDE 3.5.9
Kernel 2.6.25-2-686
Inter Celeron D 2.6 GHz, Albatron PX915P4C Pro, ATI Radeon X300/X550 128MB - PCi-E, 2x512 MB RAM (Dual Channel - 400M Hz) 80 GB HDD Western Digital - ATA

deltaplaner

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 104
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #7 -: Nov 21, 2006, 23:32 »
Примерен код

# cat lilo.conf
# Modified by YaST2. Last modification on Wed Aug 16 18:37:39 UTC 2006

menu-scheme = Wb:kw:Wb:Wb
timeout = 80
lba32
change-rules
reset
read-only
prompt
default = Windows
message = /boot/message
boot = /dev/sda


image = /boot/vmlinuz
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
    label = SuSE
    append = "   resume=/dev/sda10  splash=silent showopts"
    vga = 0x317
    initrd = /boot/initrd
    root = /dev/sda10


other = /dev/sda1
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
    label = Windows


image = /boot/vmlinuz
###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
    label = Failsafe
    append = "showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3"
    vga = normal
    initrd = /boot/initrd
    root = /dev/sda10
Активен

P4 2.66 GHz (533Mhz); 2x1GB DDR2 (533Mhz) RAM; GF 8600GT 256MB DDR3; SATA2 MAXTOR 80 GB HDD; SATA2 SEAGATE 320 GB HDD

kolio_kolev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 356
  • Distribution: Mandriva 2011, Mandriva Cooker
  • Window Manager: KDE 4.6.x
    • Профил
    • WWW
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #8 -: Nov 22, 2006, 10:04 »
Цитат (preslavxxx @ Ноември 21 2006,21:41)
Момчета не става за съжаление дава ми черен екран като си избера Линдоусса

Ти сигурен ли си ,че все още имаш (че не си изтъркал дяла си с) Windows XP?
Провери с fdisk -l /dev/hda дали имаш дял форматиран с NTFS/FAT32. Най-вероятно там ти е Windows-а.



Активен

Кольо Колев
Mandriva BG: http://mandriva.biotronica.net
Bitronica.Net форуми: http://forum.biotronica.net

preslavxxx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 42
    • Профил
Lilo.conf проблем при boot
« Отговор #9 -: Nov 22, 2006, 20:21 »
Оправих го, било е от бозата сложих друга и готово. Мерси мн. на всички
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Помощ за lilo.conf
Настройка на програми
IvanST 0 1683 Последна публикация Jan 14, 2003, 07:44
от IvanST
LILO boot
Настройка на програми
ma3x_smith 15 5435 Последна публикация May 14, 2003, 09:46
от
lilo cant boot;(
Настройка на програми
nix 5 2457 Последна публикация Jan 21, 2004, 03:59
от D0ct0rA
LILO Boot Loader
Настройка на програми
empty 25 9434 Последна публикация Apr 27, 2004, 19:10
от empty
lilo.conf
Настройка на програми
zax 4 1646 Последна публикация Apr 12, 2005, 19:58
от panda