Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: GattaNegra в Aug 17, 2007, 18:04



Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: GattaNegra в Aug 17, 2007, 18:04
Как пишеш ?
Имат ли значение годините на пишещия  ?


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: laskov в Aug 17, 2007, 18:11
и трите ...


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: stealth01 в Aug 17, 2007, 18:45
БДС... годините едва ли имат значение (25)...
може би имам някакво влияние от пишещата машина с която си играх като малък, но пък съм прекарал и доста време пишещ на шльокавица по чатовете (няма спор - доста по-бързо се пише...).


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: arghoslent в Aug 17, 2007, 18:57
Още един глас за БДС. Относно скоростта на писане - мога да поспоря; но в крайна сметка е въпрос на навик. ;-)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: BOT_ev в Aug 17, 2007, 19:31
Пиша на фонетика, а за годините не знам, сигурно имат значение.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: saejoh в Aug 17, 2007, 19:43
И още един за БДС, все пак не бива да бягаме от стандартите, не са случайни, не зависи от възрастта, а от това кой кога и къде за пръв път е видял клавиатура, а и дали сам или под нечие влияние е започнал да блъска клавишите - средата, в която се е научил да борави с буквите, не на последно място - обучаващият има не малък принос, образователното ниво най-вече, макар че нито едно от горните не е общовалидно. И според мен личното предпочитание е по-скоро определящо, както и примерът на околните.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: mikis в Aug 17, 2007, 21:04
По отношение на клавиатурните подредби:
* QWERTY - Малко хора знаят, но тази клавиатурна подредба е създадена именно с цел да се пише бавно! Преди появата на компютрите, съобщенията върху хартия са се пренасяли с помощта на т.н. "телетипни машини" (tele - разстояние, дистанция; type - пиша). Тези машини представляват електромеханични устройства с двупосочно действие: в посока приемане превръщат идващия от линията електрически сигнал, представляващ поредица от импулси, в механично въздействие. Най-често то бива отпечатване на даден знак върху лист хартия; в посока предаване телетипната машина преобразува механичното въздействие в поредица от електрически импулси, които се предават по линията.
И тук е ключът от палатката. Телетипните машини, заради наличието на механични части са били бавни! Толкова бавни, че добри и не чак толкова добри машинописки са предизвиквали блокиране на машините и идващите с това проблеми и разходи.
Затова са измислили клавиатурната подредба QWERTY, която да не позволява бързо писане и така да предотврати проблема с блокирането на телетипните машини.

* БДС - От друга страна, клавиатурната подредба по БДС е направена специално с мисълта да може да се пише бързо и то на български.

А тези, на които им се струва, че пишат по-бързо на QWERTY, то това е само благодарение на навика ;)
На младини (че сега съм на цели 25) и аз бях пъпчив чатер, който не беше чувал за кирилица, камо ли БДС. После започнах да работя набор на документация в продължение на няколко години и разбрах, че QWERTY просто не става за сериозни цели.

---------
Само да добавя, че с QWERTY се пише бавно и на английски.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: cat в Aug 17, 2007, 21:24
Пиша на БДС и давам гласа си за българския стандарт. Относно дали годините имат значение - забелязвам тенденция все повече млади хора да пренебрегват БГ стандарта и предпочитат да пишат на фонетика. Относно бързината - доста спорно е. И аз мисля, че на БДС се пише по-бързо, но който пише само на фонетика веднага ще тръгне да спори с мен. А всичко опира до навиците. Аз пиша доста бързо, но ако трябва да набирам текст на фонетика - тогава пада голям смях, понеже си търся буквите  с часове едва ли не. Всъщност за мен няма особено значение кой как пише - дали на БДС или на фонетика, важен е резултата накрая да е четим и разбираем(т.е да е на кирилица)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: tarator в Aug 17, 2007, 21:58
mikis,

Както обикновено говориш глупости. QWERTY е много по-стара от телетипните машини. И не е направена да се пише бавно, а най-често използваните последователности от клавиши да не са близо. Ако се опиташ да помислиш малко, ще се сетиш, че това забързва писането.

Използвам фонетична подредба, учил съм се да пиша на клавиатура на Правец 82. Не пиша толкова често на кирилица, че да ме интересува бързината. Едно време когато трябваше да си пиша дипломната работа бях променил стандартната фонетична подредба, заменяйки "ь" (седящо на удобния клавиш X) с "ч", понеже ь на практика не се използва в БГ език.





Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: the_real_maniac в Aug 17, 2007, 22:14
Ми не знам споровете, но фонетиката винаги ми е идвала по отвътре + БДС-а ни е някакъв ненормален, не знам защо така са го решили, честно казано не ми е и интересува :) :p

Факта е, че qwerty-то , наще клавиатури са така, ми е удобно ... изпозлвам 99% малки клавиатури и мога да кажа, че там проблемни за del/backspace/enter, но това си зависи от Kbd-то

та по темата

фонетика ;-) :-) по-близко ми се вижда до човек, отколкото да помня някаква (логично уж, но всъщност) изкуствена подредба


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: phantomlord в Aug 17, 2007, 22:25
От дълго време карам на фонетика. Просто когато пипнах клавиатура, компютрите бяха Правец 82 и Правец 16. Работех под DOS и логично първо свикнах с qwerty стандарта. Когато вече почнах да пиша на кирилица, продължих да си го ползвам. Не виждам смисъл да се научават и да се ползват 2 клавиатурни подредби.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: arda_kj в Aug 18, 2007, 00:28
Фонетика, просто по-удобно е, иначе трябва в главата си да помня две различни клавиатури и при превключването настъпва каша в главата ми, а така с фонетиката избягвам този проблем. Дали фонетиката е по бавна, ами аз скороста с която пиша на фонетика ми изглежда доста бърза и не смятам, че с БДС-то ще стане кой знае колко по-бърза, та по въпроса със скоростта нямам оплакване, че е бавна.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: karaman в Aug 18, 2007, 01:01
azerty :)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: bubu в Aug 18, 2007, 13:25
Още един глас за фонетиката :)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: alabal в Aug 18, 2007, 13:58
На БДС рано или късно се изтриват буквичките и трябва нова клавиатура или нов печат на буквички - около 12 лв., което си е нова клавиатура.
След като се използва фонетика - трябва да се направи нов стандарт - както премахнаха идиотизма на "чувствувам" и стана "чувствам". В това отношение май французите не са за пример с техния страшен консерватизъм към граматиката на книжовния език.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: neter в Aug 18, 2007, 14:01
Един глас за фонетиката и от мен и причината да ми харесва повече не е в самата подредба, а е чисто хардуерна. Преди години пишех на БДС. Бях свикнал на нея и си пишех без проблем, докато един ден не ми попадна клавиатура, на която нямаше нарисувани буквите от БДС. Тогава се замислих, че такива клавиатури по света дал бог и това, че пиша на БДС някой ден може да ми доведе ядове, колкото и да помнех подредбата наизуст. Дори самото помнене на две подредби ми се видя безсмислено. Сега пиша на фонетика и пиша със същата скорост и удобство, както и с БДС навремето, но не се притеснявам дали някога ще ми попадне клавиатура без знаците за БДС.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: sinan в Aug 18, 2007, 14:13
Фонетика. Никога не съм писал на БДС просто, от тая гледна точка ми се вижда всичко наопаки, може с минути да търся дадена буква въпреки че проверявам копче по копче. А и пиша много на английски език, а фонетиката не се различава от латинските букви, така не се налага освен лейаута да си превключваш и мозъка.

а БДС откога е? в смисъл чувал съм че така са били подредени пишещите машини. Баба ми цял живот е писала на пишеща машина, и веднъж я накарах да пише на клавиетурата на БДС и тя каза че са различно подредени буквите.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: sunshine в Aug 18, 2007, 14:26
Задължително фонетика защото е много гадно да помниш 2 кодови таблици и ако се наложи да пишеш технически документ с много термини е много гадно да превключваш постоянно.
Аз пиша с каквото ми е нагласено, но предпочитам фонетика


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: asa в Aug 18, 2007, 14:51
Цитат (sinan @ Авг. 18 2007,15:13)
а БДС откога е? в смисъл чувал съм че така са били подредени пишещите машини. Баба ми цял живот е писала на пишеща машина, и веднъж я накарах да пише на клавиетурата на БДС и тя каза че са различно подредени буквите.

БДС се базира на разработената от немската фирма Adler  българска подредба. Става дума за първата голяма поръчка на пишещи машини за ДА, 1924 ако не се лъжа. Разбира се както езикът, така и подредбата са търпяли промени.

Иначе пиша свободно на двете и мога да твърдя, че по "двупръстната система" няма съществена разлика - въпрос на навик е. За професионално писане обаче фонетичната подредба изобщо не може да се дискутира, тя все пак е кръпка, а не истинска клавиатурна подредба.





Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: mikis в Aug 18, 2007, 14:55
Цитат (tarator @ Авг. 17 2007,22:58)
mikis,

Както обикновено говориш глупости.
...

Не си попаднал на правилното място. За адекватна помощ опитай във форума на този сайт.

Извинявай, че не те вземам на сериозно. Просто заядливци, неспособни на градивна критика, влизащи по форумите да избиват комплекси не са достатъчен стимул за дискусия.

Лек ден. B)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: arda_kj в Aug 18, 2007, 15:34
Цитат
За професионално писане обаче фонетичната подредба изобщо не може да се дискутира, тя все пак е кръпка, а не истинска клавиатурна подредба.

Ей това бога ми не го разбрах. Защо не може да се дискутира? Аз фонетичната я ползвам професионално и не бих казал, че скоростта е бавна. Няколко човека по-нагоре го потвърдиха това. Според мен каквато и подредба да се измисли е просто въпрос на тренинг и навик човек да свикне и да пише с нужната скорост. В крайна сметка буквите по клавиатурата са с паралелен достъп, така че всяка една от тях се достига за едно и също средно време. Фонетичната не прави разлика.





Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: tarator в Aug 18, 2007, 16:30
mikis,

И пак както обикновено криеш неграмотността си зад общи думи :)

Я кажи кое от нещата които съм написал са неверни? Май никое, за разлика от твоето мнение, в което няма _нито едно_ вярно нещо :)

П.П. Не се притеснявай, има кой да ме взима насериозно, нямам нужда от вниманието на профани :) Оборвам глупостите, които пишеш заради нормалните хора във форума, които може да се подлъжат от дефинитивния ти тон, че говориш верни неща.





Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: mikis в Aug 18, 2007, 20:15
Цитат (tarator @ Авг. 18 2007,17:30)
П.П. Не се притеснявай, има кой да ме взима насериозно...

:D  :D  :p
Цитат
нямам нужда от вниманието на профани

Не знам от къде идва озлоблението ти, може би от липса на домашни ласки?! Но от начина, по който пишеш и по който се изявяваш, като трол и провокатор, е очевидно че се чувстваш самотен и имаш нужда някой в Интернет да ти обръща внимание.
Прочети онзи сайт, не съм го дал за да ти се подигравам.

Долният отговор е за онези нормални хора, за които говориш и които се чудят как човек на твоите години може да си губи времето в разговори с подобен тон.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: mikis в Aug 18, 2007, 20:17
Относно QWERTY съм писал по памет и затова има грешки в предишното ми мнение. Сега направих една справка в Wikipedia, от която се вижда, че всъщност има две мнения по въпроса: първото е това, за което говорех - че QWERTY е направен с цел да се пише бавно, но не на телетипни, а на обикновени пишещи машини; второто е, че тази подредба е избрана с цел да се намали jamming-а. Става дума за следното:

Цитат
Originally, the characters on the typewriters he invented were arranged alphabetically, set on the end of a metal bar which struck the paper when its key was pressed. However, once an operator had learned to type at speed, the bars attached to letters that lay close together on the keyboard became entangled with one another, forcing the typist to manually unstick the typebars, and also frequently blotting the document. A business associate of Sholes, James Densmore, suggested splitting up keys for letters commonly used together to speed up typing by preventing common pairs of typebars from striking the platen at the same time and sticking together. The effect this rearrangement of letters had on maximum typing speed is a disputed issue.


Само че това намаляване на jamming-а става с цената на по-бавното писане, "според някои източници", като долния например:

http://abckeyboard.co.uk/qwerty.htm

Цитат
The immediate result was people typed painfully slowly with the Qwerty layout.


И от тук идва основното объркване: QWERTY не е създадена с цел да се пише бавно, а е проектирана с идеята да се намалят "оплитанията" на две съседни букви, в следствие на което се пише бавно! ;)
Това е много важно уточнение.

Още нещо:

Цитат
QWERTY is designed for English, a language without any accents.


С други думи, щом е проектирана само за английски език, никой не е мислил как ще пишат българите на нея.

В статията в Wikipedia има информация и за алтернативни клавиатурни подредби, решаващи уж несъществуващия проблем с бавното писане под QWERTY.

