Инсталирах CPU-X. Темепературата варира между 44-49 градуса. Core Speed e 498 MHz, но не помръдва, каквото и да е натоварването в проценти.
Скоростта на коретата се променя много бързо и пак много бързо се връща на основното (498 MHz).
Т.е можеш изобщо да не можеш да видиш промяната.
Например ако напишеш само
lscpu
или
cat /proc/cpuinfo
В повечето случаи все ще уцелиш 498 MHz и много, много рядко ще видиш висока честота.
Но ако пробваш това, ще видиш че мърдат. Особенно ако браузваш или гледаш клип в тубата.
watch -n 0.1 "cat /proc/cpuinfo | grep '^[c]pu MHz'"
watch -n 0.1 "lscpu | grep -i 'CPU MHz'"
-----------------
АЗ имам един
i5-9400въпреки ИНТЕЛ че го дават Processor Base Frequency 2.90 GHz и до макс 4.10 GHz в повечето време всички корета седаят на 800Mhz
(а не на 2.90GHz)
Някъде в документацията на Интел да виждате 800Mhz... Ами нарочно не ги пишят тези цифри за да не стряскат народа. Кой би си купил процесор на 800Mhz. Вярвам че и под виндовс е така. Много също съм любопитен откъде кърнела я вади тази цифра (800Mhz). Явно накъде в 'профайла' на процесора е записана.
Тънкият момент е Processor Base Frequency 2.90 GHz се дефинира при TDP=65 W (ако са натоварени всички корета) или обратното TDP=65 W при 2.90 GHz
Но това не означава, че като си седи в десктопа на 800Mhz ще грее 65W...Сигурно грее 10W. При лаптопите ситуацията е аналогична.