Покажи Публикации - Desertleo
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / БТК ADSL и Линукс рутер -: Jun 05, 2005, 23:50
Всичко е точно така, както казваш. Акаунта е 256Biz или нещо такова. Един статичен IP и т. н. ...
Номерът е в това, че се опитах да използвам модема като рутер: сплитер - модем/рутер - суич - ПС-та. Този модем има такава възможност. Изглежда обаче, че БТК не са пипали модема (по дифолт е в режим само модем, но не и рутер) или поне не са го превключили в режим рутер. Сега не ми остава друго, освен да си включа стария рутер (който е някаква незнайна стара машина - не че пречи, че е стара, на колко е надеждна'<img'>) и да го пренастроя. Просто исках постепенно да започна изхвърляне на старата техника. ПС-тата са по-скоро за музея. Ама като шефовете са дървени глави!?! Все пак благодаря! От утре ще започна да ровичкам Линукса. Вече извадих от архивите си списъка с командите на HP-UX. Дано са ми от полза.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / БТК ADSL и Линукс рутер -: Jun 05, 2005, 21:44
Ще пробвам утре. Мъчи ме мисълта, че рутера си има проблем (понякага се налага рестартиране), но не съм сигурен защото провайдъра е под всяка критика и не е лесно да се открие къде е причината за бавния интернет.
Какво да се прави - глуха провинция със само две фирми - ISP.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / БТК ADSL и Линукс рутер -: Jun 05, 2005, 17:01
Никаква документация. Модемът се води собственост на БТК. Дръпнах описанието, но не ми помогна много. По дефолт модема е само модем (не е програмиран за рутер). БТК не дават паролите и затова не мога да го пренастроя на рутер.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / БТК ADSL и Линукс рутер -: Jun 05, 2005, 09:07
Здравейте!
Търсенето в този и други форуми не даде резултат и затова да попитам директно.
Във фирмата ми имаме малка локална мрежа с кабелен Интернет. Мрежата е съставена от 4 PC (засега), рутер под Линукс, суич. Връзката към Интернет беше през радио-модем, но Провайдъра е под всяка критика. Затова преминахме съм ADSL на БТК. Модемът е ZXDSL831.
Фирмата ни е малка и не само не може да си позволи специалист по поддръжка на мрежата, но дори шефовете не желаят да платят на специалист за да настрои нещата. БТК-специалистите са свързали модема, пробвали са нещата на едно PC и ... си заминали.
Аз не съм специалист в това направление, но по нещастно за мен стечение на обстоятелствата, служебно на мен ми трябва Интернет и поща най-много и освен това няма друг, който да е по-наясно с нещата във фирмата.
С други думи "пари нема", като ти трябва Интернет - оправяй се сам.
Към даденостите бих добавил, че от 90-те години имам малко опит с HP-UX, така, че знам какво е ядро, shell, конзола ...
Опитах да ползвам модема като рутер (този модел има такива възможности), но явно не е настроен за това - Интернет имам само на едно PC. Налага се да ползвам стария рутер. обаче нямам идея каква дистрибуция е инсталирана и съответно не знам какво да търся и чета.
Смятам, че мога да се оправя с нещата, ако някой ми подскаже откъде да тръгна.
Благодаря!
Страници: [1]