Автор Тема: Невежество в българските медии  (Прочетена 12030 пъти)

misho_cg

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 350
    • Профил
    • WWW
Невежество в българските медии
« Отговор #30 -: Dec 29, 2004, 09:54 »
Maй това си е принцип в граматиката
всяко нещо което е от среден род и свършва на  'О' се членува с 'А' за множествено число:

видео - видеа
дъно - дъна
мляко - млека
говедо - говеда
 '<img'>
Активен

раят за котките, всъщност е адът на мишките !

HammerFall_

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 67
    • Профил
    • WWW
Невежество в българските медии
« Отговор #31 -: Dec 29, 2004, 11:12 »
Цитат (Emooo @ Дек. 28 2004,17:57)
...Също така схващането на български че силикон е гумено лепило е супер глупаво, аз като чуя думата силикон си представям силиции като материал, лепилото е взело името си защото е на основата на силиции. Според мен "Силиконовата долина" не е грешно, грешна е представата в българия за думата силикон.

...циците на памела и процесора са ти от един и същи материал така че винаги ще има двусмислие независимо дали се казва силикон или силиции


Странно противоречие се получава тук...

Цитат (Emooo @ Дек. 28 2004,23:38)
...не може един журанилист да разбира от елекроника, политика, химия, физика и още 1000 науки пък и дори да сгреши човешко е защо сте такива само гледате как да се надсмивате над другите...

Тогава защо пък ние трябва да знаем, че силикона съдържа силиций след като драскачите не е нужно да знаят?!?!?!
Не бих казал че се надсмиваме. Просто искаме чистота на българския език, а не разни чатърски терминологии да влизат в медиите или пък да завладяват езика ни. Хубаво е да се обогатява, но в положителна насока. Ето например напоследък всеки почна вместо "ЧЕСТНО" да казва "ЧЕСТО". А второто има съвсем друго значение. Утре някой драскач ще го напише в някой вестник, а редактора ще го пропусне понеже вече знае тази дъма с чатърското значение и за него текста има смисъл. А това със "Силиконовата (правилно казано СИЛИЦИЕВАТА) долина" е типичен пример. Антонов ти изясни каква е разликата между SILICON и SILICONE. Това не влиза ли в горе посочения пример за ЧЕСТНО и ЧЕСТО? Аз мисля че може.
Понякога дори не съм съгласен с това да се използват англ. терминология в българския език относно комп. въпреки че аз го правя много често и колегите ми много пъти ме питат и поправят. Понякога българската терминология е много по-близка до ума от колкото англ. А и когато говориш в 60% от случаите след 10мин човек забравя че Desktop е работен плот и е по-добре да го обясниш с 2 български думи вместо с 1 чужда.
Понеже може сега много хора да тръгнат да търсят мои публикации и да вадят правописните ми грешки бих казал, че това което е във форума 100% не е литературен стил, а е повече като разговорен. И все пак е малко от старанията ми да пиша правилно и да спазвам законите на словообразуването на българския език, но във форума не винаги следа кое как пиша. За сметка на това статиите и съобщенията ми в софтуера минават през грамотни хора, които ми обясняват къде съм сбъркал. За това съм им много признателен. Такива хора трябва да пишат вестниците.
Активен

Поздрави!!!
Григор Лекаров
------------------
Gentoo Linux/OpenBSD/Solaris*

philip

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 207
    • Профил
Невежество в българските медии
« Отговор #32 -: Dec 29, 2004, 12:16 »
Цитат (n_antonov @ Дек. 28 2004,16:13)
Цитат на: glarus,Дек. 28 2004,18:53
Ако някога си изкривя езика да кажа "радиа", трябва първо да си скъсам дипломата. Защото май не познавах хора, учили за радиовълни и тем подобни, които да я употребяват, преди медиите да я наложат тая дума.

Не знам кой какво е наложил, а съм сигурен, че и ти не си в състояние да проследиш как се е стигнало дотам да фигурира в езика, но формата за мн. ч. си я има. Друг е въпросът на кого му харесва и на кого - не, дали и как ще се използва.

Не вярвам медиите да са виновни за това, че в българския език формата за множествено число на имената от среден ред се образува, като към основата се добави суфиксът -a.

Медиите имат вина безспорно за много други недомислици. Например, когато стане дума за ядрената програма на Иран, много често се говори и пише за обогатяване на уран. Една елементарна справка с таблицата на Менделеев ще ни покаже обаче, че такъв елемент няма. Уран името на седмата планета от Слънчевата система, а елементът се нарича ураний (uranium). Аналогичен е случаят с елемента плутоний, за който никой не казва обогатяване на плутон.

Та... такива ми ти работи. За езика на медиите мога да ви напиша книга, така че спирам дотук.

