Linux за българи: Форуми

Хардуер за Линукс => Сървъри => Темата е започната от: ignorant в Sep 05, 2018, 06:53



Титла: Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия?
Публикувано от: ignorant в Sep 05, 2018, 06:53
Става дума за огромна и просторна кутия: Cooler Master RC-810-SKN1-gp, модната така, че отгоре има изрязано място за 14см-ов вентилатор, покрито с черна, ситна, мрежеста метална решетка. Вътре има три 12см-ови перки  - две от задната страна и една от предната. Отгоре 14см-ов на моднатото място+ до него малък 8см-ов пак отгоре. За съжаление са шумни дори с лоу нос адапторите ми на ноктуа. Затова се налага да купя нови безшумни. Каквито и да купя мисля да ги пусна с лоу нойс адаптори на ноктуа (разполагам с един NA-RC6, три NA-RC10 и три NA-RC11 ) да въртят на бавни обороти, защото кутията няма контрол на перките в биоса и никакъв софтуер не може да ги контролира. (Старо сървърно гигабайтско дъно GA-7TESM от 2011г.). Вътре не грее нищо все още. Напълнил съм с шест 8-гб-ови ECC REG RAM плочки на 1333, едно Intel® SSD 535 Series, Thermaltake Smart SE 730W, два xeon x5670, охлаждани перфектно от двe Noctua NH-U-12DX i4 (с лоу нойс адаптори от комплектите им).

Сега обмислям да постъпя бюджетно, като не купувам всички перки в момента (разумно ли ще бъде в случая ми според вас?). Отзад двете 12см-ови перки на задната страна, мисля първоначално да купя само една 12см-ова перка там (А другата до нея по- в бъдеще. Като примерно оборудвам с по-грееща видеокарта/карти. Но такъв ъпгрейд не планирам в близките години). Накратко: Отзад вместо две перки, мога да купя една, а от пред една 12см-ва задължително. Отгоре 14см-ова задължително, а 8см-ова ще си спестя засега. Отпред има възможност за втора допълнитена 12см-ова, но и това намирам за излишно в момента.

Компютъра в момента се използва за рендъринг и аудио обработа откачил съм всички кейс фанове като зареждам с тежки аудиопрограми изискващи по 32ГБ и нагоре РАМ а като рендвам (само с процесорите в ренд ферма) отварям капака макар да няма опастност за процесорите, притеснявам се за дъното да не се повреди от системно претопляне (дрътичко е все пак, а вгрдената му карта бая грее като е затворена кутията без да работят кейс фановете).

Накратко, моля да ми препоръчате безшумни кейс фанове - които с лоу нойс адапторите ми да не ги чувам изобщо, въобще. Целта ми е абсолютна тишина - посредством лоу нойс адаптори, нищо,че перките ще въртят по-бавно. Но същевременно осъзнавам, че няма какво толкова да грее в тази кутия и не ми се дават излишни пари за излишно супер мощни охладители. Не ми трябва да светят, а просто да създават някакво течение. Всякакви насоки и препоръки в тази посока ще ми бъдат полезни. Пишете и конкретни модели.  В таргета ми е - тихо и евтино.


Титла: Re: Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия?
Публикувано от: bot в Sep 05, 2018, 07:33
 От моя опит - безшумни вентилатори няма да намериш, дори най-безшумните създават шум от движението на въздуха, това, което може да направиш е да използваш външна видео карта и да изключиш картата на дъното, да използваш по-мощно (и по-скъпо) захранване - аз използвам Corsair HX1000 - 1000W захранване, което реално натоварвам с около 500-600В, вентилатора му е с активен контрол и работи на много ниски обороти поради ниското натоварване. Обърни внимание на кутията - много вентилатори могат да създадат резонанс и кутията да започне да вибрира, продават едни гъвкави панели, които се лепят от вътрешната страна на ламарините да обират вибрациите, постави кутията бърху дунапрен или друга мека основа за да не се предават вибрациите от кутията върху бюрото/пода или където си го поставил там, това че използваш SSD е добре, някои харддискове създават по-голям шум от вентилаторите.
 да допълня - като слагаш една перка отпред и една отзад гледай едната да вкарва въздуха а другата да го изкарва, иначе двете перки ще въртят напразно, или провери накъде върти перката на захранването - някои вкарват въздух отвън навътре, общо взето ориентирай вентилаторите така че да създават поток.


