Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: mishoboss в Oct 30, 2006, 15:53Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 30, 2006, 15:53
Здравейте, вече цял ден се опитвам да инсталирам SME Server 7, което е модифициран CentOS. Boot-ва ми диска, избирам си език, избирам си инсталация от CD-ROM устройството (другите опции са от хард диск, FTP, HTTP и още нещо имаше). И следващото нещо, което виждам е "Unable to find any devices of the type needed for this installation type" с опции да му посоча драйвер, да заредя драйвер от дискета или да се върна назад.

Нито един от драйверите от списъка, който ми дава не подейства (пробвах ги всичките). Според мен нещо не си открива CD устройството (в моя случай DVD). Закачих му едно второ чисто CD-R устройство - същата работа. Внимателно съм прегледал джъмперите за мастер и слейв и всичко е точно (то ако не беше нямаше да ми буутва диска). Устройствата са си стандартни IDE-та, нищо необичайно.

Проверих сваления файл с checksum и направих втори диск на 4-та скорост - същата дивотия!

Къде може да бъркам? Чичко гугъл не казва почти нищо по въпроса. Има и други с подобни въпроси, но до сега читав отговор не съм прочел.

Ще се радвам на бърза реакция, че вече затрих един ден в безпочвени опити и съм до под кривата круша... :( Благодаря предварително.

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: laskov в Oct 30, 2006, 17:46
Освен destination drive да ти е serial ATA и да не го вижда :(


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 30, 2006, 17:50
Цитат (laskov @ Окт. 30 2006,18:46)
Освен destination drive да ти е serial ATA и да не го вижда :(

Демек? Да, SATA са ми дисковете (два диска по 250 гиги).


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 30, 2006, 20:07
Някакви идеи?
Тотално съм отчаян вече, цял ден пред два компютъра, само менкам кабела към монитора от единия на другия... ;)


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Kalin в Oct 30, 2006, 21:03
http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html

Какво е дъното? Какви са настройките за HDD в биос-а? Прочети *внимателно* линка, който съм ти дал. Влез в rescue режим и дай изхода от
fdisk
fdisk -l /dev/sda
fdisk -l /dev/hda
Опиши подробно как са свързани дисковете? Пускал ли си RAID, LVM? Кое ядро има в дистрибуцията, която се опитваш да инсталираш.

Когато отговаряш, не прескачай въпроси и провери дали си изпълнил всичко дотук ;)


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 30, 2006, 21:44
Цитат (Kalin @ Окт. 30 2006,22:03)
http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html

Какво е дъното? Какви са настройките за HDD в биос-а? Прочети *внимателно* линка, който съм ти дал. Влез в rescue режим и дай изхода от
fdisk
fdisk -l /dev/sda
fdisk -l /dev/hda
Опиши подробно как са свързани дисковете? Пускал ли си RAID, LVM? Кое ядро има в дистрибуцията, която се опитваш да инсталираш.

Когато отговаряш, не прескачай въпроси и провери дали си изпълнил всичко дотук ;)

Мерси за хубавия отговор. Сега сигурно ще прозвуча като лаик (а аз в тая област съм си и такъв). Дъното е Asus P5B-VM - добро дъно е.

Биоса хардовете си ги вижда и месля, че няма проблем там. Кажи нещо по-конкретно какво да гледам там.

Прочетох внимателно линка, но ще ми се наложи явно още веднъж да го прочета. Имам много неясни неща, единственото, което разбрах със сигурност е, че Линукс не харесва много много новите SATA дискове.

Сега идва частта, в която ще се види колко "разбирам"... как се ползва този fdisk? Това нещо от Линукса ли е, или трябва да се дръпне отделно и да се запише на диск/дискета? Какво се прави после? Как се влиза в този "rescue" режим?

