Автор Тема: Грешна кинта и олелия  (Прочетена 7623 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Грешна кинта и олелия
« -: Oct 20, 2021, 18:40 »
Понеже нямам къде, тук ще си изпея мъката. Но е в коша и всеки е свободен да не чете.

=*=

Споменах преди седмица за едно безумие наречено ИСБЦ. Няма значение, каква е същността му и съгласен ли съм да давам такива данни на НСИ. И изобщо съгласен ли съм НСИ да съществува.

Въпроса е, какво представлява. А това е една бланка и нищо повече. Събираш данни или програмата, която ползваш, ти ги изплюва. Сега, колко добре работят българските програми, какви некадърници са ги писали е съвсем трети въпрос. Но взимаш тази готова или доизготвена от теб справка и почваш да я преписваш едно по едно във въпросното нещо. И разбира се идиотското щракане с мишка. Ако нямаш мишка на комп.-а трябва да се застреляш.

В тая държава никой не е чувал за програмни интерфейси.

Е добре, не е никой. НОИ имат програма за болничните, която директно ги качва. КЕП, меп, всичко си оправя. Някой по-умен може да вземе (а може и да е взел, не знам) тоя протокол и да си го вгради в своето нещо.

Та да беше само НСИ с мед да ги облажиш. А най-добре да ги намажеш и оставиш на конски мухи. Достатъчно мъчителна и достойна смърт за служителите на НСИ.

За тия в частната сфера проблема не е грамадански, защото на малко места и не повече от веднъж месечно или по-рядко качват някакви неща по тоя ръчно-крачен метод.

Щото за мен всичко, което аз го правя: е ръчно. И много се смях на онази жена дето ми разправяше да съм качел данните в ИСБЦ, че иначе тя ги правила ръчно тия справки. Нейното ръчно е да пишеш нещо на лист хартия и после да пращаш по пощата.

Ама това, че не пращам по БП нещо, не го прави по-малко ръчно за мен. Даже това с пощите ми е по-малко ръчно, доколкото ел. таблица или друга програма може да ми го генерира автоматично.

Та думата ми беше за тия в публичния сектор. Те всеки месец на десетки различни неща пишат като луди, какво ли не. Портали, портали, портали. За да им е удобно в министертвата. Ама едно министерство няма по един портал, а поне по пет.

Това е за следващия път когато попитате габровския бонвиван де са милионите, милиардите наляти за ел. управление. За това са дадени. За десетки портали, където неуморни труженички да въвеждат денонощно цифрички.

Та почти по случайност се сдобих с малко вътрешна информация.

МФ решили да правят обща система за отчетност на общините (а това ще рече на всички в публичния сектор един ден). Досега имаха една общо взето много калпава програма по всеобщо мнение. Аз не съм я ползвал, но не чувам добро за нея. Иначе не е лоша. Ползва Firebird, ама само това е доброто в нея. Има и някое друго улеснение за бюджетарите. Но пък липсват неща, които ги има в програми на частници пак за бюджета. Цели звена нямат модули, които да ползват.

МФ виждат, че нещата с това програмче не са добре (а то е нещо като хилядарка на година). И решават да сторят нещо. Правят го в типичния си стил. Наливат едни огромни пари в SAP. Всеки знае, че там цените почват от половин милион, но той е само за разхвърляне по компютрите дето се казва. Може да не стигнат. „Добро утро“ им е половин милион. Адвокатите пасти да ядат.

Нагоре цената няма таван. Бързо става космическа. Не, че половината милион е малко де. Ама ей тъй за отпочване.

Така, че аз от преди съм казвал, че това е да стреляш със зенитна ракета по комар. Може някой да не се съгласява. Въпрос на мнение и гледище.

Та нещото със SAP вече се движи от половин година. Ама май, май много, много общините не го искат и се дърпат. Щото има там някакъв Л. Попов (вероятно е важна клечка), дето пише гневни писма.

Изглежда общините му отговарят, че заради коронования вирус не могат да си обучат хората и не го щат. Не познавам въпросния Л. Попов, даже първото му име не знам. Отскоро ми изкочи пред погледа.