Цитат
Because modern keyboards do not suffer from the problems of older mechanical keyboards, the QWERTY layout's separation of frequently used letter pairs is no longer necessary. Several alternative keyboard layouts, such as Dvorak Simplified Keyboard arrangement (designed by Dr. August Dvorak and William Dealey and patented in 1936), have been designed to increase a typist's speed and comfort, largely by moving the most common letters to the home row and maximizing hand alternation.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: tarator в Aug 19, 2007, 00:26
mikis,

Хубаво е, че си се просветил малко за клавиатурните подредби, може би ако прочетеш малко повече ще разбереш и как Dvorak е използвл фалшиви проучвания за да докаже, че с неговата подредба се пише по-бързо отколкото с QWERTY.

A предотвратяването на jamming няма нищо общо с по-бавното писане.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: ochinko в Aug 19, 2007, 02:06
Скоростта на писане зависи най-вече от това с колко пръста пишеш и дали ти се налага да си гледаш в ръцете. Не съм срещал досега някой, който да се е научил да пише с десет пръста на фонетична подредба, макар да няма теоретична пречка. Ако ти е необходимо да гледаш клавиатурата, докато пишеш, винаги ще бъдеш поне 2-3 пъти по-бавен (при еднакъв опит).

Когато започнах да се уча на десетопръстната система, имах много години опит с два пръста и ми трябваше цяла година да достигна скоростта си на писане с два пръста, но в крайна сметка далеч я задминах.

Наистина БДС подредбата е оптимизирана най-често срещаните букви да ти се падат на показалеца и средния пръст, а освен това и на различни ръце. И аз доколкото знам qwerty като доста по-стара е оптимизирана да не се заклещват буквите при писане на пишеща машина, тоест да не ти се падат ту на едната, ту на другата ръка.

Навремето си спомням, че беше традиция българи да печелят конкурсите по бързо писане именно по тази причина.

Ако на човек не му се налага да пише много и съответно не му се инвестира в трениране на писане по десетопръстната система, не виждам какво значение може да има подредбата за него.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: tarator в Aug 19, 2007, 02:21
ochinko,

Аз пиша с десет пръста на фонетична подредба и го правя откакто пиша с десет пръста на QWERTY.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: kostadinz в Aug 19, 2007, 02:35
аз също мисля че mikis си чеше езика. Наблюдавай двама души пишещи съответно на бдс и фонетик. Този с бдс маха ръцете като пингвин на суша, а този на фонетик с къси движения на пръстите. Това е така защото дизайна на бдс е - едната ръка да пише гласните, а другата съгласните. Ясно е че в езиците гласните и съгласните се редуват, следователно този с бдс редува ръцете на всеки звук и маха като диригент, а този с фонетика редува пръсти (в повечето случаи). Знае се че едното полукълбо на мозъка управлява едната ръка, другото другата. Доказано е че се губи много време в превключване между полукълбата отколкото ако няма такова превключване. Освен това бдс си е нашенски стандарт и не става за нищо друго освен български език.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: gotha в Aug 19, 2007, 03:09
Айде пак стана боя !
Все едно съм в квартален форум пълен 13 годишни пъпчивци, които спорят коя карта на CS е най-яка.

Иначе темата си заслужава дискутирането. За мен - БДС. Това е стандарт и според мен трябва да се ползва от всички българи. От тук нататък всеки да прави каквото си иска.

@GattaNegra, само ти не каза кое предпочиташ ?





Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: karaman в Aug 19, 2007, 08:28
Не е важно каква подредба ползва другия, важно е да е поддържана от операционната ни система и да можем винаги да си превключим на нашата :)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: cat в Aug 19, 2007, 09:31
Мдаа, наистина изобщо няма значение кой каква подребда си ползва...важното е да се пише на килирица(май ставам досадна с това :p ) А бързината на писане идва с тренинга.  :)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: ochinko в Aug 19, 2007, 09:31
Цитат
(tarator @ Авг. 19 2007,03:21)
ochinko,

Аз пиша с десет пръста на фонетична подредба и го правя откакто пиша с десет пръста на QWERTY.
Свалям ти шапка. Мен ме домързя да уча и qwerty. :)

Имам една приятелка, която често съм виждал как изтрива 30-40 символа и ги изписва наново, за да си поправи грешка в началото на реда. Отстрани изглежда ужасно неефективно, докато не си дадеш сметка, че за нея така е по-бързо, просто защото пише наистина доста бързо.

Та скоростта безспорно зависи от опита, но много повече от техниката. Ако с 2/4 пръста си лимитиран примерно до страница за 20 минути, с 10 пръста можеш да стигнеш само до 4-5 минути.



<!--EDIT|ochinko|Авг. 19 2007,10:40-->


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: morbid_viper в Aug 19, 2007, 10:26
БДС. Както каза някой по-горе – за дълъг ежедневен набор фонетичната не върви. Натоварването на лявата ръка е значително по-голямо. Говоря за български език, все пак.

Доводът с изтритите символи по клавишите е също доста смешен. Това е белег, че не се използват и десетте пръста за писане. То и аз не знам на 100% кой клавиш на коя буква отговаря, но и не ми се налага – пръстите ми „сами“ пишат. Така или иначе като си купувах лаптопа не ми се даваха 15 лева и си станах без „червените буквички“.

Колкото до научаването на много клавиатурни подредби – ами на мен ми се налага да пиша на БДС, фонетична и новата фонетична. А на телефона ми (с QWERTY) поради тъпа маркетингова причина от страна на Nokia ми се налага да пиша на една руска подредба (ЙЦУКЕН), ако искам кирилица.

Но който на каквото си е свикнал. Едно е сигурно, ако пръстите имат тренинг – още една клавиатурна подредба е просто „поредната“.    :-)





Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: phobos в Aug 19, 2007, 14:25
Един глас в полза на "phonetic" подредбата.
Въпрос на удобство е според мен.
Ползвам компютър от Правец 82 насам и така съм свикнал да пиша.
Споделям мнението, че за набор на текст БДС си е по-добре, но при честа смяна латиница-кирилица phonetic май е по-удобно.

Общо взето всеки е с правото си на избор ...
И имам чувството, че тази дискусия ще добие измерение на "вечният въпрос" Linux vs. Windows  ;)


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: GattaNegra в Aug 21, 2007, 13:10
Цитат (the_real_maniac @ Авг. 17 2007,22:14)
Ми не знам споровете, но фонетиката винаги ми е идвала по отвътре + БДС-а ни е някакъв ненормален, не знам защо така са го решили, честно казано не ми е и интересува :) :p
Факта е, че qwerty-то , наще клавиатури са така, ми е удобно ... изпозлвам 99% малки клавиатури и мога да кажа, че там проблемни за del/backspace/enter, но това си зависи от Kbd-то
та по темата
фонетика ;-) :-) по-близко ми се вижда до човек, отколкото да помня някаква (логично уж, но всъщност) изкуствена подредба


 хехехе. а qwerty е дадена от Вишну, тъй ли ? а като не те интересува .. хората са казали - по добре трай отколкото да говориш смехории ...  
какво общо има подредбата с del/backspace/enter ??? които и на китайска кбд са си все там ??? по-скоро проблема е с препинателните знаци ... местата им са разменени
до кой човек ти се видя близо  qwerty????
виждат ти се такива неща щото вероятно вместо за пишеща машина и ти си ползвал като мен компа за чатене и си се научил на латиницата първо навремето .....
Цитат (gotha @ Авг. 19 2007,03:09)
Айде пак стана боя !
Все едно съм в квартален форум пълен 13 годишни пъпчивци, които спорят коя карта на CS е най-яка.

Иначе темата си заслужава дискутирането. За мен - БДС. Това е стандарт и според мен трябва да се ползва от всички българи. От тук нататък всеки да прави каквото си иска.

@GattaNegra, само ти не каза кое предпочиташ ?

А на теб на цс коя ти е любимата  ? На мен с пазара и с винарната дето има оперна музика ;)))))))

Не само заради стандарта, а главно  заради натоварването на ръцете  искам да се науча да пиша на БДС - на фонетична пиша бих казала бързо. Но ей сега се загледах и наистина ми направи впечатление, че са разпределени буквите на гласни и съгласни - а все пак  БДС си е за българския нали .... И май е по-удобно.  От седмица се мъча да пиша на бдс и е много яко  :)  понякога като трябва много бързо да нафлъдя някого минавам пак на фонетика и после  забравям. след това пиша 3 реда и се оказва, че е излязло нещо изродско .т.е - не се и замислям как пиша май и ако не  бяха препинателните .....


Само че за да се науча да не завися навремето от нарисуваните по клавиатурата букви писах 4 месеца  на нещо наречено клавиатура но с никакви букви ....

А оня ден ходих на интервю за работа и ме сложиха на 1 компютър без  знаци по кбд. и без фонетика.

