Автор Тема: За сефте с Убунту  (Прочетена 1511 пъти)

KatetoPuf

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
За сефте с Убунту
« -: Mar 01, 2011, 08:41 »
Здравейте. Вече 3-ти ден съм с инсталирана 2-ра ОС Убунту 10.10. Та от 3 дена все се ровя в Убунтуто за да разбера как работи и това ми напомня как преди 15г гледах първия си комп с Лин 95 като теле телевизор. Та сега гледам убунтото по същия начин  :o. Пиша ви това за да ви е ясно с какъв потребител си имате работа и как да формулирате отговорите на въпроса ми (надявам се на обяснения като за теле пред телевизор  ;D). Значи реших да си инсталирам играта белот от фейвъри геймс. Рових се и четох сигурно 2 часа докато схвана как става. Инсталирах си пакета с последната версия на Вино и и с него инсталирах играта, ама звукът не ми тръгва и играта зверски забива. Разбрах че доста хора имат такъв проблем , ама за решението му никъде не намерих отговор. Четох също, че инсталинането на Линдоусовски драйвери решавало някой проблеми  от този сорт и искам да попитам дали драйвер агент ще свърши работа или по-какъв друг начин мога да направя това. Драйвер агента ми изписва ОС като ХР профешънал. Така ли трябва да е. Много ме е страх да не омажа нещо.И драйвърите за ХР ли трябва да инсталирам.  Другият ми въпрос е за командите в терминала. Ах този терминал - 3 часа го търсих къде е  ;D. Та като въведа нещо в него то автоматично ли се изпълнява, или трябва нещо да се натисне, или просто въвеждам и затварям терминала. Не че знам как се работи с терминали, ама в някой описания за инсталация като това например http://www.playdeb.net/updates/ubuntu/10.10/ има обяснения да въведеш нещо в терминала. Ами добре - копи , пейст и после какво , затварям ли го или трябва нещо друго да натисна за старт или аплай.  ;D аз ви казах че съм голямо теле. За сега толкова. Благодаря ви за проявеното търпение. И ако някъде има инструкции за убунту на бг , ама наистина за телета като мене пишете, че четох някой такива и ми се сториха много сложни, нищо не разбрах.
Активен

vyrgozunqk

  • Гост
Re: За сефте с Убунту
« Отговор #1 -: Mar 01, 2011, 09:21 »
Здравей,
относно драйверите под виното, досега не бях чувал някой да ги е подкарвал, най-много директ Х да трябва, да си инсталираш ( предполагам, че знаеш какво е ). В крайна сметка не ползвам уайн от години, по-лесно ми е на виртуална машина да си инсталирам един уиндоус, така нямаш проблеми с нищо вече ;) ( поразтърси се за VirtualBox ( препоръчвам да не ползваш OSE версията, която се намира в хранилищата (софтуерния център) на убунту))

Относно терминала, надявам се, че владееш английски, ако да : https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal

Тук е описано доста прилично за какво иде реч.
Демек копираш/поставяш командата и натискаш ентър и чакаш да видиш какво ще стане, ако стартираш програма от терминала и го затвориш и тя ще се затвори, заедно с него... Обаче, ако сле като напишеш името на програмата и отзад добавиш един символ &, можеш спокойно да си затвориш терминала, без да прекратяваш програмата...
« Последна редакция: Mar 01, 2011, 09:26 от vyrgozunqk »
Активен

KatetoPuf

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Re: За сефте с Убунту
« Отговор #2 -: Mar 01, 2011, 09:52 »
Мерси много , сега ще си потърся директ X
Активен

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Re: За сефте с Убунту
« Отговор #3 -: Mar 01, 2011, 10:57 »
Най-добре нищо не търси. Ако толкова ти трябва DirectX (което не го вярвам) ползвай winetricks. Каквото и да решиш най-добре да си инсталираш и PlayOnLinux. И не чети инструкциите за linux на favorite-games.com. Никога не трябва да работиш като root, а wine със сигурност не трябва да се пуска така.

П.П.
След като напишеш нещо в терминала за да го пуснеш се натиска ентър. Ама по-добре не пиши команди без да рабираш какво правят. Най-вероятно няма да получиш резултата, който искаш, а само ще си прецакаш системата.
Активен