Но, ако човечеца приема тия оправдания на сериозно, значи е доста тъп. Това са глупости. На другите неща, които ползваме, за каквото и да е, да не би някой да ни е обучавал? Мен в училище са ме учили на Правец 8 и към края на 16. Два часа седмично.

Буташ се там, ровиш и се оправяш някак.

Проблема разбира се, са лелките. Под лелките визирам 98% от народо-населението, които според мен не трябва да заобикалят и на километър около компютър. Останалите два процента може да не знаем всеки път, какво вършим, но поне имаме смътни идеи, как да излезем от тресавището. А един процент от нас или половин наистина знаят, какво се случва. А такива напълно наясно с всичко, просто няма. И Денис Ричи, лека му пръст, не е знаел всичко.

Та лелките ползват там нещо си, колко могат, колко не могат, кипи някакъв труд. И изпадат в истински ужас да им подменят нещото.

Разбирам ги! Ако и мен ме хвърлят насред океан със сал, ще ми е бая неудобно. Може да сме чели детски романи, ама това не помага.

А лелките са гърмяни зайци. Те вече са били на сал насред океана и не щат повторения. Не минават всякакви увещания, че ще научат да гребат с лодка. Не помагат тия. Знаят те, че лодка и сал нямат нищо общо, а сала няма дори гребла. По същия начин могат да им покажат, как се управлява пладноходка. А знаят и що за обучения са:

Това е лодката, това е платното ѝ. Ако го завъртите наляво, лодката ще тръгне на дясно. Но това е, ако вятъра не е прекалено силен и пладноходката не се обърне. Въпроси нямате.

Ей там е сала, качвайте се, а аз си прибирам картинката на пладноходката в джоба. След малко въртолета ще ви остави в средата на Антлатика. Посоката ви е Тихия океан, остров Окинава. Не се безпокойте. На където и да тръгнете — изток, запад, север, юг е без значение. Земята е кръгла и все ще стигнете.

Един последен съвет. Ако гребете с ръце, ще стигнете по-бързо до о. Окинава, отколкото да оставите морското течение Ел Ниньо да ви заведе. А и то отива в Норвегия, а на вас ви трябва Япония.

Успех няма да ви пожелавам само ще ви дам срок от една седмица, не по-добре три работни дни, за да стигнете. Ей така да имате стимул. Ако не стигнете, проблема си е ваш, ние ще пратим други с друг сал.


Та така, върви яростна съпротива, а ония от МФ питат неистово има ли готовност.

А то аз дори не разбрах, какво имат предвид под това. Тоя SAP в общините ли ще бъде, оборудване трябва ли да се купува? Щото това ще е бая скъпо. И си е де факто невъзможно.

Но силното ми подозрение е, че това просто е следващата страничка в паяжината. Сто и първия държавен или нает от държавата портал.

По начало съм твърдо срещу точно SAP, защото САП за икономистите значи нещо отделно. Не ни трябват обърквания. Но не значи, че съм за SalesForge или нещо трето. Да не споменавам Dynamics. Колкото и да не харесвам държавата като обществена структура, то не желая да гледам на нея, като на прокълната Транс-национална компания или транс-континентална корпорация. Това последното не е термин, измислих си го. Исках да подсиля думите си, че ТНК ми се струва малко.

Отделно имам проблем и със свръх-централизацията. И понастоящем смятам татковината ни и почти всяка друга страна за свръх-централизирана. Тоя SAP само ще утежни допълнително положението.

Да не продължавам. Тезата ми е ясна. Хвърлени са безумни пари за безумно нещо. И кой знае от кога. От половин година се изпробва, ама кой знае, колко години назад е почнал договора.

=*=

От друга страна, всяка централизация има безспорни, положителни моменти. Като не си свободен и не трябва да взимаш решения, то ти е по-лесно. Това важи и за работещите на въпросния SAP. Тяхната работа ще е по-лесна, дори само от факта, че всичко ще се прави на едно място.

Иначе засега обещават само глупости. Например щели да се автоматизира издаването на дневници по режимите на ЗДДС. Въпросните дневници са нищо различно от текстови документи с кодировка CP1251. Може да ги създаде абсолютно всяко „парче“ софтуер на планетата. Не е нужна даже СУБД, още по-малко SQL, а за цяла ресурсна система и дума да не става.

