Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 33   Надолу

Автор Тема: Курвенските пинизи на малките-и-меките  (Прочетена 50155 пъти)

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #90 -: Jul 20, 2021, 10:00 »
   Не бих се учудил,ако малките-и-меките направят бозата ... Линукс базирана.
Графичната среда ще е същата - пак ще има "старт" бутон,иконките ще
изглеждат по същия начин,приложенията - също (визуално).
Само че,"отдолу" ще си е Линукс - ядро,библиотеки,терминал и т.н.
За старите приложения - ще направят нещо като "compatibility layer".

   Спестяват си главоболията с постоянно чупещите се ъпдейти.
Ще има пакетна с-ма, подобна на редхатската и дебианската.

Малко вероятно,но не и невъзможно ...
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #91 -: Jul 20, 2021, 14:23 »
   Не бих се учудил,ако малките-и-меките направят бозата ... Линукс базирана.
Графичната среда ще е същата - пак ще има "старт" бутон,иконките ще
изглеждат по същия начин,приложенията - също (визуално).
Само че,"отдолу" ще си е Линукс - ядро,библиотеки,терминал и т.н.
За старите приложения - ще направят нещо като "compatibility layer".

   Спестяват си главоболията с постоянно чупещите се ъпдейти.
Ще има пакетна с-ма, подобна на редхатската и дебианската.

Малко вероятно,но не и невъзможно ...
Аз също няма да се учудя. Облъчните услуги са най-големият източник на приходи за Меките. И най-бързо растящият засега. Взимат пример от  конкурентите си. Опитват се да изградят цялостна екосистема, която да включва всички нужди на потребителите си. В тази връзка, операционната система ще има все по-малко значение. Особно ако успеят да привлекат потребителите си в облака. Самостоятелна ОС може и да има. Обаче всичките им продукти могат да станат SaaS. Накъде ще хвърлят повече инвестиции е горе-долу ясно. Само трябва да се погледне темпа на растеж на продуктите и услугите им. Едно нещо може да ги спъне и то дори да ги препъне. Не са новатори. Не ги бива да измислят нещо свое, което да е нужно и да се грабне веднага от потребителите. Човек лесно може да стигне до този извод, ако погледне по-големите им придобивки за последните тридесет години. А въвеждането в интерфейса на неща, които ги има често от десетилетия в други операционни системи и рекламирането им като нещо страхотно, едва ли не иновативно е още един показател, в колко дълбоки коловози им е мисленето. Като цяло, историята им е вечно догонване на новото на пазара и когато разберат, че не могат да тичат толкова бързо, вадят дебелия портфейл и купуват. Това е пагубно в дългосрочен план. Но може да се задържат на повърхността много дълго време. Средствата, с които разполагат, са толкова много, че сами се трупат. Дори да правят грешки, някак се губят. Ще видим докога.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #92 -: Jul 20, 2021, 16:02 »
Виж какво е положението при браузърите. Chrome води с над 60%, Edge се бори с Safari и Firefox с около по 8% всеки, Opera има около 3%, а всички останали са в рамките на статистическата грешка. При мобилните устройства пак Chrome води с подобен процент, но Safari този път е пред всички останали, Opera е малко по-добре, Firefox се бори да не изпадне въобще, а Edge почти го няма. Там се появява и браузъра на Samsung, който без да го проверявам бих заложил, че използва Google-ския енджин (както и мобилния Edge от самото начало).

Microsoft какво направиха? Първо се опитаха да разработят нов рендеринг енджин. Пробваха за около 5 години, обаче не им се получиха нещата и продължиха да изпадат. След което последваха Opera и преминаха на Chromium. Само Mozilla продължават да поддържат собствения Gecko енджин.

Защо изоставиха Internet Explorer? Искаха да се отърват от 20-годишното наследство, защото поддръжката на съвместимост взе много да им пречи. Но трябваше да продължат да го включват заради стари клиенти, и чак сега в Windows 11 тотално ще го премахнат.