RAID не е пускан до сега (машината е чисто нова, от вчера) и от Bios или при натискане на F4 или Ctrl + S нищо не става. В смисъл май няма начин да се направи RAID масив от такова ниско ниво. И в книжката нищо не пише по въпроса. На диска към дъното гледам, че има някаква програма под Уиндоус да прави RAID, друга възможност май няма.

П.С. Забравих да спомена, че нямам флопи устройство, а този fdisk така като гледам май си е баш за там. Реших, че няма да ми трябва тази "отживелица" особено па на сървър, който ще виси в някой ъгъл.

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Agent_SMITH в Oct 31, 2006, 01:54
Настройките в биос-а... гледай дали дисковете са AHCI, IDE или друг режим... Опитай също така при зареждането на live-cd да подадеш на ядрото all-generic-ide и irqpoll... Т.е., ако след зареждане на цд-то ти се появява
boot: и там трябва да натиснеш ENTER или да изчакаш, по-добре разгледай boot опциите с F1, F2, т.н. и избери подходящото ядро, като след името му допишеш опциите.
Ако имаш опции за ядро
centos
centos-nofb
centos-demo
(примерно! нямам идея какви са)
на реда boot: ще напишеш така:
boot: centos all-generic-ide irqpoll
и така ще стартираш инсталационното ЦД.

Fdisk е програма, която имаш в дистрибуцията си. Изписва се като команда в конзола. Щом си начинаещ, внимавай да препишеш точно каквото е написано, а именно
fdisk -l /dev/sda или fdisk -l /dev/hda за да не стане фал. Никакви дискети, никакви други екстри  :p

Пълни измислици са това, че линукс не бил харесвал САТА. Ама глупости. След 2.6.8 САТА е бетон. Ако ти не можеш да се справиш, не търси вината другаде. И като ти се даде какво да четеш, не прескачай с "абе май пак ще трябва да видя", защото линка описва всичко важно за твоя случай. Не злоупотребявай с търпението на хората, които искат да ти помогнат.

Успех ;)

EDIT >> То се е видяло, че ще редактирам няколко пъти, я да попитам... защо на сървър без монитор искаш да качиш точно това като дистрибуция? особено щом си начинаещ е редно да се ориентираш към нещо по-добре документирано (gentoo, debian, ubuntu-server). Ако искаш да учиш, се насочваш към gentoo / slackware. Ако не е тайна - какъв точно сървър ще пускаш?

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 31, 2006, 13:43
Първо мерси за отговора. :)
Сега.... гадната част - в биоса имам една опция "JMicron SATA/PATA Controller" след това подопция "JMicron Controller mode" с три опции - RAID, BASIC, AHCI. Беше на BASIC, аз го ръчнах на RAID. Както можеш да предположиш нищо не стана.

Следващото нещо, което си го написал малко ме обърква. До колкото разбирам това "live-cd", за което говориш е някаква жива дистрибуция, различна от инсталационния SME Server или греша? Защото SME Server няма жива дистрибуция, само инсталационна.

Проблвах при boot-ването на диска като му дам Shift и ми излиза "boot:" и пиша "centos all-generic-ide irqpoll". А то от своя страна ми казва "Could not find kernel image centos". Пробвах и само "all-generic-ide irqpoll" - същата работа. Едва ли там е мястото, където трябва да се пише това чудо... :(

До този Fdisk така и не стигнах. Не разбрах къде точно се пише това, което си ми го написал.


Иначе защо съм се спрял на това дистро ли? Ами защото го дават само и единствено за малък и среден сървър, преконфигурирано (LAMP) с всичко, от което можеш да имаш нужда в едни домашни или офисни условия и не на последно място - един единствен прост и изчистен, уеб базиран админ панел, през който управляваш целия сървър. Също така е наблегнато разбира се на стабилността и сигурността.

Това е нещо, което не може да ми го предложи друго дистро, включително и Ubuntu server, пак трябват маса настройки и инсталиране на Webmin или ISPConfig, отпушване и запушване на портове с некви дълги и сложни команди, iptables и тн. неща, от които бягам далече.

