По принцип, няма и защо да ги интересува, какво става в компютъра им. Всеки си има интереси и, ако машината му трябва да погледне фейсбука, да си прегледа пощата и да си дръпне някой филм да изгледа за приспиване, не виждам, защо трябва да навлиза в детайли.
Положението нямаше да е такова, ако толкова компании, фирмички, хора, вече не искаха да се доберат до информацията за него. Интернет предостави брутално лесен, масо и много по ефтин начин за маркетингови проучвания. Който може да се приложи за всеки човек. Почти няма хора в развиваща се и нагоре държава, да няма досег с интернет. Та навиците в интернет са едно, но ако могат да ти погледнат и в компютъра, манна небесна за тях. Тотално те разбират, що за човек си и какво би си купил. Ако беше само това целта, щях да им пускам редовно достъп до списък с файловете на компа си. По-добре да ми рекламират нещо, което ме интересува, отколкото да ме заливат с глупости. Ама не е само това.
Та сега иди обясни на Windows човека, че не е достатъчно системата да му иска парола при логване, за да е спокоен. Иди му обясни, че Линукс е нещо по-приемливо, удобно, времещадящо и по-малко главоболно. Как ще те разбере.
Обяснявал съм елементарни неща. Какво е файлов мениджър и как се ползва, какво има в Старт бутона и как да си намери нужната програма там. Какво са торенти и как да му кажеш къде, какво да свали. Супер елементарните неща. Мисля си, че всичко е наред, след два месеца: това как се прави, къде са ми тея и тея неща... За Windows система.
Та, ако на такъв човек трябва да му кажа, че трябва да отвори терминал и да напише apt-get update && apt-get upgrade например, забрави. Само да чуе думичките терминал, команда. Графичния интерфейс няма значение, щото, ако не мож се оправиш с единия, няма да можеш и с другия. Не са чак толкова различни.
Линукс? Да, ама за човек, който те слуша, като му говориш и после проверява сам в нета, за нещата дето не е могъл да схване на момента. Че да не ти губи времето. В противе случай си си загубил времето, а и на другия. Това не се връща никога. Живота е кратък!