Автор Тема: Епидемията и българските културни особености  (Прочетена 67365 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Че това е отворено за една камара тълкувания. Някой изисквал ли е оценката на обстановката на главния държавен здравен инспектор?
А това за осигуряването на средствата е по друг закон. Този за здравето.
Но аз не се опитвам да споря. Не се подчинявам на нищо и никого, ако не сметна, че е справедливо. Е, не смятам, че е справедливо. Дори точно обратното.

Гледахте ли го това? В Израел ( може би най-ваксинираната държава ) са установили, че ваксинираните са в пъти по-податливи на вируса. Съвсем в началото на видеото е. Но цялото е интересно за гледане.
« Последна редакция: Oct 06, 2021, 21:25 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3087
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Като са от една и съща партия и държавния главен и т.н. титли инспектор, и министъра на здравеопазването, и министър-председателя, и в парламента мнозинството е от същата партия, и баш-прокуроро и джандар-башията, и всички тия от партията са надупени на едно посолство, всичко е 6. Единия прави становище, другия съгласен, третия одобрява.. Не е справедливо, разбира се. Една господстваща клика, яхнала държавата, я използва за личен инструмент. Това си е чисто изнасилване,че искат и после да им благодариш. А накрая и дават акъл на нЕкви антиваксърчета, че не разбират нещата и са прости, не може то така, да не вървят печалбите за файзерите. Пък и бива ли такова нещо, таман вдигнаха ковид-пътеките в болниците, да няма болни.. нали и по-дребните играчи (болниците в лицето на това-онова ООД/ЕООД) трябва да захлебят.

П.П. А нашите БГ културни особености (по основната тема) са такива, че бих ги написал с две изречения: Щом много ти хвалят нещо, не е хубаво. Особено пък ако не се вържеш, почнат и да те притискат. 
« Последна редакция: Oct 06, 2021, 22:00 от Nik123 »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Като се има предвид, че парите са власт, а в момета се харчат ужасно много пари покрай измислената пандемия и как едни забогатяват неимоверно повече, докато други се сриват надолу, няма как да не се замиси човек, защо толкова неща се случват едновременно.

Съжалявам, че отново говоря за пари, но вирусът е пари. Много пари. Вече се споменаха тъй или иначе тук. Разбрахме, че доза ваксина излиза под два долара, за да се произведе. А я продават в пъти повече. Понякога десетки пъти. Дали сценарият върви по план, можем само да гадаем.
За тези, които не знаят, кой е най-големият инвеститор в света.
Готина и свежа мацка и го обяснява добре: https://www.youtube.com/watch?v=ghP7kImI9WM
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Дори и да има такава компания, тая кака лъже, че е исландка, австралийка е и прави реклама на страната да инвестират там. Хем да намаже малко кликове в тубата.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Оставете законите, вижте чл. 57 от Конституцията:
...
Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.

(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в:

чл. 28(Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.),

чл. 29 ((1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.),

31, ал. 1, 2 и 3((1) Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок.
(2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание.
(3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.),

чл. 32, ал. 1 ((1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.)и чл. 37((1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.).
...
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
П.П. Будистите /май бяхте много тъдява/  при положение че не давате да се трепят други биологични единици - давате ли да се трепят вируси? Още си спомням филма за далай ламата където като копаха основите на едно кино и не трепеха червеите ами ги местеха на едно по добро място - та според вашата религия може ли да се трепят вируси и може ли да си слагате ваксини или религията ви го забранява?

А бе  май не са много. Само Спец. твърди, че е будист. Аз твърдя, че съм християнин, макар БПЦ, ако ме чуе, какви ги говоря, ще ме обяви за еретик, а в едно друго време, слугите на папата най-малкото биха ме разчекнали между четири коня, ако не и по-лошо. Сещате се, драсни-пални-клечица…

Та на въпроса ти, от източните учения е, но не знам дали е от будизма. Май мяза като да е Дзен, но не съм сто процента сигурен.

Та накратко и криво предадено (щото право не мога) — болестите са наши приятели, които са дошли, за да ни накарат да поправим свои грешки. Трябва да ги приемаме с благодарност.

Оставете законите, вижте чл. 57 от Конституцията:
...
Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.
...

Писах го скоро, но специално за теб ще го повторя, а на останалите се извинявам, че се повтарям.

Както много добре знаем, на тринадесети март две хиляди и двадесетта година, българския парламент гласува военно положение без нито един глас против и въздържал се. Това на практика означава, че повече от година и половина нито един български гражданин няма никакви права, а конституцията е суспендирана.