П.С. Сървъра ще е офисен сървър, разпределящ НЕТ-а, IMAP сървър, Print сървър, Samba и не на последно място HTTP и FTP сървър.

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Kalin в Oct 31, 2006, 14:54
Без четене няма да направиш нищо. А и като чета докъде са ти познанията - поздрави за амбициозната цел.

В биос-а настрой JMicron на BASIC. Спри да четеш като дявола евангелието. Написал съм ти да прегледаш с F1, F2, т.н. възможните опции. Когато стигнеш до boot: трябва да прочетеш какво пише по екрана. Някъде там има изписано с кой клавиш се извикват boot options / kernel options. Изписва ти грешка, защото просто boot image-а се казва другояче, а не centos. Заради твоето нежелание да разгледаш едва ли ще си сваля и инсталирам твоята дистрибуция, така че дали ще успееш зависи от теб. Та... като стигнеш до boot, след като разгледаш как аджеба са кръстени ралзичните boot options и добавиш след една от тях all-generic-ide irqpoll ще запалиш машината. Разбира се, АКО:
1) това, което си свалил е с ядро по-ново от 2.6.8, и
2) си настроил в биос-а нещата както трябва.
Отново прескачаш въпроси, чакаш някой да ти свърши работата. Съмнявам се, че ще има напредък, но... нищо не се знае - може да се окажеш най-скритата лимонка във форума. :)
За нещата, които си изброил предлагам да опиташ ubuntu-server (linux-bg.org е огледало на ubuntu). Ако и то не стане, сядай да четеш. С мишка и мързел нищо няма да тръгне като хората. Ни линукс, ни юникс, ни уиндоус, ни нищо. СтЕгай се, ако искаш наистина на тая машина всичко да лети. LAMP се конфигурира за час време с малко четене, а и ще знаеш кое защо и как е. Ако инсталираш нещо предварително нагласено и не сработи за твоите неща, ще се мотаеш като пате в калчища...


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 31, 2006, 17:53
Съжалявам, че оставям такова впечатление у вас. Истината е, че четох доста последните два дни, но тъй като с Линукс имам съвсем (ама съвсем) бегъл "опит" не знам точно какво да чета, а и като го чета много от нещата не ги разбирам истински. Аз бях тръгнал да търся вината в CD-ROM устройството, не в хардовете, SATA и тн.

Да, влезнах в опциите на boot-а с бутони от F1 до F5. Разгледах ги внимателно, открих и rescue режима, споменат по-горе. Не ми достигна обаче акъл, че трябва да напиша примерно "i586 all-generic-ide irqpoll", тъй като съм с 64 битов процесор и пише, че трябва да се пише i586 за целта.

CentOS-a e 4.3 с ядро 2.6.9. В биоса просто няма какво друго да се пипа по хардовете, освен разни специфични настройки на самия хард, но те са в съвсем друга насока.

Да, амбициозна ми е целта. Веднъж да инсталирам сървъра, нататък не съм съвсем бос. Имам доста опит с всякакви видове сървъри и услуги, но под Уиндоус.

Сега ще тествам с "i586 all-generic-ide irqpoll". Дано да стане...

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 31, 2006, 18:43
Инсталирах успешно SME Server-a. При стартиране обаче ми дава следните грешки, които можете да ги видите тук: SCREENSHOT

Моля за превод  :)

П.С. В НЕТ-а се срещат много пъти тези грешки, но навсякъде чета различни отговори. При всички положения е нещо с хардовете. Не ми дава да пиша нещо след тези грешки, единствения шанс е хардуерен рестарт... :(

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: ray в Oct 31, 2006, 19:13
Здравей,
Като гледам съобщенията май е проблем с LVM/LVM2.
При стартиране се опитва да монтира LVM-томовете но не ги намира.
Имаш някаква грешка при инсталацията (частта за дисковите дялове и т.н).
Въпреки че съм за използване на LVM, за начало може би е по-добре със статични дялове.
Виж в Google има много информация за LVM (Gentoo docs ;)
Румен


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Oct 31, 2006, 19:50
Мерси, но ще може ли нещо по-конкретно. Наистина има доста информация за LVM, но не знам какво точно търся и какво трябва да постигна.


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Agent_SMITH в Nov 01, 2006, 01:13
:)
Не се сърди, впечатлението което оставяш засега е на човек, който има желание ;)

Конкретно по въпроса - опитай освен другите опции (all-generic-ide irqpoll) да добавиш още една: nolvm или nolvm2. За съжаление не мога да кажа коя точно ти е необходима, защото не зная коя е включена в твоето дистро. Все пак една от двете следва да сработи... Пишеш
Примерен код
i586 all-generic-ide irqpoll nolvm
и пробваш...

Това, че пише i586 не значи нищо друго, освен, че инсталираш най-универсалния вариант. В последствие можеш да смениш ядрото с такова, което ти допада или такова, което е специално за твоята архитектура...

Ако не съм разбрал правилно, че още си в етап инсталация и вече *имаш* инсталиран сървър, трябва да се докопаш до /boot/grub/menu.lst и там след ядрото да добавиш nolvm или nolvm2. Домогването до тази ценна и ключова позиция става (обикновено) или с rescue mode или с live cd. Нещата изглеждат горе-долу така
Цитат
title   gentoo @ 2.6.19-rc3-mm1-b
kernel (hdX,Y)/kernel-2.6.19-rc3-mm1-b all-generic-ide irqpoll ETO-TУК-ДОБАВЯШ-NOLVM root=/dev/sda5


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Nov 01, 2006, 13:08
Последвах съвета ти и инсталирах на ново с "i586 all-generic-ide irqpoll nolvm" и "i586 all-generic-ide irqpoll nolvm2". Резултата е същия, същите грешки, същата история. И двете команди ми ги прие и си направи инсталацията.

Това, което ми прави впечатление е че много бавно става инсталирането на Линукса. В смисъл като общ процес трае не повече от 20 минути, но има места, на които стои и не показва нищо в продъжение на 6-7 минути. Все едно нищо не прави, CD-то не върти, харда не свети.

Последните две инсталации ги направих в text mode и през цялото време ми изписваше "disabling IRQ #15", ред след ред.

Цитат
Ако не съм разбрал правилно, че още си в етап инсталация и вече *имаш* инсталиран сървър, трябва да се докопаш до /boot/grub/menu.lst и там след ядрото да добавиш nolvm или nolvm2. Домогването до тази ценна и ключова позиция става (обикновено) или с rescue mode или с live cd. Нещата изглеждат горе-долу така

Загрях за какво ми говориш, но след като съм го инсталирал вече с горните команди според мен би трябвало в /boot/grub/menu.lst всичко да си е наред и да си го има "nolvm".


П.С. Още нещо, което не е баш по темата. Реших да пробвам инсталация на Ubuntu server и Suse 10.0, които си ги имах от преди и съм ги инсталирал вече на друг компютър. На Ubuntu server-а в самото начало на инсталацията (след Loading Kernel.... ) ми дава маса грешки при PCI-те и като тръгна да пиша нещо всеки клавиш, който натисна ми се отпечатва два пъти на монитора. Примерно натисна "k", а излиза "kk". Тъй като това беше 32-битова версия, дръпнах и 64 битовата (която май я дават само за AMD процесори, или поне аз така разбрах) и отново същата работа.

При Suse 10.0 като му кажа инсталация на харда и ми казва, че не ми намира CD-ROM устройството и минавам в някаква manual инсталация, която общо взето пак до там докарва и показва същата грешка.

Вече почвам да съжалявам, че взех 64 битов процесор Core Duo, хубави SATA дискове и тн. неща, които явно още са екзотики при Линукса :(
На къде къде по-слаба и обикновена машина съм инсталирал само с щракане на мишката и Suse и Ubuntu и Mandriva...  :(

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Agent_SMITH в Nov 01, 2006, 14:13
Аз съм с P5B Deluxe и Conroe. Имах малки затруднения със скапания контролер JMicron, но след като се домогнах до ядрата на Андрю (mm-sources), всичко е повече от добро... Да съжеляваш за подобна покупка е все едно да се оплакваш от покупката на последната S-класа  :p Дет' се вика, ако искаш да ти дам един AMD64 и да те освободим от тази лоша съдба  :D  B)

Сега сериозно - с толкова нов хардуер е нормално да мине месец-два докато всичко тръгне по мед и масло. Ама твойта няма угодия - 'ем най-новия хардуер, 'ем най-графичния и мързелив инсталатор. Качи едно gentoo да видиш как няма нещо което да не работи, как се компилира ядро за 3 минути и т.н. и т.н.

 :ok:


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Nov 01, 2006, 14:26
Хех, ами вече съм готов на всичко... сега тегля Suse 10.1 64 битовата версия с надеждата нещо да се получи. Ще изтегля и gentoo-то, няма проблеми - мераклия човек съм. Що се отнася до компилиране на ядро, страх ме фаща само като го чуя това. Все пак съм закоравял Уиндоус потребител, където до ядрото има достъп само чичко Гейтс ;) А и ще ми трябва допълнителна информация (доста подробна, като за мен ;)), а вече срам ме фаща да задавам тъпи въпроси в този форум... но ще пробвам.

В крайна сметка ако пък съм чак такъв куцуз, ще инсталирам един Windows Server 2003 и ще се приключи. Но за сега бягам далеч от там, заради... лицензионни проблеми :D

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Nov 02, 2006, 17:50
Вече съм на една крачка от нервна криза... :( След близо 12 часа теглене на Suse 10.1 от официалния торент (незнайно защо netbg.com има странното свойство да изчезва) и опит да го инсталирам стигам до същата тъпа до безобразие грешка, в която ми казва, че диска в устройството не е диск 1, и след като му казвам, че е диск 1 (даже цяло DVD :)), ми казва, че не може да ми монтира CD-ROM устройството :crazy:

Заредих му като драйвери всичко, в което пишеше IDE, SATA или RAID, но естествено не проработи... пробвах да му добавя и all-generic-ide irqpoll... не става! А Suse уж се слави като дистрото с най-добрата поддръжка на хардуер! Човек да не реши да си вземе читав хардуер значи... :(

Не знам, вече наистина не знам къде е проблема. Това е трето дистро, което упорито отказва да се инсталира на този явно твърде "екзотичен" хардуер.

Готов съм да слушам и изпълнявам всякакви предложения и идеи. Кажете ако ви трябва някакво по-специфично инфо за хардуера или настройки в биоса. Не знам вече какво и къде да гледам...

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Agent_SMITH в Nov 02, 2006, 23:03
Предлагам две възможни решения:

1) проба за инсталл на дебиан от netinstall.iso (около 130МВ) - цък тука
2) запретване на ръкавите и скок в дълбините на gentoo. До колко това ще е оправдано и интересно не мога да кажа (въпрос на вкус). Все пак ти искаш максимално бързо и леко да свършиш работа... Опитай 1) и ако тогава амбицията още те държи, давай да опитваме с 2) - насреща сме за помощ.

Като цяло предлагам да стоиш на страни от всички "лъскави" дистрибуции като Suse, Mandriva, т.н. Огледай Федора - отзивите за нея са отлични.

Ако можеш, при следващия опит преди да рестартираш системата за първи опит, дай изхода от командата fdisk -l (пише се в конзола като root).