Човече, по принцип пращаш хубави постове в ролята си на компютърен &#168;geek&#168;, но моля те, никога повече не се опитвай да правиш разсъждения за силикона, или особено тази глупост че няма уран, защото ме караш да се чуствам неудобно вместо теб. Ти въобще химия учил ли си? Ако да - ще ми се да се накарам на преподавателите ти.
Щастлива нова година и дано аз съм толкова добър химик колкото и ти компътърен &#168;geek&#168; или обратното, абе купон да става
 '<img'>

Литий - Lithium
Натрии - Sodium
Калий - Potassium
=============
Уран - Uranium
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Невежество в българските медии
« Отговор #33 -: Dec 29, 2004, 14:14 »
Цитат (philip @ Дек. 29 2004,15:16)
Уран - Uranium

И според теб Uranium се транскрибира уран? А тогава защо не наричаш другите елементи лит вместо литий и т.н.? Не очаквам да си учил латински, за да знаеш кое как се транскрибира, затова не беше нужно да се обаждаш.

Да те светна малко на някои неща. Латинските думи преминават в българския език не с формата си за номинатив, а с генитивната си форма или с основата, която се получава, като от генитивната форма се извади окончанието.

Малко граматика.

Думата uranium е от среден род, второ склонение. Скланя се така:

Nom.      uranium
Gen.       uranii
Dat.        uranio
Acc.        = Nom.
Voc.        = Nom.

Ако не знаеш какво означава тази табличка, значи спорът е безпредметен.

Първите два реда са ти формите за номинатив и генитив. Окончанието за генитив е -i. Оттук идва и наименованието на елемента на български - ураний, а не уран. Уран е име на планета, което на латински си пише Uranus.

Забравих да предупредя да не ме закачате и на тема латински език, защото го знам. Без майтап'<img'> Да не се изпитваме сега, щото пиша двойки':p'



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

Emooo

  • Гост
Невежество в българските медии
« Отговор #34 -: Dec 29, 2004, 15:29 »
офф не отговорих на антонов за силиконите защото не ми се влизаше в безмислени спорове но сега и хамерфоул:

Антонов незнам с какво доказа обратното на това което казах с:
SILICON и SILICONE
аз казах
Цитат
лепилото е взело името си защото е на основата на силиции


ти само доказа това което казах а имам чувството че си мислиш че си доказал че греша?

целта ми беше да ти покажа че между циците на памела и силициевата долина има много общо а именно съединения на силиция това имах предвид като казах че са от един и същи материал.

Доколкото за урана: ами в училище ни учеха че елемента е уран, изотопа му които се използва за гориво е уран-235. Незнам на български как се транскрибира но знам че на руски също е уран може би точно от там е дошло и това название в българския. И все пак не съм чувал българин да нарича елемента ураниум.

Цитат
Тогава защо пък ние трябва да знаем, че силикона съдържа силиций след като драскачите не е нужно да знаят?!?!?!


Ми не е нужно просто вие казвате "те са глупави как може да не знаят нещо такова". И аз дадох пример че и вие на знаете нещо според мен толкова просто но не мисля че сте глупаци.
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Невежество в българските медии
« Отговор #35 -: Dec 29, 2004, 16:02 »
Аз пък вече загубих интерес към тази дискусия, защото определено на някои не им увират главите, но и аз не съм сред тях. Освен това, ако за някои тук казаното е ново, за мен няма нищо ново и с една дума е губене на време.

Емо, очевидно не си схванал нито ред от кратката ми лекция по латински, за което не те обвинявам, не очаквам обаче и от даскала ти по химия да го е знаел. На всичкото отгоре тук дори не си схванал, че дискусията има съвсем друго естество. Така че, спести си точно на мен да ми обясняваш кое как се казвало (това пък за ураниум къде съм го писал, не видях) и не ми изтъквай смешни авторитети. Ако за теб училището е последна инстанция, за мен не е. Разсъждавай с главата, само тогава има полза от знанията, колкото и откъслечни да са.

Ей го, philip си е направил труда да извади справка от таблицата на Менделеев, само дето е пропуснал да прочете наименованията, които сам е написал публикувал тук и да ги сравни. Филипе, има елемент плутоний. Защо не му казваш и на него плутон?
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

Йордан

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
  • Distribution: Ubuntu / Gentoo
  • Window Manager: Gnome
  • не е важно колко ти е голяма пишката, а какво можеш с нея
    • Профил
    • WWW
Невежество в българските медии
« Отговор #36 -: Dec 29, 2004, 17:41 »
Моля всички участващи в дискусията да се пороват в НЕТ-а и видат какво е учил Никола Антонов и какво работи. И тогава да се впуснат в спора...

П.П. мога да потвърда, че Никола знае латински т.к. на една от срещите в Кривото говори с "Червото" на латински '<img'>
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос !!!

Йордан Георгиев
http://ygeorgiev.net/

philip

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 207
    • Профил
Невежество в българските медии
« Отговор #37 -: Dec 29, 2004, 23:31 »
whatever
Активен