Първо- не подражавам на Денков
Имам в шкафа един дърт лаптоп Хюлет-Пакард, процесора е Интел, 1.6 GHz, RAM 2 GB, HDD 60 GB. 32-битов. На това нещо по-стари 32-битови версии на Магеята му идват тежки, пробвах, пробвах и други .рпм базирани дистрибуции- ROSA 2016.1 32 bit се справи, но се счупи при ъпдейта и не ми се занимаваше да търся кое и защо се е счупило. Намерих някакъв сайт с топ 10 лайтуейт линукс дистрибюшънс, хванах първата за ушите- оказа се нещо слакуер-базирано, като му видях терминалния инсталатор, го разкарах веднага, нямам желание (и нерви) да задавам текстово разни опции. Второто беше Q4OS, версия 4.10, дебиан-базирано. Сложих 32-битовата версия, там ползвах опцията Full automated install, или нещо подобно беше, после се върза с нета и си дръпна ъпдейтите- като гледах вървящото по екрана инфо, ползва някакви миръри debian/bullseye (или нещо подобно) и оттам дърпа пакети, ядрото е q4os-desktop 5.10.0-19-686-pae #1 SMP Debian 5.10.149-2 (2022-10-21) i686 GNU/Linux. Графичната среда е Trinity.
T.e. е някакъв олекотен Дебиан.
Офиса (libreoffice) крашваше, махнах го- трябваше малко да чета как става това с .deb пакетната система, после с малко четене из нета си припомних за apt-get install и apt-get remove.
Свалих последната 32-битова налична версия на Либрата- 6.2. нещо си, за Дебиан 32-битов, от техния сайт, разархивирах я, в директорията DEBS изпълних командата dpkg -i *.deb и готово, Либрата работи вече.
Две неща не ме кефят- руут е забранен по дефолт, и всичко с това sudo. Паролата, която вкарваш, ако искаш да минеш в терминал като руут, със sudo su -l root е пак тая юзърската.
Другото, което не ме кефи, е, иконката за клавиатурната подредба в System tray- конфигурирах я, зададох й опцията за смяна с алт+шифт на лейаута, сменя ги, но иконката не се сменя- остава си или само БГ, или само US. Въпреки, че съм задал в графичния инструмент да сменя с лейаута и иконката. Но това е дреболия, нали сменя лейаута, голяма работа, че не показвало с картинка.
Инсталирах си файърфокса и випиена, всичко бачка. Даже на тая стара кошница мога да гледам и клипове в нета, не насича. Q4OS върви доста леко.
Още не мога да се ориентирам в Synaptic (графичното), но в известна степен прилича на магейския инструмент и мисля, че ще се справя. Като цяло, .deb пакетната система много ми прилича на .rpm. Или обратното, .rpm системата прилича на .deb, не знам кое се е пръкнало по-напред.
Тоя лаптоп смятам да го закарам на село- за нет, разни туби, писане на текстови файлове, гледане на филми и четене на новини в нета. Да не мъкна със себе си и лаптоп, като ходя на селски туризъм, в къщата там си имам wifi. Стария лаптоп става, с тая Q4OS. Това дистро го препоръчвам на колеги, които искат да подкарат стари кошници що-годе нормално.