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Nov 03, 2006, 09:56
Мерси за съветите. Наистина ще пробвам инсталиране от Интернет, но ми се иска първо да пробвам Suse. Имам вече малко опит с това дистро и го намирам за изключително лесно и логично. Това е и единстевоното дистро, на което съм си подкарвал НЕТ-а от първия опит, без никакви главоболия и тая надежди да работи нормално на този хардуер. А и мисля, че Suse не е като другите "лъскави" дистрибуции, все пак сериозна фирма като Novell стои зад нея и разчита на нея за своите корпоративни сървъри.

П.С. Не знам точно къде да пиша fdisk -l, не стигам въобще до конзола. Единственият линукс, който успях да инсталирам е SME Server-a, и при старт ми дава маса грешки без възможност да пиша нещо.


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: alabal в Nov 03, 2006, 09:59
Протестирам мощно срещу твърдението, че Gentoo има "дълбини". Няма нито едно сбъркано gui (освен наистина неуспешния им инсталатор), нито нещо скрито-покрито.
Документацията им е блестяща и е писана с кръв, машинно масло и паста за процесор. И което е най-хубаво е абсолютно винаги обновена.
Взема се nandbook-а и инсталационно CD и се чете внимателно. Не се правят никакви, ама наистина НИКАКВИ експерименти с опити за "усъвършенстване" на инсталацията - просто се избира една от предложените алтернативи в hanbook-a и се прави буквално copy/paste в конзола.
Когато се стигне до компилация на кернел вместо gentoo-sources се избира mm-sources (и по-точно 2.6.19_rc4-r1), отбелязваш JMicron като опция и компилираш.
Няма нищо ама нищо необикновено - само следване на handbook-a.
Като всяка дистрибуция и Gentoo не е идеална, но няма "дълбини".

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Agent_SMITH в Nov 03, 2006, 10:14
/off-topic: Подобно на хубавото вино и приятната компания на дами, тук термина дълбини е употребен в смисъл на "дълбок, плътен вкус", "съдържание изпълнено със смисъл" и подобни. "Дълбоко" в смисъл на удавяне може да бъде инсталирането на сървър с мишка и кликване по разни опции... Не и gentoo.  :D


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Nov 04, 2006, 18:57
Аз все още се боря с проблема със зъби и нокти. Пуснах bug ticket в Bugzilla-та на SME Server. Там съм описал подробно какво съм пробвал. Ако можете хвърлете му един поглед - ЛИНК.

До колкото услещам това е проблем на ядро, който се появява включително и в най-новото - 2.6.18. Тествах го на Fedora Core 6 именно с това ядро.

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Agent_SMITH в Nov 04, 2006, 23:14
Мишо, видях и bug ticket-a, гледам и тук как се бориш... Вече ти споделих, че след доста лутания намерих верния път. Всичко работи нечовешки стабилно, но иска малко ръчкане.

Мисля също за други варианти/решения и за момента единствената алтернатива е да подпукаш gentoo. Не знам какво му се плашите толкова. На нова машина се компилира за нула време. Ако искаш опитай също mPentoo или Sabayon или Kororaa - всичките са производни на gentoo. Уверявам те, че времето което губиш в търсене на "готова" дистрибуция е предостатъчно да инсталираш и настроиш перфектния сървър. Ядрото, с което съм в момента е mm-2.6.19-rc4-1. Докато чакаш времето, когато сегашното mm-2.6.19 стане kernel-2.6.19 и някой супер-бързак го включи в инсталационните си ISO...

Така или иначе ще трябва да поддържаш тоя сървър занапред. Не е "абе само да го инсталирам, ще работи сам 10 години". Колкото по-добре познаваш системата, толкова по-лесно ще я обслужваш. Недей да губиш повече време - сваляй gentoo 2006.1, прочети как се отваря handbook-a в една конзола и инсталацията в другата и едно по едно, стъпка по стъпка го инсталирай. Както вече каза брат alabal, единствено като дойде време за ядрото ще избереш mm-sources вместо gentoo-sources и си готов. Най-последния bleeding edge ще работи и ще пее... Тук сме, ще помагаме ;)


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: mishoboss в Nov 04, 2006, 23:39
Ами май това ще правя утре... :(
Бягах от gentoo-то защото все си мислех, че е нещо дребно, което ще прочета в НЕТ-а някакъв workaround и ще се приключи. Нямах намерение да губя дни. А и гледам, че в distrowatch-a версията на mySQL-a e 4.1.21, лесно ли става после ъпдейта до 5.х? Имам скриптове опитимизирани за работа с версия от 5 нагоре.