Ако Microsoft решат да изоставят NT и да преминат на Линукс или нещо друго, историята ще е нещо подобно. Трябва пазарният им дял драстично да падне и/или да искат да се отърват от старите зависимости.

Обаче тук инвестицията, която ще трябва да направят, е много порядъци по-голяма. Ще трябва да пренаписват абсолютно всичко. Това, че са портнали някои програми за Линукс може да се каже, че е някакво начало, но това е много малка част от софтуера им. Ами драйвърите?

Най-вероятно ще им отнеме повече от десетилетие и ще глътне десетки милиарди долари. Защо да го правят - за да предадат всичко на Линукс?

В същото време Google вече 6 години разработват собствената Fuchsia операционна система и вече започнаха да заменят Линукс в първото поколение  Nest Hub (smart home devices), като идеята е да замени Линукс навсякъде - включително в Android, за който разработват слой за съвместимост със старите приложения - както казваш. И една от причините е точно това, което казваш - ужасния процес на обновяване, но в Android.

Обновяванията на Windows въобще не са толкова зле, както в Android. И ако Microsoft минат на Линукс, дали няма да имат същите проблеми, както Google? Да, обновяването при десктоп няма нищо общо с обновяването при мобилните устройства, и Линукс дистрибуциите се справят много по-добре, обаче като натрупаш отгоре една камара частен код и нещата може би стават различни.

И този слой за съвместимост дали ще е приблизително толкова добър, колкото оригинала? За WSL се чуват хубави неща, но едва ли е като Линукс инсталацията ми. Ако трябва да направят обратното върху Линукс дали ще стане по същия начин? Предстои да видим какво са направили Google в Android с Fuchsia. Нашите вече повече от 20 години се мъчат с WINE и ReactOSи не могат да го докарат - вярно, че правят обратно инжинерство и нямат нито ресурсите, нито изходния код, и все пак се справят доста впечатляващо.

Microsoft си имат Windows Package Manager, както и магазин за приложения. Сега ще предлагат и Android приложения, но от магазина на Amazon, защото Google ги прецакаха, като обявиха, че сменят пакетната си система. Предстои да видим как са направили поддръжката на Android приложения в Windows. Google пуснаха такава за Линукс, но я спряха заради Oracle и сега е налична само в ChromeOS.

Също е възможно Google да замени изцяло Java с Kotlin в Fuchsia - предстои да видим.  Microsoft си държат на .NET и C# - поне аз не съм чул нещо друго. Разработчиците на Линукс програми сега са се запалили по Rust. Apple замениха Objective C с Swift и сега си имат него. Javascript навлиза навсякъде, имаме и Python. C++ ще съществува вечно.

Според мен през следващите 10 години ще имаме по-голямо разнообразие спрямо предходните 10, също както през предходните 10 имахме по-голямо разнообразие от десетилетието преди тях. Тогава много играчи от 1990-те и преди това изпаднаха, но ще се появят нови и старите ще променят парадигмите си. Закона на Мур продължава и ще продължи повече, от колкото се предвиждаше преди.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #93 -: Jul 20, 2021, 19:57 »
Ако аз съм на Микрософт, за 5г. ще пусна клауд десктоп-а без пари. Народа ще си изпонатири/неглижира десктоп и лаптопите. След 5 г. пецален.
МС няма да си изоставят Уиндоуса на десктоп-а. Те ако могат и сървърите няма да си зарежат, но там пазара ги принуждава.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #94 -: Jul 21, 2021, 01:31 »
След 5 г. пецален.

Не знам какво значи тази дума. Печалба ли? И защо да не си купят нов хардуер тогава, като просто си приберат печалбата, която Microsoft така щедро са им предоставили, и да ги оставят тях без печалба?

Иначе, преди няколко години аз също смятах, че Уеб ще замени абсолютно всичко. И уеб в огромна степен още тогава беше заменил огромната част от нещата. Обаче не виждам от тогава да има по-сериозно движение в тази посока.