добре че се бях упряжнявала !
И не че не мога да сложа  фонетика, ако имам на админа на уина паса  .. просто е адски ламаво   да не мога да напиша на интервю 2 реда нещо на кирилица и да се откажа зарад подредба .....


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: phantomlord в Aug 21, 2007, 21:19
Ако това е някакъв тест, не мога да разбера какво означава резултата от него. Освен... нищо?


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: GattaNegra в Aug 22, 2007, 10:58
Цитат (phantomlord @ Авг. 21 2007,21:19)
Ако това е някакъв тест, не мога да разбера какво означава резултата от него. Освен... нищо?

кое ?


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: paucku в Aug 22, 2007, 11:23
Аз пиша на БДС, но не заради това, че е стандарт, ами за това, че се пише по-бързо на нея (сега да не ми скочите — така съм чувал ;)). Бих казал, че съм се научил доста бързо да пиша, ако си гледам в екрана. А ако си затворя очите или гледам на друга страна, например, пиша почти светкавично :). Така мозъкът ми е зает да мисли, за това което пиша, а не за това как да го напиша. То е като говоренето — като го научиш, няма нужда да мислиш, как го правиш.

Кофтито на БДС е, когато се налага да пишеш с една ръка (примерно ядеш с другата ;)). На клавятурата в работата ми са изтрити клавишите и трябва да ги нацелвам. Иначе това няма значение, когато пиша с десет пръста — те пръстите си знаят, както каза някой по-горе — дори и всичките копчета да са ми изтрити, пак ще мога да пиша (даже ще е много по-бързо).

Не мисля, обаче, че трябва да спазваме стандартите, само защото са стандарти. Стандартът е стар и може би има нужда от промяна. Примерно, защо ми е да имам "э" или "ы", но да не мога да напиша "ударено и" или кавички в български стил?

Също така има нужда и от стандартизиране на фонетиката за хората, на които им е по-удобно. Тя също има нужда от корекции — най-малкото "в" може да си е "v". Стандартите са, за да ни служт на нас, а не да се изкилиферчваме в опита си да ги спазваме.

Важното е, че такива решения съществуват. Четох някъде на този сайт за новите клаватурни подредби, които мисля, че ще се поддържат (или вече се поддържат) от bglinux.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: phantomlord в Aug 22, 2007, 12:32
Цитат (GattaNegra @ Авг. 22 2007,10:58)
Цитат (phantomlord @ Авг. 21 2007,21:19)
Ако това е някакъв тест, не мога да разбера какво означава резултата от него. Освен... нищо?

кое ?

Това, че са те накарали да пишеш на БДС с клавиатура без знаци.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: GattaNegra в Aug 22, 2007, 19:04
Цитат (phantomlord @ Авг. 22 2007,12:32)
Цитат (GattaNegra @ Авг. 22 2007,10:58)
Цитат на: phantomlord,Авг. 21 2007,21:19
Ако това е някакъв тест, не мога да разбера какво означава резултата от него. Освен... нищо?

кое ?Това, че са те накарали да пишеш на БДС с клавиатура без знаци.

тва беше недоглеждане от тяхня страна. ама мен не ме спря да покажа, че мога всякак да пиша


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: kill_u в Aug 22, 2007, 22:09
Пиша на десетопръстната и на латиница и на български тоест на български ползвам БДС. Много съм добър рекорда ми е 123 символа в минута. На английски съм не повече от 58.


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: SOMNIVM в Aug 27, 2007, 17:25
Аз пиша на БДС подредба.
Годините май нямат значение въпреки, че се наблюдава тенденция хлапетата да пишат основно на чатица, а в по-добрия случай да ползват фонетична подредба. Познавам и 16-17 годишни, които пишат на БДС, а от БТК са ми пращали мейл на чатица така, че всичко опира до навик, а при чатицата и до култура!


Титла: БДС или Фонетика ?
Публикувано от: GattaNegra в Aug 28, 2007, 09:00
Цитат (kill_u @ Авг. 22 2007,22:09)
Пиша на десетопръстната и на латиница и на български тоест на български ползвам БДС. Много съм добър рекорда ми е 123 символа в минута. На английски съм не повече от 58.

имаше 1 щуротия за  да се провериш как пишеш.. някаква от джаджите в кде-то беше ама я гледах  еееехеее -като бях с SuSe  - интересно дали може да стане и за БДС .....

дамм .. точно това е.
http://www.kde-apps.org/content/show.php/KTouch?content=38178