Но в някакво бъдеще, което у нас все става така да не се случва, може да почнат да окапват като круши един по един останалите безпредметно съществуващи портали и най-после компютри да си говорят с компютри, а не хора да въвеждат едни и същи глупости на безброй места.

=*=

Тук сигурно единствено на мен ми хрумва въпроса, а какво става с бизнеса на всички тези, които споменах и които бяха свършили работата далеч по-добре от бившия Изчислителен център към МФ.

Да, знам поне една такава програма, но има и други. Просто тази съм я пипал лично заради едно внедряване. И определено много ми допадна и в много отношения беше много премислена. Макар на теория тя да беше на mdb, което няма как да се счете за нещо хубаво.

Поне в случая на тези хора, те няма да изгубят много бизнес, защото тази програма е малка част от дейността им. Но все е някаква загуба.

/следва продължение…/

=*=

Но пък и имам и друго крайно мнение. Държавата не трябва да бъде клиент на нищо. Защото това изкривява пазара. Съответно, ако не може да си произведе хартия, няма да ползва хартия. Ако не може да приготви закуски (със свои суровини), няма а предлага храна в училище.

И изобщо няма да управлява училища. Училищата дали ще са стопански или нестопански организации, но да не са държавни.

Ако не може да си напише програми, няма да ползва ППО. Или ще ползва безплатно.

Съответно не смятам, че държавата има право да дава заплати. Ако някой ще работи за нея, това да е безвъзмездно.

А най-добре изобщо да няма държава или тя да е сведена до няколко звена — МФ, Генерален щаб, третоинстационен съд и общини. И тези бих махнал, ако знаех, с какво да ги заменя. Но например към общините може да има първо- и второинстационни съдилища, ако могат да си го позволят. И съдиите естествено да са изборни длъжности, а съдилищата на пълна самоиздръжка.

Никъде не споменавам прокуратура. Това не трябва да съществува и не трябва да се замества с нищо. Адвокати си съществуват и сега, всеки е свободен да се обръща към тях. Държавата нито ѝ е работа да обвинява някого, нито да го оневинява.

Тая тирада може да продължи и друг път съм го правил.

=*=

/…продължението/

Спрямо възгледите ми, би трябвало да съм доволен, че държавата е секнала /или се очаква да спре/ цоцане от частни структури на публични средства поне по отношение на системи за автоматизация и организация на стопански дейности.

А дали е така?

Една община дава може би десетина хиляди на година за такива неща. Тук хилядарка, там две. Такива са сумите. Разбира се, сумите са различни за такива като СО дето държат на щат десетки хиляди служители. Но масовия случай е такъв. И в тия пари не повече от половината са за икономически софтуер.

Но общините и другите държавни учреждения са даже щедри. Техните суми са поне три пъти по-големи от това, което частниците са готови да дават. Ако дават изобщо.

То от тук и отговора на въпроса, защо тези програмки се пишат от некадърници, струват несъразмерно за труда вложен в тях и са спрели развитието си около две хилядната година. Няма хляб в това. Кадърен програмист ще изкара десет пъти повече дори да работи като волнонаемник.

Та за колко години трябва да плащат общините, за да се догоди галактическата сума, която МФ са дали на SAP AG и те първа ще дават? Всичко, което са похарчили за тридесет години капитализъм, не могат да покрият само тази сделка.

Е, какво е сторила държавата? Закрила е бизнес съществуващ заради нея? Не, създала е грамаданска замяна. И е въвлякла много повече хора в това. Защо ли? Защото досегашните програми са били писани от един човек, най-много двама. Тук само съветниците по внедряването са сигурно стотици. Дори само от това държавата е създала повече бизнес от целия досегашен. Нищо не е закрила.



Та такива неща.

п.п. Не коментирах факта, че общините ще спестят някоя хиладарка на година, защото въпросния SAP им е обещан безплатно от МФ. Ама това е капка в морето. Няма да се усети изобщо това спестяване. Дори най-малките общини имат по няколко милиона годишни харчове.
« Последна редакция: Oct 20, 2021, 18:56 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear