Покажи Публикации - bsurgery
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Електронен подпис от Инф. обслужване: нови SIM карти и софтуер -: Jan 18, 2023, 17:56

П.П. Имам едно предложение, ако bsurgery няма против, модератора да прикачи тия постове за Стампит към "закованата" тема тук за КЕП-овете (да обедини темите), така новото инфо ще е продължение и ъпдейт на старото - ще е по-прегледно.

Нямам нищо против. Нали за това е форума - да си помагаме.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Електронен подпис от Инф. обслужване: нови SIM карти и софтуер -: Jan 18, 2023, 16:58
... А с новите карти дават ли ПУК кода? Защото аз като настройвах един Стампит преди година, не даваха ПУК-а, ако ти потрябва- при тях, те да ти го отключват.

За съжаление не дават PUK кода. Дават един друг: "код за управление" - това според тях е персонален код, който може да се използва единствено за индентификация по телефона при желание за временно спиране на КЕП.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Електронен подпис от Инф. обслужване: нови SIM карти и софтуер -: Jan 18, 2023, 08:25
Ако някой си сменя/издава нов подпис от Информационно обслужване, трябва да знае, че новите им SIM карти не се разпознават от стария софтуер. Както се сещате на сайта им няма подробни инструкции за нашата ОС (и не само). Пакетите които са там по-скоро създават проблеми, някои от тях не могат да се инсталират (липсват зависимости), създават главоболие и е губене на време. Поради това споделям моя опит. Изпробвах го на две машини – всичко тръгва от първия път без проблем.

Елекстронен подпис от Информационно обслужване (след смяната на софтуера, както и за новите SIM карти) StampIt; ОС: Linux Mint 20.3; Четец ACS ACR39U ICC Reader

Подготовка:
1. Трябва да се инсталират следните пакети:
    • libccid (1.4.31-1) или по-нов;
    • opensc-pkcs11 (0.20.0-3) или по-нов;
    • pcscd (1.8.26-3) или по-нов;
    • libusb-1.0-0 (2:1.0.23-2build1) или по-нов;
    • flex (2.6.4-6.2) или по-нов;
    • perl;
    • pkg-config;
    • libpcsc-perl (1.4.14-4build2) или по-нов;
    • libacsccid1 (1.1.8-1) или по-нов;
     
Изпълняваме:
   sudo systemctl enable pcscd;
   sudo  systemctl start pcscd.

Инсталираме няколко неща: (свалих ги от esign.bg:
https://www.esign.bg/bg/useful/%D1%84%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8/,
тези от сайта на Информационно обслужване не са съвсем същите, няма инструкции, омазах си машините и в крайна сметка си загубих времето.)

Сваляме точно:
SAC_10_x_Linux_GA.zip
AWP_Linux_Ubuntu.zip
CSSI543_Linux.zip


Вътре в архивите намираме тези неща и ги инсталираме:

    • AWP_5.3.3_SR1_Admin_bionic_amd64.deb
    • libabcccid_2.1.2-1_amd64.deb
    • safenetauthenticationclient_10.8.28_amd64.deb

     
    • # Копираме и PKCS11_Library_64Bit_Version, съдържа (libcmP11.so) за по-старите подписи (ако потрябва някъде)
     
    • # Долната програмка е DSTools, не я ползвам, не съм я борил.
    • # scard_utility.xrc
    • # SmartcardUtility

Рестартираме ОС;

След това: Трябва да се е появила икона в таскбара на „SafeNet Authentification Client“

Вкарваме подписа в USB-то, четеца започва да мига интензивно и почва да свети постоянно. Иконата на „SafeNet Authentification Client“ трябва да стане активна -> десен бутон-> отваряме „Certificate information“. Като видите Вашия сертификат, долу в дясно избираме „Log On“, вкарваме ПИН. Затваряме прозореца.

Настойваме Firefox:
NB. Да се провери за наличието на „libeTPkcs11.so“, ако всичко по-горе е направено, трябва да е в /lib или в /lib/pkcs11

    • Edit->Settings->Privacy & security->Certificates->Security Devices;
      В диалоговия прозорец натискаме Load, Написваме името на устройството (в моя случай ACR 39U), а долу указваме пътя до libeTPkcs11.so. Ако всичко е наред устройството ще се добави и бутона „Log On“ ще е активен. Натискаме го, вкарваме PIN.

Това е.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Имам нужда от вашата помощ -: May 03, 2013, 21:03
Здравей, преди няколко месеца имах подобен проблем. Целият ми дял с данни бе затрит от сервизна програма на IBM. Процедирах по следният начин: поех дълбоко дъх и изключих компютъра. На другият ден купих два нови хардиска със същият размер. Първият го поставих в компютъра, и му качих ОС. Съсипаният диск и другият нов съответно във външни кутии (USB). Следва доста четене по форуми и какво ли не. В крайна сметка заредих live usb с knoppix и изпълних dd за да копирам всичко бит по бит от проблемният хард на новият (прочети доста внимателно всички опиции). След това проблемният хард го отнесох на "специалисти" за да възстановят информацията. Две седмици висене (диагностика и бла, бла...) и ми писна. През това време, под Windows изпълних  на копираният диск изпълних EaseUS® Partition Recovery. Това е freeware. Много внимавай, защото имаш само един опит! Задължително трябва да знаеш размера на дяла, който е изтрит(форматиран или загубен). Избираш го, натискаш Recover и това е. В никакъв случай не откачай диска, може да не успееш да го монтираш после. Копираш всичко на сигурно място и това е. Ето линк към програмата http://www.easeus.com/partition-recovery/. Късмет и на теб.
PS. "Специалистите" ми поискаха торба с пари. Показаха ми какво могат да възстановят - не повече от 40% от информацията ми. В крайна сметка, понеже си бях решил проблема, просто си взех харда и платих само за "диагностиката". Истната беше, че са използвали някаква програма, която беше писала по харда, така, че внимавай на кого го даваш, ако използваш тази опция.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Install knoppix 7.0.5 - Проблем -: Feb 28, 2013, 22:49
В менюто има опция install knoppix to usb или нещо подобно. При мен излиза опция къде точно да се инсталира, включителмо и дискови дялове. Командата през конзолата е flash-knoppix, като SU, разбира се. Пробвай flash-knoppix --help, или man flash-knoppix. Има възможност и за криптиране на дяла. Съветвам те да си архивираш дяла предварително, за да няма неприятности. Успех.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Инсталиране на drivers за MAX FREE на MAX TELECOM -: Jan 04, 2013, 21:27
Не се мъчи с флашката на Макс телекома. Тя е на Modacom MW-U2500 и подръжката и е проблемна. Просто отиди при доставчика и ги помоли да ти я сменят за безжичен модем(т.нар. "бисквитка"), който ще ти даде безжичен нет за 10 устройства. Няма да има и никакво значение операционната им система.
Ако беше попитал доставчика първо, щеше да спестиш време и нерви.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / проблем с Х .... -: Mar 10, 2005, 22:57
Виж damnsmalllinux, той е с готина и бърза среда, последните версии са с Firefox. Провери за версийте  ТУК Успех.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / mplayer -: Mar 07, 2005, 21:33
Съветвам те да прочетеш ТУК
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Принтерски проблем с кирилица -: Feb 28, 2005, 21:01
vestoy, да те питам: под Acrobat reader-a оправи ли се проблема?
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / деинсталиране -: Feb 26, 2005, 23:51
1. настрой bios-a  да зарежда първо от CD
2. вкарай инсталационният диск на window XP
3. като се зареди избери "Windows Recovery Console"
4. Ще се появи command prompt, въвеждаш следната команда:
    fixmbr, ще поиска потвърждение, дай го и така затриваш Lilo или Grub и ше ти стартира само XP-то.
5. Като влезеш в Windows , изполвай PQ magic или някой друг диск мениджър и затрии линукс дяловете. Това е.


PS. не разбирам пренебрежителното поведение на "експертите". Човека пита нещо, а го пращате в търсачката или в google. Сигурно и Вие сте се родили научени!
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Увисване на системата -: Jan 27, 2005, 22:39
128 MB RAM са минимума, който лапа SuSe-то. Тури му 256 MB и направи SWAP-a на 512 MB. Поправи охлаждането. Виж също така BIOS-a. Ако си разрешил нещо от рода на ... memory hole 15/16 MB и shadow video RAM и подобни бля, бля... ги забрани.  Надявам се това да помогне. Имаше едно HOW-TO за тази работа, но не се сещам къде го четох. Успех.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Увисване на системата -: Jan 27, 2005, 07:14
Съгласен съм донякъде с vic_semionov, но за всяко нещо си има причина, RAM-а не разбрах колко е. Пробвай да увеличиш размера на SWAP-файла. Под бозичката имаш ли подобен проблем?
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Увисване на системата -: Jan 26, 2005, 22:19
Провери дали всички вентилатори работят правилно, провери RAM-a. Дай някакво инфо за хардуера.
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Въпроси от страна на новак -: Jan 24, 2005, 22:26
Пробвай каквото ти е кеф. Избор голям. Зависи какво ще правиш с машината, но да знаеш, че Linux не е безплатен Windows. Ако ти се цъка с мишката, като пианист, по-добре си остани с XP.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / update на библиотеки -: Jan 24, 2005, 22:41
Преинсталирай братко, само това е оправията.
Страници: [1] 2