Освен това, както съм писал и в тикета, хардовете са ми закачени на SATA 1 и SATA 2 конекторите на ICH8 контролера, а не на JMicron-ския, който е само един. При това положение трябва ли при компилацията да му посочвам JMicron, както описва alabal или може би нещо от сорта на ICH8 или нещо друго?

Мерси за отзивчивостта :)

П.С. А коя версия на gentoo става за 64 битов Intel-ски процесор? x86 или amd64? В смисъл x86 знам, че става, но сигурно ще работи на 32 бита, а пък amd64 си пише изрично AMD.

Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Agent_SMITH в Nov 05, 2006, 01:55
Преди да прочетеш какво написах първоначално, виж какво намерих: gentoo-live-cd WITH JMicron SUPPORT. Трябва ти post-r1 release of „small gentoo“ (x86) Опитай първо дали с него.

При gentoo можеш да имаш инсталирани едновременно няколко версии на дадени пакети. Инстлирането на последния MySQL става с една команда. В момента има
Примерен код
*  dev-db/mysql
      Latest version available: 5.0.26-r1
      Latest version installed: 5.0.26
      Size of files: 25,380 kB
      Homepage:      http://www.mysql.com/
      Description:   A fast, multi-threaded, multi-user SQL database server.
      License:       GPL-2


При мен дисковете са закачени от SATA1 до SATA4 плюс 2 IDE DVD на JMicron-a. Когато стигнеш до избора на sources и избереш mm-sources в настройките на ядрото си включи И intel ICH И JMicron PATA Support.

Предлагам ти да прегледаш тези неща:

Handbook
Gentoo Safe CFLAGS
Gentoo USE flags

За 32/64 битовите въпроси... Можеш да погледнеш какво си приказват в тази тема.

Имай предвид, че форумите на gentoo са (вероятно) абсолютния номер 1 за съпорт, информация и какво ли не друго. Не случайно alabal каза, че handbook-a е писан с кръв - всичко е проверено 100 пъти, в 100 различни варианта от 100 различни потребителя...
Gentoo Forums
Gentoo Wiki


Титла: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: alabal в Nov 05, 2006, 12:20
Относно версията на MySQL - ако ти е необходима конкретна версия на пакета - можеш да ползваш само него. Може да го направиш с маскиране на клона 5 от MySQL:
echo '>dev-db/mysql-5' >> /etc/portage/package.mask
Можеш да контролираш пакетите които използваш чрез "смесване" на стабилни и нестабилни версии (x86 и ~x86) чрез файла /etc/portage/package.mask и да избираш функционалност (или опциите при конфигуриране) чрез /etc/portage/package.use  - за контрол на флаговете на конкретен пакет. И накрая ако нещо те дразни да редактираш самия ebuild файл на пакета, но за това по-нататък.
На страниците които даде брат Agent_Smith мисля, че имаше едно-две обстойни howto-та за това как да преминеш от 4 на 5 версия на mysql.
Е, всеки път когато си поиграеш сериозно с горните файлове е добре да направиш:
emerge -uDN world -av , защото emerge не "смята" автоматично зависимости - една слабост, която е дразнеща, особено в случая на деинсталация на пакети и в крайна сметка ако не се внимава може да се окажеш с 1001 пакета които не помниш от къде са и защо трябва да ги обновяваш.
Успех!

Титла: Re: Проблем при инсталиране на centos
Публикувано от: Osiris в Mar 17, 2009, 10:24
какво стана със инсталацията на SME server  ли се спря или на нещо друго ? [_]3