Титла: Re: Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия?
Публикувано от: plamen_f в Sep 05, 2018, 07:55
Дано тук си намериш нещо:

https://www.dekada.com/%D1%82%D0%B8%D1%85-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80-c-53.html ($2)


Титла: Re: Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия?
Публикувано от: Naka в Sep 05, 2018, 10:33
Ама това с безшумните вентилатори сме го дъвкали. дъвкали.... Не помниш ли?
Избираш вентилатор с колкото се може по малки макс. обороти.
за малките 7-8см до 1800-2000. за големите до 1200.

Дай да я видим тази кутия отзад и отстрани. Няма нужда да я накичваш с вентилатори навякъде, че ще стане като коледна елха.

Ако захранването и е отдолу (а това е много грешен подход на производителите) обезателно слагаш един вентилатор отгоре и отзад който да смуче отвътре и да изхвърля навънка - защото топлият въздух се издига нагоре.

И това е. Не ти трябва изобщо вентилатор отпред -кутията е голяма с много дупки и има от къде да влиза въздух. По мои наблюдения изобщо няма смисъл от вентилатори отпред!!!!!

Направи я така и виж как ще се държи.

Модната дупка отгоре е голям проблем......щото може да разлееш кафе, кола....лимонада...водка и влиза директно в компютъра.





Титла: Re: Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия?
Публикувано от: Naka в Sep 05, 2018, 10:42
От моя опит - безшумни вентилатори няма да намериш, дори най-безшумните създават шум от движението на въздуха,

Боте незнам дали знаеш, но има един начин за намаляване на шума - викат му irregular blades.... uneven blade spacing.
Всяка лопатка е различна и/или с различно разтояние от съседната. Понеже са различни създават шум в различен честотен диапазон и шума се разлива в цялата честотна лента. - така общото усещане за шум се намалява.

https://www.google.bg/search?biw=1097&bih=619&tbm=isch&sa=1&ei=lqBUWqicB6ie6ASWloSoDw&q=uneven+blade+spacing&oq=uneven+blade+spacing&gs_l=psy-ab.3...36515.40274.0.40992.15.12.0.0.0.0.279.1216.0j8j1.9.0....0...1c.1.64.psy-ab..7.0.0....0.qgzV3Ra2B4U#imgrc=_


Имаше едни вентилатори на noctua, които имаха нещо подобно...но вместо несиметрични перки имаха прозери на всяка лопатка - на всяка лопатка различни прорези - на различни места.
https://noctua.at/media/catalog/product/cache/2/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/n/o/noctua_nf_p14s_1_2.jpg

https://noctua.at/en/products/fan/redux

а за питането на ignorant - тези с назъбените перки са само някои от серията REDUX на noctua и гледам че се продават в BG...ама той да си види шума (колко им дават) и да си ги сравнява с другите с другите модели.
https://desktop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=redux




Титла: Re: Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия?
Публикувано от: bot в Sep 05, 2018, 13:17
Боте незнам дали знаеш, но има един начин за намаляване на шума - викат му irregular blades.... uneven blade spacing.
Всяка лопатка е различна и/или с различно разтояние от съседната. Понеже са различни създават шум в различен честотен диапазон и шума се разлива в цялата честотна лента. - така общото усещане за шум се намалява.
Начини има много, стига да познаваш естеството на проблема. Не знам дали знаеш но има един начин, който се нарича "активно подтискане на шума" - слагаш до кутията едно такова устройство, което генерира същия шум но с обратна посока, като по този начин го неутрализира, така си избираш най-бръмчащият и тракащ вентилатор за 50ст и си решаваш проблемите със шума.


Титла: Re: Препоръчайте бюджетни напълно безшумни вентилатори за кутия?
Публикувано от: Acho в Sep 05, 2018, 13:23
Е то компа като не бръмчи и шуми хубавичката така (все едно влизаш в сървърното), да му таковам и компа. Хаххахахаааааааааааааааааа