Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: nocture в Oct 01, 2005, 22:05



Титла: Solaris
Публикувано от: nocture в Oct 01, 2005, 22:05
Здравейте, тъй като sun sa отворили кода на соларис не можах да разбера сега solaris 10 безплатна ли е ?

мерси


Титла: Solaris
Публикувано от: romeo_ninov в Oct 02, 2005, 10:17
Aми то има от МНОГО време безплатен соларис (с някои ограничения). Но искам да те предпазя от разочарования. Много от интересните опции са възможни само на спарк хардуер


Титла: Solaris
Публикувано от: apkah в Oct 02, 2005, 10:43
То и преди да отворят кода, solaris 10 си беше безплатен (май за лична употреба, но не съм сигурен може и изобщо са си е бил вече безплатен) и можеше да го дръпнеш от сайта на sun.
Аз лично преди около 1 гонина го дъпнах от сайта на sun,  атогава той все още не беше с отворен код


Титла: Solaris
Публикувано от: George Andonov в Oct 03, 2005, 11:51
Sun Solaris:
 - не е open-source;
 - не е freeware;
 - платен е дистрибутива (комплект с около 10CD-та, едно DVD, документация, поддръжка и т.н.). Цената за x86 е около 70-75USD. За SPARC си върви с машината, ако искаш да си го закупиш е около 100USD;
 - но може да се свали от www.sun.com ;
 - може да се използва за лични, комерсиални и каквито си искате други цели, при следните ограничения (цитирам по памет):
      = до 8 процесорна машина (включително);
      = до 200 000 записа в LDAP сървъра (например: почти 200000 потребители, дефинирани на машината);
      = и разни други, но не чак толкова рестриктивни :D

Преди около година SUN отвориха source кода на Solaris под името OpenSolaris (www.opensolaris.org). Това, все пак, не е целия код, а само основната функционалност (базовата OS).
Пълният пакет на SUN Solaris е около 10 CD-та, а OpenSolaris е само 1CD. Допълнителният софтуер (StarOffice, GNU, и всички комерсиални пакети) не са включени в OpenSolaris и за тях си важат гореописаните ограничения.


Титла: Solaris
Публикувано от: ivak в Oct 07, 2005, 22:56
Цитат (gandonov @ Окт. 03 2005,12:51)
[Преди около година SUN отвориха source кода на Solaris под името OpenSolaris (www.opensolaris.org). Това, все пак, не е целия код, а само основната функционалност (базовата OS).
Пълният пакет на SUN Solaris е около 10 CD-та, а OpenSolaris е само 1CD. Допълнителният софтуер (StarOffice, GNU, и всички комерсиални пакети) не са включени в OpenSolaris и за тях си важат гореописаните ограничения.

това, което си написал, е почти вярно, но се нуждае от няколко уточнения.

първо, opensolaris стана "open" едва през юни тази година, след няколко месеца напъни (главно от юридическо естество). да, засега включва само базовата ос (кернел, библиотеки и команди), но дали това е много или малко е отделен въпрос. все пак нека не забравяме, че основната дистрибуция на linux включва само ядрото. още повече, roadmap-a на opensolaris предвижда завършен desktop през пролетта догодина (за повече подробности - тук).

споменатият допълнителен софтуер (офис пакети и т.н.) общо взето е същият, който се ползва и под linux. включително, тъй като sun очевидно не желае да разпространява изходния код на развойната си среда, в момента тече проект за адаптиране на ядрото към gcc. в резултат вероятно ще се получи съвсем прилична алтернатива на linux.

ако някому е интересно текущото състояние на opensolaris, краткият път минава от тук или тук. schillix и belenix са две live дистрибуции на въпросната ос.

@romeo_ninov
би ли имал добрината да ни разкажеш кои са тези "интересни опции". не знам за другите, но лично аз дори не съм виждал sparc на живо.


Титла: Solaris
Публикувано от: aaaaaa в Oct 08, 2005, 08:34
Не знам за интересните опции, но четох (ако не се лъжа във distrowatch), че поддържаният хардуер за x86 не е особено голям, а каквото се поддържа било предимно high end хардуеър. Та въпросът ми е струва ли си към момента да свалям x86 версията и да я пробвам?


Титла: Solaris
Публикувано от: romeo_ninov в Oct 08, 2005, 08:49
Като начало това са домейните: т.в. разделяне на машината на няколко витруални такива, като всяка от тях има на разположение определени ресурси като процесори, дискове. Не че е невъзможно, но все още има сериозни проблеми.
След това липсата на доста драйвери за корпоративен тип устройства като SAN
Личното ми мнение е че x86 е ориентирана по-скоро към SOHO, докато Sparc към корпоративния


Титла: Solaris
Публикувано от: ivak в Oct 08, 2005, 22:11
да, наистина интригуващи опции. благодаря за пояснението.

@аааааа
дали си струва да се дръпне е въпрос, на който трябва да си отговориш сам. ако гледаш на нея като краен потребител, вероятно отговорът е "не" -- още е твърде рано. почакай поне половин година. аз я източих от чисто любопитство, най-вече да разгледам прословутия sysv изходен код, или каквото там е останало от него.


Титла: Solaris
Публикувано от: George Andonov в Oct 10, 2005, 11:39
Цитат (romeo_ninov @ Окт. 08 2005,09:49)
Като начало това са домейните: т.в. разделяне на машината на няколко витруални такива, като всяка от тях има на разположение определени ресурси като процесори, дискове. Не че е невъзможно, но все още има сериозни проблеми ...

Относно домейните:
Домейни в SUN Solaris могат да се конфигурират само на сървъри поддържащи Dynamic Reconfiguration.
Dynamic Reconfiguration означава hot-swap(замяна по време на работа, без това да се отразява на работата на машината) на всички компоненти (HDD, захранване, дънни платки, I/O платки и всичко което можете да се сетите).

Такива са Sun Enterprise 10000, 12К и 15К.
т.е. 64+ процесорни машини (словом: ШЕСТДЕСЕТ И ЧЕТИРИ и повече процесорни машини)  :D

Усещате ли тънкият момент.  ;)
Такава машина досега не се е появявала в България.

Така, че всички познания, на наша територия, в тази област са силно теоритични.


Други различия. Само в SPARC версията има:
 - Grid-computing
 - Sun Cluster
 - Interface trunking
 - много от комерсиалните приложения за налични само за SPARC


Или казано направо:
1. Средностатистическият SysAdmin не би направил разлика във функционалността между SUN Solaris SPARC edition и SUN Solaris x86 edition.

2. Почти всички команди, конфиг файлове и т.н. са напълно идентични в двете версии. Изключение правят командите директно управляващи конкретен хардуер.

3. Ако сте решили да разглеждате source кода, да пишете драйвери или друго системно програмиране - насочете се към OpenSolaris. Тази версия е добра за образователни цели в областта на системното програмиране, но ще бъде подходяща за Desktop(или сървър) използване след време.

4. Ако смятате да инсталирате/опитате/научите Solaris, започнете със SUN Solaris x86. Добре би било да си свалите Companion CD. Там се намира много GNU софтуер в PKG формат. Ще си спестите много време, прекарано в компилиране.
Тази версия е подходяща за използване СЕГА.
Стига да не ви притеснява фактът, че SUN Solaris x86 не е open-source.