Linux за българи: Форуми

Преводи => Преводи на програми => Темата е започната от: Recku в Feb 19, 2015, 12:24Титла: Превод на SMPlayer.
Публикувано от: Recku в Feb 19, 2015, 12:24
Здравейте,
от известно време не съм се мяркал, поради липса на време или някое друго глупаво извинение, ;D
но дойде момент, в който установих, че превода на SMPlayer, с който се занимавах е поостарял и има нови стрингове, които вече са преведени от седмица и повече, но все още не са включени в хранилището, обмислям да помоля разработчиците да включат малка актуализация на превода, вместо да чакаме следващия minor update. За желаещите да използват последната версия на превода, прикачвам ts-файл.
Вярвам, че файлът няма да работи без да бъде компилиран към qm файл, но не намерих външна програма, с която да става това, но може би просто не съм търсил достатъчно. Ще се радвам да споделите такава програма, за да предоставя готовия файл, редом с указанието, че трябва да бъде локализиран в „/usr/share/smplayer/translations/“.
Установих, че преди няколко дена бе обновен превода на сайта и понеже ще се радвам на един поглед хвърлен и от Вас и в случай на установена грешка да получа съответното алармиране Ви предоставям връзка към официалната страница.
http://smplayer.sourceforge.net/

Всякакви критики са добре дошли!

П.П.: Надявам се, че няма проблем да започна и някоя и друга тема относно другите проекти, по които се занимавам в този раздел.


Титла: Re: Превод на SMPlayer.
Публикувано от: neter в Feb 19, 2015, 13:49
Добре си се завърнал :)

За да компилираш .ts файл към .qm файл може да ползваш конзолния инструмент lrelease (и двете черти са малки "L"). В Debian е част от пакета qt4-linguist-tools. Ти обикновен текстови редактор ли ползваш за редактирането на .ts файловете? Аз ползвам графичната програма Qt Linguist. С нея редакцията е по-удобна и си има опция за компилирането на .qm файловете (най-вероятно пак си извиква lrelease, ама не съм проверявал). Преди време (пак в Debian) си я имаше като самостоятелен пакет в хранилищата, още си карам с Qt3 Linguist от не зная кога инсталиран от там, но сега забелязвам, че в хранилищата вече няма самостоятелен пакет и е влязло в състава на пакета qt4-dev-tools, който идва с известно количество зависимости, които за момента не ми се инсталират, ама ти, ако не си намериш самостоятелен пакет, може да пожелаеш да си го качиш.

Поздрави за начинанието (не знаех, че ти го превеждаш) и успех!


Титла: Re: Превод на SMPlayer.
Публикувано от: Recku в Feb 19, 2015, 21:55
Благодаря!
Съвсем не се сетих за qtlinguist, а го използвах наскоро за превода на едно приложение за проектиране на платки, с което съвсем съм му изгубил следата, докъде е стигнало и какво се случва с него, а трябваше да получа автоматично генериран имейл, ако е излязла нова версия. А превода го правя в transifex, само бекъпи си изтеглям оттам.
Прикачвам готовият qm-файл, който напомням се поставя в папката /usr/share/smplayer/translations/

/off-topic
LXDE, Audacious, Audacity, VLC, PlayOnLinux са все в списъка с преводи, с които така мазохистично се занимавам (но пък е приятно да знаеш, че някъде, някога, някой го използва). ;D
Тези дни ще се постарая да раздвижа нещата и около тях (изглежда особено внимание ще трябва да обърна на LXDE, защото голямо мазало е станало там) - един от разработчиците, отговарящ за преводите, упорито си използва Google Translate, а бях говорил с него по въпроса, че е паразитно и глупаво, по-добре да го остави на английски, отколкото да копира глупости. :DТитла: Re: Превод на SMPlayer.
Публикувано от: vektorman в Feb 20, 2015, 09:46
Аз ползвам Smplayer, Playonlinux и Audacious, така че искам да ви поздравя и да ви благодаря за преводите.  [_]3


Титла: Re: Превод на SMPlayer.
Публикувано от: Combo в Feb 20, 2015, 17:08
И аз изказвам благодарност!