Ще трябват нови стандарти - HTML 6, css 4, ECMAScript 13, 14, 15, Web Assembly... Нови транспортни протоколи.  Присъщите на средата програми ще са винаги по-доброто нещо, но разликата трябва да стане пренебрежима, а аз това в момента не го виждам.

Браузърите също трябва да се подобрят. Не може един браузър да ти яде повече ресурси, от колкото всичко останало, заедно с операционната система, и то при положение, че не се изпълнява нищо в него.

Транспортната инфраструктура също трябва да се развие. Ние сега си мислим, че имаме повече, от колкото някога бихме могли да желаем, обаче ако се премине изцяло на междумашинна комуникация - би било крайно недостатъчно.

Все още съм сигурен, че нещата ще вървят в тази посока, но и на това сега бих му дал поне едно 10 години.

Оптимистично съм настроен към хардуера, т. е. преминаване на размера на елементите <= 1 nm. Което, както и до сега, ще ни позволи да поддържаме същото и по-голямо ниво на производителност при намалена електрическа консумация.

Истинската забава ще настъпи, когато физическите лимити наистина бъдат достигнати, и единствената оптимизация може да бъде софтуерна. Мобилните устройства допринесоха страшно много за това през последните 10 години с ограниченото си захранване, но мобилните устройства все още продължават да имат несравнимо по-малка производителност.

Apple ще помогне на ARM да се развие допълнително, но не е ясно какви са лимитите. Някой може и да изкара нещо друго, което никой сега не може да си представи. Вероятно борбата между Intel и AMD по някое време ще утихне, за да се възобнови отново години след това. Спомням си, че имаше новини за някакво завръщане на VIA, а и руснаци, китайци - все още дори не са навлезли, реално. Не, че им залагам каквито и да е било надежди.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #95 -: Jul 21, 2021, 08:22 »
След 5 г. пецален.

Не знам какво значи тази дума. Печалба ли?

Бецален на немски значи „плащане“. Демек се превежда в заповедна форма:

Цитат
— Плащай!
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #96 -: Jul 21, 2021, 08:42 »
Нещата може да не се развият изобщо в очакваната посока.
Достигането на физическия предел на смаляване на транзисторите в чиповете скоро няма да се случи. За това се говореше, когато темповете на смаляване на размерите им се движеха в някакви предвидими стойности. След това обаче производителите решиха да направят друго, защото се сблъскаха с редица проблеми. За да увеличат производителността започнаха да си играят с архитектурата. И засега се върви в тази посока. И двата основни  производители на чипове са насочили усилията си в развитието на архитектурата, защото още не са готови за другото. Има нужда от нови материали,  защото силиконът се изчерпва откъм качества и смаляването на размерите става все по трудно.
По същия начин се говореше и за увеличаване на тактовата честота. Преди десет години трябваше да използваме чипове способни да работят на 10GHz, че и повече. И това не се случи. По  разбираеми причини.

Има обаче друг проблем. Достатъчно бързи транзистори се измислят и ги има, дори да не са нацвъкани в чипове, а само на лабораторните маси. Проблемът е в преноса на данни от паметта до чипа. И от постоянната памет до работната. Бавен е. Процесорите много често изчакват и не правят нищо. Трябва да е натоварен наистина с тежки сметки и да се бави с тях, та това да не се случва. Затова и AMD се насочиха към увеличаване на кеша в чиплетите си. По-бърз достъп до данни - по-малко празни цикли - по-добра производителност. Intel изглежда залага на 3D пакетирането на чиповете си, но там ще имат затруднения с охлаждането, докато AMD също се насочват към 3D пакетирането, само че на паметта. Няма значение, кое ще се окаже по-удачно. Графиката страда от същите затруднения и там също се насочват към чиплети. Но всичко това са симптоми. Сегашната технология забавя развитието си и може би достига края си.
Вече има чипове, които работят със светлинни сигнали, а не с електрически. Бъдещето е може би там. Нищо чудно компанията, ако е само една, да измести някой от гигантите и то не след много време. Ако някой от тях не я купи. Но тя няма да е единствената, надявам се.
Но фактите са пред лицето ни. Динозаврите не бяха готови за бума на мобилните технологии и изтърваха момента. Аз не зная в момента да има телефон с Intel или AMD процесори например. Дори едия динозавър се беше произнесъл, че там нямало бъдеще, ако помня добре. Та, според мен едно е сигурно. Бъдещето няма да зависи от тези. Ще е в ръцете на нови и дръзки играчи.

Но на мен други неща ми се въртят из главата. Увеличението скоростта на преноса на данни по мрежата доведе и до възможността да се изпращат големи обеми информация, като аудио, видео и 3D например. И се появи отделен набор инструкции в процесорите, които да се справят само с това. Те заемат една не малка част от чипа.
Съвсем скоро пък, видяхме и добавянето на нов модул към графичния чип - Turing ядрото на nVidia и RDNA на AMD. Отново отделни модули, които да се справят със специфични задачи и нужди. И напълно нормално. Вместо да натоварваш до невъзможност основното ядро за общо предназначение, добавяш модул, който е тясно  специализиран да прави точно това, но много по-добре. Човек няма как да не се замисли и за специализираните чипове, които копаят криптовалути. Преди това появата на графичните чипове също. Строго специализирани. И според мен бъдещето е там. С появата на RISC V и ARM, което си е отново RISC. Плащаш си лиценза и си разработваш чипа, който ти е нужен. А при RISC V просто си го разработваш. Вече има и хардуер работещ върху последното. Може би ОС. Не съм се интересувал толкова. Но производители, на които си даваш плановете за чипа и те ти го произвеждат в нужните ти количества и на договорена цена, скоро ще се появят. Чип по поръчка. За строго специализирана цел и поради тази причина в пъти по-ефективен и много по-евтин от този за обща употреба. Което ще доведе пък до бум на SoC и SoM. IoT също ще тласне нещата и то неимоверно.

Споменах последното нарочно, защото според мен бъдещето е в развитието на протоколите за пренос на данни и комуникацията между отделните модули в чиповете или чиплетите и компресията им, които ще позволяват на специализирани и много ефективни чипове да комуникират помежду си и да обменят нужните им данни. Създаването също на чипове, които са хардуерен дубликат на изкуствен интелект и нужните им модели, за да може данните да се обработват на място и обобщението им да се изпраща, където е нужно. Например, локалното време да може да се предвижда на място, директно на мобилната метеостанция с голям процент точност според вятъра, влажността, температурата и атмосферното налягане от такива чипове и след това обобщените данни и предвижданото развитие на времето да се изпраща някъде за оценка и използване за изготвяне на прогнози за  по-обширен район. Което ще е много належащо, предвид последните безпрецедентни наводнения и бури в някои райони. Но най-вероятно греша. Може би такове е логичното развитие, но големите компании изобщо да не го виждат така. Едва ли биха загубили пазарния си дял без битка.

Надявам се, да се стигне след двадесетина-тридесет години и до възможността да си напраим чип според нуждите ни у дома. Само го слагаш в слота на платката, която е снабдена с нуните комуникационни средства и IO, кеш, графика, ако ти е нужна и си готов. Добавяш евентуално още малко памет и може би постоянна такава и ето ти компютър, който прави точно, каквото ти е нужно, ефективно, бързо, при това с толкова малък разход на енергия, че да може да си я набавя от околната среда. Честито.
« Последна редакция: Jul 21, 2021, 09:30 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #97 -: Jul 21, 2021, 10:08 »
Оптимистично съм настроен към хардуера, т. е. преминаване на размера на елементите <= 1 nm. Което, както и до сега, ще ни позволи да поддържаме същото и по-голямо ниво на производителност при намалена електрическа консумация.

Как бе :o Разтоянието между атомите в кристалната решетка на силиция 0.543 nm
a размера на самият SI атом е 0.132 nm.

От какво ще го правят този елемент от 1-2 атома ли?
И друг път сме го коментирали това. Не може вечно размерите да се намаляват, защото почват да възникват тунелни (квантови ефекти). Ще почнат  електроните самопроизволно да скачат към съседния транзистор, към съседната пътечка и т.н.

Ако сега технологията е 7nm това означава само 14 атома. Сега има един въпрос който въобще не ми е ясен....И въобще никой производител не казва какво точно е и как го дефинира. Какво е това 7nm. Най-малкия размер от литографията ли? Размер на гейта ли?
Мисля, че много ни лъжат с тези нанометри. Това са си маркетигови трикове. Утре може да кажат направихме транзистор по 2nm технология, ама да е голям като за 14nm :o
« Последна редакция: Jul 21, 2021, 10:29 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #98 -: Jul 21, 2021, 15:28 »
"...The term "5 nanometer" has no relation to any actual physical feature (such as gate length, metal pitch or gate pitch) of the transistors. It is a commercial or marketing term used by the chip fabrication industry to refer to a new, improved generation of silicon semiconductor chips in terms of increased transistor density, increased speed and reduced power consumption..."
Маркетинг - начело с Епъл.

"...Extreme ultraviolet lithography (also known as EUV or EUVL) is a lithography (mainly chip printing/making aka "fabricating") technology using a range of extreme ultraviolet (EUV) wavelengths, roughly spanning a 2% FWHM bandwidth about 13.5 nm...."
дължината на вълната на лазера е 13.5 нм - не знам как ще направиш 5 нанометра транзистор с това чудо. Това е като да мъчиш да чертаеш тънка линия с маркер.

Те вече удрят камъка със 7нм, че тунелните ефекти стават много силни и трудно се менажират, не знам какво ще е на 5нм.
Очаквам компютрите да се успиват и зависват още повече, както и повече сини екрани и кърнъл паник-и.
« Последна редакция: Jul 21, 2021, 15:37 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #99 -: Jul 21, 2021, 15:46 »
не знам как ще направиш 5 нанометра транзистор с това чудо. Това е като да мъчиш да чертаеш тънка линия с маркер.

Те вече удрят камъка със 7нм, че тунелните ефекти стават много силни и трудно се менажират, не знам какво ще е на 5нм.
Очаквам компютрите да се успиват и зависват още повече, както и повече сини екрани и кърнъл паник-и.
Вероятно я фокусират. Така, както правеха с BlueRay.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #100 -: Jul 21, 2021, 20:03 »
[Вероятно я фокусират.
Те че я фокусират -  фокусират я. Въпросът е че както и да я фокусират и насочват, ръбовете на елементите се размиват вледствие на дифракцията, вследствие на вълновата природа на светлината. Това са фундаментални ограничения от които не можеш да избягаш.


Обаче възможно е да използват 'светлина'  с още по малка дължина на вълната от ултавиолетовата... Например ренгенови лъчи, поток от заредени частици/електрони и т.н...... Предполагам.......
« Последна редакция: Jul 21, 2021, 20:05 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #101 -: Jul 21, 2021, 23:36 »
[Вероятно я фокусират.
Те че я фокусират -  фокусират я. Въпросът е че както и да я фокусират и насочват, ръбовете на елементите се размиват вледствие на дифракцията, вследствие на вълновата природа на светлината. Това са фундаментални ограничения от които не можеш да избягаш.


Обаче възможно е да използват 'светлина'  с още по малка дължина на вълната от ултавиолетовата... Например ренгенови лъчи, поток от заредени частици/електрони и т.н...... Предполагам.......
Така е. Но докато може да се излъчи "светлина" с много малка дължина на вълната, ограничението на технологията не идва от там.

Впрочем, преди не малко време вече, IBM успяха да изпишат имети си върху повърхността на някакъв материал, премествайки и поставяйки атоми на определени места. Един по един. Дали чиповете не могат да се принтят по този начин?! Стига да заменят с нещо силиция.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #102 -: Jul 22, 2021, 08:45 »
...Стига да заменят с нещо силиция.
Айде нема нужда - само да го "остъклят малко" т.е. да го направят малко по-прозрачен (стъклото също е силиций) и 3Д и да го карат на светлина вместо на ток.

Ми така де нищо не се движи по-бързо от скоростта на светлината, само чекаме да измислят (или да извадят от прахта) новите транзистори дето само затъмняват/изсветляват стъклата  :P
тя технологията я има, чекаме да я позабравим достатъчно за да я преоткрием - да бе нещо не ги развиват много напоследък оптичните дискове, а навремето имаше и МО (магнито-оптични) та вероятно първите 3Д "остъклени" процесори ще върят и на ток (донякъде - там отваряне/затваряне = изсветляване/затъмняване на новите порти високи) то вероятно производителността ще идва от 3Д то ама много повече етажи 100 и нагоре.

И ще има завръщане и на некои стари (и веке позабравени) занаяти
'гледало праим, джам праим - остъкляваме и 100 етажа и нагоре процесорииии...
http://web.archive.org/web/20210722055028/https://photo-forum.net/i/824429

П.П. също така се работеше и върху 3Д памет ..и тя се покри някъде (да почака за по-добри времена, ...явно не е само Том Круз дет не си пуща готовите филми ем ги и 'излежа' вече така да плати си масрафа там за убитите пилоти)
П.П.П. Освен ако не ги направят (и) от органична материя - тогава вече ще я закъсаме ..ама СПОКО имаме още време - докато еволюират достатъчно.
« Последна редакция: Jul 22, 2021, 08:54 от remotexx »
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #103 -: Jul 22, 2021, 13:48 »
П.П. също така се работеше и върху 3Д памет ..и тя се покри някъде (да почака за по-добри времена, ...

Аааа не се е покрила..... Флаш паметта, която се произвежда в момента от доста време е само такава. По 64 слоя (и нагоре) един върху друг. :o

Достатъчно е да се потърси в Гого за картинки 3D NAND flash

това са все вертикални разрези:
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.eetindia.co.in%2Fwp-content%2Fuploads%2Fsites%2F4%2F2020%2F04%2F6.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.eetindia.co.in%2Fmicron-stakes-business-on-3d-nand-with-new-fab-process%2F&tbnid=rMC_8UQxducg5M&vet=10CLMBEDMosgFqFwoTCJjHzp2_9vECFQAAAAAdAAAAABAC..i&docid=OlGa5eXHGM5cvM&w=500&h=497&q=3d%20NAND%20flash

Как си ги представяте тези Флаш дискове по 256-500 ГБ и нагоре ама само с 1 или 2 чипа :o :o :o

От друга страна производителите са много щастливи че Флаш паметта хем е евтина за производство, хем е кекава и е консуматив. 2-3 години и в коша.
« Последна редакция: Jul 22, 2021, 14:05 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #104 -: Jul 23, 2021, 10:32 »
Naka:
Цитат
От друга страна производителите са много щастливи че Флаш паметта хем е евтина за производство, хем е кекава и е консуматив. 2-3 години и в коша.

   Затова аз си бича почти винаги с конвенционални HDD.
Да,малко по-бавни са,но издържат над 5 г. (имам един на близо 12 г. !).
Да не говорим за съотношение цена/обем.
Работят добре,и аз съм щастлиФт.

   Не съм някоя залюхава кифла,дето се мръщи защо фейса/инстаграма
и други подобни малоумия зареждат по-бавно.
   Неслучайно,от много време нахапаните ябълки и другите
кифленско-гейски боклуци са само със флаш дискове.
Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 33   Нагоре
« назад напред »