Аз по принцип съм против да има конституция, но исках да я отмени ВНС, а не преврат. А и на нейно място трябва да се появят няколко закона като например за това, че сме (бяхме до 13.03.20) парламентарна република.

Около месец след въвеждане на военното положение се усетиха, че не може да се обявява такова при положение, че не сме във война. И смениха името му. После пак го смениха. И май и трети път имаше. Което е много хитро. Военно положение се знае какво е, с и без конституция, съдии и парламенти. Но новото нещо няма дефиниция, сиреч може да се (и се) тълкува далеч по-широко от военно положение и вътре на практика влиза всичко, каквото им хрумне и не им е дошло на акъл.

Така, че сме в обстановка на законен преврат и правилата се пишат от превратаджиите в движение. И това доживяхме. Досега парламентите се превземаха отвън, във второто десетилетие на този век започнаха отвътре.


Доп.
===

Туко що проверих и е било някакъв петък. Понеже бях безработен и наистина не помнех деня, но случката ме потресе дълбоко в секундата, когато разбрах. Та петък, тринадесети — иди не вярвай в суеверия! Най-лошото нещо, което ни се е случвало от края на прехода насам се е случило точно тогава.

Но да не вземе някой да го приеме на сериозно. Майтапя се. Суеверието е опростяване на много по-сложно работещи природни закони. А с това изкривяват следователно водят до грешки.

За тези, които не знаят, кой е най-големият инвеститор в света.
Готина и свежа мацка и го обяснява добре: https://www.youtube.com/watch?v=ghP7kImI9WM

„Черния камък“ е всъщност някаква планина в САЩ. Само, че тук има неразбиране. Това не е инвеститор, пенсионен фонд или, каквито там думички му прикачат. Да голям играч (може би дори най-големия) на фондовата борса е. Но всички тези неща са просто последствия.

Аз и преди съм ви говорил за компаниите и банките на ЦРУ, с които държат под контрол долара. Ами тази е само една от тях. При това си е почти или май изцяло официална, защото другите не са особено законно притежание на ЦРУ. Така, че това е само един обикновен инструмент за надзор и всичко останало са последствия. Нищо интересно няма в тази компания.
« Последна редакция: Oct 07, 2021, 09:30 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
П.П. Будистите /май бяхте много тъдява/  при положение че не давате да се трепят други биологични единици - давате ли да се трепят вируси? Още си спомням филма за далай ламата където като копаха основите на едно кино и не трепеха червеите ами ги местеха на едно по добро място - та според вашата религия може ли да се трепят вируси и може ли да си слагате ваксини или религията ви го забранява?
...
А бе  май не са много. Само Спец. твърди, че е будист.
...

   Никога не съм твърдял,че съм будист.
Да,като цяло уважавам будизма,но някои интерпретации на учението на
Буда са,да кажем,фундаменталистки.

   По темата: разбира се,че вирусите трябва да се трепят; ако се оставят,
ще унищожат човешки животи,нали.
   По отношение на животните,там е по-сложно: не трябва да се убиват
за нищо, обаче ако звяр нападне човек,то представителят на вида
хомо сапиенс има пълното право да убие животното,така ще си
запази живота, в някои случаи не само своя.





П.С. А ти,кашик,твърдиш,че си християнин. Не можеш обаче да обясниш
защо уважаваш тази религия. Тя е еврейско изобретение, в нея
няма абсолютно нищо българско.
   Че е варварска (клади,инквизиции,...); има нещо общо с исляма
(още по-варварска; Иисус и Мохамед са роднини според "свещените"
книги, и двамата са правнуци на Авраам (в исляма - Ибрахим))
сме го коментирали многократно ...
« Последна редакция: Oct 07, 2021, 10:41 от spec1a »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Жената не е твърди, че е исландка. Май живее там.
Вие съмнявате ли се, че докато хората се подчиняват на правилата, онези ще спрат да ги въвеждат. Неподчинението ще ги накара да клекнат и нищо друго. Може би с изключение на бесилото и линча
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
По рекламата, която направи на Австралия (че те не били под тази компания) олекоти цялата и теория. Само, че Австралия е конституционна монархия - познахте Елизабет 2.
Разбира са, че има компании ли са тайни общества ли са или извънземни, и ни държат за топките.

Спеца, не знаех, че будизма е религия имаща нещо българско (което християнството нямало). Освен ако не си от ромските братчеди. Или я уважаваш щото не е еврейска. Може би имаш и предвид, че будизма е фундаментален, щото фундаменталистки значи точно варварства и клади (като в Мианмар например) та и те не са китка за мирисане. Няма религия без клади.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
 
Цитат
Още си спомням филма за далай ламата където като копаха основите на едно кино и не трепеха червеите ами ги местеха на едно по добро място - та според вашата религия може ли да се трепят вируси

Всичко на този свят е грях.

И не е нужно човек да е религиозен за да го осъзнае този факт. Просто светът е така устроен.....
Ама хайде повече по въпроса за после.....
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Що? В Австралия всичко е перфектно. Не като у нас. Последни по боцкане.

https://www.youtube.com/watch?v=X_0zFEtPbiA
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
П.С. А ти,кашик,твърдиш,че си християнин. Не можеш обаче да обясниш
защо уважаваш тази религия. Тя е еврейско изобретение, в нея
няма абсолютно нищо българско.
   Че е варварска (клади,инквизиции,...); има нещо общо с исляма
(още по-варварска; Иисус и Мохамед са роднини според "свещените"
книги, и двамата са правнуци на Авраам (в исляма - Ибрахим))
сме го коментирали многократно ...

Май многократно сме говорили по тези въпроси. Но ще се повтаряме, няма как.

По моето разбиране нито една религия няма земен произход. Дори и вярата в спагетеното чудовище, колкото и да е майтапчийска, пак не е човешко дело. Но кладите са си.

Това е разликата. Аз затова обикновено говоря отделно за вяра и религия. А по терминологията на Naka, това неземното е религия, а това, което наричам религия той го има за сгради и земни служители. И за двамата това второто, както и да го наричаме, не е от значение.

За разлика от теб не съм антисемит и нито арабите, нито евреите ми пречат с нещо. Правили са лоши работи. Но ние не сме ли? Знаеш ли например, че преди броени години, по-точно шестдесет и осма отиваме с танкове в Чехословакия и ги смазваме?

Ами в по-ново време? Нито окупацията на Афганистан (които дори не са араби), нито тази на Ирак минаха без наше участие. Не сме по-невинни от арабите.

И преди ти казвах. Християнството не е нова религия. Тя повтаря неща известни хилядолетия преди Христос. Той добавя само, че Бог е Любов (с главна буква) и това е истинския път към него — пътя на любовта. И под любов не се разбира секс.

Мохамед е бил човек, макар и прекалено напреднал за времето си. По същото време ние се колим по Кавказ и се чудим, а бе има там една ИРИ — да ходим ли да я посетим?

Христос се е родил сред евреите, но той не е евреин. Той изобщо не е човек. И това, че евреите пренасят в Европа знанието, не е случайно. Може да се досетиш, че са били роби в Египет. А Египет е пряк наследник на Антлатида и всички императори от първото царство са атланти.

Това е накратко.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
...
Спеца, не знаех, че будизма е религия имаща нещо българско (което християнството нямало). Освен ако не си от ромските братчеди. Или я уважаваш щото не е еврейска. Може би имаш и предвид, че будизма е фундаментален, щото фундаменталистки значи точно варварства и клади (като в Мианмар например) та и те не са китка за мирисане. Няма религия без клади.

   Будизмът никога не е налаган в България със сила.
За разлика от християнството и исляма.



   По дефиниция,според дебелите книги:
Фундаментализмът (на латински: fundamentum – основание) е събирателно наименование на крайно консервативни
философски, морални и социални движения, следващи стриктни норми и
принципи за разглеждане на дадена доктрина, а често пъти и проповядващо връщане към отминали
(в исторически и културен план) принципи и ценности.

   Будисткият фундаментализъм се среща много рядко,и не е толкова брутален
 като този в еврейските религии.



   По отношение на Мианмар,ами объркАл си се (за кой ли път).
Проблемът там е с някакви рязани диваци - рохингите. Създават проблеми и властите са се взели в ръце и са ги подпукали...








П.С.
Можеш ли да ми посочиш някаква  основателна причина,поради която се кланяш на евреи ?
Ако не е тайна,де ...
« Последна редакция: Oct 08, 2021, 10:36 от spec1a »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Относно статията, Бакалов е известен застъпник на научния подход. Това се вижда едва ли не още във второто изречение, където ни обяснява, че едва ли не през зимата водата (слюнката) се кондензира и затова вируса се предава по-лесно. Лично аз също съм българин и ще кажа, че това за мен са глупости, не знам, как е, ама не е така. А това пък издава отношението ми към съвременната наука, която стотици пъти съм казвал, че е нищо различно от религиозна догма.

Но, Бакалов има право на това си мнение и си го защитава. Лично аз не смятам, че от статията му лъха омраза, а критицизъм. А критицизма нали точно той беше научния подход?

Аз също съм недоволен от маските. Всякакви мерки трябва да са личен, информиран избор, а не норма. Ако някой го е страх от вируса, то спокойно може да си носи три маски, както се препоръчва, да стои на разстояние от поне два метра от всеки непознат и да се ваксинира при това безплатно и на всичкото отгоре има избор между четири или пет ваксини.

Всеки, който не следва тези съвети можем спокойно да кажем, че е взел решение за себе си, осъзнава риска и е съгласен с него. Ние сме хазартна нация и това не е новост.

Другото е по-неприемливо според мен. Всички имат задължение да носят маски и почти всички го правят като минимум под носа, от което няма никакъв ефект. Правят го публично (включително знаейки, че ги снимат) и демонстративно. И това е от президента до всеки на улицата. А глобата незнайно защо беше намалена от пет бона на само три стотака. Демек дори щаба не му е зор, че не се спазва. Всеки път в редките случай, когато съм носил маска, е било над носа. В останалите случай просто не съм посещавал закрити, обществени места. Но щом е било толкова неиозбежно, съм спазвал правилата.

Освен това по принцип спазвам дистанция и се мия често, защото смятам това за правилно и не е свързано с никакви вируси. Но ми прави впечатление, че почти никой друг не спазва дистанция. Обратното, нарочно сякаш искат да се бутат в теб. Дотолкова не забелязват нищо около себе си и ги интересува единствено тяхното желание, че те прегазват понякога буквално.

Последното ме подсети, че нямам и отказвам да имам отговорност за живота на някого друг, освен себе си. Не съм длъжен да пазя никого от нищо. Свободна воля. Ако реши да прави нещо, да го прави. Не е моя работа, поне докато не касае мен. Дали някой не носи маска и спазва дистанция, не е моя работа. Ако имам желание ще нося маска и спазвам дистанция далеч по-отдавна от актуалната пандемия.

В статията си Бакалов непрестанно набляга на статистика, а статистиката е нищо различно от лъжа. Но отново, това е негово право и той се възползва от него.

В статията се говори и за конфликта медицински персонал срещу пациенти. Но той е нищо повече от резултат на поредната неразбория. Болниците са в плачевно състояние от тридесет години. Персонала им е изнервен и крайно незаитересован от пациентите. Освен това работят убийствено много часове, много повече отколкото е възможно да се понесе. Последното води и до липса на желаещи да се занимават с това. В резултат на всички тези, ако изобщо ти обърнат внимание, то е за да те нахокат. Единствено и само корупция оправя отношението им, но само до някъде.

В такава обстановка, хората които не виждат нищо друго освен лошо и мизерия, няма как да имат и капка доверие на хора, които не им казват нито дума, какво се случва и единственото, което получават са скандали за дреболии. И да не си болен, в такава обстановка ще се поболееш. И понеже всички непрекъснато и във всичко правим осъзнати и най-често нарочни грешки, то смятаме не без основание, че същото правят и медицинските лица. Но последното никак не значи, че всички починали са починали заради лекарска грешка. Грешна е цялата система и всички те са жертви на собствените си действия плюс самата система, която е прост проводник без съпротивление на собственото нехайство.

=*=

Накрая една идея, която ми се върти от няколко дни. Стана след като близо до мен мина ученичка, толкова парафюмисана, че ми стана лошо. Доказано алкохола убива всички вируси. Почти всички смятат вирусите за враг и искат да ги убиват. Затова и всички дезинфектанти са на алкохолна основа (демек спирт с прибавки). Още нещо на алкохолна основа са дезодорантите и парфюмите. Значи можеш спокойно да си изградиш защитна стена, ако се „къпеш“ с тях, както бешще направило това момиче. Но пък така ще загубиш обоняние и за разлика от този конкретен вирус, това няма да е кратковременно. Но всеки си носи кръста.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
   Винаги съм твърдял: който се чувства уязвим,ако иска да слага 10 маски
една върху друга,да се ваксинира ако иска 5 пъти и т.н.

Всеки трябва да поеме отговорност за собственото си здраве !

А не да се създават проблеми за всички xopa.

А на въпрoсният Бакалов (предполагам става дума за създателя на "е-вестник")
бих препоръчал да си купи скафандър и да се разхожда с него ...
« Последна редакция: Oct 08, 2021, 13:09 от spec1a »
Активен